Αναμνήσεις από τη Συνέλευση «Ο Γύρος του Κόσμου»

Πριν από πενήντα χρόνια, 583 Μάρτυρες του Ιεχωβά έκαναν το γύρο του κόσμου σε δέκα εβδομάδες. Πρωταρχικός στόχος τους, όμως, δεν ήταν ο τουρισμός, αλλά η ωφέλιμη συναναστροφή με Χριστιανούς αδελφούς τους στη σειρά συνελεύσεων περιφερείας «Αιώνιον Ευαγγέλιον», που έγιναν το 1963. Και επειδή ταξίδεψαν σε πάνω από 20 χώρες, οι συνελεύσεις στις οποίες παρευρέθηκαν πήραν το όνομα «Ο Γύρος του Κόσμου».

Εξέχον χαρακτηριστικό των συνελεύσεων αυτών ήταν η ομιλία με θέμα «Όταν ο Θεός θα Είναι Βασιλεύς σε Όλη τη Γη», την οποία εκφώνησε στις περισσότερες χώρες ο Νάθαν Νορ, από τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αφού ο ομιλητής περιέγραψε τις παγκόσμιες συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν, εξήγησε πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα όταν αποκατασταθεί ο Παράδεισος στη γη, σύμφωνα με τη μεγαλειώδη υπόσχεση της Αγίας Γραφής. Την ομιλία παρακολούθησαν συνολικά 580.509 άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Ο Γύρος του Κόσμου» σε Δέκα Εβδομάδες

Η πρώτη από αυτές τις συνελεύσεις έγινε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, στις ΗΠΑ. Από εκεί, οι εκπρόσωποι ταξίδεψαν ανατολικά. Μετά από μία συνέλευση στη Νέα Υόρκη, συνέχισαν το ταξίδι τους κάνοντας στάση στην Αγγλία, στη Σουηδία, στη Γερμανία και στην Ιταλία. Όπου και αν πήγαιναν, αναζητούσαν ευκαιρίες για να μεταδώσουν σε άλλους τα καλά νέα της Αγίας Γραφής.

Πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το ότι οι Μάρτυρες αφιέρωσαν χρόνο για να τους επισκεφτούν. Μια νεαρή γυναίκα στη Στοκχόλμη είπε: «Η επίσκεψή σας θα μου μείνει αξέχαστη. … Μα κάνατε τόσο δρόμο για να μου μιλήσετε για την πίστη σας; Πραγματικά σας θαυμάζω!»

Όταν οι εκπρόσωποι έφτασαν στην Αθήνα, απογοητεύτηκαν κάπως. Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις της ηγεσίας του κλήρου, είχε ανακαλέσει την άδεια για τη συνέλευση, η οποία θα γινόταν στο στάδιο του Παναθηναϊκού. Αλλά οι ζηλωτές Μάρτυρες στην Ελλάδα δεν πτοήθηκαν. Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, σχεδόν 10.000 άτομα παρακολούθησαν το πρόγραμμα της συνέλευσης, το οποίο παρουσιάστηκε στις κατά τόπους εκκλησίες, σε σπίτια Μαρτύρων.

Μετά την Αθήνα, οι εκπρόσωποι πήγαν στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Οι ομόπιστοί τους τούς φιλοξένησαν εγκάρδια. Αυτό μερικές φορές έκρυβε και ευχάριστες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, ένας εκπρόσωπος αφηγήθηκε το εξής παράξενο που συνέβαινε με τα παπούτσια του όταν φιλοξενούνταν στη Λευκωσία: «Κάθε φορά που γύριζα στο σπίτι όπου έμενα και έβγαζα τα παπούτσια μου …, αυτά εξαφανίζονταν …, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ήταν και πάλι στη θέση τους λουστραρισμένα!»

Καθώς η περιοδεία προχωρούσε προς το τέλος της, οι ταξιδιώτες πέρασαν από την Ασία και από περιοχές του Ειρηνικού. Μαζί με χιλιάδες ντόπιους Μάρτυρες, παρευρέθηκαν σε συνελεύσεις που έγιναν στην Ινδία, στη Βιρμανία (τώρα Μιανμάρ), στην Ταϋλάνδη, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στην Αυστραλία, στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία, στα Φίτζι και στη Νότια Κορέα. Πολλοί Μάρτυρες σε αυτές τις χώρες άλλαξαν το πρόγραμμά τους για να παρευρεθούν στη συνέλευση, με κορυφαίο παράδειγμα ένα νεαρό αρραβωνιασμένο ζευγάρι από τη Γιοκόσουκα της Ιαπωνίας. Όταν ο νεαρός ζήτησε άδεια από τον εργοδότη του για να παρακολουθήσει τη συνέλευση που θα γινόταν στο Κιότο, εκείνος του είπε ότι μπορούσε να πάρει άδεια μόνο αν επρόκειτο για κηδεία ή γάμο. Αφού έτσι και αλλιώς το ζευγάρι σχεδίαζε να παντρευτεί, κανόνισε να κάνει το γάμο λίγο νωρίτερα, και για γαμήλιο ταξίδι πήγαν στη συνέλευση!

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη με τις συνελεύσεις που έγιναν στη Χαβάη και στην Καλιφόρνια. Στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, όπου έγινε η τελευταία συνέλευση, ο αριθμός των παρόντων ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ως αποτέλεσμα, μετά το τέλος του προγράμματος, δημιουργήθηκε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Παρ’ όλα αυτά, όπως έγραψε μια τοπική εφημερίδα, ο διοικητής της αστυνομίας είπε για τη συνέλευση: «Δεν έχω δει ποτέ καλύτερη συμπεριφορά σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση».

Μακροχρόνια Οφέλη

Τα οφέλη αυτών των συνελεύσεων είναι ακόμη αισθητά. Για παράδειγμα, τότε τέθηκε σε κυκλοφορία το βιβλίο “Όλη η Γραφή Είναι Θεόπνευστη και Ωφέλιμη”, ένα βοήθημα μελέτης της Αγίας Γραφής, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στις συναθροίσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Επίσης, στη συνέλευση της Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε ένας καινούριος ύμνος. Συνθέτης του ήταν ο Χάρολντ Κινγκ, ένας Μάρτυρας που απελευθερώθηκε από τις κινεζικές φυλακές το 1963. Τίτλος του ύμνου ήταν «Από Πόρτα σε Πόρτα», και ο Χάρολντ Κινγκ τον συνέθεσε ενώ βρισκόταν στην απομόνωση. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ψάλλουν ακόμη αυτόν τον ύμνο, αλλά σε μια παραλλαγή του που έχει τον τίτλο «Από Σπίτι σε Σπίτι».

Στις ημέρες μας, οι συνελεύσεις περιφερείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι πολύ διαφορετικές. Διεξάγονται σε μικρότερους χώρους όπου οι παρόντες είναι λιγότεροι. Επίσης, διεξάγονται σε περισσότερα μέρη, οπότε όσοι τις παρακολουθούν δεν χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτές και άλλες απλοποιήσεις διευκολύνουν την παρακολούθηση του προγράμματος. Κάθε χρόνο, παρευρίσκονται στις συνελεύσεις περιφερείας πάνω από εφτά εκατομμύρια Μάρτυρες του Ιεχωβά, καθώς και πάρα πολλοί επισκέπτες. Θα θέλατε να είστε και εσείς μαζί μας αυτό το καλοκαίρι; Βρείτε την πλησιέστερη σε εσάς συνέλευση.

http://www.jw.org/el


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: