ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 5, 6

«Πώς Μπορείτε να Μιμείστε τους Ναζηραίους;»

Οι Ναζηραίοι εκδήλωναν αυταπάρνηση (Αρ 6:2-4· it-2 σ. 418 ¶3-6)

Τρεις ήταν οι κύριοι περιορισμοί που ίσχυαν για όσους έκαναν ευχή Ναζηραίου: (1) Δεν έπρεπε να πιουν καθόλου μεθυστικό ποτό ούτε έπρεπε να φάνε οποιοδήποτε προϊόν του κλήματος, είτε άγουρο είτε ώριμο είτε ξερό, ούτε έπρεπε να πιουν το χυμό από αυτό, είτε φρέσκο είτε αφότου είχε υποστεί ζύμωση είτε όταν είχε γίνει ξίδι. (2) Δεν έπρεπε να κόψουν τα μαλλιά τους. (3) Δεν έπρεπε να αγγίξουν πτώμα, ακόμη και αν επρόκειτο για τον πιο κοντινό τους συγγενή—πατέρα, μητέρα, αδελφό ή αδελφή.—Αρ 6:1-7.

Ειδικές Ευχές. Το άτομο που έκανε αυτή την ειδική ευχή έπρεπε «να ζήσει ως Ναζηραίος [δηλαδή αφιερωμένος, αποχωρισμένος] για τον Ιεχωβά», όχι για να λάβει έπαινο από τους ανθρώπους με επίδειξη φανατικού ασκητισμού. Αντίθετα, «όλες τις ημέρες της Ναζηραιοσύνης του είναι άγιος για τον Ιεχωβά».—Αρ 6:2, 8· παράβαλε Γε 49:26, υποσ.

Συνεπώς, οι απαιτήσεις που υπήρχαν για τους Ναζηραίους είχαν ειδική σπουδαιότητα και σημασία στη λατρεία του Ιεχωβά. Ό,τι ίσχυε για τον αρχιερέα, ο οποίος λόγω του αγίου αξιώματός του δεν έπρεπε να αγγίξει κανένα πτώμα, ούτε ακόμη και ενός από τους πιο κοντινούς του συγγενείς, ίσχυε και για τον Ναζηραίο. Ο αρχιερέας και οι υφιερείς, λόγω της σοβαρής ευθύνης που συνεπάγονταν τα αξιώματά τους, απαγορευόταν να πιουν κρασί ή μεθυστικό ποτό όταν εκτελούσαν τα ιερά τους καθήκοντα ενώπιον του Ιεχωβά.—Λευ 10:8-11· 21:10, 11.

Επιπλέον, ο Ναζηραίος (εβρ., ναζίρ) έπρεπε «να αποδεικνύεται άγιος αφήνοντας τα μαλλιά του κεφαλιού του να μακραίνουν», κάτι που χρησίμευε ως επιστέγασμα για να μπορούν όλοι να αναγνωρίζουν αμέσως την άγια Ναζηραιοσύνη του. (Αρ 6:5) Η ίδια εβραϊκή λέξη ναζίρ χρησιμοποιούνταν για τα “ακλάδευτα” κλήματα κατά τη διάρκεια των ιερών σαββατιαίων ετών και των Ιωβηλαίων. (Λευ 25:5, 11) Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι η χρυσή πλάκα που βρισκόταν πάνω στο τουρμπάνι του αρχιερέα, στο μπροστινό μέρος, στην οποία ήταν σκαλισμένα τα λόγια «Η αγιότητα ανήκει στον Ιεχωβά», αποκαλούνταν «το άγιο σημείο της αφιέρωσης [εβρ., νέζερ, από την ίδια ρίζα με τη λέξη ναζίρ]». (Εξ 39:30, 31) Παρόμοια, το επίσημο διάδημα το οποίο φορούσαν οι χρισμένοι βασιλιάδες του Ισραήλ αποκαλούνταν επίσης νέζερ. (2Σα 1:10· 2Βα 11:12· βλέπε ΑΦΙΕΡΩΣΗ· ΣΤΕΜΜΑ, ΣΤΕΦΑΝΙ.) Στη Χριστιανική εκκλησία ο απόστολος Παύλος λέει ότι τα μακριά μαλλιά της γυναίκας τής έχουν δοθεί αντί για κάλυμμα του κεφαλιού. Είναι για αυτήν φυσική υπενθύμιση του ότι η θέση της είναι διαφορετική από του άντρα. Πρέπει να έχει υπόψη της τη θέση υποταγής που κατέχει στη διευθέτηση του Θεού. Αυτές, λοιπόν, οι απαιτήσεις—τα άκοπα μαλλιά (αφύσικα για τον άντρα), η απόλυτη αποχή από κρασί, καθώς και η ανάγκη για καθαρότητα και αμόλυντη κατάσταση—εντύπωναν στον αφιερωμένο Ναζηραίο τη σημασία που είχε η αυταπάρνηση και η ολοκληρωτική υποταγή στο θέλημα του Ιεχωβά.—1Κο 11:2-16·

Οι Ναζηραίοι υποτάσσονταν στο θέλημα του Ιεχωβά (Αρ 6:5)

Οι Ναζηραίοι παρέμεναν καθαροί ενώπιον του Ιεχωβά (Αρ 6:6, 7)

Οι ολοχρόνιοι υπηρέτες σήμερα δείχνουν αυτοθυσιαστικό πνεύμα και υποτάσσονται στον Ιεχωβά και στις διευθετήσεις του.

Κολάζ: Αδελφοί και αδελφές στην ολοχρόνια υπηρεσία. 1. Δύο σκαπανείς κηρύττουν σε κάποιον κύριο που κάθεται πάνω σε γαϊδουράκι. 2. Αδελφός και αδελφή εργάζονται σε οικοδομικό έργο.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 6:6, 7​—Πώς μπορούσε ο Σαμψών να αγγίζει τα πτώματα εκείνων που είχε θανατώσει και όμως να παραμένει Ναζηραίος; (w05 15/1 σ. 30 ¶2)

Ο Σαμψών, όμως, ήταν Ναζηραίος με διαφορετική έννοια. Πριν από τη γέννηση του Σαμψών, ο άγγελος του Ιεχωβά είπε στη μητέρα του: «Θα μείνεις έγκυος και οπωσδήποτε θα γεννήσεις γιο, και ξυράφι δεν πρέπει να ανεβεί στο κεφάλι του, επειδή Ναζηραίος του Θεού θα γίνει το παιδί μόλις βγει από την κοιλιά· και αυτός είναι που θα αναλάβει την ηγεσία στη διάσωση του Ισραήλ από το χέρι των Φιλισταίων». (Κριτές 13:5) Ο Σαμψών δεν έκανε ευχή Ναζηραιοσύνης. Ήταν Ναζηραίος μέσω θεϊκού διορισμού, και η Ναζηραιοσύνη του ήταν ισόβια. Ο περιορισμός που απαγόρευε την επαφή με πτώματα δεν μπορούσε να ισχύει στην περίπτωσή του. Αν ίσχυε και εκείνος άγγιζε κατά λάθος ένα πτώμα, πώς θα μπορούσε να αρχίσει ξανά μια ισόβια Ναζηραιοσύνη η οποία ξεκίνησε με τη γέννησή του; Προφανώς, λοιπόν, οι απαιτήσεις για τους ισόβιους Ναζηραίους διέφεραν σε κάποιους τομείς από εκείνες για τους εθελοντές Ναζηραίους.

Αριθ. 5:27—Τι σημαίνει το ότι “θα έπεφτε ο μηρός” μιας συζύγου που ήταν ένοχη μοιχείας; Ο όρος «μηρός» χρησιμοποιείται εδώ για να υποδηλώσει τα αναπαραγωγικά όργανα. (Γένεση 46:26) Το ότι θα “έπεφτε” υπονοεί ότι τα όργανα αυτά θα εκφυλίζονταν καθιστώντας τη σύλληψη αδύνατη.

Αριθ. 6:1-7. Οι Ναζηραίοι έπρεπε να απέχουν από το γέννημα του κλήματος και από όλα τα μεθυστικά ποτά, κάτι που απαιτούσε αυταπάρνηση. Θα έπρεπε να αφήνουν τα μαλλιά τους να μακραίνουν—σημάδι υποταγής στον Ιεχωβά, όπως ακριβώς οι γυναίκες έπρεπε να υποτάσσονται στους συζύγους ή στους πατέρες τους. Οι Ναζηραίοι έπρεπε να παραμένουν καθαροί με το να μην πλησιάζουν κανένα πτώμα, ακόμα και κάποιου στενού συγγενή. Οι ολοχρόνιοι υπηρέτες σήμερα εκδηλώνουν πνεύμα αυτοθυσίας σε ό,τι αφορά την αυταπάρνηση και την υποταγή στον Ιεχωβά και στις διευθετήσεις του. Ορισμένοι διορισμοί ίσως προϋποθέτουν τη μετακίνηση σε κάποια μακρινή χώρα, κάτι που μπορεί ακόμα και να καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την επιστροφή τους για την κηδεία ενός στενού συγγενή.

Αριθ. 5:22 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει το «Αμήν» Σας Όταν κάποιος ορκιζόταν, έλεγε «αμήν» για να επιβεβαιώσει ότι η δήλωσή του ήταν ακριβής και ότι δεσμευόταν να δεχτεί τις όποιες συνέπειες.

Αριθ. 6:6 Ένα νεκρό άτομο ή ένα νεκρό σώμα μπορεί να χαρακτηριστεί νεκρή ψυχή.​

Αριθ. 6:5 Πώς Ήταν στ’ Αλήθεια ο Ιησούς; Μόνο όσοι είχαν ξεχωριστεί ως Ναζηραίοι, όπως για παράδειγμα ο Σαμψών, δεν έκοβαν τα μαλλιά τους.​

Αριθ. 6:2, 5, 8 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Σύμφωνα με την ευχή της Άννας, το παιδί της θα γινόταν ισόβιος ναζηραίος, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν ξεχωρισμένος, αφιερωμένος και αποχωρισμένος για την ιερή υπηρεσία του Ιεχωβά.

Αριθ. 6:2, 3 Αλίμονο σε μια Μη Δεκτική Γενιά Από τη μια πλευρά, ο Ιωάννης έχει ζήσει απλή ζωή ως Ναζηραίος, απέχοντας μάλιστα από κρασί, αλλά αυτή η γενιά λέει πως είναι δαιμονισμένος.

Αριθμ. 5:1-4 «Να Γνωρίσετε την Αγάπη του Χριστού» Στους Βιβλικούς χρόνους, οι λεπροί έμπαιναν σε καραντίνα για να προστατευτούν οι άλλοι από τη μόλυνση.

Αριθ. 6:22-27 Να Τιμάτε το Μεγάλο Όνομα του Ιεχωβά Θα τους ευλογούσε, θα τους φύλαγε και θα τους παρείχε ειρήνη.

Αριθ. 5:21, 22 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Επίσης, ο Νόμος του Θεού απαιτούσε να δίνονται όρκοι για να διευθετούνται αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Αριθ. 6:6 Μετεμψύχωση Επίσης, το άτομο που πεθαίνει χαρακτηρίζεται «νεκρή ψυχή».

Αριθ. 6:25 “Ο Ιεχωβά Έχει Κάνει το Πρόσωπό του να Λάμψει Προς Αυτούς” Νιώθοντας στην καρδιά του αγάπη για τους κωφούς, “ο Ιεχωβά έχει κάνει το πρόσωπό του να λάμψει προς αυτούς”.

Αριθ. 6:6 Πρέπει να Φοβάστε τους Νεκρούς; Έγινε «νεκρή ψυχή».

Αριθ. 5:23 Υποστηρίζει η Αρχαιολογία την Αγία Γραφή; Η Γραφή δείχνει ότι οι αρχαίοι Ισραηλίτες ήταν εγγράμματος λαός.

Αριθ. 6:25 Να Επιτρέπετε στο Λόγο του Θεού να Φωτίζει το Δρόμο Σας Είμαστε επίσης ευγνώμονες που ο Ιεχωβά “έκανε να λάμψει το πρόσωπό του πάνω μας” επιδοκιμαστικά, μολονότι “ποτάμια νερό τρέχουν από τα μάτια μας” επειδή άλλοι παραβιάζουν το νόμο του.

Αριθ. 6:6 Τι θα Συμβεί αν Πεθάνουμε; Η Γραφή λέει επίσης ότι όλοι οι απόγονοι του Αδάμ κληρονόμησαν και αυτοί την αμαρτία και το θάνατο.

Αριθ. 5:30 Μπορεί να Κερδίσεις τον Αδελφό Σου Αυτό ισχύει και στη Χριστιανική εκκλησία.

Αριθ. 6:2-7 Πώς Έμοιαζε ο Ιησούς; Έτσι, χωρίς αμφιβολία είχε καλοκουρεμένα μαλλιά όπως οποιοσδήποτε άλλος Ιουδαίος.

Αριθ. 6:2 Το «πιο Αδύναμο Σκεύος»—Προσβολή για τις Γυναίκες; Οι γυναίκες μπορούσαν να δοκιμάσουν τα οφέλη που προέρχονταν από τα Σάββατα, τους νόμους που αφορούσαν τους Ναζηραίους, τις γιορτές καθώς και από πολλές άλλες προμήθειες του Νόμου.

Αριθ. 6:24-26 Ευλογείτε το Άγιο Όνομα του Ιεχωβά! Ναι, αν αγαπάμε τον Θεό, αυτός θα μας ευλογεί και θα μας φροντίζει.

Αριθ. 6:8,24-27 Πόση χαρά και ικανοποίηση βρίσκει κανείς όταν απαρνιέται τον εαυτό του για να αινέσει τον Ιεχωβά περισσότερο! Το όνομα του Ιεχωβά τέθηκε πάνω σ’ όλους αυτούς, καθώς και σ’ όλους τους άλλους στην εκκλησία, και έτσι ο Ιεχωβά Θεός ο ίδιος «ευλόγησεν αυτούς».

Αριθ. 6:2-7 Δραστήριοι Χριστιανοί σ’ έναν Κρίσιμο Καιρό Και, καθώς τα μαλλιά των Ναζηραίων τόνιζαν την υποταγή τους στον Ιεχωβά, οι δραστήριοι Χριστιανοί χρειάζονται το πνεύμα της υποταγής, τόσο προς εκείνους με τους οποίους υπηρετούν, όσο και προς τον Θεό.

Αριθ. 5:7, 8 Ειρήνη με τους Άλλους Ουσιώδης για Ευτυχία Η ειλικρίνεια που απαιτείτο να δείξη ο μετανοημένος παραβάτης απεδεικνύετο από το γεγονός ότι, αν ο παθών είχε πεθάνει στο μεταξύ, έπρεπε να δώση την αποζημίωσι στον πλησιέστερο συγγενή του.

Αριθ. 5:21, 22 Η Λήψις Όρκων Ο Αβραάμ ωρκίσθηκε στον Θεό, και ο Μωσαϊκός νόμος απαιτούσε άτομα να ορκίζωνται κάτω από ωρισμένες περιστάσεις.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: