ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 1, 2

«Ο Ιεχωβά Οργανώνει τον Λαό Του»

Οι Ισραηλίτες στρατοπέδευσαν κατά τρίφυλες υποδιαιρέσεις (Αρ 1:52, 53· w94 1/12 σ. 9 ¶4)

Αν παρατηρούσατε από ψηλά τον Ισραήλ καθώς ήταν στρατοπεδευμένος στην έρημο, τι θα βλέπατε; Μια τεράστια, αλλά εύτακτη, παράταξη από σκηνές που στέγαζαν πιθανώς τρία εκατομμύρια ή και περισσότερους ανθρώπους, καταταγμένους ανά τρεις φυλές προς βορρά, νότο, ανατολή και δύση. Αν κοιτάζατε από πιο κοντά, θα προσέχατε επίσης κάποια άλλη διάταξη σκηνών η οποία βρισκόταν πλησιέστερα στο μέσον του στρατοπέδου. Αυτές οι τέσσερις μικρότερες ομάδες σκηνών στέγαζαν τις οικογένειες της φυλής του Λευί. Ακριβώς στο κέντρο του στρατοπέδου, σε μια περιοχή που διαχωριζόταν από ένα υφασμάτινο περίφραγμα, βρισκόταν μια μοναδική κατασκευή. Αυτή ήταν η «σκηνή του μαρτυρίου», την οποία είχαν οικοδομήσει ‘συνετοί στην καρδιά’ Ισραηλίτες σύμφωνα με το σχέδιο του Ιεχωβά.—Αριθμοί 1:52, 53· 2:3, 10, 17, 18, 25· Έξοδος 35:10.

Το στρατόπεδο των Ισραηλιτών πιθανόν να ξεπερνούσε τα 3.000.000 άτομα (Αρ 2:32, 33· it-2 σ. 1040 ¶4)

Το μέγεθος του στρατοπέδου του Ισραήλ ήταν πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με τους παραπάνω αριθμούς που προέκυψαν κατά την απογραφή, υπήρχαν συνολικά 603.550 μάχιμοι άντρες, εκτός από τα γυναικόπαιδα, τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους, τους 22.000 Λευίτες και «μια τεράστια μεικτή ομάδα» ξένων—όλοι αυτοί οι άνθρωποι πιθανόν να έφταναν ή να ξεπερνούσαν τα 3.000.000. (Εξ 12:38, 44· Αρ 3:21-34, 39) Δεν είναι βέβαιο πόση έκταση θα κάλυπτε ένα τέτοιο στρατόπεδο. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν πολύ. Όταν το στρατόπεδο στήθηκε απέναντι από την Ιεριχώ, στις Πεδιάδες του Μωάβ, αναφέρεται ότι εκτεινόταν «από τη Βαιθ-ιεσιμώθ ως την Αβέλ-σιττίμ».—Αρ 33:49

Ο Ιεχωβά θέλει να τον λατρεύει ο λαός του με οργανωμένο τρόπο. Αυτό ίσχυε για το έθνος του Ισραήλ, αλλά εξακολουθεί να ισχύει και για εμάς σήμερα.​—1Κο 14:33, 40.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς μπορώ να δείξω ότι υποστηρίζω πλήρως την οργάνωση του Ιεχωβά;”

Κάτοψη της διαρρύθμισης του στρατοπέδου του Ισραήλ. Στο κέντρο βρίσκεται η σκηνή της μαρτυρίας. Πιο κοντά στη σκηνή της μαρτυρίας είναι οι οικογένειες της φυλής του Λευί: Ο Ααρών στα ανατολικά, οι Κααθίτες στα νότια, οι Γηρσωνίτες στα δυτικά και οι Μεραρίτες στα βόρεια. Οι 12 φυλές του Ισραήλ είναι πιο μακριά. Στα ανατολικά είναι ο Ισσάχαρ, ο Ιούδας και ο Ζαβουλών. Στα νότια είναι ο Γαδ, ο Ρουβήν και ο Συμεών. Στα δυτικά είναι ο Βενιαμίν, ο Εφραΐμ και ο Μανασσής. Στα βόρεια είναι ο Νεφθαλί, ο Δαν και ο Ασήρ.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 1:2, 3​—Γιατί γίνονταν εθνικές απογραφές στον Ισραήλ; (it-1 σ. 257 ¶9)

Καταχώριση, συνήθως με βάση το όνομα και τη γενεαλογική γραμμή, σύμφωνα με τη φυλή και τον πατρικό οίκο. Η απογραφή δεν αποσκοπούσε μόνο στην απλή καταμέτρηση του πληθυσμού. Οι εθνικές απογραφές που αναφέρονται στην Αγία Γραφή εξυπηρετούσαν διάφορους σκοπούς, όπως η φορολογία, η στρατολόγηση ή (όσον αφορά τους Λευίτες) η ανάθεση καθηκόντων στο αγιαστήριο.

Αριθ. 2:1, 2—Τι ήταν «τα σημεία» γύρω από τα οποία έπρεπε να στρατοπεδεύουν στην έρημο οι τρίφυλες υποδιαιρέσεις; Η Γραφή δεν προσδιορίζει τι ήταν αυτά τα σημεία. Ωστόσο, δεν τα θεωρούσαν ιερά σύμβολα ούτε τους προσέδιδαν θρησκευτική σημασία. Τα σημεία χρησιμοποιούνταν για έναν πρακτικό σκοπό—να βοηθούν τον καθένα να βρίσκει τη σωστή του θέση στο στρατόπεδο.

Αριθ. 2:3-7 Να Ανταποκρίνεστε στα Σύγχρονα Σαλπίσματα Εκείνο το σάλπισμα σήμαινε ότι έπρεπε να αναχωρήσουν οι φυλές που ήταν στρατοπεδευμένες προς την ανατολή, συγκεκριμένα οι φυλές του Ιούδα, του Ισσάχαρ και του Ζαβουλών.

Αριθ. 1:50, 51 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Ο Μωσαϊκός Νόμος έδινε λεπτομερείς οδηγίες για τη φροντίδα αυτών των σκευών οι οποίες έπρεπε να τηρούνται επί ποινή θανάτου.

Αριθ. 1:2, 3 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Στον αρχαίο Ισραήλ, κανένας άντρας κάτω των 20 ετών δεν στρατολογούνταν.

Αριθ. 2:18, 24 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Είναι αλήθεια ότι ο παππούς του Ιησού, ο Ελισαμά, ήταν αρχηγός της φυλής του Εφραΐμ και, προφανώς, ηγούνταν των 108.100 αντρών που ανήκαν σε μια από τις τρίφυλες υποδιαιρέσεις του Ισραήλ.

Αριθ. 2:1-3 Έχει ο Θεός Οργάνωση; Ο Ιεχωβά έδωσε στο έθνος συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πού έπρεπε να στρατοπεδεύει η κάθε φυλή.

Αριθ. 1:3 Ιωνάθαν—«Μαζί με τον Θεό Εργάστηκε» Ο Ιωνάθαν ήταν τουλάχιστον 20 ετών όταν αναφέρεται πρώτη φορά ως στρατιωτικός διοικητής στις αρχές της 40χρονης βασιλείας του Σαούλ.

Αριθ. 1:51, 53 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Εντούτοις, κάθε Λευίτης, είτε Κααθίτης είτε όχι, απολάμβανε υπέροχα προνόμια.

Αριθ. 1:52,53· 2:3,10,17,18 Η Δικαιωματική Θέση της Λατρείας του Ιεχωβά στη Ζωή Μας Αυτή ήταν η «σκηνή του μαρτυρίου», την οποία είχαν οικοδομήσει ‘συνετοί στην καρδιά’ Ισραηλίτες σύμφωνα με το σχέδιο του Ιεχωβά.

Αριθ. 1:44-46 Ακολουθείτε τον Ιεχωβά Πλήρως; Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στην έρημο, υπήρχε ένας μικρότερος στρατός που αποτελούνταν από 601.730 άτομα.

Αριθ. 1:50, 51 Οι ‘Δοσμένοι’, Προμήθεια από τον Ιεχωβά Μερικοί Λευίτες εκτελούσαν απλές εργασίες· άλλοι λάβαιναν εξαιρετικά προνόμια, όπως το να διδάσκουν τους νόμους του Θεού.

Αριθ. 2:1-34 Ακολουθώντας Προσεκτικά τις Εντολές του Βασιλιά Όταν στρατοπέδευαν γύρω από τη σκηνή του μαρτυρίου, η κάθε φυλή είχε την καθορισμένη τοποθεσία της.

Αριθμ. 1:47-49· 2:33 Ένα Ευτυχισμένο Έθνος που Ευημερούσε υπό τον Νόμον του Θεού Αυτός ο νόμος έθετε σαφώς τη λατρεία του Ιεχωβά πριν από τη στρατιωτική ανάγκη.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: