ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 4-6

«Η Προέλαση των Τεσσάρων Ιππέων»

Αποκ. 6:2, 4-6, 8 Ο Ιησούς «βγήκε νικώντας», δηλαδή έκανε πόλεμο με τον Σατανά και τους δαίμονές του στον ουρανό και τους περιόρισε στη γη. Ο Ιησούς συνεχίζει να νικάει για χάρη των υπηρετών του, δηλαδή συνεχίζει να τους βοηθάει και να τους προστατεύει σε αυτές τις τελευταίες ημέρες. Θα «ολοκληρώσει τη νίκη του» όταν τερματίσει την προέλαση των άλλων τριών ιππέων στον Αρμαγεδδώνα και έπειτα αντιστρέψει τις συνέπειες της καταστροφικής τους προέλασης.

Αποκ. 6:2​—Ο αναβάτης του λευκού αλόγου «βγήκε νικώντας» (wp17.3 σ. 4 ¶3, 5)

Ποιος είναι ο αναβάτης του λευκού αλόγου; Η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο βιβλίο, την Αποκάλυψη, όπου αυτός ο ουράνιος αναβάτης προσδιορίζεται αργότερα ως «Ο Λόγος του Θεού». (Αποκάλυψη 19:11-13) Αυτός ο τίτλος, Ο Λόγος, ανήκει στον Ιησού Χριστό, επειδή ενεργεί ως εκπρόσωπος του Θεού. (Ιωάννης 1:1, 14) Επιπλέον, ο Ιησούς αποκαλείται «Βασιλιάς βασιλιάδων και Κύριος κυρίων» και περιγράφεται ως «Πιστός και Αληθινός». (Αποκάλυψη 19:16) Είναι σαφές ότι έχει εξουσία να ενεργεί ως πολεμιστής-βασιλιάς, και ποτέ δεν χρησιμοποιεί τη δύναμή του με διεφθαρμένο ή καταχρηστικό τρόπο. Ωστόσο, εγείρονται κάποια ερωτήματα.

Ο Ιησούς ιππεύει ένα λευκό άλογο και έχει τόξο στο χέρι του· τον ακολουθούν ένα πυρόχρωμο άλογο, ένα μαύρο άλογο και ένα ωχρό άλογο

Αποκ. 6:4-6​—Ακολουθεί ο αναβάτης του κόκκινου αλόγου και ο αναβάτης του μαύρου αλόγου (wp17.3 σ. 5 ¶2, 4, 5)

«Είδα ένα μαύρο άλογο· και εκείνος που καθόταν πάνω σε αυτό είχε ζυγαριά στο χέρι του. Και άκουσα μια φωνή σαν να έβγαινε ανάμεσα από τα τέσσερα ζωντανά πλάσματα να λέει: “Ένα λίτρο σιταριού για ένα δηνάριο, και τρία λίτρα κριθαριού για ένα δηνάριο· και μη βλάψεις το ελαιόλαδο και το κρασί”».​—Αποκάλυψη 6:5, 6.

Αυτός ο αναβάτης αντιπροσωπεύει την πείνα. Εδώ παρουσιάζεται μια εικόνα τόσο αυστηρής διανομής τροφίμων με δελτίο ώστε «ένα λίτρο σιταριού» (0,7 κιλά) θα κόστιζε ένα δηνάριο, δηλαδή ένα ολόκληρο ημερομίσθιο του πρώτου αιώνα! (Ματθαίος 20:2) Με το ίδιο νόμισμα θα μπορούσε κάποιος να προμηθευτεί «τρία λίτρα κριθαριού» (2,1 κιλά), ένα είδος δημητριακού που θεωρούνταν κατώτερης ποιότητας από το σιτάρι. Πόσο θα αρκούσαν αυτά για να τραφεί μια μεγάλη οικογένεια; Οι άνθρωποι λαβαίνουν κατόπιν την προειδοποίηση να καταναλώνουν με φειδώ ακόμη και βασικά είδη διατροφής, τα οποία εξεικονίζονται κατάλληλα με είδη πρώτης ανάγκης εκείνης της εποχής και του τότε πολιτισμού, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί.

Αποκ. 6:8​—Επόμενος είναι ο αναβάτης του ωχρού αλόγου, τον οποίο ακολουθεί ο Τάφος (wp17.3 σ. 5 ¶8-10)

Ο τέταρτος αναβάτης αντιπροσωπεύει τον θάνατο που οφείλεται σε επιδημίες και άλλες αιτίες. Λίγο μετά το 1914, η ισπανική γρίπη αφαίρεσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές. Είναι πιθανό ότι προσβλήθηκαν γύρω στα 500 εκατομμύρια άτομα, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους που ζούσαν τότε!

Αλλά η ισπανική γρίπη ήταν μόνο η αρχή. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι τον 20ό αιώνα πέθαναν εκατοντάδες εκατομμύρια από ευλογιά. Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια βρίσκουν πρόωρο θάνατο εξαιτίας του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, παρά τις επισταμένες προσπάθειες στον τομέα της ιατρικής έρευνας.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: θάνατος​—είτε οφείλεται σε πόλεμο είτε σε πείνα είτε σε επιδημία. Ο Άδης συγκεντρώνει τα θύματα ανελέητα, χωρίς να αφήνει περιθώρια για ελπίδα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Αποκ. 4:4, 6​—Τι αντιπροσωπεύουν οι 24 πρεσβύτεροι και τα 4 ζωντανά πλάσματα; (re σ. 76, 77 ¶8· σ. 80 ¶19)

Τι εξεικονίζουν αυτά τα πλάσματα; Ένα όραμα κάποιου άλλου προφήτη, του Ιεζεκιήλ, μας βοηθάει να βρούμε την απάντηση. Ο Ιεζεκιήλ είδε τον Ιεχωβά ενθρονισμένο σε ένα ουράνιο άρμα, το οποίο συνοδευόταν από ζωντανά πλάσματα που είχαν χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα τα οποία περιγράφει ο Ιωάννης. (Ιεζεκιήλ 1:5-11, 22-28) Αργότερα, ο Ιεζεκιήλ είδε και πάλι αυτόν το θρόνο που έμοιαζε με άρμα να συνοδεύεται από τα ζωντανά πλάσματα. Αυτή τη φορά, όμως, αναφέρθηκε στα ζωντανά πλάσματα ως χερουβείμ. (Ιεζεκιήλ 10:9-15) Τα τέσσερα ζωντανά πλάσματα που βλέπει ο Ιωάννης πρέπει να αντιπροσωπεύουν τα πολυάριθμα χερουβείμ του Θεού—πλάσματα με υψηλή θέση στην πνευματική Του οργάνωση. Ο Ιωάννης δεν θα θεώρησε ασυνήθιστο να δει χερουβείμ τόσο κοντά στον ίδιο τον Ιεχωβά, αφού στην αρχαία διευθέτηση της σκηνής, πάνω στο κάλυμμα της κιβωτού της διαθήκης η οποία αντιπροσώπευε το θρόνο του Ιεχωβά, υπήρχαν δύο χρυσά χερουβείμ. Ανάμεσα από αυτά τα χερουβείμ, η φωνή του Ιεχωβά έδινε εντολές στο έθνος.—Έξοδος 25:22· Ψαλμός 80:1.

Αποκ. 5:5​—Γιατί αποκαλείται ο Ιησούς «το Λιοντάρι από τη φυλή του Ιούδα»; (cf σ. 36 ¶5, 6)

Το λιοντάρι συσχετίζεται πολλές φορές με το θάρρος. Έχετε βρεθεί ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ενήλικο αρσενικό λιοντάρι; Αν ναι, πιθανότατα θα υπήρχαν μέτρα ασφαλείας για την προστασία σας—ίσως σας χώριζε από αυτό το θηρίο το κιγκλίδωμα του κλουβιού του στο ζωολογικό κήπο. Και πάλι, όμως, μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι τρομακτική. Καθώς κοιτάτε αυτό το μεγάλο και δυνατό πλάσμα κατά πρόσωπο και σας κοιτάζει και εκείνο επίμονα, δεν μπορείτε να φανταστείτε ποτέ το λιοντάρι να τρομάζει και να φεύγει για οποιαδήποτε αιτία. Η Γραφή κάνει λόγο για «το λιοντάρι, που είναι το κραταιότερο μεταξύ των ζώων και που δεν υποχωρεί μπροστά σε κανέναν». (Παροιμίες 30:30) Τέτοιο θάρρος έχει ο Χριστός.

Ας εξετάσουμε πώς έδειξε ο Ιησούς λιονταρίσιο θάρρος με τρεις τρόπους: υπερασπιζόμενος την αλήθεια, υποστηρίζοντας τη δικαιοσύνη και αντιμετωπίζοντας εναντίωση. Θα δούμε επίσης ότι όλοι μας​—είτε είμαστε εκ φύσεως θαρραλέοι είτε όχι—​μπορούμε να μιμούμαστε τον Ιησού στην εκδήλωση θάρρους.

Αποκ. 4:5· 5:6​—Τι υποδηλώνει η φράση «τα εφτά πνεύματα»; Ο αριθμός εφτά σημαίνει πληρότητα από την άποψη του Θεού. Συνεπώς, σε τελική ανάλυση, το άγγελμα προς τις «εφτά εκκλησίες» εφαρμόζεται σε όλο το λαό του Θεού που είναι συναγμένος σε περισσότερες από 100.000 εκκλησίες παγκόσμια. (Αποκ. 1:11, 20) Εφόσον το άγιο πνεύμα δίνεται ανάλογα με το τι χρειάζεται να επιτελέσει η επενέργειά του, η φράση «τα εφτά πνεύματα» υποδηλώνει την πληρότητα της επενέργειας του πνεύματος καθώς αυτό παρέχει κατανόηση και φέρνει ευλογίες σε όσους δίνουν προσοχή στην προφητεία. Το βιβλίο της Αποκάλυψης φαίνεται πως εκτυλίσσεται βάσει μιας σειράς από εφτάδες. Ο αριθμός εφτά δηλώνει εδώ πληρότητα, και όντως το βιβλίο ασχολείται με το πώς φέρνεται «σε τέλος», ή αλλιώς πώς ολοκληρώνεται, «το ιερό μυστικό του Θεού».​—Αποκ. 10:7.

Αποκ. 4:11 Είστε Πολύτιμοι για τον Ιεχωβά τον Θεό Σας! Εκείνος μας δημιούργησε για να κάνουμε το θέλημά του, και η αληθινή λατρεία προσδίδει πραγματικό νόημα στη ζωή μας.

Αποκ. 4:11 Η Αλήθεια για τον Θεό και τον Χριστό Μόνο αυτός αξίζει τη λατρεία μας.​

Αποκ. 5:8 Η Γραφή δείχνει ότι οι αποδεκτές προσευχές των πιστών λάτρεων του Ιεχωβά είναι σαν θυμίαμα.

Αποκ. 4:11 Να Αποδίδετε στον Ιεχωβά Αποκλειστική Αφοσίωση Γιατί αξίζει ο Ιεχωβά την αποκλειστική μας αφοσίωση; Ο ΙΕΧΩΒΑ αξίζει την αποκλειστική μας αφοσίωση επειδή είναι ο Δημιουργός μας και ο Ζωοδότης μας.

Αποκ. 6:2 Παραμείνετε Πιστοί στη Διάρκεια της “Μεγάλης Θλίψης” Μαζί θα πολεμήσουν τον Σατανά, τους δαίμονές του και τις επίγειες δυνάμεις τους.​

Αποκ. 5:10 «Είδα ένα Μεγάλο Πλήθος» Μόνο μία ομάδα έχει λάβει υπόσχεση για αιώνια ζωή στον ουρανό​—οι 144.000, οι οποίοι θα «κυβερνήσουν τη γη» μαζί με τον Ιησού.​

Αποκ. 4:11 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Με αυτή την ιδιότητα, έχει το δικαίωμα να θέτει κανόνες για τη δημιουργία του.

Αποκ. 4:11 Να Τιμάτε «Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε» Εκείνος αξίζει να τον τιμάτε και υπόσχεται να σας τιμάει και αυτός.

Αποκ. 4:11 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Σε αυτό περιλαμβάνεται η ειδωλολατρία, η οποία εξαχρειώνει τους ανθρώπους και στερεί από τον Ιεχωβά τη δόξα που του οφείλεται.

Αποκ. 6:2 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Γιατί μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον Χριστό, τον Ηγέτη μας; Ο διορισμένος Ηγέτης μας, ο Ιησούς Χριστός, σύντομα θα «ολοκληρώσει τη νίκη του» και θα «επιτελέσει πράγματα που εμπνέουν δέος».

Αποκ. 4:11 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Δικοί του είναι «οι ουρανοί, οι ουρανοί των ουρανών, καθώς και η γη με όλα όσα υπάρχουν σε αυτήν».

Αποκ. 4:11 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Ο κόσμος του Σατανά τροφοδοτεί μια επιθυμία για δόξα και καταξίωση που αποσπά την προσοχή από εκείνον που αξίζει πραγματικά την αναγνώριση και τη λατρεία μας, τον ουράνιο Πατέρα μας, τον Ιεχωβά Θεό

Αποκ. 4:11 Γιατί Συνεχίζουμε να “Κάνουμε Πολύ Καρπό” Επίσης, αγιάζουμε το όνομα του Θεού όταν αγωνιζόμαστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στον τομέα μας να αντιληφθούν ότι ο Ιεχωβά είναι άξιος “να λάβει τη δόξα, την τιμή και τη δύναμη”.

Αποκ. 4:11 Ο Δρόμος για την Αληθινή Ελευθερία Επειδή είναι ο Δημιουργός των πάντων και ο παντοδύναμος Κυρίαρχος του σύμπαντος.

Αποκ. 4:11 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Σε ένα όραμα, ο απόστολος Ιωάννης άκουσε τους υπηρέτες του Ιεχωβά στον ουρανό να λένε: «Άξιος είσαι, Ιεχωβά Θεέ μας, να λάβεις τη δόξα, την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα, και λόγω του θελήματός σου ήρθαν σε ύπαρξη και δημιουργήθηκαν».

Αποκ. 4:11 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Επιπρόσθετα μάθαμε ότι η Βασιλεία του θα τερματίσει όλα τα βάσανα και ότι έχουμε την προοπτική να ζήσουμε για πάντα με ειρήνη και ευτυχία υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας.​

Αποκ. 6:14 Τι θα Παρέλθει Όταν Έρθει η Βασιλεία του Θεού; Η Γραφή χρησιμοποιεί βουνά και νησιά για να εξεικονίσει πολλές από τις οργανώσεις και τους θεσμούς που η ανθρωπότητα θεωρεί τόσο σταθερά σήμερα.

Αποκ. 6:5, 6 Να Είστε Αποφασισμένοι να “Παραμένει η Αδελφική σας Αγάπη”! Συν τοις άλλοις, βιώνουμε καθημερινά οικονομικές δυσχέρειες επειδή ζούμε σε αυτό το διεφθαρμένο σύστημα πραγμάτων.

Αποκ. 5:9, 10 Η «Απερίγραπτη Δωρεά» του Θεού μάς Αναγκάζει Όλοι όσοι ασκούν πίστη στον Ιησού θα λάβουν αιώνια ζωή με ειρήνη και ευτυχία ως επίγειοι υπήκοοι της Βασιλείας του Θεού υπό τον Χριστό ή, αν είναι χρισμένοι, ως συγκυβερνήτες σε αυτή τη Βασιλεία.

Αποκ. 4:11 Ο Ιεχωβά Είναι ο Θεός της Αγάπης Έφτιαξε έναν όμορφο παραδεισένιο κήπο για τους ανθρώπους και τους έδωσε τέλειες διάνοιες και σώματα ώστε να μπορούν να ζουν για πάντα.

Αποκ. 4:11 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Οι γλωσσικές ικανότητες του ανθρώπου είναι ένα θαυματουργικό δώρο που σχεδίασε ο Θεός.

Αποκ. 6:15-17 «Πλησιάζει η Απελευθέρωσή Σας»! Η πλειονότητα των ανθρώπων θα αναζητήσουν καταφύγιο στις ανθρώπινες οργανώσεις που παρομοιάζονται με «βράχους των βουνών».

Αποκ. 4:11 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Για την απόλαυσή μας, ο Ιεχωβά έχει δημιουργήσει τεράστια ποικιλία σε όλα τα πράγματα.

Αποκ. 5:10 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού Για παράδειγμα, ο Ιησούς έκανε διαθήκη για μια Βασιλεία μόνο με 11 μαθητές αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή η διαθήκη εφαρμόζεται σε όλους τους 144.000.

Αποκ. 5:10 Αν και εκατομμύρια άτομα τηρούν την επέτειο του θανάτου του Ιησού, μόνο όσοι περιλαμβάνονται σε εκείνη τη διαθήκη παίρνουν από το ψωμί και το κρασί.​

Αποκ. 5:9, 10 Ο Τελευταίος Εχθρός, ο Θάνατος, Εκμηδενίζεται Ο Ιεχωβά έκανε διευθέτηση για μια Βασιλεία η οποία αποτελείται από “τον τελευταίο Αδάμ” και τους εκλεγμένους συνεργάτες του ανάμεσα από την ανθρωπότητα.

Αποκ. 4:11 Γονείς​—Να Ποιμαίνετε τα Παιδιά Σας Προσπαθήστε να τους ενσταλάξετε αγάπη για τον Ιεχωβά Θεό και εκτίμηση για όλα όσα έχει κάνει.

Αποκ. 4:11 Πώς μας Πλησιάζει ο Ιεχωβά Εξακολουθεί να εκδηλώνει την αγάπη του για εμάς συντηρώντας μας στη ζωή με τις θαυμάσιες φυσικές προμήθειές του.

Αποκ. 4:11 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Ή μήπως δίνω περισσότερη βαρύτητα στις υλικές ευλογίες που ελπίζω να απολαύσω στον Παράδεισο;”

Αποκ. 5:8 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Ας είναι και τα δικά σας ταπεινά αιτήματα, οι ένθερμες δεήσεις και τα εγκάρδια λόγια αίνου και ευχαριστίας προς τον Θεό σαν το ευωδιαστό θυμίαμα που συμβολίζει τις αποδεκτές προσευχές.​

Αποκ. 6:2 Ο Πραγματικός Υπαίτιος για τον Πόλεμο και τα Δεινά Πρώτη του ενέργεια είναι να καθαρίσει τους ουρανούς από τον Σατανά και τους δαίμονές του.​

Αποκ. 4:1-11 «Να Βεβαιώνεστε για τα Πιο Σπουδαία Πράγματα» Μας συναρπάζουν οι περιγραφές της ουράνιας διευθέτησης του Ιεχωβά τις οποίες συναντάμε στα βιβλία του Ησαΐα, του Ιεζεκιήλ και του Δανιήλ καθώς και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Αποκ. 6:2 «Προσωρινοί Κάτοικοι» Ενωμένοι στην Αληθινή Λατρεία Αυτή είναι μια ακόμη ορατή απόδειξη που πιστοποιεί ότι ο Ιησούς Χριστός, ως ο δικαιωματικός Άρχοντας που έχει ενθρονιστεί από τον Ιεχωβά, καταλύει ανθρώπινους φραγμούς, και σύντομα πρόκειται να «ολοκληρώσει τη νίκη του»!​

Αποκ. 5:9, 10 Αφήστε τον Ιεχωβά να σας Οδηγήσει στην Αληθινή Ελευθερία Στη συνέχεια, οι 144.000 συμβασιλείς και συνιερείς του Χριστού θα εξακολουθήσουν να απελευθερώνουν την ανθρωπότητα εφαρμόζοντας σταδιακά τα οφέλη της λυτρωτικής θυσίας μέχρις ότου η Αδαμιαία αμαρτία και η ατέλεια εξαλειφθούν πλήρως.

Αποκ. 4:11 Αντανακλάτε Εσείς τη Δόξα του Ιεχωβά; Γι’ αυτό, ας συνεχίζουμε να εξυμνούμε τον Ιεχωβά, όπως κάνουν τα ουράνια πλάσματα που κραυγάζουν: «Άξιος είσαι, Ιεχωβά, ναι, ο Θεός μας, να λάβεις τη δόξα και την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα, και λόγω του θελήματός σου υπήρξαν και δημιουργήθηκαν».​

Αποκ. 5:9, 10 Χαιρόμαστε σε Σχέση με την Ελπίδα Μας Oσοι απομένουν από το «μικρό ποίμνιο» των χρισμένων Χριστιανών έχουν την ελπίδα της αθάνατης ζωής στον ουρανό ως βασιλιάδες και ιερείς μαζί με τον Χριστό στη Βασιλεία του.

Αποκ. 5:8 Ας Κάνουμε Ολόψυχες Θυσίες για τον Ιεχωβά Το βιβλίο της Αποκάλυψης παρομοιάζει «τις προσευχές των αγίων» με θυμίαμα, εννοώντας ότι οι ευπρόσδεκτες προσευχές ανεβαίνουν προς τον Ιεχωβά σαν ευωδιαστή και ευχάριστη οσμή.

Αποκ. 4:11 Και μόνο όταν σκεφτόμαστε ποιος είναι ο Ιεχωβά και τι έχει κάνει για εμάς, είναι πρέπον να τον λατρεύουμε και να του προσφέρουμε θυσίες αίνου.​

Αποκ. 6:1-8 «Να Είστε σε Εγρήγορση»—Γιατί Είναι Τόσο Σημαντικό; Επιπλέον, να μένετε πνευματικά άγρυπνοι συσχετίζοντας ειδήσεις από την τρέχουσα επικαιρότητα με διάφορες πτυχές του σημείου και άλλα χαρακτηριστικά των “τελευταίων ημερών”.​

Αποκ. 4:11 Ποιος Θέσπισε τους Νόμους που Διέπουν το Σύμπαν Μας; Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, έχουμε κάθε λόγο να δώσουμε στον Ιεχωβά «τη δόξα και την τιμή».​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: