ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 13-16

«Μη Φοβάστε τα Φοβερά Θηρία»

Αποκ. 13:1, 2, 11, 15-17 Η κατανόηση της ταυτότητας των θηρίων που αναφέρονται στο 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μας βοηθάει να μην τα φοβόμαστε ούτε να τα ακολουθούμε με θαυμασμό, όπως κάνει γενικά η ανθρωπότητα.

Αντιστοιχίστε το κάθε θηρίο με αυτό που αντιπροσωπεύει

ΘΗΡΙΑ

  • Ο δράκοντας.​—Απ 13:1, υποσ.
  • Ένα θηρίο με δέκα κέρατα και εφτά κεφάλια.​—Απ 13:1, 2
  • Ένα θηρίο με δύο κέρατα σαν κέρατα αρνιού.​—Απ 13:11
  • Η εικόνα του θηρίου.​—Απ 13:15

ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • Η Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη
  • Η Κοινωνία των Εθνών και ο διάδοχός της, τα Ηνωμένα Έθνη
  • Ο Σατανάς ο Διάβολος
  • Όλες οι κυβερνήσεις που εναντιώνονται στον Θεό

Αποκ. 13:1, 2​—Ο δράκοντας δίνει εξουσία σε ένα εφτακέφαλο θηρίο με δέκα κέρατα (w12 15/6 σ. 8 ¶6)

Στα τέλη του πρώτου αιώνα Κ.Χ., ο αναστημένος Ιησούς έδωσε στον απόστολο Ιωάννη μια σειρά από συναρπαστικά οράματα. (Αποκ. 1:1) Σε ένα από αυτά, ο Ιωάννης είδε τον Διάβολο, με τη μορφή δράκοντα, να στέκεται στην ακτή μιας απέραντης θάλασσας. (Διαβάστε Αποκάλυψη 13:1, 2) Είδε επίσης ένα παράξενο θηρίο να βγαίνει από εκείνη τη θάλασσα και να λαβαίνει μεγάλη εξουσία από τον Διάβολο. Αργότερα, κάποιος άγγελος δείχνει στον Ιωάννη ότι τα εφτά κεφάλια ενός κατακόκκινου θηρίου, το οποίο αποτελεί εικόνα του θηρίου που αναφέρεται στο εδάφιο Αποκάλυψη 13:1, αντιπροσωπεύουν «εφτά βασιλιάδες», δηλαδή κυβερνήσεις. (Αποκ. 13:14, 15· 17:3, 9, 10) Όταν τα έγραφε αυτά ο Ιωάννης, πέντε από εκείνους τους βασιλιάδες είχαν πέσει, ο ένας βρισκόταν στην εξουσία και ο άλλος “δεν είχε έρθει ακόμη”. Ποια είναι η ταυτότητα εκείνων των βασιλείων, ή αλλιώς παγκόσμιων δυνάμεων; Ας εξετάσουμε τα κεφάλια του θηρίου της Αποκάλυψης ένα προς ένα. Θα δούμε επίσης πώς τα όσα έγραψε ο Δανιήλ προσθέτουν σημαντικές λεπτομέρειες για πολλά από αυτά τα βασίλεια, μερικές φορές αιώνες πριν έρθουν σε ύπαρξη.

Αποκ. 13:11, 15​—Ένα δικέρατο θηρίο δίνει ζωή στην εικόνα του πρώτου θηρίου (re σ. 194 ¶26· σ. 195 ¶30, 31)

Ποια μπορεί να είναι αυτή; Η Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη—η ίδια που συμβολιζόταν από το έβδομο κεφάλι του πρώτου θηρίου, αλλά σε κάποιον ειδικό ρόλο! Το ότι παρουσιάζεται στο όραμα μεμονωμένα ως ξεχωριστό θηρίο μάς βοηθάει να δούμε πιο καθαρά με ποιον τρόπο ενεργεί ανεξάρτητα στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό το συμβολικό δικέρατο θηρίο αποτελείται από δύο συνυπάρχουσες, ανεξάρτητες, αλλά συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις. Τα δύο του κέρατα, που είναι “σαν αρνιού”, υποδηλώνουν πως προσποιείται ότι είναι ήπιο και αβλαβές, με μια διαφωτισμένη μορφή διακυβέρνησης στην οποία πρέπει να στραφεί όλος ο κόσμος. Αλλά μιλάει «σαν δράκοντας», με την έννοια ότι χρησιμοποιεί πιέσεις, απειλές, ακόμη και απροκάλυπτη βία οπουδήποτε δεν γίνεται δεκτή η δική του μορφή διακυβέρνησης. Δεν έχει προαγάγει την υποταγή στη Βασιλεία του Θεού υπό την κυριαρχία του Αρνιού του Θεού αλλά, αντίθετα, έχει προαγάγει την υποταγή στα συμφέροντα του Σατανά, του μεγάλου δράκοντα. Έχει προωθήσει εθνικιστικές διαιρέσεις και μίση που ισοδυναμούν με λατρεία του πρώτου θηρίου.

Τα γεγονότα της ιστορίας ταυτίζουν αυτή την εικόνα με την οργάνωση που προτάθηκε, προωθήθηκε και υποστηρίχτηκε από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρχικά ήταν γνωστή ως Κοινωνία των Εθνών. Αργότερα, στο 17ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, θα εμφανιστεί με τη μορφή ενός διαφορετικού συμβόλου, ενός ζωντανού, κατακόκκινου θηρίου που αναπνέει, και του οποίου η ύπαρξη είναι ανεξάρτητη. Αυτός ο διεθνής φορέας “μιλάει” με την έννοια ότι ισχυρίζεται κομπαστικά πως είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην ανθρωπότητα. Αλλά στην πραγματικότητα έχει γίνει ένα δημόσιο βήμα από το οποίο τα κράτη-μέλη ανταλλάσσουν φραστικές επιθέσεις και προσβολές. Έχει απειλήσει με εξοστρακισμό, δηλαδή με εξοντωτικό αποκλεισμό, κάθε έθνος ή λαό που δεν υποτάσσεται στην εξουσία του. Η Κοινωνία των Εθνών απέβαλε μάλιστα κράτη που δεν συμμορφώθηκαν με τις ιδεολογικές θέσεις της. Στην αρχή της μεγάλης θλίψης, τα μιλιταριστικά «κέρατα» αυτής της εικόνας του θηρίου πρόκειται να παίξουν ερημωτικό ρόλο.—Αποκάλυψη 7:14· 17:8, 16.

Από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εικόνα του θηρίου—που τώρα έχει εμφανιστεί ως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών—έχει θανατώσει και με κυριολεκτική έννοια. Για παράδειγμα, το 1950 μια δύναμη του ΟΗΕ αναμείχθηκε στον πόλεμο ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Η δύναμη του ΟΗΕ, μαζί με τους Νοτιοκορεάτες, υπολογίζεται ότι θανάτωσε 1.420.000 Βορειοκορεάτες και Κινέζους. Παρόμοια, από το 1960 ως το 1964, τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών έδρασαν στο Κονγκό (Κινσάσα). Επιπλέον, ηγέτες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ήταν οι πάπες Παύλος ΣΤ΄ και Ιωάννης Παύλος Β΄, συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι αυτή η εικόνα είναι η ύστατη και καλύτερη ελπίδα του ανθρώπου για ειρήνη. Επιμένουν ότι αν η ανθρωπότητα δεν την υπηρετήσει, τότε η ανθρώπινη φυλή θα αυτοκαταστραφεί. Κατά συνέπεια, αυτοί, με συμβολικό τρόπο, κάνουν να θανατωθούν όλοι οι άνθρωποι που αρνούνται να συμβαδίσουν με την εικόνα και να τη λατρέψουν.—Δευτερονόμιο 5:8, 9.

Αποκ. 13:16, 17​—Μη δεχτείτε το σημάδι του θηρίου (w09 15/2 σ. 4 ¶2)

Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε καθώς ασχολούμαστε με καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το “να αγοράζουμε ή να πουλάμε”, δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να υποκύψει στις πιέσεις επιτρέποντας στο θηρίο να κυριαρχήσει στη ζωή μας. Το να δεχτούμε “το σημάδι του θηρίου στο χέρι μας ή στο μέτωπό μας” θα σήμαινε ότι αφήνουμε το θηρίο να ελέγχει τις ενέργειές μας ή να επηρεάζει τις σκέψεις μας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Αποκ. 16:13, 14​—Πώς θα συγκεντρωθούν τα έθνη για τον «πόλεμο της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοδύναμου»; (w09 15/2 σ. 4 ¶5)

Οι «ακάθαρτες εμπνευσμένες εκφράσεις» συμβολίζουν τη δαιμονική προπαγάνδα που έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι οι βασιλιάδες της γης δεν θα μεταπειστούν από την έκχυση των όσων περιέχονται στις εφτά κούπες του θυμού του Θεού, αλλά αντίθετα θα οδηγηθούν σε αντιπαράθεση με τον Ιεχωβά.​—Ματθ. 24:42, 44.

Αποκ. 16:21​—Τι άγγελμα θα διακηρύττουμε αναμφίβολα λίγο προτού έρθει το τέλος του κόσμου του Σατανά; (w15 15/7 σ. 16 ¶9)

Αυτός δεν θα είναι καιρός για να κηρύττουμε «τα καλά νέα της βασιλείας». Εκείνος ο καιρός θα έχει περάσει. Τότε θα έχει έρθει ο καιρός για «το τέλος»! (Ματθ. 24:14) Αναμφίβολα, ο λαός του Θεού θα διακηρύττει ένα δυναμικό άγγελμα κρίσης. Αυτό μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνει την εξαγγελία ότι ο πονηρός κόσμος του Σατανά πρόκειται σύντομα να φτάσει στο οριστικό τέλος του. Η Γραφή παρομοιάζει αυτό το άγγελμα με χαλαζόλιθους όταν λέει: «Μεγάλο χαλάζι, του οποίου ο κάθε χαλαζόλιθος ζύγιζε περίπου ένα τάλαντο, έπεσε από τον ουρανό στους ανθρώπους, και οι άνθρωποι βλασφήμησαν τον Θεό εξαιτίας της πληγής του χαλαζιού, επειδή η πληγή του ήταν ασυνήθιστα μεγάλη».​—Αποκ. 16:21.

Αποκ. 13:8​—Τι είναι “ο ρόλος της ζωής του Αρνιού”; Είναι ένας συμβολικός ρόλος που περιέχει μόνο τα ονόματα εκείνων που κυβερνούν μαζί με τον Ιησού Χριστό στην ουράνια Βασιλεία του. Περιλαμβάνει και τα ονόματα των χρισμένων Χριστιανών που βρίσκονται ακόμη στη γη, οι οποίοι έχουν την ελπίδα να λάβουν ζωή στον ουρανό.

Αποκ. 13:11-​13​—Πώς ενεργεί το θηρίο με τα δύο κέρατα σαν δράκοντας και κάνει να πέσει φωτιά από τον ουρανό; Το γεγονός ότι το δικέρατο θηρίο​—η Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη—​μιλάει σαν δράκοντας δείχνει ότι χρησιμοποιεί απειλές, πίεση και βία για να επιβάλλει την αποδοχή της δικής του μορφής διακυβέρνησης. Κάνει να πέσει φωτιά από τον ουρανό με την έννοια ότι προσποιείται πως παίζει ρόλο προφήτη, καθώς ισχυρίζεται ότι κατατρόπωσε τις δυνάμεις του κακού στους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα και ότι σημείωσε νίκη επί του κομμουνισμού.

Αποκ. 16:17​—Ποιος είναι “ο αέρας” πάνω στον οποίο αδειάζεται η έβδομη κούπα; “Ο αέρας” συμβολίζει το σατανικό τρόπο σκέψης, “το πνεύμα [διανοητική διάθεση] που τώρα ενεργεί στους γιους της ανυπακοής”. Αυτόν το δηλητηριώδη αέρα εισπνέει ολόκληρο το πονηρό σύστημα πραγμάτων του Σατανά.​—Εφεσ. 2:2.

Αποκ. 13:1-4, 18. «Ένα θηρίο» που συμβολίζει τις ανθρώπινες κυβερνήσεις ανεβαίνει «από τη θάλασσα», δηλαδή από τις ταραγμένες μάζες της ανθρωπότητας. (Ησ. 17:12, 13· Δαν. 7:2-8, 17) Αυτό το θηρίο, το οποίο δημιουργήθηκε και έλαβε εξουσία από τον Σατανά, έχει τον αριθμό 666, που υποδηλώνει τεράστια ατέλεια. Η κατανόηση της ταυτότητας του θηρίου μάς βοηθάει να μην το ακολουθούμε με θαυμασμό ούτε να το λατρεύουμε όπως κάνει γενικά η ανθρωπότητα.​—Ιωάν. 12:31· 15:19.

Αποκ. 13:16, 17. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε καθώς ασχολούμαστε με καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το “να αγοράζουμε ή να πουλάμε”, δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να υποκύψει στις πιέσεις επιτρέποντας στο θηρίο να κυριαρχήσει στη ζωή μας. Το να δεχτούμε “το σημάδι του θηρίου στο χέρι μας ή στο μέτωπό μας” θα σήμαινε ότι αφήνουμε το θηρίο να ελέγχει τις ενέργειές μας ή να επηρεάζει τις σκέψεις μας.

Αποκ. 14:6, 7. Η αγγελική εξαγγελία μάς διδάσκει ότι πρέπει να διακηρύττουμε τα καλά νέα της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού με το αίσθημα του επείγοντος. Πρέπει να βοηθάμε τα άτομα με τα οποία μελετάμε τη Γραφή να αναπτύξουν υγιή φόβο για τον Ιεχωβά Θεό και να του δίνουν δόξα.

Αποκ. 14:14-20. Όταν ολοκληρωθεί «ο θερισμός της γης», δηλαδή ο θερισμός εκείνων που θα σωθούν, θα είναι καιρός να ρίξει ο άγγελος «στο μεγάλο πατητήρι του θυμού του Θεού» τη σοδειά «του κλήματος της γης». Αυτό το κλήμα​—το διεφθαρμένο ορατό σύστημα του Σατανά με τις κυβερνήσεις που εξουσιάζουν την ανθρωπότητα και τα «τσαμπιά» της κακής καρποφορίας του—​θα καταστραφεί τότε για πάντα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να μην επηρεαστούμε από το κλήμα της γης.

Αποκ. 16:13-16. Οι «ακάθαρτες εμπνευσμένες εκφράσεις» συμβολίζουν τη δαιμονική προπαγάνδα που έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι οι βασιλιάδες της γης δεν θα μεταπειστούν από την έκχυση των όσων περιέχονται στις εφτά κούπες του θυμού του Θεού, αλλά αντίθετα θα οδηγηθούν σε αντιπαράθεση με τον Ιεχωβά.​—Ματθ. 24:42, 44.

Αποκ. 16:21. Καθώς το τέλος αυτού του κόσμου πλησιάζει, η διακήρυξη των κρίσεων του Ιεχωβά εναντίον του πονηρού συστήματος του Σατανά ίσως να περιλαμβάνει ασυνήθιστα βαριές προφορικές εκφράσεις των κρίσεων του Θεού, κάτι που πιθανώς εξεικονίζεται από το στερεοποιημένο νερό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να βλασφημούν τον Θεό.

Αποκ. 14:1, 3 Η Αλήθεια για τη Βασιλεία του Θεού Ο Θεός έχει διορίσει Βασιλιά τον Ιησού, ο οποίος θα κυβερνάει από τον ουρανό μαζί με 144.000 συγκυβερνήτες που αγοράστηκαν από τη γη.

Αποκ. 16:14, 16· Να Παραμένετε Πολυάσχολοι στο Τελικό Διάστημα των “Τελευταίων Ημερών” Σε αυτά τα συμφραζόμενα, ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στη χρονική περίοδο που αρχίζει με την επίθεση στη “Βαβυλώνα τη Μεγάλη”, την παγκόσμια αυτοκρατορία της ψεύτικης θρησκείας, και τελειώνει με τον Αρμαγεδδώνα.

Αποκ. 16:21 Παραμείνετε Πιστοί στη Διάρκεια της “Μεγάλης Θλίψης” Αλλά εκείνον τον καιρό, μπορεί κάλλιστα να μεταδίδουμε ένα δριμύ άγγελμα που θα μοιάζει με χαλαζόλιθους.

Αποκ. 14:6 Να Δείχνετε Κατανόηση για τους Άλλους στη Διακονία Σας Εμείς έχουμε αυτό που χρειάζονται​—το άγγελμα της Βασιλείας.

Αποκ. 14:6, 7 Γιατί Συνεχίζουμε να “Κάνουμε Πολύ Καρπό” Ταυτόχρονα, όταν κηρύττουμε από σπίτι σε σπίτι και σε δημόσιους χώρους, προειδοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι η Βασιλεία του Θεού θα έρθει και θα φέρει τέλος σε αυτόν τον ασεβή κόσμο.​—

Αποκ. 14:6 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Προσευχόμαστε επίσης στον Θεό να μας κατευθύνουν οι άγγελοι να βρούμε τα ειλικρινή άτομα.

Αποκ. 14:6 «Ο Λόγος του Θεού μας Παραμένει για Πάντα» Είναι σαφές ότι ο Ιεχωβά θέλει να έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν από τον Λόγο του άνθρωποι από «κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα».

Αποκ. 14:6, 7 Ποιος Οδηγεί τον Λαό του Θεού Σήμερα; Κατ’ αρχάς, συμμετέχουν άγγελοι.

Αποκ. 14:1 Το Λύτρο—Ένα «Τέλειο Δώρημα» από τον Πατέρα Το λύτρο καθιστά εφικτή τη συγκέντρωση των 144.000 για να υπηρετήσουν ως βασιλιάδες και ιερείς με τον Χριστό στον ουρανό.

Αποκ. 14:6 Να Διατηρείτε την Πνευματική σας Υγεία Ενόσω Υπηρετείτε σε Ξένο Αγρό ΧΙΛΙΑΔΕΣ Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα συμμετέχουν ενεργά στην εκπλήρωση του οράματος σχετικά με τη διακήρυξη των καλών νέων «προς κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα και λαό».

Αποκ. 14:6 Μπορείτε να Συμβάλλετε στην Ενίσχυση της Χριστιανικής μας Ενότητας—Πώς; Κάνοντάς το αυτό, είστε και εσείς ανάμεσα στα εκατομμύρια άτομα που διακηρύττουν ενωμένα το άγγελμα του “αγγέλου που πετάει στο μεσουράνημα”,

Αποκ. 14:6 Να Μιμείστε το Πνεύμα των Προφητών Συμμετέχουμε σε αυτό το έργο μαζί με τον “άγγελο που πετάει στο μεσουράνημα”.

Αποκ. 14:1 Ο Ιεχωβά Είναι ο Θεός της Αγάπης Όταν ανασταίνονται, οι 144.000 ουράνιοι συγκληρονόμοι του Ιησού παίρνουν μαζί τους τις εμπειρίες της ανθρώπινης ζωής.

Αποκ. 14:6 «Ας Χαίρονται τα Πολλά Νησιά» Ωστόσο, αυτοί οι πιστοί αδελφοί και αδελφές προσπαθούν να αντανακλούν την επιθυμία που έχει ο Ιεχωβά να κηρυχτούν τα καλά νέα σε «κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα και λαό».

Αποκ. 16:15 Συνεχίστε να Προσμένετε! Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να υπακούσουμε στην προειδοποίηση του Ιησού: «Να προσέχετε τον εαυτό σας ώστε να μην καταβαρυνθούν ποτέ οι καρδιές σας από υπερβολικό φαγητό και υπερβολικό ποτό και ανησυχίες της ζωής, και η ημέρα εκείνη έρθει ξαφνικά πάνω σας σαν παγίδα».

Αποκ. 14:4 Εσείς θα «Είστε σε Εγρήγορση»; Επιπλέον, υπό θεϊκή έμπνευση, τόσο ο απόστολος Παύλος όσο και ο απόστολος Ιωάννης παρομοίασαν τους χρισμένους ακολούθους του Χριστού με αγνές παρθένες.

Αποκ. 16:14 Η Βασιλεία του Θεού—Μια Αδιάφθορη Κυβέρνηση Η Βασιλεία του Θεού είναι μια πραγματική κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία της από τον ουρανό και θα αντικαταστήσει όλες τις ανθρώπινες κυβερνήσεις.

Αποκ. 14:6,7 Σήμερα, οι άγγελοι βοηθούν τους ανθρώπους να ωφεληθούν από τα καλά νέα που κηρύττουν οι ακόλουθοι του Ιησού.​

Αποκ. 14:6, 7 Να Χρησιμοποιείτε το Λόγο του Θεού​—Είναι Ζωντανός! Τότε μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας: «Αν σας μιλούσε ένας άγγελος, θα δίνατε προσοχή στα λόγια του;

Αποκ. 16:14, 16 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Η αγάπη μας για τον Θεό μάς υποκινεί να μιλάμε για τη Μεσσιανική Βασιλεία του αγαπητού Γιου του, ο οποίος θα ιππεύσει «για την υπόθεση της αλήθειας» στον Αρμαγεδδώνα.

Αποκ. 16:14, 16 Συνεχίζετε να Προχωρείτε Μαζί με την Οργάνωση του Ιεχωβά; Αυτή η απελευθέρωση θα φτάσει στο αποκορύφωμά της με την καταστροφή του κόσμου του Σατανά στον Αρμαγεδδώνα, τον «πόλεμο της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοδύναμου».​

Αποκ. 14:6, 7 Μπορείτε να Κάνετε Περισσότερα για να Προειδοποιήσετε; Ο Ιεχωβά επιθυμεί βαθιά να κάνουν οι άνθρωποι αλλαγές στο νου και στην καρδιά τους και να ανταποκριθούν στο άγγελμα προειδοποίησης που δίνουν οι Μάρτυρές του.​

Αποκ. 16:15 Έχετε Αγιαστεί Φυσικά, όλοι μας πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να μη χάσουμε τα συμβολικά «εξωτερικά [μας] ενδύματα»​—τις ιδιότητες και τις αρχές που μας προσδιορίζουν ως ακολούθους του Χριστού.​

Αποκ. 14:6 Να Εκπληρώνετε το Ρόλο σας ως Ευαγγελιστές Όχι μόνο λένε οι ίδιοι καλά νέα, αλλά βοηθούν και άλλους να τα μεταδίδουν.

Αποκ. 14:6, 7 “Μην Αποκάμνετε” Πολλές σύγχρονες εμπειρίες πιστοποιούν ότι οι άγγελοι υποστηρίζουν το έργο μας και μας κατευθύνουν σε όσους έχουν «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: