Η Στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά

Θα μιλήσουμε για κάτι το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα, και ίσως δεν καταφέρουμε να το καταλάβουμε ποτέ. Θα μιλήσουμε για την στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά.

Ο αδελφός Σίντλικ είπε: Στον Ισραήλ αναλαμβάνει ένας καινούργιος βασιλιάς. Είναι ο βασιλιάς Δαβίδ. Συνήθως, όποτε ενθρονιζόταν καινούργιος βασιλιάς, ήταν καιρός χαράς για τον καινούργιο και καιρός φρίκης για τον παλιό, επειδή όλοι οι άρρενες της οικογένειας του παλιού βασιλιά πατάσσονταν, ώστε να μην επιδιώξουν εκδίκηση ή αντίποινα. Όμως, τώρα ενθρονίστηκε στον Ισραήλ ένας καινούργιος βασιλιάς, ο Δαβίδ, που έκανε κάτι συγκλονιστικό. Δεν το είχε ξανακάνει κανένας άλλος βασιλιάς προηγουμένως. Ήταν απροσδόκητο.

Γυρίστε στο 2 Σαμουήλ, κεφάλαιο 9. Δείτε το εδάφιο 1. Να τι είπε ο Δαβίδ, απεικονίζοντας τον Ιεχωβά Θεό: «Έχει απομείνει κανείς από τον οίκο του Σαούλ, ώστε να εκδηλώσω στοργική καλοσύνη προς αυτόν για χάρη του Ιωνάθαν;» Αναζητούσε κάποιον από εκείνο τον οίκο για να του εκδηλώσει στοργική καλοσύνη.

Επόμενο εδάφιο: «Ο οίκος, τώρα, του Σαούλ είχε έναν υπηρέτη ονόματι Ζιβά. Τον κάλεσαν, λοιπόν, να πάει στον Δαβίδ και τότε ο βασιλιάς τού είπε: «Εσύ είσαι ο Ζιβά;» Και εκείνος είπε: «Ο υπηρέτης σου».»

Στην ουσία, ο Ζιβά του είπε: «Εγώ είμαι ο άνθρωπός σου. Έχω υπηρετήσει στο παλάτι. Ξέρω πώς λειτουργεί ο οίκος του βασιλιά. Ξέρω πώς να τον διευθύνω. Ξέρω ποιος ανήκει εδώ.»

Εδάφιο 3: «Στη συνέχεια ο βασιλιάς είπε: «Δεν υπάρχει πια κανείς από τον οίκο του Σαούλ, ώστε να εκδηλώσω προς αυτόν τη στοργική καλοσύνη του Θεού;» (Βλέπετε; Εκδήλωνε τη στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά.) Σ’αυτό το σημείο, ο Ζιβά είπε στον βασιλιά: «Υπάρχει ακόμη ένας γιος του Ιωνάθαν, που έχει αναπηρία στα πόδια». Εδάφιο 4: «Τότε ο βασιλιάς τού είπε: «Πού είναι αυτός;» Και ο Ζιβά είπε στο βασιλιά: «Είναι στο σπίτι του Μαχίρ, του γιου του Αμμιήλ, στη Λο-δεβάρ».

Ο αδελφός Σίντλικ είπε: Η Λο-δεβάρ ήταν γκέτο. Μόνο ανάπηροι και ανεπιθύμητοι ζούσαν εκεί. Κανένας άλλος δεν ήθελε να μένει εκεί. Στην ουσία, ο Ζιβά είπε: «Για στάσου, βασιλιά! Μην πας τόσο μακριά! Ξέρω τι ανήκει σ’ ένα βασιλικό οίκο. Ο μόνος που απομένει απ’ τον οίκο του Ιωνάθαν είναι ο γιος του. Είναι ανάπηρος και δεν έχει θέση εδώ. Ζει στη Λο-δεβάρ.»

Ο Δαβίδ είπε: «Αυτόν ψάχνω! Πήγαινε να τον φέρεις σ’ αυτό το σπίτι. Αυτόν αναζητούσα για να του εκδηλώσω στοργική καλοσύνη.» Είναι η στοργική καλοσύνη του Θεού. Ο Μεφιβοσθέ ήταν ανάπηρος, επειδή είχε πέσει απ’ τα χέρια της βρεφοκόμου του, κι έκτοτε ήταν κουτσός και στα δύο πόδια. Ο βασιλιάς είπε στον Ζιβά: «Αυτός είναι! Πήγαινε φέρ’ τον, αυτόν έψαχνα.»

Στη συνέχεια, ο αδελφός Σίντλικ χτυπάει ένα καμπανάκι και λέει: «Είναι ώρα για δείπνο στον οίκο του Δαβίδ.»

Ποιον θα περιμένατε να δείτε στο δείπνο του οίκου του Δαβίδ; Ποιος δειπνεί στο τραπέζι ενός βασιλιά; Σίγουρα ο Δαβίδ και όλα του τα παιδιά.

Η ομορφιά ήταν χαρακτηριστικό της οικογένειας του Δαβίδ. Ο γιος του ο Αβεσσαλώμ ήταν τόσο ωραίος, ώστε κουρευόταν μόνο μια φορά τον χρόνο και τα μαλλιά του ζύγιζαν 2,3 κιλά. Η Βίβλος λέει ότι κανείς δεν ήταν τόσο ωραίος όσο ο Αβεσσαλώμ. Ο Αβεσσαλώμ, λοιπόν, βρισκόταν στο τραπέζι του βασιλιά την ώρα του δείπνου.

Αυτός είχε μια αδελφή, ονόματι Θάμαρ. Η Βίβλος λέει ότι ήταν τόσο όμορφη ώστε ο ίδιος της ο αδερφός [ο Αμνών] την βίασε. Και η όμορφη Θάμαρ ήταν επίσης στο τραπέζι του Δαβίδ.

Ποιος άλλος ήταν στο τραπέζι; Πιθανότατα ο σοφός Σολομώντας, που θα διάβαζε κάποιο βιβλίο. Επίσης, οι δύο ανιψιοί του Δαβίδ, ο Αβισαί και ο Ιωάβ, δυνατοί πολεμιστές, θαρραλέοι άντρες. Αυτοί οι δύο κάθονταν στο τραπέζι.

Τότε μπαίνει άλλος ένας άνθρωπος. Ένας κουτσός! Ένας κουτσός κάθεται σ’ ένα τραπέζι γεμάτο ομορφιά!

Σ’ εκείνο το σημείο, ο αδελφός Σίντλικ μίλησε έξω απ’ τα δόντια. Κανείς μας δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνη την ομιλία, επειδή κατέδειξε την στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά.

Ο αδελφός μάς είπε ότι είμαστε όλοι μας ανάπηροι. Όλοι πέσαμε απ’ τα χέρια του Αδάμ και της Εύας. Όλοι είμαστε σακατεμένοι.

Έχουμε ελαττώματα κι αδυναμίες που δεν θέλουμε να μάθει κανείς. Κάνουμε την παραμονή των άλλων στο τραπέζι δύσκολη, επειδή τους κοιτάμε και λέμε: «Αυτός δεν ανήκει σ’ αυτό το τραπέζι!». Είμαστε σκληροί ο ένας με τον άλλον. Δυσκολεύουμε την κατάσταση στο τραπέζι. Λέμε πράγματα όπως: «Το ξέρω ότι αυτός δεν πρόκειται να έρθει στο τραπέζι» ή «Καλύτερα να τα παρατήσει». Κοιτάμε κάποιον αδελφό και λέμε «Δεν θα τα καταφέρει». Είμαστε σκληροί ο ένας με τον άλλον στο τραπέζι. Και ζούμε στην Λο-δεβάρ.

Όσο μεγάλο στεγαστικό δάνειο κι αν έχουμε πάρει, ζούμε σ’ έναν άθλιο κόσμο. Είναι κατώτερος απ’ τον Ιεχωβά. Είναι γκέτο. Ο Μεφιβοσθέ, λοιπόν, δεν καταλάβαινε γιατί τον ήθελε ο βασιλιάς στο τραπέζι του.

Έτσι δεν είμαστε κι εμείς; Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά. Δεν την κατανοούμε. Υπάρχουν πράγματα για εμάς που δεν θέλουμε να τα μάθει κανείς. Συμβιβαστήκαμε. Συνθηκολογήσαμε. Κατά καιρούς υποχωρήσαμε, και δεν θέλουμε να το μάθει κανείς. Δεν καταλαβαίνουμε την στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά.

Λέμε στους άλλους: «Υπάρχουν πράγματα για μένα που δεν τα ξέρεις.» Κι όταν λαβαίνουμε έπαινο, λέμε: «Αν ήξερες πώς πραγματικά είμαι, δεν θα το έλεγες αυτό. Γι’ αυτό νιώθω χειρότερα τώρα.»

Το ξέρετε ότι μερικοί άνθρωποι υπηρετούν τον Θεό, κι όμως προσεύχονται να πέθαιναν;

Νιώθουμε ανάξιοι να κάτσουμε στο τραπέζι του Ιεχωβά. Δεν κατανοούμε την στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά. Ούτε ο Μεφιβοσθέ την καταλάβαινε, γι’ αυτό συχνά κοίταζε γύρω του στο τραπέζι κι έλεγε στον Δαβίδ: «Άσε με να φύγω. Δεν είμαι του επιπέδου σας.»

Ο Δαβίδ του απαντούσε: «Μείνε στο τραπέζι.» Ο Μεφιβοσθέ κοιτούσε την ομορφιά της Θάμαρ και ζητούσε να φύγει απ’ το τραπέζι, αλλά ο Δαβίδ τού έλεγε «Μείνε στο τραπέζι». Κοιτούσε τον σοφό Σολομώντα και έλεγε «Άσε με να φύγω απ’ το τραπέζι», αλλά ο Δαβίδ του έλεγε «Μείνε». Κοιτούσε τον ισχυρό Ιωάβ και ένιωθε ανάξιος. Ζητούσε να φύγει, αλλά ο Δαβίδ του απαντούσε «Μείνε στο τραπέζι».

Στον Ισραήλ, το να είσαι σκύλος ήταν ό,τι χειρότερο. Ο Μεφιβοσθέ είχε πει στο 2 Σαμουήλ 9:8: «Τι είναι ο υπηρέτης σου, ώστε έστρεψες το πρόσωπό σου προς έναν ψόφιο σκύλο σαν εμένα;» Σαν να του λέει: «Δεν είμαι απλώς σκύλος. Είμαι ψόφιος σκύλος. Γιατί μου δείχνεις στοργική καλοσύνη;»

Νιώθετε ποτέ έτσι; Μακάρι να ξέρατε την αγάπη που τρέφει ο Ιεχωβά για εμάς, μακάρι να καταλαβαίνατε την δουλειά και την προσπάθεια που καταβάλλει για εσάς ο πιστός δούλος, καθώς και την εκτίμηση που σας έχει! Μακάρι να καταλαβαίνατε ότι δεν είναι απλώς μια ομάδα ανθρώπων που τυπώνουν έντυπα σ’ ένα κτίριο! Αυτοί αναγνωρίζουν την στοργική καλοσύνη του Θεού.

Φυσικά, έχετε κάνει λάθη και έχετε λάβει διαπαιδαγώγηση. Έχετε περάσει δύσκολες στιγμές. Άσχετα με το τι έχετε κάνει, άσχετα με το πώς νιώθετε, μείνετε στο τραπέζι του Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά δεν έχει περιορισμούς. Δεν είναι σαν εμάς, τους ανθρώπους.

Ως άνθρωποι, θυμόμαστε πράγματα και δεν αφήνουμε ποτέ τους άλλους να τα ξεπεράσουν. Λέμε: «Ξέρω τι έκανε αυτός το 1983! Τον ήξερα τότε!». Ο Ιεχωβά δεν είναι έτσι.

Ο Μανασσής έπραξε το κακό σε μεγάλη κλίμακα. Αμάρτησε εναντίον του Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά όχι μόνο τον αποκατέστησε, αλλά τον συγχώρησε και τον ξανάκανε βασιλιά. Αυτόν τον Θεό υπηρετούμε! Ο Ιεχωβά λέει: «Μην νοιάζεστε για το τι έχουν εναντίον σας οι άνθρωποι. Εγώ δεν είμαι έτσι.»

Ο άνθρωπος που αγωνίζεται, δεν είναι κακός. Όλοι αγωνιζόμαστε. Αυτό είν’ όλο.

Δεν είστε κακοί. Απλώς παραμείνετε πιστοί και μείνετε στο τραπέζι του Ιεχωβά.

Σαράντα χιλιάδες κάθε χρόνο γίνονται αδρανείς. Εγκαταλείπουν το τραπέζι του Ιεχωβά. Μήπως τους δυσκολεύουμε εμείς να παραμείνουν στο τραπέζι Του;

Πολλοί προσπαθούν να επανέλθουν. Στην Ανάμνηση, μήπως τους δυσκολεύουμε να κάτσουν στο τραπέζι του Ιεχωβά; Μήπως τους κάνουμε να νιώθουν σαν «ψόφιοι σκύλοι»; Αδελφοί, είμαστε όλοι ανάπηροι. Όλοι πέσαμε απ’ τα χέρια του Αδάμ και της Εύας. Ας μας προσφέρει παρηγοριά και ενθάρρυνση το τραπέζι του Ιεχωβά.

Ό,τι κι αν έχετε κάνει, όπως κι αν αισθάνεστε, μη νομίζετε ότι ο Ιεχωβά δεν θα σας συγχωρήσει. Ο Ιεχωβά ψάχνει δραστήρια ανθρώπους σαν κι εμάς για να τους εκδηλώσει στοργική καλοσύνη.

Τότε, στο τραπέζι, συνήθως φορούσαν μακριές φούστες, σαν τραπεζομάντιλα, οι οποίες κάλυπταν τα πάντα κάτω απ’ το τραπέζι. Κάλυπταν τα πόδια όλων. Όταν ο κουτσός Μεφιβοσθέ έκατσε στο τραπέζι, κάλυψε τα πόδια του και ήταν σαν όλους τους άλλους. Όλα τα ελαττώματα και οι ατέλειές του καλύπτονταν, αρκεί να καθόταν στο τραπέζι του Ιεχωβά!

Αυτή η φούστα συμβολίζει τη λυτρωτική θυσία του Ιησού Χριστού. Ο Ιεχωβά μας λέει: «Στο τραπέζι σας καλύπτω. Μην φύγετε. Μείνετε στο τραπέζι. Έχετε κάλυψη. Έχετε ό,τι χρειάζεστε. Δεν βλέπω καν τις ατέλειές σας. Αναζητώ ανθρώπους σαν κι εσάς για να τους δείξω στοργική καλοσύνη.» Είναι πολύ ενθαρρυντικό το εδάφιο 2 Σαμουήλ 9:11: ‘Και είπε ο Ζιβά στο βασιλιά: «Σύμφωνα με όλα όσα διατάζει ο κύριός μου ο βασιλιάς τον υπηρέτη του, έτσι θα ενεργήσει ο υπηρέτης σου· ο Μεφιβοσθέ, όμως, τρώει στο τραπέζι μου σαν ένας από τους γιους του βασιλιά.’ Δείτε, τώρα, την στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά στο εδάφιο 13: ‘Και ο Μεφιβοσθέ κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ, γιατί έτρωγε μόνιμα στο τραπέζι του βασιλιά· και είχε αναπηρία και στα δυο του πόδια.’

Ο Μεφιβοσθέ έμεινε σ’ εκείνο το τραπέζι. Έμεινε στο τραπέζι του Ιεχωβά. Ο Μεφιβοσθέ είπε: «Έχω περάσει δύσκολες στιγμές και είμαι ανάπηρος. Δεν καταλαβαίνω καν αυτή τη στοργική καλοσύνη, αλλά δεν θα εγκαταλείψω ποτέ αυτό το τραπέζι.»

Και η Βίβλος λέει ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό το τραπέζι, κι ας ήταν κουτσός κι απ’ τα δύο πόδια. Βλέπετε, η φούστα κάλυπτε τα πόδια του. Κάλυπτε τα προβλήματά του, όλες τις αμαρτίες του.

Λάτρεις του Θεού, μην φεύγετε. Κοντεύουμε. Ο Ιεχωβά λέει ότι σ’ αυτό το τραπέζι είστε καλυμμένοι. Λέει «Σας αγαπώ». Μην αμφιβάλλετε ποτέ γι’ αυτό. Ο Ιεχωβά λέει «Γιατί τελειώνεις την πρότασή σου με ερωτηματικό, ενώ εγώ την σταματώ με τελεία;» Μας λέει ότι ο Γιος του πέθανε για εμάς, και αναζητά άτομα σαν εμάς για να τους εκδηλώσει στοργική καλοσύνη. Να παραμένετε για πάντα στο τραπέζι του Ιεχωβά.

Ντάνιελ Σίντλικ – Μέλος του Κυβερνώντος Σώματος


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: