Η στάση των αληθινών Χριστιανών σχετικά με την ανάμειξη σε πολιτικά ζητήματα και δραστηριότητες

Ποια εδάφια επηρέαζαν ανέκαθεν τη στάση των αληθινών Χριστιανών σχετικά με την ανάμειξη σε πολιτικά ζητήματα και δραστηριότητες;

Ιωάν. 17:16: «Δεν είναι μέρος του κόσμου, όπως εγώ [ο Ιησούς] δεν είμαι μέρος του κόσμου».

Ιωάν. 6:15: «Ο Ιησούς, λοιπόν, γνωρίζοντας ότι [οι Ιουδαίοι] επρόκειτο να έρθουν και να τον αρπάξουν για να τον κάνουν βασιλιά, αποσύρθηκε ξανά στο βουνό ολομόναχος». Αργότερα, είπε στο Ρωμαίο κυβερνήτη: «Η βασιλεία μου δεν είναι μέρος αυτού του κόσμου. Αν η βασιλεία μου ήταν μέρος αυτού του κόσμου, οι υπηρέτες μου θα είχαν αγωνιστεί για να μην παραδοθώ στους Ιουδαίους. Τώρα όμως, η βασιλεία μου δεν έχει αυτή την προέλευση».—Ιωάν. 18:36.

Ιακ. 4:4: «Μοιχαλίδες, δεν γνωρίζετε ότι η φιλία με τον κόσμο είναι έχθρα με τον Θεό; Όποιος, λοιπόν, θέλει να είναι φίλος του κόσμου καθιστά τον εαυτό του εχθρό του Θεού». (Γιατί το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό; Επειδή, όπως λέει το εδάφιο 1 Ιωάννη 5:19, «ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού». Στο εδάφιο Ιωάννης 14:30, ο Ιησούς χαρακτήρισε τον Σατανά “άρχοντα του κόσμου”. Συνεπώς, όποια κοσμική παράταξη και να υποστηρίξει κάποιος, κάτω από τίνος τον έλεγχο θα έρθει στην πραγματικότητα;)

People walk past the Greek parliament during an anti-austerity rally in Athens' Syntagma square

Σχετικά με την ανάμειξη στην πολιτική, τι αναφέρουν οι ιστορικοί για τη στάση των πρώτων Χριστιανών;

«Οι ηγέτες του ειδωλολατρικού κόσμου έδειχναν πολύ λίγη κατανόηση και εύνοια στην πρώτη Χριστιανοσύνη. . . . Οι Χριστιανοί αρνούνταν να συμμετάσχουν σε ορισμένα καθήκοντα των Ρωμαίων πολιτών. . . . Δεν δέχονταν να αναλάβουν κανένα πολιτικό αξίωμα».—Στο Δρόμο για τον Πολιτισμό—Μια Παγκόσμια Ιστορία ([On the Road to Civilization, A World History] Φιλαδέλφεια, 1937), Α. Χέκελ και Τζ. Σίγκμαν, σ. 237, 238.

«Η δυσπιστία έναντί τους [έναντι των πρώτων Χριστιανών] εντεινόταν από την χωριστή ζωή τους και την απροθυμία τους να υπηρετήσουν στην αυτοκρατορική διοίκηση και στον στρατό».—Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, Τόμ. 61, σ. 269.

«Οι Χριστιανοί παρέμεναν αμέτοχοι και χωρισμένοι από το κράτος, ως ιερατική και πνευματική τάξη, και η Χριστιανοσύνη φαίνεται πως μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή των πολιτών μόνο με τον τρόπο εκείνον που, ομολογουμένως, είναι ο πιο αγνός, προσπαθώντας ουσιαστικά να ενσταλάξει όλο και περισσότερο ένα αίσθημα ευσέβειας στους πολίτες του κράτους».—Γενική Ιστορία της Χριστιανικής Θρησκείας και Εκκλησίας (Allgemeine Geschichte der christlichen Religion und Kirche), του Αύγουστου Νέανδρου, 1842, Τόμ. 1, σ. 467.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: