Εκατό Χρόνια Μουσικής που Αινεί τον Θεό

«Θα ήθελα να πας στα στούντιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και να ψάλεις έναν από τους ύμνους μας για να τον ηχογραφήσουν. Μην το πεις όμως σε κανέναν».

Ο Γουίλιαμ Μόκριτζ εκτέλεσε αυτή την ασυνήθιστη αποστολή που του ανέθεσε ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ * στα τέλη του 1913. Ο ύμνος, ο οποίος ηχογραφήθηκε σε δίσκο 78 στροφών, είχε τον τίτλο «Ο Θεός Υπεσχέθη Καιρόν». Στα αγγλικά είναι γνωστός ως “The Sweet By-and-By”. Αργότερα, ο Γουίλιαμ έμαθε ότι ο ύμνος αυτός θα χρησιμοποιούνταν στην εισαγωγή του «Φωτοδράματος της Δημιουργίας», μιας παραγωγής που περιείχε ηχογραφημένες Γραφικές ομιλίες και μουσική σε συνδυασμό με βουβές ταινίες και εικόνες σε γυάλινες διαφάνειες. Το «Φωτόδραμα» προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1914, στη Νέα Υόρκη.

Ο δίσκος του Γουίλιαμ ήταν ένας από τους 50 και πλέον δίσκους που παίζονταν από φωνογράφο στις παρουσιάσεις του «Φωτοδράματος» στην αγγλική γλώσσα. Αν και η μουσική για τους περισσότερους από αυτούς δεν ήταν παραγωγή των Σπουδαστών της Γραφής, κάποιοι, μεταξύ αυτών και του Γουίλιαμ, είχαν ηχογραφηθεί κατά παραγγελία τους. Οι στίχοι των ύμνων που περιείχαν οι δίσκοι ήταν παρμένοι από το υμνολόγιό τους «Ύμνοι της Χαραυγής της Χιλιετηρίδος».

Δίνεται Ιδιαίτερη Προσοχή στους Στίχους

Επί πολλά χρόνια, οι Μάρτυρες χρησιμοποιούσαν στη λατρεία ύμνους που είχαν γραφτεί από άλλους. Ωστόσο, όπου ήταν απαραίτητο, άλλαζαν τους στίχους, ώστε οι ύμνοι να αντικατοπτρίζουν αυτά που είχαν μάθει από τη Γραφή.

Για παράδειγμα, ένας από τους ύμνους του «Φωτοδράματος» είχε τίτλο «Ο Βασιλεύς Είναι Παρών» και ήταν διασκευή του ύμνου “Glory, Hallelujah” («Δόξα, δόξα, Αλληλούια»). Ο πρώτος στίχος αυτού του ύμνου λέει: «Τα μάτια μου θωρούνε του Χριστού τον ερχομό». Ωστόσο, οι Σπουδαστές της Γραφής αντικατέστησαν τη λέξη «ερχομό» με τη λέξη «παρουσία» για να δείξουν ότι η διακυβέρνηση του Χριστού δεν περιλαμβάνει μόνο τον ερχομό του, αλλά και την παρουσία του σε μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου.—Ματθαίος 24:3.

Αργότερα, έγινε προσπάθεια να απαλειφθεί οποιαδήποτε μουσική προερχόταν από κοσμικές πηγές ή άλλες θρησκείες. Έτσι λοιπόν, το 1966 εκδόθηκε το υμνολόγιο Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη Καρδία Υμών. Εκείνη τη χρονιά, οι Μάρτυρες δημιούργησαν μια μικρή ορχήστρα και ηχογράφησαν τους 119 ύμνους του ώστε να τους χρησιμοποιούν στις συναθροίσεις αλλά και για να τους απολαμβάνουν στο σπίτι.

Το 2009 εκδόθηκε το υμνολόγιο Ψάλλετε στον Ιεχωβά. Φωνητικές εκτελέσεις των ύμνων του έχουν ηχογραφηθεί σε δεκάδες γλώσσες. Το 2013, οι Μάρτυρες άρχισαν να παράγουν μουσικά βίντεο για τα παιδιά. Ένα από αυτά έχει τον τίτλο Να Προσεύχεστε Κάθε Στιγμή. Κάθε μήνα γίνονται εκατομμύρια λήψεις ύμνων από τον ιστότοπο jw.org.

Πολλοί έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για αυτή τη μουσική. Μια γυναίκα, ονόματι Τζούλι, έγραψε τα εξής για το υμνολόγιο Ψάλλετε στον Ιεχωβά: «Οι καινούριοι ύμνοι είναι πραγματικά υπέροχοι! Όταν είμαι μόνη μου, ακούω εκείνους που εκφράζουν τα προσωπικά μου αισθήματα. Αυτό έχει δυναμώσει τη σχέση μου με τον Ιεχωβά και με έχει κάνει ακόμη πιο αποφασισμένη να τον υπηρετώ ολόψυχα».

Η Χέδερ, μητέρα δύο παιδιών ηλικίας εφτά και εννιά χρονών, γράφει πώς τα επηρέασε το βίντεο Να Προσεύχεστε Κάθε Στιγμή: «Τα έχει παρακινήσει να προσεύχονται, όχι μόνο το πρωί ή όταν είναι μαζί μας, αλλά οποιαδήποτε στιγμή νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν στον Ιεχωβά».

http://www.jw.org


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: