Ανάγνωση της Γραφής για την Ανάμνηση: (Γεγονότα μετά τη δύση του ήλιου: 14η Νισάν)

14 Όταν ήρθε η ώρα, πλάγιασε μπροστά στο τραπέζι μαζί με τους αποστόλους. 15 Και τους είπε: «Πολύ επιθύμησα να φάω αυτό το Πάσχα μαζί σας προτού υποφέρω· 16 διότι σας λέω: Δεν θα το ξαναφάω μέχρι να εκπληρωθεί στη Βασιλεία του Θεού». 17 Και αφού του έδωσαν ένα ποτήρι, έκανε μια ευχαριστήρια προσευχή και είπε: «Πάρτε το και δώστε το ο ένας στον άλλον, 18 διότι σας λέω: Από τώρα και στο εξής δεν θα ξαναπιώ από το γέννημα του κλήματος ώσπου να έρθει η Βασιλεία του Θεού».

19 Επίσης, πήρε ένα ψωμί, έκανε μια ευχαριστήρια προσευχή, το έσπασε και τους το έδωσε λέγοντας: «Αυτό σημαίνει το σώμα μου, το οποίο θα δοθεί για χάρη σας. Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου». 20 Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι, αφού δείπνησαν, λέγοντας: «Αυτό το ποτήρι σημαίνει τη νέα διαθήκη που έχει ως βάση το αίμα μου, το οποίο θα χυθεί για χάρη σας.

21 »Αλλά να! Το χέρι του προδότη μου είναι μαζί μου στο τραπέζι. 22 Και ο μεν Γιος του ανθρώπου πορεύεται σύμφωνα με αυτό που έχει οριστεί· αλλά αλίμονο στον άνθρωπο μέσω του οποίου προδίδεται!» 23 Άρχισαν λοιπόν να συζητούν ποιος άραγε από ανάμεσά τους επρόκειτο να το κάνει αυτό.

24 Έγινε δε μεταξύ τους και έντονη λογομαχία για το ποιος από αυτούς θεωρούνταν ο μεγαλύτερος. 25 Αλλά εκείνος τους είπε: «Οι βασιλιάδες των εθνών τα καταδυναστεύουν, και εκείνοι που έχουν εξουσία πάνω τους αποκαλούνται ευεργέτες. 26 Εσείς όμως δεν πρέπει να είστε έτσι. Αλλά ο μεγαλύτερος ανάμεσά σας ας γίνει όπως ο νεότερος, και αυτός που ηγείται όπως αυτός που υπηρετεί. 27 Διότι ποιος είναι μεγαλύτερος, αυτός που γευματίζει ή αυτός που υπηρετεί; Δεν είναι αυτός που γευματίζει; Εγώ όμως είμαι ανάμεσά σας όπως αυτός που υπηρετεί.

28 »Εσείς είστε που έχετε παραμείνει προσκολλημένοι σε εμένα κατά τις δοκιμασίες μου· 29 και εγώ κάνω διαθήκη με εσάς, όπως ο Πατέρας μου έχει κάνει διαθήκη με εμένα, για μια βασιλεία, 30 ώστε να τρώτε και να πίνετε στο τραπέζι μου στη Βασιλεία μου και να καθίσετε σε θρόνους για να κρίνετε τις 12 φυλές του Ισραήλ.

31 »Σίμων, Σίμων, δες! Ο Σατανάς ζήτησε να σας κοσκινίσει όπως το σιτάρι. 32 Αλλά εγώ έκανα δέηση για εσένα να μην εξαντληθεί η πίστη σου· και εσύ, όταν επιστρέψεις, ενίσχυσε τους αδελφούς σου». 33 Τότε εκείνος του είπε: «Κύριε, είμαι έτοιμος να πάω μαζί σου και στη φυλακή και στον θάνατο». 34 Αλλά αυτός είπε: «Σου λέω, Πέτρο: Δεν θα λαλήσει σήμερα πετεινός ώσπου να αρνηθείς τρεις φορές ότι με γνωρίζεις».

35 Επίσης τους ρώτησε: «Όταν σας απέστειλα χωρίς πουγκί και σακίδιο τροφίμων και σανδάλια, μήπως στερηθήκατε τίποτα;» Αυτοί απάντησαν: «Όχι!» 36 Κατόπιν τους είπε: «Αλλά τώρα όποιος έχει πουγκί ας το πάρει, το ίδιο και όποιος έχει σακίδιο τροφίμων· και όποιος δεν έχει σπαθί ας πουλήσει το εξωτερικό του ρούχο και ας αγοράσει. 37 Διότι σας λέω ότι πρέπει να εκπληρωθεί σε εμένα αυτό που είναι γραμμένο, δηλαδή: “Συγκαταλέχθηκε ανάμεσα σε ανόμους”. Διότι αυτό εκπληρώνεται σε σχέση με εμένα». 38 Τότε αυτοί είπαν: «Κύριε, να! Εδώ έχουμε δύο σπαθιά». Εκείνος τους είπε: «Αρκεί».

39 Όταν βγήκε έξω, πήγε όπως συνήθιζε στο Όρος των Ελαιών, και τον ακολούθησαν και οι μαθητές. 40 Φτάνοντας εκεί, τους είπε: «Να προσεύχεστε για να μην μπείτε σε πειρασμό». 41 Και αποτραβήχτηκε από αυτούς περίπου όσο μακριά ρίχνεται μια πέτρα, γονάτισε και άρχισε να προσεύχεται, 42 λέγοντας: «Πατέρα, αν θέλεις, απομάκρυνε αυτό το ποτήρι από εμένα. Ωστόσο, ας γίνει, όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου». 43 Τότε εμφανίστηκε σε αυτόν άγγελος από τον ουρανό και άρχισε να τον ενισχύει. 44 Αλλά ένιωθε τόση αγωνία, ώστε συνέχισε να προσεύχεται πιο ένθερμα· και ο ιδρώτας του έγινε σαν σταγόνες αίματος που έπεφταν στο έδαφος. 45 Όταν σηκώθηκε από την προσευχή και πήγε στους μαθητές, τους βρήκε να κοιμούνται εξαντλημένοι από τη λύπη. 46 Και τους είπε: «Γιατί κοιμάστε; Σηκωθείτε και να προσεύχεστε, για να μην μπείτε σε πειρασμό».

47 Ενώ μιλούσε ακόμη, εμφανίστηκε ένα πλήθος, και τους οδηγούσε αυτός που ονομαζόταν Ιούδας, ένας από τους Δώδεκα, ο οποίος πλησίασε τον Ιησού για να τον φιλήσει. 48 Αλλά ο Ιησούς τού είπε: «Ιούδα, με φιλί προδίδεις τον Γιο του ανθρώπου;» 49 Όταν οι γύρω του κατάλαβαν τι επρόκειτο να γίνει, είπαν: «Κύριε, να χτυπήσουμε με το σπαθί;» 50 Μάλιστα κάποιος από αυτούς χτύπησε τον δούλο του αρχιερέα και του έκοψε το δεξί αφτί. 51 Αλλά ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Φτάνει, ως εδώ». Και άγγιξε το αφτί και τον γιάτρεψε. 52 Κατόπιν ο Ιησούς είπε στους πρωθιερείς και στους διοικητές του ναού και στους πρεσβυτέρους που είχαν πάει εκεί για αυτόν: «Βγήκατε εναντίον μου με σπαθιά και ρόπαλα σαν να ήμουν ληστής; 53 Ενώ ήμουν μαζί σας στον ναό κάθε ημέρα, δεν απλώσατε τα χέρια σας πάνω μου. Αλλά αυτή είναι η ώρα σας και η εξουσία του σκοταδιού».

54 Τότε τον συνέλαβαν και τον πήραν από εκεί και τον έφεραν στο σπίτι του αρχιερέα· ο δε Πέτρος ακολουθούσε από απόσταση. 55 Όταν άναψαν φωτιά στη μέση της αυλής και κάθισαν μαζί, κάθισε ανάμεσά τους και ο Πέτρος. 56 Αλλά κάποια νεαρή υπηρέτρια, όταν τον είδε στο φως που έριχνε η φωτιά, τον κοίταξε προσεκτικά και είπε: «Και αυτός μαζί του ήταν». 57 Εκείνος όμως το αρνήθηκε, λέγοντας: «Δεν τον γνωρίζω, γυναίκα». 58 Έπειτα από λίγο, κάποιος άλλος τον είδε και είπε: «Και εσύ από αυτούς είσαι». Αλλά ο Πέτρος είπε: «Άνθρωπέ μου, δεν είμαι». 59 Και αφού είχε περάσει περίπου μία ώρα, κάποιος άλλος άρχισε να επιμένει: «Σίγουρα και αυτός ήταν μαζί του, γιατί είναι και Γαλιλαίος!» 60 Αλλά ο Πέτρος είπε: «Άνθρωπέ μου, δεν ξέρω τι λες». Και αμέσως, ενώ μιλούσε ακόμη, λάλησε ένας πετεινός. 61 Εκείνη τη στιγμή, ο Κύριος στράφηκε και κοίταξε κατάματα τον Πέτρο, και ο Πέτρος θυμήθηκε τα λόγια του Κυρίου, όταν του είχε πει: «Προτού λαλήσει πετεινός σήμερα, θα με απαρνηθείς τρεις φορές». 62 Τότε βγήκε έξω και έκλαψε πικρά.

63 Οι δε άντρες που είχαν τον Ιησού υπό κράτηση άρχισαν να τον περιπαίζουν χτυπώντας τον· 64 και, αφού του σκέπασαν το πρόσωπο, τον ρωτούσαν: «Προφήτευσε. Ποιος σε χτύπησε;» 65 Και έλεγαν πολλά άλλα βλάσφημα πράγματα σε βάρος του.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: