Αμισθες οικιακές βοηθοί

Μια νεαρή Γερμανίδα αδελφή ονόματι Φραντσίσκα έφτασε στην Αγγλία την άνοιξη του 1968 για να εργαστεί ως άμισθη οικιακή βοηθός, με αντάλλαγμα τροφή και στέγη καθώς και τη δυνατότητα να μάθει τη γλώσσα της οικογένειας. Αφού παρακολούθησε τη Συνέλευση Περιφερείας «Αγαθά Νέα για Όλα τα Έθνη» εκείνη τη χρονιά, ενθουσιασμένη αύξησε τη συμμετοχή της στη διακονία αγρού και πρόσφερε το καινούριο βιβλίο Η Αλήθεια που Οδηγεί στην Αιώνιο Ζωή σε συναδέλφους της που έμεναν εκεί κοντά. Ως αποτέλεσμα, άρχισε τέσσερις Γραφικές μελέτες. Μια από αυτές ήταν με κάποια Ελβετίδα, με την οποία μελετούσε στη γερμανική. Όταν η κοπέλα άρχισε να παρακολουθεί τις συναθροίσεις, διέκρινε μόνη της την αγάπη που υπάρχει στο σπιτικό του Ιεχωβά. (Ιωάν. 13:35) Την επόμενη χρονιά, αυτή η ενδιαφερόμενη είχε προοδεύσει τόσο πολύ ώστε αφιέρωσε τη ζωή της στον Ιεχωβά και βαφτίστηκε. Αργότερα άρχισε σκαπανικό και μάλιστα βοήθησε και τη μητέρα της να γνωρίσει την αλήθεια. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή των προσπαθειών που έκανε η Φραντσίσκα για να δώσει μαρτυρία σε οικιακές βοηθούς.

«Οποτεδήποτε πηγαίνω από σπίτι σε σπίτι και συναντώ κάποια οικιακή βοηθό», αφηγείται η Φραντσίσκα με ενθουσιασμό, «της λέω ότι και εγώ έκανα κάποτε αυτή τη δουλειά. Αμέσως, δημιουργείται σημείο επαφής. Αυτό που τονίζω πάντα είναι πως όταν ήρθα στην Αγγλία, το μόνο άτομο που ήξερα ήταν μια αδελφή. Ωστόσο, στην εκκλησία οι αδελφοί με έκαναν να νιώθω ευπρόσδεκτη. Έτσι, προσπαθώ πάντα να τις φέρω γρήγορα σε επαφή με την εκκλησία ώστε να διακρίνουν ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια».

Το 1974, η Φραντσίσκα παντρεύτηκε τον Φίλιπ Χάρις, και τώρα υπηρετούν μαζί στο Μπέθελ του Λονδίνου, συνταυτισμένοι με την Εκκλησία Νόρθγουντ. Η Φραντσίσκα επισκέπτεται ένα σπίτι σε αυτόν τον τομέα επί 13 και πλέον χρόνια. Η ίδια εξηγεί: «Το Μπέθελ έλαβε μια επιστολή από μια Γαλλίδα οικιακή βοηθό η οποία ήθελε να την επισκεφτεί κάποια αδελφή. Οι Μάρτυρες στη Γαλλία της είχαν δώσει το βιβλίο Μπορείτε να Ζείτε για Πάντα στον Παράδεισο στη Γη και ήθελε να μάθει περισσότερα. Αν και τα αγγλικά της Ναταλί ήταν ακόμη φτωχά, διέκρινα ότι διψούσε για την αλήθεια. Σημείωσε καλή πρόοδο και σύντομα άρχισε να παρακολουθεί τις συναθροίσεις». Προτού επιστρέψει στη Γαλλία, η Ναταλί έγινε ευαγγελιζόμενη της Βασιλείας, και τώρα αυτή και ο σύζυγός της υπηρετούν εκεί ως σκαπανείς στον αραβικό τομέα.

Η οικογένεια στην οποία εργάζονταν αυτές οι άμισθες οικιακές βοηθοί εφάρμοζε ένα σύστημα. Προτού φύγει κάποια κοπέλα, ερχόταν η επόμενη. Για μερικές ημέρες, η πρώην οικιακή βοηθός δίδασκε στην καινούρια κοπέλα τις εργασίες που έπρεπε να γίνονται στο σπίτι. Όταν η Ναταλί ετοιμαζόταν να φύγει, η Φραντσίσκα τη συμβούλεψε: «Προτού επιστρέψεις στη Γαλλία, πες στην επόμενη κοπέλα πόσο σε έχει βοηθήσει η Γραφική μελέτη και δες αν ενδιαφέρεται». Η επόμενη κοπέλα ήταν η Ιζαμπέλ, επίσης Γαλλίδα, και πράγματι έδειξε ενδιαφέρον. Η Φραντσίσκα έκανε και μαζί της μελέτη. Μετά την Ιζαμπέλ ήρθε μια άλλη Ναταλί, η οποία άρχισε σύντομα να παρακολουθεί συναθροίσεις. Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, βαφτίστηκε και αυτή.

Μια άλλη κοπέλα, η Γκαμπριέλα, ήρθε από την Πολωνία. Ποτέ δεν είχε ουσιαστική επαφή με τους αδελφούς, και είπε στη Φραντσίσκα ότι δεν συμπαθούσε τους Γερμανούς εξαιτίας της κακής φήμης που είχαν στην Πολωνία. Η Φραντσίσκα εξήγησε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ποτέ δεν είχαν εμπλακεί σε πολέμους. «Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις κάποιο Μάρτυρα του Ιεχωβά στο στρατό», είπε. «Ξέρεις ότι μας δίωκαν; Φυλακιστήκαμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επειδή δεν λέγαμε “Χάιλ Χίτλερ” και δεν υποστηρίζαμε το ναζιστικό καθεστώς». Η Γκαμπριέλα εξεπλάγη, και σύντομα εξαφανίστηκαν τα αντιγερμανικά της αισθήματα. Αφού έκανε τακτικά Γραφική μελέτη με τη Φραντσίσκα, η Γκαμπριέλα έγινε αβάφτιστη ευαγγελιζόμενη και αργότερα συμβόλισε την αφιέρωσή της στον Ιεχωβά σε μια συνέλευση στο Τουίκεναμ. Στο διάβα των ετών, η Φραντσίσκα διεξήγαγε Γραφικές μελέτες με 25 άμισθες οικιακές βοηθούς από δέκα διαφορετικές χώρες, και είχε τη χαρά να τις βοηθήσει να γνωρίσουν τη στοργική οικογένεια του Ιεχωβά.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: