Η Άποψη της Αγίας Γραφής Είναι Ποτέ Δικαιολογημένη η Ομοφυλοφιλία;

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ γίνεται όλο και πιο αποδεκτή σε πολλές χώρες. Μια θρησκευτική ομάδα στις ΗΠΑ ζητάει την επανερμηνεία των όσων λέει η Γραφή περί ομοφυλοφιλίας υπό το φως της «σύγχρονης σοφίας». Κάποιος πάστορας στη Βραζιλία που πρόσφατα παντρεύτηκε ένα άτομο του ίδιου φύλου πρότρεψε και εκείνος να «εξεταστεί η Γραφή από καινούρια οπτική γωνία», ώστε να καλύπτεται και η σύγχρονη άποψη της εκκλησίας του.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν εγκρίνουν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις χαρακτηρίζονται συχνά ομοφοβικοί ή προκατειλημμένοι. Τι λέει πραγματικά η Αγία Γραφή σχετικά με την ομοφυλοφιλία;

Τι Λέει η Αγία Γραφή;

Η Γραφή δεν προωθεί την προκατάληψη εναντίον ανθρώπων. Ωστόσο, η άποψή της για τις ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι ξεκάθαρη.

«Δεν πρέπει να πλαγιάσεις με αρσενικό όπως πλαγιάζεις με γυναίκα. Είναι κάτι απεχθές».—Λευιτικό 18:22.

Ως μέρος του Μωσαϊκού Νόμου, αυτή η απαγόρευση ήταν ένας από τους πολλούς ηθικούς νόμους που είχαν δοθεί ειδικά στο έθνος του Ισραήλ. Ωστόσο, αυτή η εντολή δεν παύει να εκφράζει την άποψη του Θεού για τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, είτε τις διέπρατταν Ιουδαίοι είτε όχι, χαρακτηρίζοντάς τες «κάτι απεχθές». Τα έθνη που περιέβαλλαν τον Ισραήλ επιδίδονταν στην ομοφυλοφιλία, στην αιμομειξία, στη μοιχεία και σε άλλες πράξεις που απαγορεύονταν από το Νόμο. Ως εκ τούτου, ο Θεός θεωρούσε εκείνα τα έθνη ακάθαρτα. (Λευιτικό 18:24, 25) Μήπως άλλαξε η άποψη της Γραφής κατά τη Χριστιανική εποχή; Προσέξτε το ακόλουθο εδάφιο:

«Ο Θεός τούς παρέδωσε σε επαίσχυντες σεξουαλικές ορέξεις, επειδή και οι γυναίκες τους άλλαξαν τη φυσική χρήση του εαυτού τους σε χρήση που είναι αντίθετη στη φύση· παρόμοια, και οι άντρες ακόμη άφησαν τη φυσική χρήση της γυναίκας και άναψαν άγρια από το σαρκικό τους πόθο ο ένας για τον άλλον, άντρες με άντρες, εργαζόμενοι ό,τι είναι χυδαίο».—Ρωμαίους 1:26, 27.

Γιατί αποκαλεί η Γραφή τις ομοφυλοφιλικές πράξεις αφύσικες και χυδαίες; Επειδή πρόκειται για σεξουαλική δραστηριότητα που δεν προβλεπόταν στο σκοπό του Δημιουργού μας. Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις δεν μπορούν να παραγάγουν απογόνους. Η Γραφή παρομοιάζει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις με τις σεξουαλικές σχέσεις που είχαν οι στασιαστές άγγελοι—γνωστοί ως δαίμονες—με γυναίκες πριν από τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε. (Γένεση 6:4· 19:4, 5· Ιούδα 6, 7) Ο Θεός θεωρεί αμφότερες αυτές τις πράξεις αφύσικες.

Υπάρχουν Παράγοντες που τη Δικαιολογούν;

Μερικοί ίσως αναρωτιούνται: “Θα μπορούσαν τα γονίδια, ο περίγυρος ή τα τραυματικά βιώματα, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, να αποτελούν δικαιολογία για να ενδίδει κάποιος στις ομοφυλοφιλικές επιθυμίες;” Όχι, δεν θα μπορούσαν. Εξετάστε αυτό το παράδειγμα: Ένα άτομο μπορεί να έχει αυτό που μερικοί επιστήμονες θεωρούν κληρονομική προδιάθεση στην κατάχρηση αλκοόλ ή ίσως μεγάλωσε σε οικογένεια όπου η κατάχρηση αλκοόλ βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Ασφαλώς, οι περισσότεροι θα έδειχναν κατανόηση για ένα άτομο που θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Επ’ ουδενί όμως δεν θα το παρότρυναν να συνεχίσει το ποτό ή να μην προσπαθεί πλέον να το κόψει απλώς επειδή ίσως γεννήθηκε με αυτή την τάση ή επειδή μεγάλωσε σε τέτοιο περιβάλλον.

Παρόμοια, αν και η Γραφή δεν καταδικάζει εκείνους που παλεύουν με ομοφυλοφιλικές τάσεις, σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει το να ενδίδει κάποιος σε αυτές, είτε οφείλονται στα γονίδια είτε σε άλλα αίτια. (Ρωμαίους 7:21-25· 1 Κορινθίους 9:27) Αντιθέτως, η Γραφή προσφέρει σε αυτά τα άτομα πρακτική βοήθεια και ενθάρρυνση προκειμένου να βγουν νικητές στη μάχη ενάντια στις ομοφυλοφιλικές πράξεις.

Το Θέλημα του Θεού για Ανθρώπους με Ομοφυλοφιλικές Επιθυμίες

Η Γραφή μάς διαβεβαιώνει ότι το θέλημα του Θεού «είναι να σωθούν κάθε είδους άνθρωποι και να έρθουν σε ακριβή γνώση της αλήθειας». (1 Τιμόθεο 2:4) Παρ’ όλο που η Γραφή αποδοκιμάζει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, δεν προάγει το μίσος για τους ομοφυλόφιλους.

Η άποψη του Θεού για την ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι που μπορεί να νερωθεί. Στα εδάφια 1 Κορινθίους 6:9, 10, η Γραφή δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι «άντρες που πλαγιάζουν με άντρες» συγκαταλέγονται σε αυτούς που «δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού». Αλλά το εδάφιο 11 προσθέτει την εξής παρηγορητική σκέψη: «Και όμως, τέτοιοι ήσασταν μερικοί. Αλλά καθαριστήκατε, αλλά αγιαστήκατε, αλλά ανακηρυχτήκατε δίκαιοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και με το πνεύμα του Θεού μας».

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι όσοι επιθυμούσαν ειλικρινά να λατρεύουν τον Θεό με τους δικούς του όρους ήταν καλοδεχούμενοι στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία. Το ίδιο ισχύει και σήμερα για όλους τους ειλικρινείς ανθρώπους που επιζητούν την επιδοκιμασία του Θεού—όχι επανερμηνεύοντας τη Γραφή, αλλά εναρμονίζοντας τη ζωή τους με αυτήν.

ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ;

● Ποια είναι η άποψη της Γραφής για τις ομοφυλοφιλικές πράξεις;—Ρωμαίους 1:26, 27.
● Μεροληπτεί η Γραφή σε βάρος όσων έχουν ομοφυλοφιλικές επιθυμίες;—1 Τιμόθεο 2:4.
● Είναι εφικτό να απέχει κάποιος από ομοφυλοφιλικές πράξεις;—1 Κορινθίους 6:9-11.

*** g 1/12 σ. 28-29 Είναι Ποτέ Δικαιολογημένη η Ομοφυλοφιλία; ***


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: