Εμπειρίες από την Διεθνή συνέλευση του 1969 στο Yankee Stadium

«ΕΙΜΕΘΑ πολύ ευτυχείς που ήλθαν εδώ.» Με αυτές τις λέξεις, ο πρόεδρος της Εταιρίας Σκοπιά, Ν. Ο. Νορρ, εξέφρασε προς ένα πλήθος άνω των 100.000 αντιπροσώπων τη χαρά τού να είναι παρόντες από τόσο πολλές χώρες στη Διεθνή Συνέλευσι των Μαρτύρων του Ιεχωβά «Επί Γης Ειρήνη» στο Στάδιο Γιάγκη της Νέας Υόρκης. Ναι, για τη Συνέλευσι μόνον της Νέας Υόρκης ήλθαν από υπερεκατόν χώρες για να λάβουν εκπαίδευσι από τον Λόγο του Θεού, τη Βίβλο!

Άνω των 6.000 αντιπρόσωποι είχαν έλθει από την Ευρώπη, με χιλιάδες περισσοτέρους από την Κεντρική και Νότιο Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής. Όταν αυτό ανεφέρθη από την εξέδρα, δυνατά χειροκροτήματα από το ακροατήριο έδειξαν τη μεγάλη χαρά που αισθάνοντο οι Μάρτυρες λόγω της ενωμένης και ειρηνικής συναθροίσεως τόσο πολλών αντιπροσώπων από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η συνέλευσις στην πόλι της Νέας Υόρκης, εξήγησεν επίσης ο πρόεδρος της Εταιρίας, είχε ειδικά το προνόμιο να περιλαμβάνη στους παρόντας σ’ αυτήν υπηρέτας τμημάτων της Εταιρίας Σκοπιά που ανεκοίνωσαν προσωπικώς πείρες από όλον τον κόσμον, λέγοντας στους παρευρισκομένους τι ακριβώς συνέβαινε σχετικά με το κήρυγμα της βασιλείας του Θεού στις χώρες των. Πόσο συγκινητικό ήταν ν’ ακούη κανείς αυτές τις εκθέσεις!

Άφιξις των Αντιπροσώπων

Τουλάχιστον σαρανταπέντε ναυλωμένες πτήσεις έφεραν τους αντιπροσώπους από το εξωτερικό στη συνέλευσι της Νέας Υόρκης, και πολλά δρομολογημένα αεροπλάνα γραμμών μετέφεραν μικρότερους ομίλους. Τι πολυάσχολη περίπτωσις ήταν αυτή για τους εντοπίους Μάρτυρας, οι οποίοι, από στοργικό ενδιαφέρον για τους Χριστιανούς αδελφούς των από άλλες χώρες, υπεδέχθησαν τους αντιπροσώπους στον Διεθνή Αερολιμένα Κέννεντυ! Δύο δωδεκάωρες βάρδιες διετηρούντο στον αερολιμένα για να φροντίζουν για τους αντιπροσώπους.

Ενώ συνομιλούσαν με τους απεσταλμένους στον αερολιμένα, εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα υποδοχής έμαθαν ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς επεσκέπτοντο για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη. Σε μια πτήσι συμμετείχε και ο ηλικίας εβδομήντα δύο ετών Ανρί Πουζώλ, ο οποίος ποτέ προηγουμένως δεν είχε ταξιδεύσει έξω από τη Γουαδελούπη. Αλλά γρήγορα αισθάνθηκε σαν να ήταν στην πατρίδα του.

Εκείνοι που υπεδέχοντο τους αντιπροσώπους διεπίστωσαν ότι αυτό ήταν πολύ συγκινητικό. Μερικές φορές οι αντιπρόσωποι έφθαναν με τις εθνικές των ενδυμασίες, όπως έκαμαν περισσότεροι από είκοσι Λιβεριανοί αντιπρόσωποι. Η άφιξίς των έκαμε πολλά άτομα στον αερολιμένα να ενδιαφερθούν και να ερωτήσουν για την επίσκεψί των. Περίπου δέκα από αυτούς τους Λιβεριανούς είχαν αποδείξει την πιστότητα των υπό αυστηράν δοκιμασίαν ακεραιότητας το 1963, και τώρα οι Αμερικανοί Μάρτυρες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν αυτούς τους πιστούς αδελφούς.

Κάθε μέρα έφθαναν ναυλωμένα αεροπλάνα γεμάτα από Μάρτυρας—από τη Στουτγάρδη, το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ, τη Γλασκώβη, το Λονδίνον, το Κίγκστον, τη Φραγκφούρτη, τις Βρυξέλλες, το Αμβούργο, το Σαν Χουάν, τη Βιέννη, την Κοπεγχάγη, τη Ζυρίχη, το Ντύσσελντορφ, το Σαίν Τόμας, την Κολωνία, το Μόναχο, τη Στοκχόλμη, το Μπουένος Άιρες και το Παρίσι. Μερικές από αυτές τις πόλεις έστειλαν μερικά αεροπλάνα. Όταν δύο ναυλωμένες πτήσεις συνέβαινε να φθάνουν περίπου ταυτοχρόνως, αυτό αποτελούσε μια ειδικά πολυάσχολη περίπτωσι για τον όμιλο υποδοχής. Ναυλωμένα λεωφορεία μετέφεραν πολλούς από τους αντιπροσώπους στο Εργοστάσιο της Εταιρίας Σκοπιά στον αριθμό 77 της Οδού Σάντς, κτίριον που εχρησιμοποιείτο ως κέντρον υποδοχής.

Όταν το ένα λεωφορείο κατόπιν του άλλου απεβίβαζε τους αντιπροσώπους στο εργοστάσιο της Οδού Σάντς, η περιοχή βομβούσε από ζωηρή συγκίνησι.

Για να διευκολυνθή η τακτοποίησις των ταξιδιωτών στα καταλύματά των, ο καθένας απ’ αυτούς όταν έφθανε διωρίζετο σε μια από τέσσερες ομάδες: Η Πρώτη Ομάς ήσαν εκείνοι που δεν είχαν διόλου κατάλυμα και που είχαν ανάγκη να τακτοποιηθούν. Η Δευτέρα Ομάς απετελείτο από εκείνους οι οποίοι θα διέμεναν στη Νέα Ιερσέη και οι οποίοι θα μετεφέροντο εκεί με τα αυτοκίνητα των Μαρτύρων από εκείνη την περιοχή, περίπου 150 που προσεφέρθησαν εθελοντικώς γι’ αυτή την υπηρεσία. Η Τρίτη Ομάς ήσαν οι αντιπρόσωποι εκείνοι, που θα μετεφέροντο με αυτοκίνητα στα καταλύματά των, στην πόλι της Νέας Υόρκης και στα προάστεια από μιαν ομάδα 200 περίπου οδηγών Μαρτύρων, οι οποίοι ευγενώς προσέφεραν τα αυτοκίνητά των και τον χρόνον των χωρίς επιβάρυνσι. Η Τετάρτη Ομάς απετελείτο από εκείνους οι οποίοι θα μετεφέροντο στα καταλύματά των με τον υπόγειο σιδηρόδρομο, οδηγούμενοι από έναν όμιλο περίπου σαράντα νεαρών Μαρτύρων, από τους οποίους πολλοί ήσαν σχολικής ηλικίας και οι οποίοι εθελοντικά προσέφεραν τον χρόνο τους για να οδηγήσουν κατ’ ευθείαν στα δωμάτια των αντιπροσώπους από το εξωτερικό.

Αλλά τι θα πούμε για τους αντιπροσώπους εκείνους οι οποίοι έφθαναν από το εξωτερικό τα μεσάνυχτα; Έγιναν τακτοποιήσεις γι’ αυτούς να κοιμούνται σε στρώματα αέρος στο κέντρον υποδοχής. Για λίγες νύχτες όλα τα πεντακόσια στρώματα είχαν χρησιμοποιηθή, επειδή τα αεροπλάνα μετέφεραν στην πόλι 150 έως 200 αντιπροσώπους το καθένα.

Εφόσον κάθε αεροπλάνον μετέφερε πολλούς Μάρτυρας, μερικές φορές, όταν δύο αεροπλάνα έφθαναν ταυτοχρόνως, ο τόπος γέμιζε από το πλήθος των αντιπροσώπων της συνελεύσεως! Επομένως υπήρχαν περιπτώσεις οπότε εγίνοντο αργοπορίες, αλλά οι αντιπρόσωποι ήσαν υπομονητικοί. Πολλοί από τους Δανούς, Νορβηγούς, Σουηδούς, Φιλλανδούς και άλλους ξένους αντιπροσώπους εξέφρασαν την εκτίμησί τους για το πνεύμα της βοηθείας που επεδείχθη από τους εντοπίους Μάρτυρας.

Μεγάλες προσπάθειες έγιναν για να τακτοποιηθούν οι αντιπρόσωποι από το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους προήρχοντο από χώρες με συναλλαγματικούς περιορισμούς, σε δωμάτια που είχαν προσφερθή δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές από φιλόξενα άτομα.

Η Ευλογία των Ξενόγλωσσων Συναθροίσεων

Η Διεθνής Συνέλευσις «Επί Γης Ειρήνη» στη Νέα Υόρκη ήταν μοναδική κατά το ότι οι συναθροίσεις διεξήχθησαν επί εννέα ημέρες. Δύο ημέρες πριν αρχίση η επταήμερος συνέλευσις στο Στάδιο Γιάνκη, αντιπρόσωποι του εξωτερικού συνηθροίζοντο σε διάφορες Αίθουσες Βασιλείας για ν’ ακούσουν εποικοδομητική Βιβλική συμβουλή την οποίαν Αγγλόφωνοι αντιπρόσωποι θ’ απελάμβαναν αργότερα. Επίσης, στους ξενόγλωσσους αντιπροσώπους εδόθησαν περιγραφές των δραμάτων που θα παριστάνοντο στο Στάδιο Γιάνκη για να διαζωγραφισθούν Βιβλικά γεγονότα και η εφαρμογή του Λόγου του Θεού στα προβλήματα της ζωής του συγχρόνου καιρού. Αυτό απεδείχθη ότι ήταν πάρα πολύ ωφέλιμο, επειδή τους έκανε ικανούς να ωφεληθούν πλούσια αυτό την παρακολούθησι των δραμάτων ακόμη και αν δεν εγνώριζαν πολλά Αγγλικά.

Επίσης, κατά την εβδομάδα της συνελεύσεως στο Στάδιο Γιάγκη, σε τέσσερα πρωινά, εγίνοντο συναθροίσεις σε δεκατέσσερες γλώσσες ταυτοχρόνως σε διάφορα μέρη του σταδίου. Για τους Μάρτυρας από το Σουρινάμ, το Βέλγιο, την Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελλάδα, Βραζιλία, Πορτογαλία και Αραβόφωνες χώρες, ήταν θαυμάσια ευλογία ν’ ακούουν το πρόγραμμα στις μητρικές των γλώσσες. Ένας Ολλανδός Μάρτυς παρετήρησε: «Πόσο ευγνώμονες είμεθα πράγματι για την προμήθεια των ξενόγλωσσων συναθροίσεων!»

Η ανάγκη για μια τέτοια τακτοποίησι μπορεί να παρατηρηθή στο γεγονός ότι σε μερικές ομάδες μόνον 10 τοις εκατό περίπου μπορούσαν να μιλούν Αγγλικά. Κι αυτοί επίσης κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να παρακολουθήσουν. Ένα ηλικιωμένο ζεύγος από το Άμστερνταμ (ο σύζυγος ογδόντα τεσσάρων και η σύζυγος εβδομήντα ετών) ήσαν μεταξύ αυτών.

Εκείνοι που παρακολουθούσαν τις μεγάλες συναθροίσεις στη Γερμανική γλώσσα μπορούσαν να συναντήσουν ένα αριθμό Μαρτύρων που είχαν ζήσει στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Χίτλερ, επειδή δεν ήθελαν να κάνουν συμβιβασμούς στις Χριστιανικές των αρχές. Μια απ’ αυτούς, η Σαρλότα Μύλλερ, εγνώριζε την αλήθεια του Θεού από το 1919. Είχε φυλακισθή από τον Χίτλερ και έμεινε εννέα έτη στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Ράβενσμπρουκ. Έπειτα στην Ανατολική Γερμανία, στην κομμουνιστική κυριαρχία, φυλακίσθηκε πάλι έξη έτη. Είχε περάσει σχεδόν δεκαπέντε έτη σε φυλακές και στρατόπεδα λόγω της πίστεώς της στον Θεό και τη Βασιλεία του, και εδώ βρισκόταν μεταξύ των ευτυχών τηρητών ακεραιότητος που παρακολουθούσαν τις συναθροίσεις στη Γερμανική γλώσσα.

Ολόκληρο το πρόγραμμα, που δόθηκε στην Αγγλική γλώσσα στο Στάδιο Γιάνκη, διεξήχθη επίσης στη Γαλλική και την Ισπανική γλώσσα σε μεγάλες σκηνές κοντά στο στάδιο. Υπήρχε πολύς ενθουσιασμός σ’ αυτές τις Γαλλικές και Ισπανικές συναθροίσεις. Παρατηρηταί στη Γαλλική συνέλευσι, παραδείγματος χάριν, εσημείωσαν ότι τα Βιβλικά δράματα επαίχθησαν με ισχυρό αίσθημα και ζωηρότητα, με τέλειες χειρονομίες και φυσικότητα που ήταν παραδειγματική. Ακόμη η προετοιμασία των δραμάτων ήταν διεθνής, διότι τέσσερα απ’ αυτά ετοιμάσθηκαν από Μάρτυρας στο Κουεμπέκ του Καναδά, και δύο από Μάρτυρας στη Γαλλία. Ανώτατος αριθμός παρακολουθούντων στη Γαλλική και την Ισπανική συνέλευσι, ανεκοινώθη την Κυριακή, κατά την διάρκεια της δημοσίας ομιλίας «Η Πλησιάζουσα Χιλιετής Ειρήνη.» Στη Γαλλική συνέλευσι ήσαν 2.684 και στην Ισπανική συνέλευσι 14.444. Αυτοί οι αριθμοί, και επί πλέον το τεράστιο πλήθος των 104.883 ατόμων του Σταδίου Γιάνκη κάνουν ένα σύνολον 122.011 που ήκουσαν αυτή την εμπνευσμένη ομιλία στη Νέα Υόρκη!

Ένα εξέχον σημείον σε πολλές από τις ξενόγλωσσες συναθροίσεις ήταν η κυκλοφορία του υμνολογίου «Άδοντες και Ψάλλοντες εν ταις Καρδίαις Υμών μετά Μουσικής» στη Δανική, Ολλανδική, Ισπανική, Σουηδική, Γερμανική και Γαλλική. Οι Γαλλόφωνοι αντιπρόσωποι ήσαν τόσον ενθουσιασμένοι ώστε αγόρασαν πολλές σειρές μουσικών δίσκων για να τους φέρουν στα σπίτια τους, ώστε να μάθουν τους ύμνους καλύτερα. Οι Ισπανόφωνοι αντιπρόσωποι ήσαν ειδικά ευτυχείς λόγω του υμνολογίου διότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν έλθει χωρίς υμνολόγια, και ο εφοδιασμός των με τα παλαιά υμνολόγια προ πολλού είχε εξαντληθή. Μερικοί Ισπανόφωνοι αντιπρόσωποι είπαν ότι τους έλειπε ένα υμνολόγιο στη γλώσσα τους «περισσότερο από κάθε τι άλλο.»

Μια άλλη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στη Διεθνή Συνέλευσι «Επί Γης Ειρήνη» ήταν η δακτυλολογία—μια προμήθεια όπως οι κωφάλαλοι ωφεληθούν πνευματικώς από το ωραίο πρόγραμμα. Στο τμήμα του Σταδίου που διετέθη για τους κωφάλαλους ήσαν επίσης και ξένοι αντιπρόσωποι—τρία κωφάλαλα ζεύγη από τη Ζυρίχη που μπορούσαν να καταλαβαίνουν Γερμανικά από την κίνησι των χειλέων.

Επίσκεψις στα Κεντρικά Γραφεία της Εταιρίας

Γιατί τόσες πολλές χιλιάδες ξένων αντιπροσώπων είχαν εκλέξει τη Νέα Υόρκη ως την πόλι της συνελεύσεών των; Όχι μόνον για να παρακολουθήσουν τη συνέλευσι, αλλ’ επίσης και για να ιδούν το παγκόσμιο κέντρον των μαρτύρων του Ιεχωβά, τον Οίκον Μπέθελ περιλαμβανομένου και του προσφάτως συμπληρωθέντος νέου κτιρίου, καθώς και τα τυπογραφικά εργοστάσια της Εταιρίας Σκοπιά του Μπρούκλυν.

Το Σάββατο και την Κυριακή προ της συνελεύσεως, χιλιάδες επεσκέφθησαν τα γραφεία της Εταιρίας. Περίπου 50 τοις εκατό ήσαν από χώρες του εξωτερικού. Και πόσο ευχαριστήθηκαν από όσα είδαν! Οι εκφράσεις εκτιμήσεως ήσαν πολλές. Τα επόμενα είναι λίγα μόνον από τα σχόλια.

Αγγλία: «Άξιζε να έλθωμε από τρεις χιλιάδες μίλια μακριά.» Πόρτο Ρίκο: «Εξετιμήσαμε τόσο πολύ τους αδελφούς του Μπέθελ που παρέμειναν στην εργασία τους και έτσι μπορέσαμε όλοι να ιδούμε το εργοστάσιο σε λειτουργία.» Αργεντινή: «Εκείνο που μου έκαμε εντύπωσι είναι το να βλέπω τις εκδόσεις σε τόσο πολλές γλώσσες· αυτό μας βοηθεί να ιδούμε ότι εκτελούμε ένα έργο που είναι εκπαιδευτικό για τους ανθρώπους όλου του κόσμου.» Ισπανία: «Αισθάνθηκα σαν τη Βασίλισσα της Σεβά όταν είδε τη δόξα του Σολομώντος· το ήμισυ δεν είχεν αναγγελθή σε μένα.» Οι Ιάπωνες αντιπρόσωποι συχνά παρατηρούσαν ότι το μηχανοστάσιο του εργοστασίου και ο χώρος της μελάνης ήσαν τόσο καθαρά όσο ήσαν τα άλλα μέρη του εργοστασίου! Άλλοι αντιπρόσωποι του εξωτερικού είπαν: «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μεγάλο.» «Εκείνο που παρετηρήσαμε περισσότερο από όλα ήταν τα χαρούμενα πρόσωπα.» «Είναι, το καλύτερο πράγμα που είδα ποτέ στη ζωή μου!»

Επίσης εξεικονιστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που οι ξένοι αντιπρόσωποι είχαν για τα γραφεία της Εταιρίας είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί απ’ αυτούς έκαμαν μια διαδρομή με λεωφορείο για να επισκεφθούν το Αγρόκτημα της Σκοπιάς εκτάσεως 1.500 αίηκερς, που προμηθεύει πολλή από την τροφή που παρέχεται στην οικογένεια των κεντρικών γραφείων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδος της συνελεύσεως, καθώς επίσης λίγες ημέρες πριν και μετά τη συνέλευσι, περισσότεροι από 14.000 μάρτυρες του Ιεχωβά επεσκέφθησαν τον Οίκον Μπέθελ της Εταιρίας και άνω των 20.000 επεσκέφθησαν τα τυπογραφεία.

Πολλοί Ολοχρόνιοι Κήρυκες Παρόντες

Στις αποχαιρετιστήριες παρατηρήσεις του στο Στάδιο Γιάνκη, ο πρόεδρος της Εταιρίας ανέφερε ότι 1.420 ιεραπόστολοι έλαβαν οικονομική βοήθεια για να παρακολουθήσουν τη Διεθνή Συνέλευσι «Επί Γης Ειρήνη» σε κάποια πόλι του κόσμου. Από πού προήλθε η βοήθεια; Από τον ανά τον κόσμον λαόν του Ιεχωβά. Και στις διάφορες πόλεις συνελεύσεων διεξήχθησαν ειδικές ιεραποστολικές συναθροίσεις.

Στη συνέλευσι της Νέας Υόρκης, 478 ιεραπόστολοι συναντήθηκαν στα γραφεία της Εταιρίας το πρωί του Σαββάτου, 12 Ιουλίου. Ο αδελφός Νορρ μίλησε σ’ αυτούς, για την ανάγκη υπομονής, και περίπου δεκαπέντε απ’ αυτούς από παλαιές τάξεις της σχολής ιεραποστόλων της Γαλαάδ μίλησαν προς την ομάδα για να ενθαρρύνουν τους νεωτέρους ιεραποστόλους να παραμείνουν στους διορισμούς των. Μια Μάρτυς, η οποία είχε υπηρετήσει ως ιεραπόστολος στην Ιταλία, ανέφερεν ότι είχε το προνόμιο να βοηθήση 115 άτομα να μάθουν την αλήθεια του Θεού. Έπειτα από τέτοιες ενθαρρυντικές παρατηρήσεις οι ιεραπόστολοι μπήκαν στο εστιατόριο του Μπέθελ για ένα ωραίο γεύμα.

Στη συνέλευσι της Νέας Υόρκης ήσαν πολλοί ολοχρόνιοι διαγγελείς των αγαθών νέων. Από τη Γουαδελούπη ήταν ένας Μάρτυς ο οποίος επί δώδεκα έτη υπηρετούσε ως ειδικός σκαπανείς, αφιερώνοντας 150 ώρες μηνιαίως στο κήρυγμα των αγαθών νέων. Από τις Βρεττανικές Νήσους προήρχετο ένας σκαπανεύς ηλικίας ογδόντα πέντε ετών ο οποίος ήταν ως Μάρτυς σαράντα έτη και σκαπανεύς επτά έτη. Αυτός εξέφρασε ελπίδα να επιστρέψη εγκαίρως στο Λονδίνο για την εκεί συνέλευσι στο Στάδιο Ουέμπλεϋ. Ένας ιεραπόστολος από την Αργεντινή ανεκοίνωσε ότι 180 αντιπρόσωποι είχαν έλθει στη συνέλευσι από εκείνη τη χώρα και περίπου το ήμισυ απ’ αυτούς ήσαν ολοχρόνιοι κήρυκες!

Μεταξύ των παρόντων 700 Σουηδών αντιπροσώπων ήταν ο ηλικίας 76 ετών Γιόχαν Ένεροθ, υπηρέτης Τμήματος της Εταιρίας Σκοπιά στη Σουηδία και 51 έτη Μάρτυς, εξ ών τα σαράντα εννέα ολοχρόνιος εργάτης. Ένας Σουηδός, υπολοχαγός προτού μάθη την αλήθεια του Θεού, υπηρέτησε κατόπιν στη Δανία και στη Σουηδία ως στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

Παρόντες στην Ιαπωνική συνάθροισι ήσαν πολλοί ειδικοί σκαπανείς. Το να μιλή κανείς μ’ αυτές τις ενθουσιώδεις Χριστιανές αδελφές ντυμένες με την εντόπια ενδυμασία των ήταν απόλαυσι. Παραδείγματος χάριν, μια ειδική σκαπανεύς, η Αδελφή Νισιγκάρι, ανεκοίνωσεν ότι μετέβη σε μια πόλι όπου δεν υπήρχαν καθόλου Μάρτυρες και εσχημάτισε μια εκκλησία εκεί, και τώρα βρίσκεται εδώ για την επόμενη τάξι της Σχολής Γαλαάδ. Επίσης, παρόντες από την Ιαπωνία ήσαν η οικογένεια Αράι: ο Τσή Αράι, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο του τμήματος της Εταιρίας στο Τόκιο, και η αδελφή του Χιζάκο, δέκα έτη σκαπανεύς και ήδη ειδική σκαπανεύς, η οποία εβοήθησε στην ίδρυσι δύο εκκλησιών. Η μητέρα των επίσης είναι σκαπανεύς.

Κατά τη διάρκεια της συνελεύσεως της Νέας Υόρκης τηλεγραφήματα και μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου. Γιατί; Λόγω του θερμού ενδιαφέροντος των μαρτύρων του Ιεχωβά πανταχού γι’ αυτή τη συνέλευσι και της αγάπης των για τους Χριστιανούς αδελφούς των. Εδώ είναι ολίγα παραδείγματα:

«44.653 αδελφοί σας στη Ζάμβια με χαρά σας στέλλουν τη θερμή των Χριστιανική αγάπη.» «Χαιρετισμούς και αγάπη σε σας όλους που παρευρίσκεστε στην πνευματική εορτή ‘Επί Γης Ειρήνη’ της Νέας Υόρκης από 9.811 Κορεάτες αδελφούς.» «Όλοι οι Ιάπωνες εργάται του Μπέθελ μαζί με 7.000 και πλέον ευαγγελιζομένους στέλλουν αγάπη και Χριστιανικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συναθροισμένους ειρηνικούς Μάρτυρας από πολλές χώρες.» «Από τον Ισημερινό, κατά μήκος του αργοκίνητου Ποταμού Νείλου, σας στέλλομε τους θερμούς και στοργικούς χαιρετισμούς μας—Ουγκάντα, Αφρική.» «Ενωμένοι με όλους σας, ευχόμεθα πλούσιες ευλογίες του Ιεχωβά. Οι αδελφοί σας των εκκλησιών: Θεσσαλονίκης, Βερροίας, Φιλίππων, Αθηνών, Κορίνθου, και εικοσάδων άλλων εκκλησιών στη Μακεδονία και Αχαΐα της Ελλάδος.»

Η Διεθνής Συνέλευσις «Επί Γης Ειρήνη» της Νέας Υόρκης ετερματίσθη με συγκινητικές παρατηρήσεις από τον Ν. Ο. Νορρ αναφορικώς με σχέδια για περαιτέρω εξάπλωσι του επείγοντος έργου της μεταδόσεως του Λόγου της ζωής σε ανθρώπους όλων των χωρών, και έπειτα με προσευχή στον Ιεχωβά, τον Θεόν ο οποίος δίνει ειρήνη. Πόσο προνομιούχοι ήσαν εκείνοι οι οποίοι παρηκολούθησαν αυτή τη μεγάλη πνευματική εορτή, μια διεθνή συνέλευσι στην οποία αντιπρόσωποι είχαν έλθει από υπερεκατόν χώρες!

Ανώτατον όριο Παρακολουθούντων σε ξενόγλωσσες συναθροίσεις

Αραβική – 72
Αρμενική – 43
Γερμανική – 4.148
Δανική – 529
Ελληνική – 312
Ιαπωνική – 85
Ιταλική – 400
Κινεζική – 29
Νορβηγική – 90
Ολλανδική – 244
Πολωνική – 241
Πορτογαλική – 423
Σουηδική – 538
Φινλανδική – 177

*** g70 22/1 σ. 9-14 Από Εκατόν και Πλέον Χώρες Προσήλθαν! ***

Μοναδικό ρεπορτάζ εδώ


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: