ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του επιβάλλει πρόστιμο για τη θρησκευτική λογοκρισία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να αποζημιώσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά για απαγόρευση εισαγωγής τριών εκδόσεων. Ο μουσουλμάνος θεολόγος Elshad Miri κατέθεσε υπόθεση στο Δικαστήριο για την απαγόρευση του βιβλίου του για το Ισλάμ το 2018. Η κρατική επιτροπή – η οποία εφαρμόζει την υποχρεωτική προηγούμενη θρησκευτική λογοκρισία – επέτρεψε στη Miri να δημοσιεύσει μόνο 3.000 αντίγραφα του επόμενου βιβλίου της. Τα τελωνεία κατέστρεψαν ένα Γεωργιανό Ορθόδοξο βιβλίο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αποφάσισε στις 20 Φεβρουαρίου ότι το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τα δικαιώματα των Μαρτύρων του Ιεχωβά με την απαγόρευση των τριών εκδόσεων τους από εισαγωγές και διανομή το 2008. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για την παραβίαση και να επιστρέψει τα δικαστικά τέλη των Μάρτυρα του Ιεχωβά να αμφισβητήσει τις απαγορεύσεις μέσω των δικαστηρίων του Αζερμπαϊτζάν.

Η απόφαση του Στρασβούργου ήρθε δύο μήνες μετά την υποβολή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) εναντίον της απαγόρευσης των θεολογικών λόγων του Φεβρουαρίου του 2018 σχετικά με τη δημοσίευση ενός από τα βιβλία του για το Ισλάμ στο Αζερμπαϊτζάν. Όπως όλες αυτές οι απαγορεύσεις, είχε παραδοθεί από την κρατική επιτροπή για την εργασία με θρησκευτικούς οργανισμούς .

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαιτούν από τις κυβερνήσεις όχι μόνο να καταβάλλουν οποιαδήποτε αποζημίωση αλλά να διορθώνουν τις συνθήκες που οδήγησαν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το φόρουμ 18 δεν μπόρεσε να διαπιστώσει ποιες ενέργειες σχεδιάζει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν (αν υπάρχουν), απαντώντας στο συμπέρασμα ότι η θρησκευτική λογοκρισία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας υπάλληλος της κρατικής επιτροπής έβαλε το τηλέφωνο όταν το Forum 18 ρώτησε για την απόφαση του ΕΔΑΔ. Άλλοι δεν απάντησαν στα τηλέφωνά τους. Ούτε ο Chingiz Askerov, ο πράκτορας της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν στο ΕΔΔΑ

Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας αναπληρωτής πρόεδρος της κρατικής επιτροπής ενέκρινε τη δημοσίευση ενός πιο πρόσφατου βιβλίου για το Ισλάμ από τη Miri. Ως συνήθως, η επιστολή έγκρισής του διευκρίνισε τον αριθμό των αντιγράφων που είχε επιτρέψει στη Miri να παράγει: 3.000 αντίτυπα.

Η κρατική επιτροπή δεν παρέχει σχεδόν καμία πληροφορία σχετικά με τα θρησκευτικά έργα που απαγορεύει και γιατί. Ούτε εξηγεί πώς αποφασίζει πόσα αντίγραφα μιας δημοσίευσης μπορεί να επιλέξει να επιτρέψει.

Η περίπτωση του Μίρι για το απαγορευμένο βιβλίο του είναι μεταξύ πέντε άλλων που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξακολουθεί να εξετάζει από το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την κρατική λογοκρισία της θρησκευτικής λογοτεχνίας.

Η κρατική τελωνειακή επιτροπή αποκάλυψε στις 20 Φεβρουαρίου 2020 ότι εκείνη την ημέρα κατέστρεψε αντικείμενα που είχε καταλάβει από ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα. Ανάμεσα στα κατεστραμμένα αντικείμενα ήταν μια γεωργιανή μετάφραση ενός Ρωσικού Ορθόδοξου βιβλίου

Μετά την κριτική για την καταστροφή του Γεωργιανού Ορθόδοξου βιβλίου στις ιστοσελίδες της Γεωργίας και τις ερωτήσεις του Forum 18 στην κρατική τελωνειακή επιτροπή, η κρατική τελωνειακή επιτροπή αφαιρεί από την ιστοσελίδα της τη φωτογραφία του κατεστραμμένου βιβλίου. – συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: