ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 15, 16

«Να Φυλάγεστε από την Υπερηφάνεια και την Υπερβολική Αυτοπεποίθηση»

Ο Κορέ στασίασε εναντίον της διευθέτησης του Ιεχωβά επειδή ανέπτυξε υπερηφάνεια και υπερβολική αυτοπεποίθηση Αριθ. 16:1-3· w11 15/9 σ. 27 ¶12

Παρ’ όλα αυτά, ενώ το έθνος του Ισραήλ ήταν καθ’ οδόν προς την Υποσχεμένη Γη, ο Κορέ σχημάτισε την εντύπωση ότι κάποια πράγματα στη διευθέτηση του Θεού ήταν προβληματικά. Κατόπιν, 250 άλλα άτομα με ηγετική θέση στο έθνος τάχθηκαν με το μέρος του στην προσπάθειά του να κάνει αλλαγές. Ο Κορέ και οι άλλοι προφανώς ένιωθαν βέβαιοι για τη σχέση τους με τον Ιεχωβά. Είπαν στον Μωυσή: «Αρκετά πια με εσάς, επειδή ολόκληρη η σύναξη, όλοι τους είναι άγιοι και ο Ιεχωβά βρίσκεται ανάμεσά τους». (Αριθ. 16:1-3) Τι αλαζονική και υπερήφανη στάση! Ο Μωυσής αποκρίθηκε: «Ο Ιεχωβά θα κάνει γνωστό ποιος ανήκει σε εκείνον». (Διαβάστε Αριθμοί 16:5) Μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας, ο Κορέ και όλοι όσοι στασίασαν μαζί του ήταν νεκροί.​—Αριθ. 16:31-35.

Ο Κορέ ήταν ένας αξιοσέβαστος Λευίτης που είχε ήδη απολαύσει πολλά προνόμια Αριθ. 16:8-10· w11 15/9 σ. 27 ¶11

Ο Μωυσής και ο Κορέ είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα παραδείγματα όσον αφορά την εκδήλωση σεβασμού για τις διευθετήσεις και τις αποφάσεις του Ιεχωβά. Οι αντιδράσεις τους είχαν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τους έβλεπε ο Ιεχωβά. Ο Κορέ ήταν Κααθίτης Λευίτης και είχε απολαύσει πολλά προνόμια, στα οποία πιθανότατα περιλαμβάνονταν το ότι είδε την απελευθέρωση του έθνους διαμέσου της Ερυθράς Θάλασσας, υποστήριξε την κρίση του Ιεχωβά ενάντια στους ανυπάκουους Ισραηλίτες στο Όρος Σινά και συμμετείχε στη μεταφορά της κιβωτού της διαθήκης. (Έξοδ. 32:26-29· Αριθ. 3:30, 31) Προφανώς, είχε αποδειχτεί όσιος στον Ιεχωβά επί χρόνια και, ως εκ τούτου, έχαιρε μεγάλου σεβασμού μέσα στο στρατόπεδο του Ισραήλ.

Ο λάθος τρόπος σκέψης του Κορέ είχε τραγικές συνέπειες Αριθ. 16:32, 35

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα πράγματα που έχουμε πετύχει στην υπηρεσία του Ιεχωβά να μας κάνουν να αναπτύξουμε υπερηφάνεια και υπερβολική αυτοπεποίθηση. Όσο πιο πολύ καιρό είμαστε στην αλήθεια ή όσο πιο βαριές είναι οι ευθύνες μας, τόσο πιο ταπεινοί πρέπει να είμαστε.

Ο Κορέ και πίσω του ένα πλήθος Ισραηλιτών έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Μωυσή και τον Ααρών.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 15:32-35​—Τι διδασκόμαστε από αυτή την αφήγηση; (w98 1/9 σ. 20 ¶1, 2)

Ο Ιεχωβά θεώρησε την υπόθεση πιο σοβαρή. «Αργότερα», δηλώνει η Αγία Γραφή, «ο Ιεχωβά είπε στον Μωυσή: “Εξάπαντος αυτός ο άνθρωπος πρέπει να θανατωθεί”». (Αριθμοί 15:35) Γιατί είχε ο Ιεχωβά τόσο ισχυρή άποψη για αυτό που έκανε εκείνος ο άντρας;

Ο λαός είχε έξι μέρες για να μαζεύει ξύλα καθώς και να φροντίζει για τις ανάγκες του όσον αφορά την τροφή, την ενδυμασία και τη στέγη. Η έβδομη μέρα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στις πνευματικές ανάγκες τους. Μολονότι δεν ήταν εσφαλμένο να μαζεύουν ξύλα, ήταν εσφαλμένο να χρησιμοποιούν γι’ αυτόν το σκοπό το χρόνο που θα έπρεπε να είναι ξεχωρισμένος για τη λατρεία του Ιεχωβά. Αν και οι Χριστιανοί δεν υπόκεινται στο Μωσαϊκό Νόμο, δεν μας διδάσκει αυτό το περιστατικό ένα μάθημα όσον αφορά το να βάζουμε κατάλληλες προτεραιότητες σήμερα;—Φιλιππησίους 1:10.

Αριθ. 15:37-41. Τα κρόσσια που είχαν μόνο οι Ισραηλίτες στα ρούχα τους χρησίμευαν στο να τους υπενθυμίζουν ότι ήταν ένας λαός που είχε ξεχωριστεί για να λατρεύει τον Θεό και να υπακούει στις εντολές του. Δεν πρέπει και εμείς επίσης να ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες του Θεού και να ξεχωρίζουμε ως διαφορετικοί από τον κόσμο;

Αριθ. 16:1-3 Ο Ιεχωβά αναμένει από τους λάτρεις του να δείχνουν σεβασμό στη θεόδοτη εξουσία.

Αριθ. 15:8, 9 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Ο Ιεχωβά έδειξε αργότερα με τον Νόμο που έδωσε στον Μωυσή ότι αυτό το είδος θυσίας ήταν αποδεκτό.

Αριθ. 15:38-40 Πώς Ήταν στ’ Αλήθεια ο Ιησούς; Οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής του Ιησού επινοούσαν τρόπους για να τραβούν την προσοχή και να τονίζουν την εξουσία τους.

Αριθ. 15:38-40 Καταγγέλλει τους Θρησκευτικούς Εναντιουμένους Οι Ισραηλίτες έπρεπε να φτιάχνουν κρόσσια στα ρούχα τους, αλλά οι Φαρισαίοι φροντίζουν να είναι τα δικά τους πολύ μακριά.

Αριθ. 15:30, 31 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Ταυτόχρονα, αυτός ο νόμος έδινε έμφαση στη μεγάλη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Αριθ. 15:14, 15 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Ο Ιεχωβά τούς θεωρούσε ευπρόσδεκτους ως μέλη της κοινωνίας του εκλεκτού λαού του.​

Αριθ. 16:3,12-14 Τι Είδους Πνεύμα Δείχνετε Εσείς; Γιατί, λοιπόν, υψώνετε τον εαυτό σας πάνω από την εκκλησία;» Όταν κλήθηκαν ενώπιον του Μωυσή, απάντησαν αλαζονικά: «Δεν πρόκειται να ανεβούμε!»

Αριθ. 15:27-31 Αντανακλάτε Εσείς τη Δόξα του Ιεχωβά; Μπορεί να αμαρτήσουμε είτε εκούσια είτε ακούσια.

Αριθ. 16:13 Μια Τάση που Μπορεί να Δηλητηριάσει τη Διάνοιά Μας—Φθόνος Κατηγόρησαν τον Μωυσή ότι “παρίστανε τον άρχοντα” και ότι ύψωνε τον εαυτό του πάνω από τους άλλους.

Αριθ. 16:31-35 Μας Τιμωρεί ο Θεός; Σπεύδοντας να κατηγορήσουν τον Θεό, κάποιοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα Γραφικές αφηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες Εκείνος επέφερε καταστροφή μέσω στοιχείων της φύσης.

Αριθ. 15:37-39 Θα Ακολουθήσετε τη Στοργική Καθοδηγία του Ιεχωβά; Πολλοί σήμερα ίσως δυσκολεύονται να κατανοήσουν έναν νόμο που απαιτούσε να τοποθετούνται κρόσσια και μπλε κορδόνια στα ενδύματα.

Αριθ. 16:16-18, 35-40 Ωστόσο, όπως δείχνει η Γραφή, δεν ήταν όλες οι προσφορές θυμιάματος αποδεκτές από τον Θεό.​

Αριθ. 15:32-35 Κανείς, λοιπόν, ας μη σας κρίνει για φαγητό και ποτό ή σχετικά με γιορτή ή με τήρηση της νέας σελήνης ή με σάββατο». (Αν κάποιος, ο οποίος υπόκειτο στο Μωσαϊκό Νόμο, κρινόταν ένοχος βεβήλωσης του Σαββάτου, έπρεπε να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου από όλη την εκκλησία,. Πολλοί που υποστηρίζουν την τήρηση του Σαββάτου πρέπει να είναι χαρούμενοι για το ότι δεν είμαστε κάτω από εκείνον το Νόμο. Όπως φαίνεται από τα εδάφια που παρατίθενται εδώ, για να έχει κανείς επιδοκιμασμένη υπόσταση ενώπιον του Θεού δεν απαιτείται πλέον να τηρεί την εντολή του Σαββάτου που δόθηκε στον Ισραήλ.)

Αριθ. 15:15 Μπορείτε να Ωφεληθείτε από τη Νέα Διαθήκη Κατά μία έννοια, μοιάζουν με τους πάροικους στον Ισραήλ, οι οποίοι αποδέχονταν το Μωσαϊκό Νόμο και ωφελούνταν από αυτόν.

Αριθ. 16:41, 49 Ο Ιεχωβά Είναι ο Υπέρτατος Κύριός Μας! Ως αποτέλεσμα, 14.700 Ισραηλίτες αφανίστηκαν από μια θεόσταλτη μάστιγα.​

Αριθ. 16:8-11, 31-33 Επειδή ενήργησαν με αυθάδεια, διεκδικώντας αυτό το αξίωμα​—ένα προνόμιο το οποίο δεν δικαιούνταν—​ο Ιεχωβά θανάτωσε τον Κορέ και όσους στασίασαν μαζί του.

Αριθ. 16:1-3 Να Θεωρείτε Πολύτιμη τη Θέση σας στην Εκκλησία Ας μην αμφισβητήσουμε ποτέ, είτε με λόγια είτε με έργα, τον αγωγό επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά σήμερα.

Αριθ. 15:40 «Εγώ, ο Ιεχωβά ο Θεός σας, Είμαι Άγιος» Τηρώντας αυτούς καθώς και τους άλλους κανόνες που αναφέρονται εκεί, ο Ισραηλίτης θα “αποδεικνυόταν άγιος για τον Θεό του”.​

Αριθ. 16:1-3 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Ωστόσο, λαχταρούσε περισσότερη εξουσία και είχε το θράσος να ηγηθεί ενός στασιασμού ενάντια στον Μωυσή, τον πιο πράο άνθρωπο που ζούσε τότε.

Αριθ. 15:38-40 Γιατί Πρέπει να Αποφεύγουμε τα Άκρα; Το κίνητρό τους ήταν να φαίνονται αγιότεροι από τους συνανθρώπους τους.

Αριθ. 16:31-35 Όταν ένας Προσφιλής σας Εγκαταλείπει τον Ιεχωβά Ωστόσο, ο Ιεχωβά χρησιμοποιούσε τον Μωυσή για να ηγείται του λαού Του και τιμώρησε, όχι τον Μωυσή, αλλά τους στασιαστές και τις οικογένειές τους οι οποίες τους υποστήριζαν.

Αριθ. 15:39 Γιατί με Ελκύουν Λάθος Άτομα; Επειδή «η καρδιά είναι πιο δόλια από οτιδήποτε άλλο και βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση».

Αριθ. 15:32-36 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά ξεχώρισε κάποιον χρόνο κάθε εβδομάδα τον οποίο όρισε ως ιερό, ως χρόνο που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για δραστηριότητες σχετικές με τη λατρεία του αληθινού Θεού.

Αριθ. 16:5 Χριστιανοί—Να Νιώθετε Περήφανοι για Αυτό που Είστε! Ο απόστολος Παύλος, ο οποίος έζησε σε μια εποχή μεγάλης θρησκευτικής σύγχυσης, έγραψε: «Ο Ιεχωβά γνωρίζει εκείνους που ανήκουν σε αυτόν».

Αριθ. 15:18-21 «Αποδειχτείτε Ευγνώμονες» Προσέξτε ότι δεν απαιτούνταν συγκεκριμένη ποσότητα από αυτούς τους πρώτους καρπούς.

Αριθ. 16:4-11, 31-35 Τι Σημαίνει για Εσάς το Δείπνο του Κυρίου; Ο Ιεχωβά εκτέλεσε τον Λευίτη Κορέ επειδή ζητούσε με αυθάδεια την Ααρωνική ιεροσύνη.

Αριθ. 16:12-14, 28-30 Παραβλέπει ο Θεός τις Αδυναμίες Μας; Αντιμετωπίζοντάς τα όλα αυτά, ο Μωυσής επιζητούσε ταπεινά τη θεϊκή κατεύθυνση.​

Αριθ. 15:38-41 Το Ντύσιμο και η Εμφάνισή Σας—Ενδιαφέρει τον Θεό; Γι’ αυτό, η Αγία Γραφή δεν παρέχει λεπτομερείς νόμους για το ντύσιμο και την εμφάνιση ή τη χρήση καλλυντικών, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις που έθετε στους Ιουδαίους ο Μωσαϊκός Νόμος αναφορικά με το ντύσιμο, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να τους βοηθούν να παραμένουν αποχωρισμένοι από τα γύρω έθνη και την ανήθικη επιρροή τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: