2015 «Αποδώστε ευχαριστίες στον Ιεχωβά, διότι είναι αγαθός».—Ψαλμός 106:1

«Αποδώστε ευχαριστίες στον Ιεχωβά, διότι είναι αγαθός».—Ψαλμός 106:1.

Από όσους ανθρώπους γνωρίζετε, πόσους θα χαρακτηρίζατε “αγαθούς”, ή αλλιώς «καλούς»; Συνήθως, όταν λέμε ότι κάποιος είναι «καλός», εννοούμε ότι ξεχωρίζει σε κάποιον τομέα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι καλοσυνάτος, ευχάριστος, έντιμος, ενάρετος, αφοσιωμένος, ικανός, άξιος και ούτω καθεξής. Μάλιστα, η Αγία Γραφή μάς λέει ότι «το [καλό] όνομα είναι προτιμότερο από τα άφθονα πλούτη».—Παρ.22:1.

imageΑλλά πόσους αγαθούς, ή αλλιώς καλούς, ανθρώπους ξέρετε που για χάρη τους θα έκανε κάποιος αυτό που λέει ο απόστολος Παύλος στο εδάφιο Ρωμαίους 5:7; Εκεί αναφέρει: «Μετά δυσκολίας θα πεθάνει κανείς για έναν δίκαιο· για τον αγαθό ίσως και να τολμάει κανείς να πεθάνει». Ποια διαφορά έχει ο δίκαιος από τον αγαθό; Γιατί κάνει ο Παύλος αυτή τη διάκριση;

Ο δίκαιος συμμορφώνεται με τους νόμους και τις απαιτήσεις του Θεού. Δεν του βρίσκεις λάθος στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Είναι ακριβής, αμερόληπτος, έντιμος και ευθύς. Δεν υπάρχει πάνω του ψεγάδι αδικοπραγίας ή ανηθικότητας. Αντίθετα, έχει αρχές και μπορεί μάλιστα να κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό σας. Αγγίζει όμως την καρδιά σας;

Ο αγαθός άνθρωπος την αγγίζει. Υπερέχει κατά πολύ σε σύγκριση με εκείνον που προσκολλάται άκαμπτα σε κανόνες. Ο αγαθός δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του από καθήκον. Προχωράει πέρα από αυτό. Νοιάζεται για τους άλλους και ψάχνει να βρει ευκαιρίες για να δείξει καλοσύνη και ενδιαφέρον. Βοηθάει πρόθυμα και ολόψυχα όσους βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Δίνει από τον εαυτό του με ανιδιοτέλεια και χωρίς να ζητάει αντάλλαγμα ή ειδική μεταχείριση. Αυτός που δείχνει τέτοια αυτοθυσία—που ξεχωρίζει για τη θέρμη, τη στοργή και το έλεός του—μπορεί να αγγίξει τόσο πολύ την καρδιά σας ώστε, όπως είπε ο Παύλος, να είστε διατεθειμένοι να πεθάνετε για αυτόν.

Ο Ιησούς, ωστόσο, επισήμανε μια ακόμα πιο σημαντική πλευρά του ζητήματος. Αν και ο ίδιος εκδήλωσε όλες τις ιδιότητες που σχετίζονται με την αγαθότητα, και ήξερε ότι θα θυσίαζε τη ζωή του για να απολυτρώσει την ανθρωπότητα, δεν δέχτηκε τον τίτλο «Αγαθός». Η αφήγηση λέει: «Καθώς προχωρούσε στο δρόμο του, κάποιος έτρεξε και έπεσε στα γόνατα μπροστά του και τον ρώτησε: “Δάσκαλε Αγαθέ, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω αιώνια ζωή;” Ο Ιησούς τού είπε: “Γιατί με αποκαλείς αγαθό; Κανείς δεν είναι αγαθός παρά μόνο ένας, ο Θεός”».—Μάρκ.10:17, 18.

Γιατί αρνήθηκε ο Ιησούς αυτόν τον τίτλο; Επειδή με την απόλυτη έννοια, μόνο ο Θεός είναι αγαθός. Ο Ιησούς αναγνώριζε ότι ο Ιεχωβά είναι μοναδικός, το απαράμιλλο πρότυπο αγαθότητας, καθώς και ότι η δόξα Του δεν ανήκει σε κανέναν άλλον. (Ησ.42:8) Ανόμοια με τον Αδάμ και την Εύα, οι οποίοι διεκδίκησαν το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι τι είναι καλό και τι κακό, ο Ιησούς αναγνώριζε ταπεινά ότι αυτό το δικαίωμα ανήκει στον Πατέρα του. Ήξερε ότι ο Ιεχωβά είναι η Πηγή όλων των καλών πραγμάτων. Ναι, ο Ιεχωβά είναι Αυτός που δίνει «κάθε καλό δώρο και κάθε τέλειο δώρημα».—Ιακ.1:17.

Μια εξέχουσα πτυχή της αγαθότητας του Ιεχωβά είναι η απροσωποληψία του. «Ο Ιεχωβά είναι αγαθός απέναντι σε όλους», λέει το εδάφιο Ψαλμός 145:9. «Δείχνει καλοσύνη προς τους αχάριστους και πονηρούς». (Λουκ.6:35· Ματθ.5:45· Πράξ.17:25) Ο τρόπος που μας δημιούργησε φανερώνει ότι θεωρεί πολύ σημαντική την ευημερία και την ευτυχία μας. Όσα μας προσφέρει η γη δεν μας συντηρούν απλώς στη ζωή, αλλά είναι απολαυστικά και μας φέρνουν χαρά. (Πράξ.14:17) Ωστόσο, όλα αυτά θα ήταν προσωρινά και εφήμερα αν ο Ιεχωβά δεν είχε εκδηλώσει την καλοσύνη του και με έναν άλλον τρόπο—με το να θυσιάσει τον μονογενή του Γιο ώστε να μπορέσουμε εμείς να απολαύσουμε αιώνια ζωή. Το εδάφιο Ιωάννης 3:16 λέει: «Ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ, ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος ασκεί πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή».

Εκτιμάτε εσείς την αγαθότητα του Θεού; Αν ναι, να το αναφέρετε στις προσευχές σας. Να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας με τον τρόπο της ζωής σας και της συμπεριφοράς σας προς τους άλλους. Να δείχνετε την εκτίμησή σας με τα σχόλιά σας στις συναθροίσεις και όταν κηρύττετε. Τώρα και για πάντα, να “αποδίδετε ευχαριστίες στον Ιεχωβά, διότι είναι αγαθός”.

πηγή


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: