Γιατί ήταν ξακουστή η αρχαία Φοινίκη για την πορφυρή βαφή της;

Η Φοινίκη, αντίστοιχη περίπου με το σημερινό Λίβανο, φημιζόταν για την πορφύρα της Τύρου, που είχε πάρει το όνομά της από τη συγκεκριμένη πόλη. Ο Βασιλιάς Σολομών του αρχαίου Ισραήλ διακόσμησε το ναό του με “πορφυροκόκκινο μαλλί”, έργο ενός τεχνίτη από την Τύρο.—2 Χρονικών 2:13, 14.

Η πορφύρα της Τύρου ήταν η πιο ακριβή βαφή στην εποχή της, κυρίως επειδή η παρασκευή της ήταν πολύ κοπιαστική. Αρχικά, αλίευαν όστρακα του γένους μύρηξ σε τεράστιες ποσότητες. Χρειάζονταν μέχρι και 12.000 ώστε να παρασκευαστεί βαφή για ένα και μόνο ένδυμα. Κατόπιν, αποσπούσαν τα θαλάσσια μαλάκια από το κέλυφος και αφαιρούσαν τους αδένες που περιείχαν τη χρωστική ουσία. Οι παρασκευαστές της βαφής πρόσθεταν αλάτι και άφηναν το μείγμα εκτεθειμένο στον αέρα και στον ήλιο τρεις μέρες. Μετά έβαζαν τον πολτό σε σκεπασμένο καζάνι και τον σιγόβραζαν σε θαλασσινό νερό αρκετές μέρες ακόμη.

Χάρη στο εμπόριο και στον αποικισμό τους, οι Φοίνικες διατήρησαν επί εκατονταετίες τόσο τη ζήτηση για πορφύρα της Τύρου όσο και την ικανότητα να την παρασκευάζουν. Υπολείμματα από την παρασκευή πορφύρας έχουν βρεθεί σε διάφορες ακτές της Μεσογείου, ακόμη και τόσο δυτικά όσο το Κάδιξ της Ισπανίας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: