Είναι αθάνατη η ψυχή;

Είναι αθάνατη η ψυχή;

Οι θρησκείες παρουσιάζουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις για την ψυχή και για το τι συμβαίνει σε αυτήν όταν πεθαίνουμε. Ωστόσο, η εξήγηση που παρέχει η Αγία Γραφή είναι σαφής.

Είναι αθάνατη η ψυχή; ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Πολλοί πιστεύουν ότι η ψυχή είναι αθάνατη. Μερικοί πιστεύουν ότι διαρκώς ξαναγεννιέται, επανεμφανιζόμενη με νέο φυσικό σώμα μετά τον θάνατο του προηγούμενου σώματος. Άλλοι πιστεύουν ότι η ψυχή τελικά θα περάσει σε ένα διαφορετικό βασίλειο, όπως στον ουρανό ή στην κόλαση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

Η Γραφή δεν αποδίδει αθανασία στην ψυχή. Μάλιστα, συχνά αναφέρει ότι η ψυχή πεθαίνει. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ, τον οποίο χρησιμοποίησε ο Θεός για να γράψει ένα τμήμα της Γραφής, δήλωσε ότι μια ψυχή είναι δυνατόν να τιμωρηθεί με θάνατο. Σε κάποια άλλη περίπτωση, η Γραφή χρησιμοποιεί τον όρο «νεκρή ψυχή» για να περιγράψει ένα πτώμα. (Λευιτικό 21:11) Είναι σαφές ότι η Γραφή δεν διδάσκει πως η ψυχή είναι αθάνατη.

«Η ψυχή που αμαρτάνει—αυτή θα πεθάνει».—Ιεζεκιήλ 18:20.

Είναι η ψυχή ξεχωριστή από το σώμα;

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Η ψυχή ζωοποιεί το σώμα ενόσω το άτομο είναι ζωντανό αλλά έπειτα αποχωρεί κατά τον θάνατο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

Η Γραφή μιλάει για μια μητέρα η οποία γέννησε «ψυχές»—δηλαδή ζωντανούς ανθρώπους που αναπνέουν. (Γένεση 46:18) Στην πραγματικότητα, η εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιείται στη Γραφή για την «ψυχή» μπορεί να μεταφραστεί «κάτι που αναπνέει». Μερικές φορές, ο όρος χρησιμοποιείται ακόμη και για να προσδιορίσει ζώα. Επιπλέον, η Γραφή αναφέρει ότι η ψυχή χρειάζεται τροφή. (Δευτερονόμιο 12:20) Αν η ψυχή ήταν μια οντότητα ξεχωριστή από το σώμα, θα χρειαζόταν να αναπνέει ή να τρώει; Στη Γραφή, η λέξη «ψυχή» πολύ συχνά αναφέρεται σε ένα ολόκληρο ζωντανό άτομο, περιλαμβανομένου του σώματος, των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς του.

«Γέννησε . . . δεκαέξι ψυχές».—Γένεση 46:18.

Τι συμβαίνει στην ψυχή κατά τον θάνατο;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

Όσο βέβαιο είναι ότι το σώμα μας τελικά αφανίζεται κατά τον θάνατο, εξίσου βέβαιο είναι ότι «δεν υπάρχει ούτε εργασία ούτε επινόηση ούτε γνώση ούτε σοφία στον Σιεόλ [τον κοινό τάφο του ανθρωπίνου γένους]». (Εκκλησιαστής 9:10) Οι Γραφές δηλώνουν κατηγορηματικά πως, όταν κάποιος πεθαίνει, «επιστρέφει στη γη του. Εκείνη την ημέρα οι σκέψεις του αφανίζονται». (Ψαλμός 146:4) Η νεκρή ψυχή βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας, και ως εκ τούτου οι Γραφές συχνά αναφέρουν μεταφορικά ότι οι νεκροί “κοιμούνται”.—Ματθαίος 9:24.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

Όταν χάνετε αγαπημένα σας πρόσωπα στον θάνατο, αναζητάτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πού βρίσκονται; Ποια είναι η κατάστασή τους; Μήπως υποφέρουν; Εφόσον η Γραφή μάς διαβεβαιώνει ότι οι νεκροί δεν έχουν συνειδητότητα, μπορούμε να παρηγορούμαστε γνωρίζοντας ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν πεθάνει δεν υποφέρουν πια. Μπορούμε να παρηγορούμαστε ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας την υπόσχεση του Ιεχωβά ότι στο μέλλον θα ξυπνήσει τις νεκρές, χωρίς συνειδητότητα ψυχές επαναφέροντάς τες στη ζωή.—Ησαΐας 26:19.

«Οι νεκροί δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως».—Εκκλησιαστής 9:5.

πηγή


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: