Εμπειρίες από την Διεθνή Συνέλευση του 1985

Το καλοκαίρι του 1985, μεγάλοι όμιλοι Μαρτύρων του Ιεχωβά από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν μια σειρά διεθνών συνελεύσεων και να επισκεφθούν τοποθεσίες με ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία της Χριστιανοσύνης. Το άρθρο αυτό, που γράφτηκε από ένα Μάρτυρα ο οποίος πήγε στην Ιαπωνία ως ιεραπόστολος το 1966 και από τότε ζει εκεί, περιγράφει μερικές από τις εμπειρίες αυτών των επισκεπτών.

ΕΛΛΑΔΑ—μια χώρα με πλούσια ιστορία και με πολλά ενδιαφέροντα για τους Χριστιανούς! Καθώς φθάσαμε για περιοδεία σ’ αυτή τη Βιβλική χώρα, μας δημιουργήθηκαν πολλές απορίες. Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω δυο χιλιάδες χρόνια και να φανταστούμε πώς ήταν τα πράγματα τον πρώτο αιώνα; Τι θα μαθαίναμε για τον απόστολο Παύλο, που βοήθησε να σχηματιστούν οι πρώτες Χριστιανικές εκκλησίες σ’ αυτή τη χώρα; Ελάτε να δείτε κι εσείς τα όσα είδαμε κι εμείς σε πέντε πόλεις εδώ.

Φίλιπποι

Είδαμε το μέρος όπου άρχισε ο απόστολος Παύλος το Χριστιανικό κήρυγμα στην Ευρώπη και όπου διώχθηκε γι’ αυτό. Μείναμε έκπληκτοι που είδαμε μια δεξαμενή βαφτίσματος ανάμεσα στα ερείπια μιας πολύ μεγάλης εκκλησίας του έκτου αιώνα, που έμοιαζε πολύ με αυτές που φτιάχνουν σήμερα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εκπλαγήκαμε που εκείνοι οι Έλληνες είχαν ακολουθήσει τον Βιβλικό τρόπο βαφτίσματος για τόσο πολύ καιρό. Εφόσον δεν υπάρχει σήμερα καμιά πόλη με το όνομα Φίλιπποι, δεν υπάρχει επομένως και εκκλησία των αδελφών μας μ’ αυτό το όνομα.—Πράξεις 16:12-40.

Θεσσαλονίκη

Συγκινηθήκαμε για τους εδώ αδελφούς μας. Είδαμε πιστές αδελφές να δίνουν μαρτυρία στους δρόμους και να είναι περικυκλωμένες από νεαρούς που τις περιγελούσαν. Καθώς τις πλησιάσαμε, ένας εξαγριωμένος περαστικός μάς έβαλε τις φωνές κι έκανε το ίδιο στους ντόπιους Μάρτυρες. Μερικές φορές παρουσιαζόταν και κάποιος ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας σαν αυτοδιορισμένος αστυνομικός για να ελέγξει την κατάσταση.

Θυμηθήκαμε την εναντίωση που αντιμετώπισαν ο Παύλος και ο Σίλας στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο αιώνα. Οι Ιουδαίοι, που θα έπρεπε να γνώριζαν τον Ιεχωβά, «φθονήσαντες . . . και λαβόντες μεθ’ εαυτών κακούς τινας ανθρώπους εκ των χυδαίων και οχλαγωγήσαντες, εθορύβουν την πόλιν». Και ποια ήταν η καταγγελία εναντίον τους; «Ότι οι αναστατώσαντες την οικουμένην, ούτοι ήλθον και εδώ».—Πράξεις 17:5, 6.

Τώρα, στον 20ό αιώνα, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία έχει τη Βίβλο και ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τον Θεό. Αλλά οι ηγέτες της εκκλησίας ήταν ιδιαίτερα εξαγριωμένοι εναντίον μας. Ποια ήταν η καταγγελία τους; Αν και υπάρχουν 42 εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά σ’ αυτή την πόλη, ο κλήρος είχε επιμείνει έντονα ότι αυτός δεν είναι παρά ένας τοπικός όμιλος. Και τώρα αυτός «ο τοπικός όμιλος» είχε διοργανώσει μια διεθνή συνέλευση στην πόλη τους! Διαμαρτύρονταν που οι Μάρτυρες του Ιεχωβά από όλο τον κόσμο «ήλθον και εδώ».

Πόσο υπερήφανοι ήμαστε που είχαμε στο πέτο μας την κονκάρδα που έδειχνε ότι ήμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά και που έδειχνε στους ντόπιους ότι εμείς που ήρθαμε από άλλες χώρες υποστηρίζουμε πλήρως τους Έλληνες Μάρτυρες. Η συνέλευσή μας είχε καταπληκτική επιτυχία.

Βέροια

Η Ιουδαϊκή συναγωγή εδώ έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με πολλές Αίθουσες Βασιλείας. Ήταν συγκινητικό να δούμε το Τετραγράμματο πάνω από το βήμα του ομιλητή και να σκεφθούμε επίσης ότι ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη συναγωγή στη Βέροια. Καθώς ο όμιλός μας έβγαινε από τη συναγωγή, ένας Ιάπωνας Μάρτυρας είπε: «Έτσι θα ήταν ακριβώς τον πρώτο αιώνα όταν τελείωναν οι συναθροίσεις».

Η Βίβλος αναφέρει ότι οι Ιουδαίοι στη Βέροια ήταν «ευγενέστεροι» επειδή, όταν άκουσαν το κήρυγμα του Παύλου, «εδέχθησαν τον λόγον μετά πάσης προθυμίας, εξετάζοντες καθ’ ημέραν τας γραφάς αν ούτως έχωσι ταύτα». Σήμερα, σ’ αυτή τη μικρή πόλη, υπάρχει μια εκκλησία Χριστιανών που δείχνουν την ίδια ‘ευγένεια’.—Πράξεις 17:10-14.

Αθήνα

Αυτή η πόλη πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά και σ’ αυτή δεσπόζει ο Παρθενώνας, ένας ναός που αφιερώθηκε σ’ αυτήν σχεδόν πριν από 2.500 χρόνια. Όταν ο Παύλος την επισκέφθηκε «το πνεύμα αυτού παρωξύνετο εν αυτώ, επειδή έβλεπε την πόλιν γέμουσαν ειδώλων». (Πράξεις 17:16) Όταν οι ντόπιοι ξεναγοί μιλούσαν ατέλειωτα για τους αρχαίους μυθικούς θεούς, εμείς συμμεριζόμασταν τον ερεθισμό που είχε ο Παύλος. Τι καλά θα ήταν αν είχαν χρησιμοποιηθεί αυτά τα οικοδομήματα για την καθαρή λατρεία!

Κοιτάζοντας πάνω από την Ακρόπολη, είδαμε την περιοχή της αρχαίας αγοράς και του Αρείου Πάγου. Χίλια εννιακόσια περίπου χρόνια πριν, ο Παύλος βρισκόταν εκεί κάτω σ’ αυτή την πόλη των ειδωλολατρών. Ωστόσο η αγάπη του για τον Ιεχωβά τον ενίσχυσε για να μιλήσει με θάρρος σ’ εκείνους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι σ’ εκείνη την αγορά. Τώρα, υπάρχουν 10.000 Μάρτυρες στην Αθήνα που συζητούν θαρραλέα με τους Αθηναίους όπως έκανε και ο Παύλος.—Πράξεις 17:16-34.

Κόρινθος

Τα ερείπια της Κορίνθου είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στην Ελλάδα επειδή είναι σχετικώς καλοδιατηρημένα και είναι εύκολα στην κατανόησή τους. Ανεβήκαμε τα σκαλοπάτια σ’ αυτό που θεωρείται ότι ήταν η δικαστική έδρα ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε ο απόστολος Παύλος. (Πράξεις 18:12) Περπατήσαμε στην αγορά ανάμεσα στα παλιά της μαγαζιά, επισκεφθήκαμε το θέατρο, και είδαμε το τρεχούμενο νερό στο παλιό υδραγωγείο. (1 Κορινθίους 10:25) Εκεί κοντά βρίσκεται η θάλασσα που έφερνε στην Κόρινθο τις ξένες δυνάμεις επιρροής από άλλα μέρη και τις καλές και τις κακές. Αυτό που απομένει από ένα ναό αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα είναι εφτά μονολιθικοί κίονες. Αλλά αυτοί οι κίονες έχουν παραμείνει όρθιοι επί 2.500 χρόνια, παρά τους πολλούς σεισμούς που έχουν γίνει. Πόσο μαρτυρούν και αυτός και οι πολλοί άλλοι ναοί στην Ελλάδα, για το μεγάλο σεβασμό που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τους μυθικούς τους θεούς! Τώρα, δύο εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά, που μιμούνται τον Παύλο, παροτρύνουν τους σύγχρονους Κορίνθιους να οικοδομούν σταθερότερα με ένα πνευματικό τρόπο—1 Κορινθίους 3:10-17.

Εντυπώσεις που θα Μείνουν

Η ωραία Ελλάδα με τον ηλιόλουστο, γαλανό ουρανό της έχει πολλά πράγματα που προσελκύουν τους τουρίστες. Αναγνωρίζοντάς το αυτό αυξήθηκε ο σεβασμός μας για τον Παύλο, που δεν έκανε ποτέ του την Ελλάδα θέρετρο των διακοπών του. Εργάστηκε σκληρά, προσηλωμένος στο σκοπό του. Επισκέφθηκε όλες αυτές τις πέντε πόλεις σ’ ένα χρόνο (πιθανόν το 50 μ.Χ.). Δεδομένου ότι του είχαν εναντιωθεί βίαια πολλοί Ιουδαίοι και ότι δεν υπήρχαν Χριστιανικές εκκλησίες στην Ελλάδα πριν από την επίσκεψή του, ο διορισμός του Παύλου ήταν δύσκολος. (Πράξεις 16:19–18:17) Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό στην πόλη, ο Παύλος είχε βοηθήσει αποτελεσματικά τόσους πολλούς να καταλάβουν την αλήθεια ώστε μπόρεσε να σχηματίσει μια εκκλησία και, εμπιστευόμενος ότι ο Ιεχωβά θα φρόντιζε γι’ αυτήν, πήγε κι αλλού. Εμείς που πήγαμε μακριά για να διανοίξουμε νέους τομείς υποκινηθήκαμε να σκεφθούμε αυτό το αποτελεσματικό κήρυγμα.

Σαν τον Παύλο, θα θυμούμαστε για πολύ καιρό την απέραντη αγάπη των Ελλήνων αδελφών μας. Όπου κι αν πήγαμε, εργάστηκαν πράγματι σκληρά για μας μέρα και νύχτα, βοηθώντας μας να εκτιμήσουμε τα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε. Αν και βούρκωσαν τα μάτια μας γι’ αυτούς λόγω της εναντίωσης που αντιμετωπίζουν, συγκινηθήκαμε πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά και την αποφασιστικότητά τους να υπηρετούν πιστά ό,τι και αν συμβεί. Χαρήκαμε επίσης που η Ελληνική κυβέρνηση και η αστυνομία προστατεύουν τους αδελφούς μας με κάθε τρόπο.

Ο όμιλός μας παρακολούθησε τη συνέλευση στην Αθήνα. Είμαστε ακόμη συγκινημένοι από τις πολλές μας αναμνήσεις. Συχνά όταν δυσκολευόμασταν με τη γλώσσα βρισκόταν κάποιος που έλεγε: «Τζεχόβα!» Και αγκαλιάζαμε ο ένας τον άλλον από χαρά για τη λέξη που όλοι μας μπορούσαμε να καταλάβουμε, το όνομα που μας προσδιόριζε ως πνευματικούς αδελφούς. Στα λεωφορεία και στο χώρο της συνέλευσης, όλοι εμείς από τις διάφορες χώρες ψάλλαμε μαζί τους ύμνους της Βασιλείας. Ιδιαίτερα θα θυμούμαστε μια σκηνή με μαύρους, λευκούς, και Ανατολίτες που έψαλλαν όλοι μαζί σε 20 περίπου γλώσσες τα λόγια του ύμνου: «Μυριάδες μυριάδων λάτρεις κοντά μου ψαλτωδοί· είν’ ο καθένας μάρτυς την πίστη διαλαλεί». Φύγαμε με αισθήματα που έκαναν τις καρδιές μας να υπερχειλίζουν από ευγνωμοσύνη προς τον Ιεχωβά για την αγάπη και την ενότητα που είχαμε.

Τελικά, ας επιτραπεί στον όμιλό μας από την Ιαπωνία να εκπροσωπήσει τις χιλιάδες των Μαρτύρων από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ωκεανία, και την Ασία που συναντήθηκαν στην Ελλάδα το 1985 και να πουν στους αγαπητούς Έλληνες αδελφούς μας: «Ευχαριστούμεν πάντοτε τον Θεόν περί πάντων υμών και σας μνημονεύομεν εν ταις προσευχαίς ημών, αδιαλείπτως ενθυμούμενοι το εις την πίστιν έργον σας και τον κόπον της αγάπης και την υπομονήν της ελπίδος».—1 Θεσσαλονικείς 1:2, 3.

*** g86 8/7 σ. 18-20 Ελλάδα—Δυο Χιλιάδες Χρόνια Αργότερα ***


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: