Ένα Τραγούδι που της Έμεινε Αλησμόνητο

«ΣΤΟ σχολείο, έψελνα έναν ύμνο που περιείχε τα λόγια: “Ο μεγάλος Ιεχωβά ενθρονίστηκε στη δόξα του”. Πολλές φορές αναρωτιόμουν: “Ποιος είναι αυτός ο Ιεχωβά;”»

Αυτή η παρατήρηση από την Γκουέν Γκουτς, μια Μάρτυρα του Ιεχωβά της οποίας η βιογραφία δημοσιεύτηκε στη Σκοπιά, άγγιξε κάποια ευαίσθητη χορδή σε μία τουλάχιστον αναγνώστρια. Η Βέρα από το Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., αναπολεί: «Είχα την ίδια εμπειρία στο γυμνάσιο».

Schubert

Αφότου άκουσε ένα συγκεκριμένο τραγούδι, η Βέρα, όπως και η Γκουέν, ήταν πολύ περίεργη να μάθει ποιος ήταν αυτός ο Ιεχωβά. Η περιέργεια της Βέρας ικανοποιήθηκε το 1949 όταν ο αδελφός της τής πρωτομίλησε για το όνομα Ιεχωβά, το προσωπικό όνομα του Θεού στην Αγία Γραφή.

Η Βέρα είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά εδώ και μισό αιώνα περίπου. Αλλά δεν ξέχασε ποτέ εκείνον τον ύμνο από τον καιρό που ήταν στο γυμνάσιο. «Χρόνια ολόκληρα», λέει, «προσπαθούσα να ανακαλύψω την προέλευσή του». Τελικά, με τη βοήθεια ενός δισκοπωλείου, τα κατάφερε. Το τραγούδι αυτό προέρχεται από μια σύνθεση του Φραντς Σούμπερτ το 1825. Οι στίχοι που συνοδεύουν τη μουσική αινούν όντως τον Ιεχωβά. Για παράδειγμα, μερικά από τα λόγια είναι τα ακόλουθα:

«Μεγάλος είναι ο Ιεχωβά, ο Κύριος! Διότι ο Ουρανός και η Γη διαλαλούν τη θαυμαστή δύναμή του. . . . Την ακούς στην άγρια, μανιασμένη θύελλα, στο βροντερό βρυχηθμό του χειμάρρου . . . Την ακούς στους ψίθυρους της βλάστησης και των δασών, τη βλέπεις στους κυματισμούς των χρυσαφένιων καλαμποκιών, στη λαμπρή φορεσιά των ευωδιαστών λουλουδιών, στον έναστρο γαλανό Ουρανό . . . Τρομακτικές ηχούν οι αναγγελίες της βροντής Του, και οι φλόγες από τις αστραπές Του σχίζουν μανιασμένα τον ουρανό. Μα πιο θαυμαστή απ’ όλα, η καρδιά σου που χτυπά συνεχίζει να διακηρύττει τη δύναμη του Ιεχωβά, . . . του αιώνιου Κυρίου και Θεού. Κοίταξε Ψηλά προς Εκείνον και πρόσμεινε χάρη και έλεος. . . . Μεγάλος είναι ο Ιεχωβά, ο Κύριος!»

Η Βέρα αναφέρει: «Μερικές φορές έχω χρησιμοποιήσει τα λόγια αυτού του ύμνου για να δείξω στους ανθρώπους ότι το 19ο αιώνα υπήρχαν κάποιοι που γνώριζαν το όνομα του Θεού και μάλιστα τον αινούσαν». Είναι αλήθεια ότι από αρχαιοτάτων χρόνων άντρες και γυναίκες πίστης υποκινούνταν να αινούν τον Ιεχωβά με ύμνους. Αυτό είναι κάτι που θα γίνεται παντοτινά, διότι οι λόγοι που έχουμε για να αινούμε τον Δημιουργό του ουρανού και της γης είναι αναρίθμητοι.

German

Groß ist Jehova, der Herr! Denn Himmel
Und Erde verkünden seine Macht.
Du hörst sie im brausenden Sturm,
In des Waldstroms laut aufrauschendem Ruf.

Groß ist Jehova, der Herr! Groß ist seine Macht!
Du hörst sie im grünenden Waldes Gesäusel;
Siehst sie in wogender Saaten Gold,
In lieblicher Blumen glühendem Schmelz,
Im Glanz des [stern’erhelleten]1 Himmels!

Furchtbar tönt sie im Donnergeroll
Und flammt in des Blitzes schnell hinzuckendem Flug.
Doch kündet das pochende Herz dir fühlbarer noch
Jehovas Macht, des ewigen Gottes,
Blickst du flehend empor und [hoff’st von ihm]2 Huld und Erbarmen.
Groß ist Jehova, der Herr! Groß ist Jehova, der Herr!

English

Great is Jehova, the Lord! For heaven
and earth proclaim his power.
You hear it in the raging storm,
In the loud, resounding roar of the forest storms.

Great is Jehova, the Lord! Great is His Power!
You hear it in the rustling of the green forest;
You see it in the gold of the waving cornfields,
In the glowing blooms of lovely flowers,
In the glitter of the star-filled heavens.

Terrible it sounds in the rolling thunder,
And it flames in the swift flashing lightning streaks.
Yet still more perceptible, your beating heart proclaims
The power of Jehova, of the eternal God,
When you look up in prayer in hope for grace and mercy,
Great is Jehova, the Lord! Great is Jehova, the Lord!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: