Δώσε Μας Περισσότερη Πίστη

Θα ήθελα να πω ότι περάσαμε πολύ όμορφα επισκεπτόμενοι αυτό το τμήμα της γης και την Ελλάδα. Προηγουμένως περιοδεύσαμε σε μερικά μέρη της Τουρκίας κάποια μέρη προγόνων. Οι προγονοί μου επέπλεαν στο νερό για κάποιες εβδομάδες και μετά κατέληξαν στο Αραράτ. Και οι δικοί σας πρόγονοι επίσης. Και επίσης ήταν πολύ όμορφα στην συνέλευση στη Μάλτα. Θυμηθήκαμε και το θέμα της συνέλευσης ότι καθοδηγούμαστε από το άγιο πνεύμα. Στον καρπό του αγίου πνεύματος περιλαμβάνεται η πίστη. Στο ευαγγέλιο του Λουκά, στο εδάφιο 17:5, βλέπουμε ότι οι μαθητές ζήτησαν από τον Ιησού: «Δώσε μας περισσότερη πίστη». Και αυτό το αίτημα είναι κατάλληλο επειδή είναι αδύνατον να ευαρεστήσουμε τον Θεό χωρίς πίστη. Τι ακριβώς ζητούσαν; Ισχυρότερη ελπίδα, ισχυρότερη πεποίθηση; Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η πίστη είναι θέμα συναισθημάτων κατά κάποιον τρόπο.

Μερικές φορές οι ελπίδες ή η πεποίθηση λειτουργούν έτσι, αλλά η πίστη διαφέρει. Στο εδάφιο Εβραίους 11:1 έχουμε τον ορισμό που δίνει η Αγία Γραφή για την πίστη. Λέει ότι η πίστη είναι η βεβαιωμένη προσδοκία πραγμάτων για τα οποία ελπίζει κανείς, η φανερή απόδειξη πραγματικοτήτων τις οποίες όμως δεν βλέπουμε. Είναι λοιπόν η βεβαιωμένη προσδοκία η οποία βασίζεται σε αποδείξεις παρ’ ότι δεν βλέπουμε αυτήν την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν ισχυρές ελπίδες. Μερικοί ελπίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα φέρουν ειρήνη σε αυτή τη γη. Μπορούν να το ελπίζουν όσο θέλουν αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πίστη αυτό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρές πεποιθήσεις. Πολλοί είναι πεπεισμένοι απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο Θεός είναι Τριάδα. Πιστεύουν ακλόνητα, ακράδαντα ότι η ψυχή είναι αθάνατη και δεν μπορείς να τους πείσεις για το αντίθετο. Αυτού του είδους οι πεποιθήσεις δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πίστη. Η πίστη είναι μια βεβαιωμένη προσδοκία, σχετίζεται με ένα νομικό έγγραφο ή έναν τίτλο ιδιοκτησίας. Κάτι συγκεκριμένο, συμπαγές. Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα για να το σκεφτούμε για λίγο για να δούμε αν αντιλαμβανόμαστε την ουσία αυτή του εδαφίου Εβραίους 11:1. Πιστεύετε ότι χρειάζεται πίστη για να πιστεύουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι ο ήλιος θα ανατείλει αύριο; Είναι αυτό ζήτημα πίστης; Μερικοί πιστεύουν ναι, άλλοι δεν είναι βέβαιοι. Αν πείτε όχι δεν χρειάζεται πίστη γιατί είναι κάτι βέβαιο τότε σας διαφεύγει το νόημα του εδαφίου. Αυτή η βεβαιωμένη προσδοκία είναι κάτι το σίγουρο. Δεν είδαμε τον ήλιο να ανατέλλει αύριο, άρα λοιπόν είναι μια προσδοκία, μια πραγματικότητα την οποία δεν βλέπουμε. Αλλά έχουμε αποδείξεις επειδή ως τώρα , κάθε μέρα της ζωής μας είδαμε τον ήλιο να ανατέλλει. Για αυτό είστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα ανατείλει και αύριο. Αυτός είναι ο Βιβλικός ορισμός της πίστης. Ξέρετε ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερη πίστη στο ότι θα εκπληρωθούν οι υποσχέσεις του Θεού μέσα στον Λόγο Του από ό,τι στο ότι ο ήλιος θα ανατείλει αύριο; Η πεποίθησή μας ότι θα εκπληρωθούν όσα λέει η Αγία Γραφή είναι πιο ισχυρή από την πεποίθησή μας ότι ο ήλιος θα ανατείλει.

Ας δούμε πώς το έθεσε αυτό ο ίδιος ο Ιησούς στο 5ο κεφάλαιο του Ματθαίου στο εδάφιο 18. Λέει ότι αληθινά σας λέω ότι συντομότερα θα μπορούσε να παρέλθει ο ουρανός και η γη συντομότερα θα μπορούσε να μην ανατείλει ο ήλιος παρά να παρέλθει ποτέ από το νόμο ένα από τα μικρότερα γράμματα ή ένα κομματάκι από κάποιο γράμμα και να μην γίνουν όλα. Μπορούμε να έχουμε ισχυρότερη πίστη για την εκπλήρωση του Λόγου του Ιεχωβά απ’ ό,τι έχουμε, για το ότι ο ήλιος θα ανατείλει. Και αν το σκεφτούμε εκείνος που δημιούργησε τον ουρανό και την γη, που κάνει τον ήλιο να ανατέλλει, είναι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου.

Ας δούμε τώρα το εδάφιο Πράξεις 17:31: «Επειδή έχει προσδιορίσει ημέρα κατά την οποία σκοπεύει να κρίνει την κατοικημένη γη με δικαιοσύνη μέσω ενός άντρα τον οποίο διόρισε και έδωσε εγγύηση σε όλους τους ανθρώπους ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς». Εδώ λέει πως έδωσε εγγύηση. Έχει κανείς την Γραφή με παραπομπές; Υπάρχει μία υποσημείωση στη λέξη εγγύηση.

Η λέξη που εδώ αποδίδεται εγγύηση, στο πρωτότυπο κείμενο, είναι πίστη. Έχουμε λοιπόν μία απόλυτη εγγύηση από τον κυρίαρχο του σύμπαντος και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταμειφθούμε για την πίστη μας.

Όταν βγαίνουμε στην εξοχή βλέπουμε πολλά αγροκτήματα και αγρότες. Οι αγρότες με εντυπωσιάζουν με την πίστη τους. Δεν εννοώ με την πίστη τους στον Θεό ή στην Γραφή, εννοώ ότι έχουν ισχυρή πίστη σε αυτό που κάνουν. Ο αγρότης είναι απόλυτα βέβαιος ότι αν σπείρει ένα είδος σπόρου θα αναπτυχθεί αυτό ακριβώς που έσπειρε. Είναι βέβαιος έχει μια απόλυτα βεβαιωμένη προσδοκία όπως για το ότι θα ανατείλει ο ήλιος, ότι αν σπείρει καλαμπόκι θα βγει καλαμπόκι και όχι πατάτες ή ντομάτες.

Αν δείτε έναν αγρότη να σπέρνει και τον ρωτήσετε τι ελπίζει να φυτρώσει θα πει: απλώς φυτεύω καλαμπόκι, σπέρνω καλαμπόκι. Αν του πούμε: Ναι, το βλέπω αυτό, αλλά τι ελπίζεις, να φυτρώσει; μπορεί να φανταστεί ότι δεν είμαστε και σπίρτο, κάτι δεν πάει καλά. Δεν τίθεται ερώτημα για αυτό το πράγμα , γιατί εάν ο αγρότης δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένος, αν υπήρχε και η ελάχιστη πιθανότητα να μη φυτρώσει αυτό που θα σπείρει ίσως δεν θα ήταν διατεθειμένος να δοθεί ολόψυχα στη δουλειά αυτή. Τέτοιου είδους πίστη έχουμε και εμείς στο Λόγο του Θεού και στις πράξεις του. Τον πλήρη Λόγο του Θεού από την Γένεση έως την Αποκάλυψη όλα τα συγγράμματα των ανθρώπων που χρησιμοποίησε ο Θεός και οι αποδείξεις βρίσκονται εδώ σε αυτές τις σελίδες- οι προφητείες μέσα στον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή. Διαβάζουμε τις προφητείες του Δανιήλ, του Ιεζεκιήλ και βρισκόμαστε σε έναν τόπο που πολλές από αυτές εκπληρώθηκαν. Η πορεία των Παγκόσμιων Δυνάμεων χιλιάδες χρόνια ιστορίας γραμμένης από πριν.

Η Αγία Γραφή δεν είναι επιστημονικό εγχειρίδιο αλλά όταν θίγει επιστημονικά ζητήματα έχει πάντα δίκιο. «Η γη είναι στρογγυλή και κρέμεται στο τίποτα», « το κουνέλι είναι μηρυκαστικό», αυτό το αμφισβητούσε για χρόνια η επιστημονική κοινότητα, μόλις τον 20ο αιώνα επιβεβαιώθηκε ότι όντως το κουνέλι αναμασάει την τροφή του. Η εσωτερική αρμονία της Αγίας Γραφής αποτελεί απόδειξη της θεοπνευστίας της. Στο εδάφιο Γένεση 3:15 βλέπουμε πως ο Ιεχωβά ενήργησε αμέσως στην Εδέμ και έδωσε τη λύση στο πρόβλημά μας. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα θεσπίστηκε η Αβραμιαία Διαθήκη για τον ερχομό του σπέρματος. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα θεσπίστηκε η Διαθήκη του Νόμου ώστε ο Ισραήλ να γίνει βασίλειο ιερέων. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα θεσπίζεται η Δαβιδική Διαθήκη για το ότι το υποσχεμένο Σπέρμα θα ερχόταν από τη γενεαλογική γραμμή του Δαβίδ. Και στην επιστολή προς τους Γαλάτες στο 3ο κεφάλαιο, το εδάφιο 16 λέει: «οι υποσχέσεις ειπώθηκαν στον Αβραάμ και στο σπέρμα του». Δεν λέει: «Και στα σπέρματα», όπως στην περίπτωση πολλών, αλλά όπως στην περίπτωση ενός: «Και στο σπέρμα σου», που είναι ο Χριστός». Και στο εδάφιο 29 λέει: «επιπλέον ανήκετε στον Χριστό, είστε πραγματικά σπέρμα του Αβραάμ, κληρονόμοι αναφορικά με μια υπόσχεση».

Και τελικά, στο βιβλίο της Αποκάλυψης δίνεται και ο αριθμός αυτών των συγκληρονόμων 144.000. Βλέπουμε λοιπόν ότι από τη Γένεση ως την Αποκάλυψη σε όλη την έκταση αυτού του συγγράμματος τονίζεται το θέμα του σπέρματος και της βασιλείας του Θεού. Ισχυρές αποδείξεις για την αληθινότατα του Λόγου του Θεού. Αυτό είναι το αριστούργημα των αριστουργημάτων. Και η Αγία Γραφή αναφέρεται και στα πράγματα που βλέπουμε εδώ πάνω στη γη.

Παρ’ ότι πολλοί επιστήμονες αρνούνται ότι έλαβε χώρα ο Κατακλυσμός των ημερών του Νώε υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για το ότι όντως συνέβη. Βρίσκουν για παράδειγμα αυτά τα τεράστια ζώα, τα μαμούθ, τα οποία είναι παγωμένα, άθικτα όπως ήταν. Και βρίσκουν βλάστηση, χόρτα, μέσα στον οργανισμό τους. Και αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι 10.000.000 εκατομμύρια τέτοιων ζώων είναι θαμμένα στην Σιβηρία, και το βλέπουν ως την πιθανότητα να εξορύξουν ελεφαντόδοντο, επειδή κοντεύουν να εξαντλήσουν το ελεφαντόδοντο από τους ζώντες ελέφαντες. Συνέβη λοιπόν κάτι μεγάλο τότε, προσπαθούν να το εξηγήσουν με την εποχή των παγετώνων, οι οποίοι υποχωρούσαν σιγά σιγά. Αλλά εδώ βλέπουμε ότι υπήρξε ένας ξαφνικός κατακλυσμός και ότι πάγωσαν στα γρήγορα τα ζώα αυτά. Και ξέρουμε την ιστορία από την Αγία Γραφή ότι η γη περιβαλλόταν από νερά και όταν έπεσαν τα νερά αυτά στη γη. Η θερμότητα έφυγε από τους πόλους, και μετά μαζεύτηκαν εκεί και πάγωσαν τα νερά. Και οπουδήποτε και αν πάμε στη γη, βρίσκουμε αποδείξεις για τον κατακλυσμό των ημερών του Νώε.

Πόσοι από εσάς έχουν πάει στο Βερολίνο; Το Βερολίνο, στην πολιτεία της Νεβάδα. Ναι υπάρχει τέτοια πόλη. Είναι μια πόλη-φάντασμα στη Νεβάδα. Η Νεβάδα είναι μια πολιτεία που κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι έρημος. Είναι σε πολύ υψηλό υψόμετρο και στην έρημο υπάρχουν ψηλά βουνά, άλλοτε υπήρχαν εκεί χρυσοθήρες στην περιοχή αυτή, και αναζητούσαν χρυσό. Και βρήκαν τεράστια απολιθώματα ενός θαλάσσιου πλάσματος και το λένε ιχθυόσαυρο. Αλλά να που βρέθηκε σε ένα ψηλό βουνό, και όταν μάθαμε που φυλάσσεται αποφασίσαμε να το δούμε. Ήταν πολύ μεγάλη η διαδρομή σε κακοτράχαλο δρόμο και χωματόδρομο. Και η κυβέρνηση έχει φτιάξει μνημείο και ένα στέγαστρο από πάνω και βλέπεις αυτό το θαλασσινό πλάσμα τόσα μέτρα μακριά.

Πώς βρέθηκε αυτό το πλάσμα επάνω στα βουνά; Πρέπει να υπήρχε νερό, για να κολυμπήσει και να φτάσει ως εκεί. Και σε κάθε τόπο υπάρχουν τέτοιου είδους αποδείξεις ότι συνέβη κατακλυσμός. Μια άλλη ενδιαφέρουσα απόδειξη είναι στις διάφορες γλώσσες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο. Όπου και να πάτε είτε πιστεύουν στο Θεό ή όχι, είτε πιστεύουν στη Γραφή ή όχι, υπάρχει στη γλώσσα τους κάποια λέξη, η οποία σημαίνει αυτό το πράγμα, και δείχνει ότι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο συνέβη, αυτό που αναφέρεται στην Γραφή. Και οι σημιτικοί λαοί, το γεγονός ότι υπάρχουν. Και με το όνομα των σημιτικών λαών προσδιορίζουν πάρα πολλά έθνη. Πολλές φορές βέβαια ακούγεται και με το πρόθεμα αντί- για τον αντισημιτισμό. Τι είναι όμως οι σημιτικοί λαοί, και γιατί λέγονται έτσι; Αν ανοίξετε το λεξικό θα δείτε να λέει πως είναι απόγονοι του Σημ. Σε όλο τον κόσμο λοιπόν, οι άνθρωποι παραδέχονται ότι ο Σημ υπήρξε. Θα έπρεπε να υπήρξε αλλιώς που βρέθηκαν τόσοι Σημίτες;

Στο βιβλίο του Λουκά, στο 3ο κεφάλαιο, στο εδάφιο 36, εδώ υπάρχει η γενεαλογία του Κυρίου μας του Ιησού Χριστού, για τον γιο του Καϊνάν, του Αρφαξάδ, του Σημ, του Νώε. Αναγνωρίζεται λοιπόν η ύπαρξη των ανθρώπων που έζησαν τότε, και πριν και μετά τον Κατακλυσμό (Νώε και Σημ). Και όταν σκεφτόμαστε την πίστη, θυμόμαστε τα παραδείγματα των ανδρών πίστης της αρχαιότητας. Και όταν αναφερόμαστε στους άντρες πίστης της αρχαιότητας, ποιος είναι πρώτος στον κατάλογο; Ο Αβραάμ; Πιθανότατα, για αυτό αποκαλείται ο πατέρας της πίστης.

Ας δούμε κάτι σχετικά με αυτόν στο 11ο κεφάλαιο της προς Εβραίους, το εδάφιο 17. Αρχικά το εδάφιο λέει: «Μέσω πίστης». Θυμάστε τον ορισμό της πίστης? Ο Αβραάμ είχε βεβαιωμένη προσδοκία για κάτι που επρόκειτο να λάβει χώρα, για μια πραγματικότητα την οποία δεν είχε δει. Ποια ήταν αυτή η βεβαιωμένη προσδοκία; Ήταν το ότι ο Ισαάκ θα αποκτούσε ένα γιο. Αλλά μέχρι τότε ο Ισαάκ ήταν άτεκνος. Τώρα όμως ο Ιεχωβά ζητούσε από τον Αβραάμ να προσφέρει τον Ισαάκ ως θυσία. Αλλά ο Ισαάκ έπρεπε να αποκτήσει γιο. Ο Αβραάμ είχε μια βεβαιωμένη προσδοκία, ήταν τόσο βέβαιος όσο βέβαιος ήταν ότι θα ανατείλει ο ήλιος, πως ο Ισαάκ θα αποκτήσει γιο, ότι και αν συμβεί. Γι’ αυτό το εδάφιο 17 λέει: «Μέσω πίστης ο Αβραάμ, όταν δοκιμάστηκε, ουσιαστικά πρόσφερε τον Ισαάκ, και αυτός ο άνθρωπος που είχε δεχτεί με χαρά τις υποσχέσεις αποπειράθηκε να προσφέρει το μονογενή του γιο». Ο Αβραάμ ήταν λοιπόν απόλυτα πεπεισμένος πως ότι και αν συνέβαινε, ο Ισαάκ θα αποκτούσε γιο. Χάρη σε αυτήν την πίστη ήταν διατεθειμένος να προσφέρει τον Ισαάκ ως θυσία. Έχετε εσείς τέτοιου είδους πίστη; Αναμένεται από εμάς να έχουμε πίστη σαν του Αβραάμ; Όντως απαιτείται να έχουμε την πίστη του Αβραάμ. Μπορεί να σκέφτεστε, αναμένεται να έχω και εγώ τέτοια πίστη, την πίστη εκείνου του πνευματικού γίγαντα, του Αβραάμ?

Σκεφτείτε για μια στιγμή, χάρη σε τι είχε τέτοια πίστη ο Αβραάμ; Είχε λάβει μια υπόσχεση από τον Θεό. Προφανώς ο Αβραάμ είχε σχέση με τον Ιεχωβά, ήταν φίλος του Θεού. Και εσείς έχετε αυτή τη σχέση. Και μπορείτε να διαβάσετε την ίδια υπόσχεση που έλαβε ο Αβραάμ. Μια σύντομη διατύπωση αυτής της υπόσχεσης είναι εδώ στην προς Εβραίους και η πιο εκτεταμένη είναι στο βιβλίο της Γένεσης. Ήξερε ο Αβραάμ ποιος θα είναι το σπέρμα τελικά; Όπως εξηγεί ο Παύλος στο εδάφιο Γαλάτες 3:16, ο Αβραάμ δεν το γνώριζε αυτό. Όλα τα πεντάχρονα παιδιά τώρα το ξέρουν. Διέθετε ο Αβραάμ τα βιβλία των προφητών, για να του δίνουν πίστη στο Λόγο του Θεού; Ήταν σε θέση να διαβάσει τα βιβλία του Ιεζεκιήλ και του Δανιήλ, το 9ο κεφάλαιο του Δανιήλ για να ξέρει πότε θα εμφανιστεί το σπέρμα; Είχε αυτό εδώ ο Αβραάμ; Είχε το προνόμιο να ζει στην παρουσία του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού; Ο Αβραάμ δεν είχε κανένα από αυτά τα πράγματα. Αν συγκρίνουμε αυτά που έχουμε εμείς για να μας δίνουν πίστη, με αυτά που είχε ο Αβραάμ για να του δίνουν πίστη, τελικά ποιοι θα έπρεπε να είναι πνευματικοί γίγαντες; Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά δικαιολογία για να μην έχουμε τέτοιου είδους πίστη.

Αν κοιτάξουμε στο 12ο κεφάλαιο της προς Εβραίους επιστολής, το εδάφιο 1, λέει για την αμαρτία που μας μπλέκει εύκολα, και αναγνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη αμαρτία, είναι η έλλειψη πίστης. Η έλλειψη πίστης είναι αμαρτία, και δεν είναι ασήμαντη αμαρτία —να αμφισβητήσουμε την ικανότητα του κυρίαρχου του σύμπαντος να κάνει αυτό που λέει. Και λέει εδώ ότι η συγκεκριμένη αμαρτία —η έλλειψη πίστης, μας μπλέκει εύκολα. Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε πολλούς γύρω μας, στις εκκλησίες μας , να αναπτύξουν τέτοια πίστη, για να μην μπλεχτούν εύκολα, με άλλα πράγματα στον κόσμο.

Για παράδειγμα, αν είχατε πίστη, βεβαιωμένη προσδοκία όσο σίγουροι είστε ότι θα ανατείλει ο ήλιος, πως η μεγάλη θλίψη θα αρχίσει την άλλη Δευτέρα, θα προσαρμόζατε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα; Είναι αλήθεια ότι δεν θα σπαταλούσατε χρόνο κάνοντας πράγματα, που δεν είναι πραγματικά σημαντικά; Αυτή η πίστη δεν θα μας άφηνε να μπλέξουμε με άλλα πράγματα. Αν είχαμε αυτήν την πίστη, τη βεβαιωμένη προσδοκία για το συγκεκριμένο πράγμα θα αρχίζαμε ένα μήνα από τώρα, ή ότι θα γίνει ένα χρόνο από τώρα. Αν έχουμε αυτή τη βαθιά πίστη ότι έχουμε προχωρήσει πολύ στον καιρό του τέλους, δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν τη ζωή μας πράγματα τα οποία δεν είναι σημαντικά και θα παραγκωνίσουν άλλα. Εσείς αδελφοί και αδελφές εδώ βρίσκεστε στην ολοχρόνια διακονία και χρησιμοποιείτε το χρόνο σας σωστά. Πολλοί όμως έξω από αυτό το περιβάλλον, ασχολούνται με διάφορες επιχειρήσεις και άλλες ασχολίες, οι οποίες τους μπλέκουν, οδηγούν σε έλλειψη πίστης. Η πίστη μας, θα μας κρατήσει προσηλωμένους στο να κάνουμε αυτό που επιθυμεί ο Θεός.

Ας διαβάσουμε το εδάφιο Ιωάννης 3:16 και αυτό το εδάφιο, τονίζει ότι πρέπει να ασκούμε πίστη, λέει: «ότι ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ, ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο για να μην καταστραφεί όποιος ασκεί πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». Το ζήτημα δεν είναι μόνο να έχουμε πίστη, πρέπει επίσης να ασκούμε πίστη. Αν κοιτάξουμε την επιστολή του Ιακώβου, εδάφια 2:14 και 17 αναφέρεται ότι η πίστη χωρίς έργα μάς είναι άχρηστη. Ας επιστρέψουμε στον αγρότη, ο αγρότης έχει απόλυτη πίστη, είναι πλήρως πεπεισμένος ότι ο σπόρος του καλαμποκιού θα παραγάγει καλαμπόκι στον αγρό του. Άρα δεν αμφισβητείται η πίστη του σε αυτό. Έχει λοιπόν στον αχυρώνα του το σπόρο του καλαμποκιού, εκεί έχει τον αγρό και εκεί είναι ο σπόρος και να το χωράφι. Τώρα τι πρέπει να γίνει; Να ασκήσει. Πρέπει να κάνει κάτι σε σχέση με αυτό. Πρέπει να εργαστεί. Το ίδιο αληθεύει και σε σχέση με την πίστη, το βλέπουμε στο εδάφιο 21. Στο εδάφιο Ιακώβου 2:21 λέει ανακηρύχτηκε δίκαιος ο Αβραάμ, ο πατέρας μας μέσω τίνος πράγματος; Μέσω έργων, αφού πρώτα πρόσφερε τον Ισαάκ, τον γιο του πάνω στο θυσιαστήριο. Προφανώς είχε την πίστη και κατόπιν έκανε και τα έργα του. Θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και με το Θεό —να παζαρέψει σαν να λέγαμε— ότι εγώ έχω πίστη οπότε αυτό ας το αφήσουμε τώρα. Όχι, αν πραγματικά έχεις πίστη, ούτε αυτό αποτελεί πρόβλημα. Και έδειξε τέτοια πίστη. Βέβαια άλλο να λέμε, ναι έχω πίστη, και άλλο να την δείξουμε, ή να την αποδείξουμε, όταν έρθει η στιγμή.

Υπάρχει ένας ποταμός με καταρράκτες, ο Νιαγάρας – μπορεί να το έχετε ακούσει, είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο ποταμός αυτός είναι πάνω στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά. Είναι πολύ μεγάλοι και δυνατοί καταρράκτες —1.100 πόδια μήκος και 300 μέτρα πλάτος. Κάποιος μπορεί να περάσει με το σκοινί, να σχοινοβατήσει διασχίζοντας τους καταρράκτες και κάποιοι το έχουν κάνει στο παρελθόν. Δεν επιτρέπεται πια γιατί είναι επικίνδυνο. Λένε, λοιπόν, για κάποιον που ετοιμαζόταν να σκοινοβατήσει διασχίζοντας αυτόν τον καταρράκτη, μόνο μια φορά να γλιστρούσε, ο θάνατος ήταν βέβαιος —20 μέτρα από κάτω τα νερά που άφριζαν. Ήταν έτοιμος, λοιπόν, να κάνει αυτόν τον άθλο και εκμυστηρεύτηκε κάτι σε έναν στενό του φίλο. Του είπε: «δεν νιώθω καλά αυτή την φορά, νομίζω πως δεν θα τα καταφέρω». Και ο φίλος του τού είπε: «Αα, μη φοβάσαι, εγώ έχω πίστη σε εσένα, σε έχω δει να κάνεις και πιο δύσκολα πράγματα, πήγαινε κάντο». Εκείνος του απάντησε: «Ευχαριστώ, αυτό με βοηθάει λίγο, αλλά υπάρχει κάτι που δεν έχω κάνει στο παρελθόν πάνω στο σχοινί». Είπε ότι θα έσπρωχνε και ένα καρότσι, με βαρέλι. Και ο φίλος του ανέφερε: «Μπορείς να το κάνεις, εγώ πιστεύω ότι μπορείς, κάντο». Και κάτι ακόμη, του είπε: «Θα ήθελα να είσαι εσύ στο καρότσι».

Φυσικά, ο φίλος του δεν δέχτηκε να το κάνει αυτό. Πού πήγε η πίστη; Είναι εύκολο να λέμε: Ναι, έχω πίστη. Βέβαια, αν ζητήσει κάτι ο Ιεχωβά δεν διστάζουμε καθόλου. Έχουμε απόλυτη πίστη σε ό,τι κάνει. Και η δική μας πίστη εδώ στο Μπέθελ, αποδεικνύεται με την ιερή υπηρεσία μας και τις πράξεις μας.. Συνεχίστε, λοιπόν, αδελφοί να εποικοδομείτε τέτοια πίστη, και να εξετάζετε προσεκτικά τις αποδείξεις. Και είναι σίγουρο ότι θα ειδωθούμε αύριο το πρωί ξανά.

Υπηρεσιακή ομιλία που εκφωνήθηκε στο Μπέθελ της Ελλάδας


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: