ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 11, 12

«Γιατί Πρέπει να Αποφεύγουμε το Πνεύμα Παραπόνων;»: (10 λεπτά)

Το πνεύμα παραπόνων δυσαρεστεί τον Ιεχωβά Αριθ. 11:1· w01 15/6 σ. 17 ¶20

Η συντριπτική πλειονότητα των Χριστιανών δεν ενδίδουν ποτέ στη σεξουαλική ανηθικότητα. Ωστόσο, χρειάζεται να προσέχουμε ώστε να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ακολουθήσει μια πορεία που οδηγεί σε διαρκή γογγυσμό ο οποίος θα μπορούσε να επιφέρει τη θεϊκή αποδοκιμασία. Ο Παύλος μάς νουθετεί: «Ούτε να υποβάλλουμε σε δοκιμή τον Ιεχωβά, όπως τον υπέβαλαν σε δοκιμή μερικοί από [τους Ισραηλίτες], απλώς και μόνο για να αφανιστούν από τα φίδια. Ούτε να είστε γογγυστές, όπως γόγγυσαν μερικοί από αυτούς, απλώς και μόνο για να αφανιστούν από τον εξολοθρευτή». (1 Κορινθίους 10:9, 10) Οι Ισραηλίτες γόγγυσαν εναντίον του Μωυσή και του Ααρών​—ναι, ακόμη και εναντίον του ίδιου του Θεού—​παραπονούμενοι για το μάννα που είχαν λάβει θαυματουργικά. (Αριθμοί 16:41· 21:5) Μήπως ο Ιεχωβά προσβλήθηκε λιγότερο με τους γογγυσμούς τους από ό,τι με την πορνεία τους; Η Γραφική αφήγηση δείχνει ότι πολλοί γογγυστές θανατώθηκαν από φίδια. (Αριθμοί 21:6) Σε κάποια προγενέστερη περίπτωση, εξολοθρεύτηκαν 14.700 και πλέον στασιαστικοί γογγυστές. (Αριθμοί 16:49) Ας μην υποβάλλουμε λοιπόν σε δοκιμή την υπομονή του Ιεχωβά δείχνοντας έλλειψη σεβασμού για τις προμήθειές του.

Το πνεύμα παραπόνων δείχνει ιδιοτέλεια και έλλειψη εκτίμησης Αριθ. 11:4-6· w06 15/7 σ. 15 ¶7

Πώς είχε αλλάξει το πνεύμα του Ισραήλ! Η ευγνωμοσύνη που ένιωθαν αρχικά για την απελευθέρωσή τους από την Αίγυπτο και τη διάσωση μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα τους είχε υποκινήσει να ψάλουν αίνους στον Ιεχωβά. (Έξοδος 15:1-21) Ωστόσο, όταν ο λαός του Θεού αντιμετώπισε τις κακουχίες της ερήμου και ένιωσε φόβο για τους Χαναναίους, η ευγνωμοσύνη του αντικαταστάθηκε από πνεύμα δυσαρέσκειας. Αντί να ευχαριστούν τον Θεό για την ελευθερία τους, τον κατηγορούσαν για στερήσεις, όπως έκριναν εσφαλμένα οι ίδιοι. Συνεπώς, ο γογγυσμός φανέρωνε έλλειψη κατάλληλης εκτίμησης για τις προμήθειες του Ιεχωβά. Δεν είναι παράδοξο που εκείνος τους είπε: «Ως πότε θα συνεχίζει αυτή η κακή σύναξη να γογγύζει έτσι εναντίον μου;»—Αριθμοί 14:27· 21:5.

Το πνεύμα παραπόνων αποθαρρύνει τους άλλους Αριθ. 11:10-15· it-1 σ. 996 ¶5

Γογγυσμός. Ο γογγυσμός αποθαρρύνει και καταρρακώνει. Οι Ισραηλίτες, λίγο μετά την αναχώρησή τους από την Αίγυπτο, άρχισαν να γογγύζουν εναντίον του Ιεχωβά, επικρίνοντας την ηγεσία που τους παρείχε μέσω των υπηρετών του, του Μωυσή και του Ααρών. (Εξ 16:2, 7) Αργότερα τα παράπονά τους αποθάρρυναν τον Μωυσή τόσο πολύ ώστε ζήτησε να πεθάνει. (Αρ 11:13-15) Ο γογγυσμός μπορεί να αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το γογγυστή. Ο Ιεχωβά θεώρησε όσα είπαν οι γογγυστές για τον Μωυσή ως στασιαστικά παράπονα εναντίον της δικής Του θεϊκής ηγεσίας. (Αρ 14:26-30) Πολλοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επικριτικής τους στάσης.

Αν και οι Ισραηλίτες πέρασαν πολλές δυσκολίες στην έρημο, μπορούσαν να είναι ευγνώμονες για πολλά πράγματα. Αν θυμίζουμε τακτικά στον εαυτό μας τις ευλογίες μας, θα είναι πιο εύκολο να αποφεύγουμε τα παράπονα.

Δυσαρεστημένη αδελφή με τα χέρια της σταυρωμένα, στέκεται μακριά από όλους στην Αίθουσα Βασιλείας.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 11:7, 8​—Γιατί φανέρωνε την αγαθότητα του Ιεχωβά η εμφάνιση και η γεύση του μάννα; (it-2 σ. 259 ¶1)

Περιγραφή. Το μάννα ήταν «λευκό σαν σπόρος κορίανδρου» και είχε την «όψη» του βδέλλιου, μιας κηρώδους, διαφανούς ουσίας που μοιάζει με μαργαριτάρι. Η γεύση του θύμιζε τη γεύση «που έχουν οι λεπτές πίτες με μέλι» ή τη γεύση της «γλυκιάς πίτας που έχει λάδι». Το άλεθαν πρώτα σε χειρόμυλο ή το κοπάνιζαν σε γουδί και κατόπιν το έβραζαν ή έφτιαχναν από αυτό πίτες και τις έψηναν.—Εξ 16:23, 31· Αρ 11:7, 8.

Αριθ. 12:1—Γιατί παραπονέθηκαν η Μαριάμ και ο Ααρών κατά του Μωυσή; Η πραγματική αιτία του παραπόνου τους ήταν προφανώς η επιθυμία της Μαριάμ για μεγαλύτερη εξουσία. Όταν η σύζυγος του Μωυσή, η Σεπφώρα, γύρισε κοντά του στην έρημο, η Μαριάμ πιθανώς φοβήθηκε ότι δεν θα θεωρούνταν πια η πρώτη κυρία του στρατοπέδου.—Έξοδος 18:1-5.

Αριθ. 12:9-11—Γιατί πατάχθηκε μόνο η Μαριάμ με λέπρα; Πιθανότατα, αυτή ξεκίνησε το παράπονο και έπεισε τον Ααρών να την ακολουθήσει. Ο Ααρών έδειξε κατάλληλη στάση ομολογώντας το λάθος του.

Αριθ. 11:27-29. Ο Μωυσής παρέχει εξαιρετικό παράδειγμα σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδρούμε όταν άλλοι παίρνουν προνόμια στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Αντί να επιδιώκει ζηλόφθονα δόξα για τον εαυτό του, ο Μωυσής χάρηκε όταν ο Ελδάδ και ο Μηδάδ άρχισαν να ενεργούν σαν προφήτες.

Αριθ. 12:2, 9, 10 Ο Ιεχωβά αναμένει από τους λάτρεις του να δείχνουν σεβασμό στη θεόδοτη εξουσία.

Αριθ. 11:5,10 “Να Κοιτάζετε Ευθεία Μπροστά” στο Μέλλον Έλεγαν: «Αχ, πώς θυμόμαστε τα ψάρια που τρώγαμε στην Αίγυπτο δωρεάν, τα αγγούρια και τα καρπούζια και τα πράσα και τα κρεμμύδια και τα σκόρδα!» (Αριθ. 11:5) … Ο Ιεχωβά δεν ευχαριστήθηκε καθόλου με τη στάση τους

Αριθ. 12:3 Εγκράτεια—Απαραίτητη για την Επιδοκιμασία του Ιεχωβά Σκεφτείτε το παράδειγμα του Μωυσή, ο οποίος ήταν «πολύ πιο πράος από όλους τους ανθρώπους πάνω στη γη» εκείνον τον καιρό.

Αριθ. 11:24-29 Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο Αντίθετα, εκδηλώνοντας ταπεινοφροσύνη, χάρηκε μαζί τους για το προνόμιό τους.

Αριθ. 11:24-29 Ο Ιεχωβά Θεωρεί Πολύτιμους τους Ταπεινούς Υπηρέτες Του Δεν ζήλεψε.

Αριθ. 11:4-6 «Δεν Παραιτούμαστε»! Αν συμβαίνει αυτό και με εμάς, ας ξεχνάμε τα πράγματα που βρίσκονται πίσω με το να μη νοσταλγούμε ευκαιρίες που ίσως χάσαμε.

Αριθ. 12:3 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Θανατώθηκαν.

Αριθ. 11:16,17,29 Ηλικιωμένοι Χριστιανοί—Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Οσιότητά Σας

Αριθ. 12:3 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Ο Μωυσής έγινε ένας έξοχος ηγέτης ο οποίος προσπαθούσε να φέρεται στους άλλους με την ίδια πραότητα και περίσκεψη που είχε εκδηλώσει ο Ιεχωβά στην περίπτωσή του.​

Αριθ. 11:16 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Θέλουμε επίσης να αναγνωρίζουν τις ιδιότητες και τα επιτεύγματά μας.​

Αριθ. 11:5, 6, 10 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά, τον Θεό της Ελευθερίας Διόλου παράξενο που ο Ιεχωβά θύμωσε πάρα πολύ με τον λαό του.

Αριθ. 12:6-8 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» Ο Πατέρας μας του τρυφερού ελέους έχει βιώσει και ο ίδιος την απώλεια αγαπημένων προσώπων, όπως ήταν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο βασιλιάς Δαβίδ.

Αριθ. 11:24-29 «Αυτά να τα Εμπιστευτείς σε Πιστούς Ανθρώπους» Προσέξτε πώς αντέδρασε ο Μωυσής όταν κάποιοι μέσα στο στρατόπεδο του Ισραήλ άρχισαν να ενεργούν ως προφήτες.

Αριθ. 12:9, 10 Ο Ιεχωβά Θα σας Στηρίξει Μερικές φορές, ο Θεός τιμώρησε ορισμένα άτομα με μια αρρώστια, όπως τον Φαραώ στις ημέρες του Αβραάμ και αργότερα τη Μαριάμ, την αδελφή του Μωυσή.

Αριθ. 11:11,15 Πρέπει να δείχνουν ευαισθησία για τα αισθήματα των παιδιών τους, ακόμη και όταν εκείνα τα εξωτερικεύουν με αρνητικές εκφράσεις.​

Αριθ. 12:6-8 «Αυτός Είναι ο Θεός Μας» Αυτή η έντονη επιθυμία διαμόρφωσε την πορεία της ζωής του Μωυσή και τον οδήγησε στο να πλησιάσει πολύ τον ουράνιο Πατέρα του.

Αριθ. 12:3 «Να Κρατάτε το Νου σας Προσηλωμένο σε Αυτά που Βρίσκονται Πάνω» Ο Λόγος του Θεού λέει ότι έγινε «πολύ πιο πράος από όλους τους ανθρώπους που υπήρχαν πάνω στην επιφάνεια της γης».

Αριθ. 12:3 “Επιδιώκετε” Εσείς Προνόμια Υπηρεσίας; Όταν κάποιος γίνεται πρεσβύτερος, δεν απαλλάσσεται θαυματουργικά από τα ανθρώπινα ελαττώματα.

Αριθ. 12:3 Να Χρησιμοποιείτε το Λόγο του Θεού​—Είναι Ζωντανός! Ο Ιεχωβά είχε πει σε εκείνον τον άνθρωπο, τον “πιο πράο από όλους πάνω στη γη”, ότι θα τον έστελνε στον Φαραώ για να σώσει το λαό Του από την καταδυνάστευση και τη δουλεία της Αιγύπτου.

Αριθ. 12:1, 2 Βλέπετε τις Ανθρώπινες Αδυναμίες Όπως ο Ιεχωβά; Ή πώς θα βλέπατε τη συμπεριφορά του όταν, επηρεασμένος από την αδελφή του τη Μαριάμ, επέκρινε τον Μωυσή επειδή παντρεύτηκε μια αλλοεθνή;

Αριθ. 11:23 Να Τιμάτε τους Ηλικιωμένους Ανάμεσά Σας Εξάλλου, ο Ιεχωβά μπορεί να ευλογήσει οποιαδήποτε Γραφική απόφαση και να τη στέψει με επιτυχία, όπως έχει κάνει από την εποχή του Μωυσή.​

Αριθ. 11:13-1 Βρήκε Παρηγοριά στον Θεό Του Αρκετοί πιστοί άντρες και γυναίκες που αναφέρονται στη Γραφή λέγεται ότι ένιωσαν τέτοια στενοχώρια ώστε ευχήθηκαν να πεθάνουν​—μεταξύ αυτών η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο Ιώβ.​5

Αριθ. 11:24-29 Μωυσής—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης Χάρηκε όταν ο Ιεχωβά επέτρεψε και σε άλλους Ισραηλίτες να ενεργούν σαν προφήτες παράλληλα με εκείνον.

Αριθ. 11:13-15 Βρήκε Παρηγοριά στον Θεό Του Αρκετοί πιστοί άντρες και γυναίκες που αναφέρονται στη Γραφή λέγεται ότι ένιωσαν τέτοια στενοχώρια ώστε ευχήθηκαν να πεθάνουν​—μεταξύ αυτών η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο Ιώβ.​

Αριθ. 12:3 Αποδειχτείτε Έτοιμοι! Εκεί στην Αίγυπτο, ο Μωυσής, ο «πιο πράος από όλους τους ανθρώπους», χρειάστηκε πίστη και θάρρος για να εμφανιστεί ενώπιον του Φαραώ.

Αριθ. 12:6 Όνειρα Η Αγία Γραφή κάνει λόγο για φυσικά όνειρα, για όνειρα από τον Θεό και για όνειρα που περιλαμβάνουν μαντεία.​

Αριθ. 12:3 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Ωστόσο, λαχταρούσε περισσότερη εξουσία και είχε το θράσος να ηγηθεί ενός στασιασμού ενάντια στον Μωυσή, τον πιο πράο άνθρωπο που ζούσε τότε.

Αριθ. 12:12, 13 Παρηγοριά σε Άτομα που Πάσχουν από Ανίατη Καταληκτική Ασθένεια Γιάτρεψέ την, σε παρακαλώ!»

Αριθ. 11:13-29 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Μόνο ο Ελδάδ και ο Μηδάδ αναφέρονται ονομαστικά, αλλά το πνεύμα έδινε σε όλους τη δυνατότητα να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Αριθ. 11:31-33 Γιατί Πρέπει να Φροντίζουμε για το Περιβάλλον της Γης; Η απληστία τούς έκανε να φερθούν με ιδιοτέλεια και να καταχραστούν εκείνο το δώρο, προκαλώντας μεγάλο θυμό στον Ιεχωβά Θεό.

Αριθ. 12:1, 2, 9-11 Να Υποτάσσεστε Ταπεινά στους Στοργικούς Ποιμένες Ο Ιεχωβά δεν ευλογεί την ανυπακοή και το στασιασμό.

Αριθ. 12:3 “Να Διατηρείτε Πλήρως τη Διανοητική σας Διαύγεια” Μολονότι «ο Μωυσής ήταν πολύ πιο πράος από όλους τους ανθρώπους που υπήρχαν πάνω στην επιφάνεια της γης», σε μια περίπτωση εξάφθηκε και μίλησε απερίσκεπτα.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: