Ευνοϊκή Απόφαση για τους Αντιρρησίες Συνείδησης στο Κιργιζιστάν

ΜΠΙΣΚΕΚ, Κιργιζιστάν—Στις 19 Νοεμβρίου 2013, το Τμήμα Ελέγχου της Συνταγματικότητας των Νόμων του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κιργιζιστάν αποφάσισε ομόφωνα ότι ο ισχύων νόμος για την εναλλακτική υπηρεσία είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο ώστε όσοι αρνούνται τη στρατιωτική υπηρεσία για λόγους συνείδησης να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν γνήσια κοινωνική εναλλακτική υπηρεσία.

Το 2009, το Κιργιζιστάν ψήφισε έναν νόμο ο οποίος αναγνώρισε το δικαίωμα εναλλακτικής υπηρεσίας. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, αυτή η υπηρεσία τελούσε υπό τον έλεγχο του στρατού. Οι συμμετέχοντες ήταν υπό την εποπτεία των στρατιωτικών αρχών, και μάλιστα από μερικούς ζητήθηκε να δώσουν και χρήματα για το στρατό. Ολοκληρώνοντας κάποιος το χρονικό διάστημα της υπηρεσίας, έμπαινε αυτομάτως στις τάξεις των εφέδρων. Εξαιτίας όλων αυτών, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνήθηκαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εναλλακτικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα να διώκονται ποινικά.

Η απόφαση του Νοεμβρίου αναγνώρισε ότι οι Μάρτυρες είχαν βάσιμους λόγους να απορρίπτουν την προσφερόμενη εναλλακτική υπηρεσία—δεν προσπαθούσαν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία. Το Δικαστήριο μάλιστα διαπίστωσε ότι οι Μάρτυρες δεν έχουν καμία αντίρρηση να προσφέρουν εναλλακτική υπηρεσία όταν αυτή είναι γνήσια κοινωνική. Τώρα αναμένεται να ανοίξουν και πάλι όλες οι ποινικές υποθέσεις των Μαρτύρων για να εξεταστούν με βάση τον τροποποιημένο νόμο.

Ο Χαμίτ Ισκάκοφ, εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Κιργιζιστάν, λέει: «Η απόφαση αυτή, όχι μόνο θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος των αντιρρησιών συνείδησης, αλλά και θα επιβεβαιώσει περαιτέρω στις κιργιζικές αρχές ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι ευρέως αναγνωρισμένη και διεθνής θρησκεία».

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ:

Διεθνές Γραφείο Ενημέρωσης: J. R. Brown, τηλ. +1 718 560 5000

Κιργιζιστάν: Khamit Iskakov, τηλ. +996 770 778 885

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: