Βιβλικές τοποθεσίες: Αβανά

Ένας από τους δύο ποταμούς της Δαμασκού που ανέφερε ο Σύριος στρατιωτικός διοικητής Νεεμάν, ειρωνευόμενος την οδηγία που του έδωσε ο Ελισαιέ να λουστεί στα νερά του Ιορδάνη για να θεραπευτεί από τη λέπρα του.—2Βα 5:12.

Αυτός ο ποταμός γενικά ταυτίζεται με τον Ναχρ Μπαράντα, ο οποίος πηγάζει από τα όρη του Αντιλιβάνου ΒΔ της Δαμασκού και, αφού διασχίσει τα βουνά, ξεπροβάλλει από ένα φαράγγι ακριβώς στα Δ της Δαμασκού. Κατόπιν διαρρέει το βόρειο τμήμα της πόλης και στη συνέχεια διακλαδίζεται ποτίζοντας μια μεγάλη περιοχή, προτού τελικά χαθεί σε μια ελώδη έκταση Α της πόλης. Τα νερά του, που μέσω καναλιών και αγωγών ποτίζουν χωράφια και περιβόλια, δημιουργούν μια τεράστια, καταπράσινη όαση. Μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί ότι η Δαμασκός οφείλει την ύπαρξή της στον Μπαράντα. Από πολύ παλιά, αυτός παρέχει νερό για τις δεξαμενές, τα σιντριβάνια και τα λουτρά της πόλης. Οι κλασικοί συγγραφείς τον ονόμαζαν Χρυσορρόα. Επομένως, η μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε ο Νεεμάν για τον ποταμό φαίνεται να είχε ισχυρή βάση.

Στο εδάφιο 2 Βασιλέων 5:12, η Αμερικανική Μετάφραση και η μετάφραση που εκδίδεται από την Ιουδαϊκή Εκδοτική Εταιρία της Αμερικής χρησιμοποιούν αντί του ονόματος «Αβανά» την απόδοση «Αμανά» ή «Αμανάχ», πράγμα που κάνει και το Μασοριτικό κείμενο στις περιθωριακές σημειώσεις, καθώς και η συριακή Πεσίτα. Στο εδάφιο Άσμα Ασμάτων 4:8 πολλές μεταφράσεις περιέχουν τη λέξη «Αμανά», η οποία θεωρείται ότι αναφέρεται στα όρη του Αντιλιβάνου από όπου πηγάζει ο υπό εξέταση ποταμός. Άρα ο ποταμός ίσως πήρε το όνομά του από τα βουνά όπου είχε τις πηγές του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: