Η Πραγματική Αξία του Αίματος

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει μια κοινή πηγή ζωής: το αίμα. Είναι η δύναμη της ζωής όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή ή τη θρησκεία». —Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτά τα λόγια. Το αίμα είναι ουσιώδες για κάθε ανθρώπινη ζωή. Είναι πολύτιμο αγαθό. Ωστόσο, είστε εσείς πεπεισμένοι ότι είναι ασφαλές και σοφό να δίνουν ή να λαβαίνουν οι άνθρωποι αυτό το υγρό για ιατρικούς λόγους;

01

Όπως έχουμε μάθει, οι κανόνες ασφαλείας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τόπο σε τόπο παγκοσμίως, και οι θεραπείες με αίμα είναι πιο επικίνδυνες από όσο νομίζουν πολλοί. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν το αίμα οι γιατροί διαφέρει αρκετά λόγω της εκπαίδευσης, της ικανότητας και των απόψεών τους. Ωστόσο, πολλοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μετάγγιση αίματος. Ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός γιατρών δείχνουν προτίμηση σε αναίμακτες ιατρικές θεραπείες.

Αυτό μας θυμίζει το ερώτημα που τέθηκε στην αρχή του πρώτου άρθρου αυτής της σειράς. Τι είναι εκείνο που κάνει το αίμα τόσο πολύτιμο; Αν η ιατρική χρήση του αίματος αμφισβητείται όλο και περισσότερο, υπάρχει άραγε κάποιος άλλος σκοπός τον οποίο επιτελεί το αίμα;

Ο Δημιουργός μας και το Αίμα

Στις μέρες του Νώε, ενός προγόνου όλης της ανθρωπότητας, ο Θεός θέσπισε έναν αξιοσημείωτο νόμο. Ενώ έδωσε στους ανθρώπους το δικαίωμα να τρώνε τη σάρκα των ζώων, τους απαγόρευσε να καταναλώνουν το αίμα. (Γένεση 9:4) Επίσης, τους είπε και το λόγο, εξισώνοντας το αίμα με την ψυχή, δηλαδή τη ζωή, του πλάσματος. Αργότερα, ο Θεός είπε: “Η ψυχή [δηλαδή η ζωή] είναι στο αίμα”. Στα μάτια του Δημιουργού το αίμα είναι ιερό. Αντιπροσωπεύει το πολύτιμο δώρο της ζωής το οποίο κατέχει κάθε ζωντανή ψυχή. Ο Θεός διατύπωσε αυτή την αρχή επανειλημμένα.—Λευιτικό 3:17· 17:10, 11, 14· Δευτερονόμιο 12:16, 23.

Λίγο μετά την ίδρυση της Χριστιανοσύνης, πριν από 2.000 χρόνια περίπου, οι πιστοί έλαβαν τη θεϊκή εντολή να «απέχουν από . . . αίμα». Η απαγόρευση βασιζόταν, όχι σε ανησυχίες για την υγεία, αλλά στην ιερότητα του αίματος. (Πράξεις 15:19, 20, 29) Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αυτός ο θεόδοτος περιορισμός εφαρμόζεται μόνο στη βρώση αίματος, αλλά η λέξη «απέχω» μιλάει από μόνη της. Αν ένας γιατρός μάς έλεγε να απέχουμε από αλκοόλ, ασφαλώς δεν θα πιστεύαμε ότι έχουμε το ελεύθερο να το εισάγουμε στις φλέβες μας.

Η Αγία Γραφή εξηγεί περαιτέρω γιατί το αίμα είναι τόσο ιερό. Το χυμένο αίμα του Ιησού Χριστού, το οποίο αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη ζωή που έδωσε προς όφελος της ανθρωπότητας, παίζει θεμελιώδη ρόλο στη Χριστιανική ελπίδα. Σημαίνει συγχώρηση αμαρτιών και ελπίδα για αιώνια ζωή. Όταν ο Χριστιανός απέχει από αίμα, στην ουσία εκφράζει την πίστη του ότι μόνο το χυμένο αίμα του Ιησού Χριστού μπορεί αληθινά να τον απολυτρώσει και να σώσει τη ζωή του.—Εφεσίους 1:7.

Είναι πασίγνωστο ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις Γραφικές εντολές. Αρνούνται όλες τις μεταγγίσεις που περιλαμβάνουν πλήρες αίμα ή τα τέσσερα κύρια συστατικά του—τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το πλάσμα, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Όσο για τα διάφορα κλάσματα τα οποία προέρχονται από τα συγκεκριμένα συστατικά—καθώς και τα προϊόντα που περιέχουν τέτοια κλάσματα—η Γραφή δεν κάνει κάποια σχόλια για αυτά. Επομένως, κάθε Μάρτυρας παίρνει τη δική του προσωπική απόφαση για τέτοια ζητήματα. Μήπως αυτή η βασισμένη στη Γραφή στάση σημαίνει ότι οι Μάρτυρες απορρίπτουν την ιατρική περίθαλψη ή αδιαφορούν για την υγεία και τη ζωή τους; Ασφαλώς όχι!—Βλέπε το πλαίσιο «Μάρτυρες του Ιεχωβά και Υγεία».

Τα πρόσφατα χρόνια αρκετοί γιατροί έχουν αναγνωρίσει ότι οι Μάρτυρες έχουν ωφεληθεί από ιατρική άποψη λόγω της προσκόλλησής τους στον κανόνα της Γραφής. Για παράδειγμα, πρόσφατα ένας νευροχειρουργός μίλησε ανοιχτά υπέρ της επιλογής εναλλακτικών λύσεων αντί των μεταγγίσεων αίματος, λέγοντας: «Αναμφίβολα, είναι ό,τι πιο ασφαλές μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά για όλους».

Οι σοβαρές αποφάσεις για την υγεία μπορεί να προκαλούν μεγάλη ένταση και συχνά είναι δύσκολο να ληφθούν. Σχετικά με τη συνηθισμένη μέθοδο της μετάγγισης αίματος, προσέξτε τα λόγια του πνευμονολόγου και ιατρικού διευθυντή Δρ Ντέιβ Γουίλιαμς: «Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις επιθυμίες των ανθρώπων, . . . και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι βάζουμε μέσα στο σώμα μας». Αυτά τα λόγια ηχούν αληθινά—και σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Τι Είναι οι Μεταφορείς Οξυγόνου που Βασίζονται στην Αιμοσφαιρίνη;

Μέσα σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια μόρια αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο του όγκου ενός ώριμου ερυθρού αιμοσφαιρίου. Κάθε μόριο περιέχει την πρωτεΐνη σφαιρίνη και μια χρωστική που ονομάζεται αίμη—η οποία περιέχει ένα άτομο σιδήρου. Όταν ένα ερυθρό αιμοσφαίριο περνάει από τους πνεύμονες, μόρια οξυγόνου εισχωρούν στο αιμοσφαίριο και προσκολλώνται στα μόρια αιμοσφαιρίνης. Έπειτα από δευτερόλεπτα, το οξυγόνο απελευθερώνεται σε ιστούς του σώματος, διατηρώντας τα κύτταρα στη ζωή.

Σήμερα, ορισμένοι παρασκευαστές υποβάλλουν σε επεξεργασία την αιμοσφαιρίνη, αποσπώντας την από ερυθρά αιμοσφαίρια ανθρώπων ή βοοειδών. Στη συνέχεια, η αιμοσφαιρίνη που έχει εξαχθεί φιλτράρεται για να αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες, μετατρέπεται χημικά και καθαρίζεται, αναμειγνύεται με κάποιο διάλυμα και τυποποιείται. Το τελικό προϊόν—το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση για χρήση στις περισσότερες χώρες—ονομάζεται μεταφορέας οξυγόνου που βασίζεται στην αιμοσφαιρίνη, ή HBOC. Εφόσον η αίμη δίνει το πλούσιο κόκκινο χρώμα στο αίμα, μια μονάδα HBOC μοιάζει ακριβώς με μονάδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, δηλαδή με το κύριο συστατικό από το οποίο έχει εξαχθεί.

Ανόμοια με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία πρέπει να καταψυχθούν και να πεταχτούν έπειτα από μερικές εβδομάδες, ο HBOC μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και να χρησιμοποιηθεί μήνες αργότερα. Και εφόσον η μεμβράνη του αιμοσφαιρίου με τα μοναδικά της αντιγόνα έχει αφαιρεθεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σοβαρών αντιδράσεων λόγω ασυμβατότητας ομάδων αίματος. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα κλάσματα του αίματος, ο HBOC δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά στους ευσυνείδητους Χριστιανούς, οι οποίοι επιθυμούν να υπακούν στο νόμο του Θεού για το αίμα. Γιατί; Εφόσον ο HBOC προέρχεται από το αίμα, μπορεί να εγερθούν δύο ενστάσεις. Η μία είναι ότι ο HBOC επιτελεί τη θεμελιώδη λειτουργία ενός κύριου συστατικού του αίματος, των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η δεύτερη είναι ότι η αιμοσφαιρίνη, από την οποία προέρχεται ο HBOC, αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα αυτού του συστατικού. Σχετικά με αυτό και με παρόμοια προϊόντα, λοιπόν, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή απόφαση. Με προσοχή και προσευχή, πρέπει να κάνουν σκέψεις γύρω από τις Γραφικές αρχές οι οποίες αφορούν την ιερότητα του αίματος. Καθένας που έχει έντονη επιθυμία να διακρατήσει καλή σχέση με τον Ιεχωβά πρέπει να καθοδηγείται από τη Γραφικά εκπαιδευμένη συνείδησή του.—Γαλάτες 6:5.

Επιθυμητή Επιλογή

«Ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία προσφέρουν μια εναλλακτική λύση: “αναίμακτη” χειρουργική», ανέφερε η εφημερίδα Δε Γουόλ Στριτ Τζέρναλ (The Wall Street Journal). «Αν και αρχικά προωθήθηκε για να εξυπηρετήσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά», δηλώνει η εφημερίδα, «η μέθοδος έχει καθιερωθεί και πολλά νοσοκομεία προωθούν τα προγράμματά τους για αναίμακτη χειρουργική στο ευρύ κοινό». Νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν πολλά οφέλη, ιδιαίτερα για τους ασθενείς, όταν εφαρμόζουν μεθόδους οι οποίες περιορίζουν τη χρήση μεταγγίσεων αίματος. Επί του παρόντος, χιλιάδες γιατροί περιθάλπουν ασθενείς χωρίς να καταφεύγουν σε μεταγγίσεις.

Μάρτυρες του Ιεχωβά και Υγεία

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, μερικοί από τους οποίους είναι γιατροί και νοσηλευτές, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί για το ότι αρνούνται τις μεταγγίσεις πλήρους αίματος ή κύριων συστατικών του. Μήπως η ενιαία τους στάση απέναντι σε αυτή τη μέθοδο προέρχεται από κάποιο ανθρωποποίητο δόγμα ή από την πεποίθηση ότι η πίστη του ατόμου μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες; Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.

Θεωρώντας τη ζωή τους πολύτιμη ως δώρο από τον Θεό, οι Μάρτυρες αγωνίζονται να κάνουν το καλύτερο που μπορούν προκειμένου να ζουν σύμφωνα με την Αγία Γραφή, η οποία πιστεύουν ότι είναι «θεόπνευστη». (2 Τιμόθεο 3:16, 17· Αποκάλυψη 4:11) Αυτό το βιβλίο παροτρύνει τους λάτρεις του Θεού να αποφεύγουν μεθόδους και συνήθειες που βλάπτουν την υγεία ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως το υπερβολικό φαγητό, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών.—Παροιμίες 23:20· 2 Κορινθίους 7:1.

Διατηρώντας το σώμα μας και το περιβάλλον μας καθαρό και ασχολούμενοι ως έναν βαθμό με τη σωματική άσκηση για λόγους υγείας, ενεργούμε σε αρμονία με τις Γραφικές αρχές. (Ματθαίος 7:12· 1 Τιμόθεο 4:8) Όταν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρρωσταίνουν, εκδηλώνουν λογικότητα αναζητώντας ιατρική φροντίδα και αποδεχόμενοι τη συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας. (Φιλιππησίους 4:5) Είναι αλήθεια ότι υπακούν στην εντολή της Γραφής “να απέχουν από . . . αίμα”, επιμένοντας να λαβαίνουν αναίμακτη ιατρική θεραπεία. (Πράξεις 15:29) Και αυτή η επιλογή συνήθως οδηγεί σε περίθαλψη καλύτερης ποιότητας.

http://wol.jw.org


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: