Αντρέ Ελίας Ένας Άφοβος Σκαπανέας

imagesΑντρέ Ελίας ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 1915

ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ 1940

ΙΣΤΟΡΙΚΟ Θαρραλέος σκαπανέας ο οποίος κράτησε σταθερή στάση παρά τις συνεχείς ανακρίσεις και απειλές.

ΣΤΗ διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο αδελφός Ελίας και η γυναίκα του, η Γιόζεφιν, παρουσιάστηκαν ενώπιον αξιωματούχων στο Σουκαμπούμι της δυτικής Ιάβας, στα κεντρικά γραφεία της τρομερής Κέμπεϊταϊ, της ιαπωνικής στρατιωτικής αστυνομίας. Πρώτα ανέκριναν τον Αντρέ. Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή: «Ποιοι είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Είσαι εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης; Είσαι κατάσκοπος;»

«Εμείς είμαστε υπηρέτες του Παντοδύναμου Θεού και δεν έχουμε κάνει τίποτα κακό», απάντησε ο Αντρέ. Ο διοικητής άρπαξε ένα σπαθί σαμουράι από τον τοίχο και το σήκωσε ψηλά.

«Ξέρεις ότι μπορώ να σε σκοτώσω;» βρυχήθηκε. Ο Αντρέ ακούμπησε το κεφάλι του πάνω στο γραφείο και προσευχήθηκε σιωπηλά. Ύστερα από μια μεγάλη παύση, ακούστηκαν δυνατά γέλια. «Το λέει η καρδιά σου!» είπε ο διοικητής. Έπειτα κάλεσε μέσα τη Γιόζεφιν. Όταν είδε πως η κατάθεσή της συμφωνούσε με του Αντρέ, είπε όλο νεύρα: «Δεν είστε κατάσκοποι. Δρόμο τώρα!»

Μερικούς μήνες αργότερα, κάποιοι “ψευδάδελφοι” κατέδωσαν τον Αντρέ με αποτέλεσμα να φυλακιστεί. (2 Κορ. 11:26) Μήνες ολόκληρους, επιζούσε τρώγοντας αποφάγια τα οποία μάζευε από το λούκι που περνούσε από το κελί του. Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμοφύλακες δεν μπόρεσαν να διαρρήξουν την ακεραιότητά του. Όταν η Γιόζεφιν κατάφερε να τον επισκεφτεί, της ψιθύρισε μέσα από τα σίδερα της φυλακής: «Μην ανησυχείς. Είτε με σκοτώσουν είτε με αφήσουν ελεύθερο, εγώ θα μείνω πιστός στον Ιεχωβά. Μπορεί να με βγάλουν από εδώ νεκρό, αλλά προδότη ποτέ».

Έπειτα από έξι μήνες φυλάκισης, ο Αντρέ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τζακάρτα και αφέθηκε ελεύθερος.

Περίπου 30 χρόνια αργότερα, όταν η ινδονησιακή κυβέρνηση έθεσε πάλι υπό απαγόρευση τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Μανάντο στο βόρειο Σουλαβέσι κάλεσε τον Αντρέ στο γραφείο του. «Ξέρεις ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι υπό απαγόρευση;» τον ρώτησε.

«Ναι», απάντησε ο Αντρέ.

«Θα αλλάξεις επιτέλους θρησκεία;» ρώτησε ο εισαγγελέας.

Ο Αντρέ έγειρε προς τα εμπρός και χτύπησε με αίσθημα το στήθος του. «Μπορείτε να μου ξεριζώσετε την καρδιά, αλλά ποτέ δεν θα με κάνετε να αλλάξω τη θρησκεία μου», είπε με τη βροντερή φωνή του.

Ο εισαγγελέας τον άφησε να φύγει και δεν τον ξαναενόχλησε ποτέ.

Ο Αντρέ πέθανε το 2000 σε ηλικία 85 ετών, έχοντας υπηρετήσει περίπου 60 χρόνια ως ζηλωτής σκαπανέας.

πηγή


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: