ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 20, 21

«Να Διατηρείτε την Πραότητά σας Όταν Βρίσκεστε υπό Πίεση»

Η πραότητα του Μωυσή δοκιμάστηκε όταν ένιωσε πίεση και άγχος (Αρ 20:2-5· w19.02 σ. 12 ¶19)

Θα αποφεύγουμε να κάνουμε λάθη. Σκεφτείτε ξανά τον Μωυσή. Επί δεκαετίες, παρέμενε πράος και ευαρεστούσε τον Ιεχωβά. Αλλά κάποια στιγμή προς το τέλος της δύσκολης 40χρονης οδοιπορίας στην έρημο, ο Μωυσής δεν εκδήλωσε πραότητα. Η αδελφή του, πιθανότατα εκείνη που βοήθησε να σωθεί η ζωή του στην Αίγυπτο, είχε μόλις πεθάνει και θαφτεί στην Κάδης. Και τώρα οι Ισραηλίτες επέμεναν και πάλι ότι δεν τους παρεχόταν επαρκής φροντίδα. Αυτή τη φορά «ο λαός άρχισε να φιλονικεί με τον Μωυσή» λόγω της έλλειψης νερού. Παρ’ όλα τα θαύματα που είχε εκτελέσει ο Ιεχωβά μέσω του Μωυσή και παρά το μακρό ιστορικό ανιδιοτελούς ηγεσίας του Μωυσή, ο λαός παραπονιόταν. Και παραπονιόταν, όχι μόνο για την έλλειψη νερού, αλλά και για τον ίδιο τον Μωυσή, λες και έφταιγε εκείνος που διψούσαν.​—Αριθ. 20:1-5, 9-11.

Ο Μωυσής έχασε για λίγο την πραότητά του (Αρ 20:10· w19.02 σ. 13 ¶20, 21)

Μέσα στην έξαψη του θυμού του, ο Μωυσής έχασε την πραότητά του. Αντί να εκδηλώσει πίστη και να μιλήσει στον βράχο, όπως είχε προστάξει ο Ιεχωβά, ο Μωυσής μίλησε με πικρία στον λαό και απέδωσε την τιμή στον εαυτό του. Έπειτα, χτύπησε τον βράχο δύο φορές και βγήκε πολύ νερό. Η υπερηφάνεια και ο θυμός τον οδήγησαν σε ένα λάθος με οδυνηρές συνέπειες. (Ψαλμ. 106:32, 33) Επειδή έχασε προσωρινά την πραότητά του, δεν του επιτράπηκε να μπει στην Υποσχεμένη Γη.​—Αριθ. 20:12.

Από αυτό το περιστατικό παίρνουμε πολύτιμα διδάγματα. Πρώτον, πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να διατηρούμε την πραότητά μας. Αν την παραμελήσουμε έστω και για μια στιγμή, η υπερηφάνεια μπορεί να επανεμφανιστεί και να μας κάνει να μιλήσουμε ή να ενεργήσουμε ανόητα. Δεύτερον, το άγχος μπορεί να μας εξασθενίσει, γι’ αυτό πρέπει να πασχίζουμε να είμαστε πράοι, ακόμα και όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

Ο Ιεχωβά διαπαιδαγώγησε τον Μωυσή και τον Ααρών για το σοβαρό τους λάθος (Αρ 20:12· w09 1/9 σ. 19

Πρώτον, ο Θεός δεν είχε δώσει στον Μωυσή την οδηγία να μιλήσει προς το λαό, πόσο μάλλον να κρίνει ότι ήταν στασιαστές. Δεύτερον, ο Μωυσής και ο Ααρών δεν δόξασαν τον Θεό. “Δεν με αγιάσατε”, είπε ο Θεός. (Εδάφιο 12) Λέγοντας «να σας βγάλουμε νερό», ο Μωυσής μίλησε σαν να ήταν ο ίδιος και ο Ααρών​—όχι ο Θεός​—αυτοί που θα προμήθευαν θαυματουργικά το νερό. Τρίτον, η ποινή ήταν ανάλογη με άλλες θεϊκές κρίσεις του παρελθόντος. Ο Θεός είχε απαγορεύσει στην προηγούμενη γενιά στασιαστών να μπουν στη Χαναάν, και ως εκ τούτου έκανε το ίδιο με τον Μωυσή και τον Ααρών. (Αριθμοί 14:22, 23) Τέταρτον, ο Μωυσής και ο Ααρών ήταν οι ηγέτες του Ισραήλ. Όσοι επωμίζονται πολλές ευθύνες είναι υπόλογοι στον Θεό σε μεγαλύτερο βαθμό.​—Λουκάς 12:48.

Ο πράος άνθρωπος έχει ήπιο χαρακτήρα και δεν εκδηλώνει υπεροψία ή ματαιοδοξία. Ακόμα και αν κάποιος τον πληγώσει, υπομένει χωρίς να εξάπτεται, να μνησικακεί ή να αντεκδικείται.

Νεαρός αδελφός φεύγει για τη συνάθροιση. Παραμένει ήρεμος ενώ ο μη ομόπιστος πατέρας του τού φωνάζει. Το σπίτι είναι διακοσμημένο με θρησκευτικές εικόνες και ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 20:23-27​—Τι μαθαίνουμε από το πώς αντέδρασε ο Ααρών στη διαπαιδαγώγηση και από το πώς τον έβλεπε ο Ιεχωβά παρά τα λάθη του; (w14 15/6 σ. 26 ¶12)

Σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις, ο Ιεχωβά θα μπορούσε να τιμωρήσει τον Ααρών επί τόπου. Αλλά διέκρινε ότι εκείνος δεν ήταν κακός άνθρωπος ούτε είχε την κύρια ευθύνη για ό,τι συνέβη. Φαίνεται ότι επέτρεψε στις περιστάσεις ή στην επιρροή των άλλων να τον απομακρύνουν από τη σωστή πορεία. Ωστόσο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα λάθη του, τα παραδέχτηκε αμέσως και υποστήριξε τις κρίσεις του Ιεχωβά. (Έξοδ. 32:26· Αριθ. 12:11· 20:23-27) Ο Ιεχωβά επέλεξε να εστιάσει την προσοχή του στην πίστη και στη μετανοημένη στάση του Ααρών. Αιώνες αργότερα, ο Ααρών και οι απόγονοί του εξακολουθούσαν να είναι γνωστοί ως άτομα που φοβούνταν τον Ιεχωβά.​—Ψαλμ. 115:10-12· 135:19, 20.

Αριθ. 21:14, 15—Τι ήταν το βιβλίο που αναφέρεται εδώ; Οι Γραφές μνημονεύουν διάφορα βιβλία τα οποία χρησιμοποίησαν ως πηγές οι Βιβλικοί συγγραφείς. (Ιησούς του Ναυή 10:12, 13· 1 Βασιλέων 11:41· 14:19, 29) Το «βιβλίο των Πολέμων του Ιεχωβά» ήταν τέτοιου είδους σύγγραμμα. Περιείχε μια ιστορική αφήγηση των πολέμων του λαού του Ιεχωβά.

Αριθ. 20:2-11 Εγκράτεια—Απαραίτητη για την Επιδοκιμασία του Ιεχωβά Να σας βγάλουμε εμείς νερό από αυτόν εδώ τον βράχο;»​

Αριθ. 20:1-5, 9-11 Να Εκζητείτε Πραότητα και να Ευαρεστείτε τον Ιεχωβά Και παραπονιόταν, όχι μόνο για την έλλειψη νερού, αλλά και για τον ίδιο τον Μωυσή, λες και έφταιγε εκείνος που διψούσαν.​

Αριθ. 20:2-12 Η Αγία Γραφή​—Ένα Βιβλίο από τον Θεό Για παράδειγμα, στο βιβλίο των Αριθμών, ο Μωυσής μάς λέει ότι έκανε ένα σοβαρό λάθος και ότι ο Θεός έπρεπε να τον διαπαιδαγωγήσει.

Αριθ. 20:14 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Ωστόσο, οι Εδωμίτες εναντιώνονταν στον Ισραήλ από τον καιρό της Εξόδου έως και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 607 Π.Κ.Χ.

Αριθ. 20:6-12 Ο Ιεχωβά ίσως αγανάκτησε επειδή ο Μωυσής δεν ακολούθησε τις οδηγίες του ή επειδή δεν δόξασε τον Θεό για το θαύμα.

Αριθ. 20:1-5 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Παρά την τόσο στενή σχέση όμως που είχε ο Μωυσής με τον Ιεχωβά, έχασε το προνόμιο να μπει στην Υποσχεμένη Γη. (Αριθ. 20:12) … Οι Ισραηλίτες παραπονέθηκαν ξανά για την έλλειψη νερού.

Αριθ. 21:14 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Ο λαός του Θεού έπρεπε να διεξάγει πόλεμο, όχι για να ικανοποιήσουν κάποιον πόθο για δύναμη ή για κατακτήσεις, αλλά για να ενεργούν ως εκπρόσωποι του Θεού στους “Πολέμους του Ιεχωβά”.

Αριθ. 21:14 Καταστροφική Δύναμη​—«Ο Ιεχωβά Είναι Ανδρείος Πολεμιστής» Η αφήγηση αυτής της νίκης ήταν πιθανότατα η πρώτη καταχώριση στο «βιβλίο των Πολέμων του Ιεχωβά», πιθανώς ένα βιβλίο που περιείχε επίσης μερικές στρατιωτικές αναμετρήσεις που δεν καταγράφονται στην Αγία Γραφή.

Αριθ. 20:10-13 Βλέπετε τις Ανθρώπινες Αδυναμίες Όπως ο Ιεχωβά; Πώς θα είχατε αντιδράσει όταν ο Ααρών και ο Μωυσής παρέλειψαν να τιμήσουν τον Ιεχωβά τότε που προμήθευσε θαυματουργικά νερό στη Μεριβά;​

Αριθ. 21:5 Έχετε Δοκιμάσει το Ψωμί της Ζωής; Αργότερα, είπαν αγανακτισμένοι: «Η ψυχή μας έχει αποστραφεί αυτό το αξιοκαταφρόνητο ψωμί».

Αριθ. 20:2-12 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Ως αποτέλεσμα, ο Ιεχωβά είπε στον Μωυσή ότι δεν θα οδηγούσε αυτός το λαό στην Υποσχεμένη Γη.

Αριθ. 20:7-13 Πώς να Παραμένετε Έντιμοι σε έναν Ανέντιμο Κόσμο Ο Μωυσής κατέγραψε έντιμα την απώλεια της αυτοκυριαρχίας του εξαιτίας της οποίας του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Υποσχεμένη Γη.

Αριθ. 21:5 Εκτιμάτε Πραγματικά τις Ευλογίες Σας; (Διότι δεν υπάρχει ψωμί και νερό, και η ψυχή μας έχει αποστραφεί αυτό το αξιοκαταφρόνητο ψωμί [το μάννα]».​

Αριθ. 21:5 Ο Ιεχωβά Είναι ο Υπέρτατος Κύριός Μας! Κατά καιρούς, οι Ισραηλίτες υπέκυπταν στον πειρασμό να εκφράζουν παράπονα με στασιαστικό τρόπο, μιλώντας σε μια περίπτωση εναντίον του Μωυσή, ακόμη δε και του ίδιου του Θεού!

Αριθ. 20:10, 12 Η Ευχάριστη Ομιλία Προάγει τις Καλές Σχέσεις Παρ’ όλο που επί 40 χρόνια ηγούνταν των Ισραηλιτών, στερήθηκε το προνόμιο να τους οδηγήσει στην Υποσχεμένη Γη.​

Αριθ. 20:2-5 Δεν Πρέπει να Ξεχάσετε τον Ιεχωβά Σε κάποια περίπτωση οι Ισραηλίτες μέμφθηκαν τον Μωυσή λόγω μιας υποτιθέμενης έλλειψης νερού.

Αριθ. 21:5 Να Αποφεύγετε τους Γογγυσμούς Δεν είναι παράδοξο που εκείνος τους είπε: «Ως πότε θα συνεχίζει αυτή η κακή σύναξη να γογγύζει έτσι εναντίον μου;»

Αριθ. 20:7-12 “Να Διατηρείτε Πλήρως τη Διανοητική σας Διαύγεια” Μολονότι «ο Μωυσής ήταν πολύ πιο πράος από όλους τους ανθρώπους που υπήρχαν πάνω στην επιφάνεια της γης», σε μια περίπτωση εξάφθηκε και μίλησε απερίσκεπτα.

Αριθ. 20:9-13 Αντισταθείτε στον Εσφαλμένο Τρόπο Σκέψης! Εντούτοις, ο Ιεχωβά διέκρινε το καλό σε αυτόν και του επέτρεψε να συνεχίσει να υπηρετεί ως αρχιερέας μέχρι το θάνατό του.

Αριθ. 21:5, 6 Μήπως η Ανησυχία Υποδηλώνει Έλλειψη Πίστης; Ο Ιεχωβά έδειξε τη δυσαρέσκειά του στέλνοντας δηλητηριώδη φίδια για να τους τιμωρήσει.​

Αριθ. 20:1, 9-13 Πραότητα—Μια Απαραίτητη Χριστιανική Ιδιότητα Στη Μεριβά, κοντά στην Κάδης, παρέλειψε να αποδώσει τη δόξα στον Ιεχωβά, Εκείνον που επιτελεί τα θαύματα.

Αριθ. 20:2-13 Να Διατηρείτε Θετική Στάση Ωστόσο, ο Μωυσής έχασε αυτό το προνόμιο όταν, σε μια στιγμή οργής, δεν μεγάλυνε το όνομα του Ιεχωβά.

Αριθ. 20:7-12 Παραβλέπει ο Θεός τις Αδυναμίες Μας; Έπειτα από έναν 40ετή αγώνα, μια σοβαρή ανθρώπινη αστοχία τον έκανε να χάσει αυτό το θαυμάσιο προνόμιο.​

Αριθμοί 21:5,6 Μη Γίνεστε Ακροατές που Ξεχνούν Οι Ισραηλίτες γόγγυσαν εναντίον του Μωυσή και του Ααρών​—ναι, ακόμη και εναντίον του ίδιου του Θεού—​παραπονούμενοι για το μάννα που είχαν λάβει θαυματουργικά. Η Γραφική αφήγηση δείχνει ότι πολλοί γογγυστές θανατώθηκαν από φίδια.

Αριθ. 20:2-13 Κερδίζοντας τη Νίκη επί της Ανθρώπινης Αδυναμίας Εφόσον άνθρωποι όπως ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Σολομών και ο απόστολος Πέτρος έπεσαν στην αμαρτία, θα πρέπει άραγε να πιστεύουμε ότι εμείς δεν είμαστε ευάλωτοι;

Αριθ. 20:9-12 Τι Μπορούμε να Μάθουμε από το Παρελθόν; Πολλοί Βιβλικοί συγγραφείς κατέγραψαν μάλιστα τα δικά τους πταίσματα και ανόητα λάθη​—κάτι που βλέπουμε σπάνια στα κοσμικά συγγράμματα.​

Αριθ. 21:5, 6 Είναι Πάντα Κακό να Παραπονιέται Κανείς; Όταν το έθνος Ισραήλ παραπονέθηκε για το μάννα που τους παρεχόταν θαυματουργικά στη διάρκεια της 40ετούς περιπλάνησής τους στην έρημο αποκαλώντας το «αξιοκαταφρόνητο ψωμί», ο Ιεχωβά έστειλε δηλητηριώδη φίδια για να τιμωρήσει τους ασεβείς παραπονιάρηδες, και πολλοί πέθαναν.

Αριθ. 20:2-5, 10 Υπομονή—Γιατί Είναι Τόσο Σπάνια; Από την άλλη μεριά, ένα υψηλόφρον, εγωκεντρικό πνεύμα μπορεί να μας κάνει να είμαστε άτομα στενών αντιλήψεων, ανυπόμονα και εχθρικά, όπως οι γογγυστές, σκληροτράχηλοι Ισραηλίτες που τυραννούσαν τον Μωυσή.

Αριθ. 20:1-11 ‘Ποιος Είναι σαν τον Ιεχωβά, τον Θεό Μας;’ Στη Μεριβά και στην Κάδης στην έρημο, ο Ιεχωβά έδειξε τη δύναμή του με το να προμηθεύσει θαυματουργικά νερό στον Ισραήλ, ‘μεταβάλλοντας την πέτραν εις λίμνας υδάτων, τον σκληρόν βράχον εις πηγάς υδάτων’.

Αριθ. 20:1-13 Εγκράτεια—Γιατί Είναι Τόσο Σημαντική; Επειδή ο Μωυσής έχασε την αυτοκυριαρχία του λόγω του τρόπου με τον οποίο τον υπέβαλαν σε δοκιμασία οι Ισραηλίτες με τους γογγυσμούς, τα παράπονα και το στασιασμό τους, δεν του δόθηκε το πολύ επιθυμητό προνόμιο να μπει στη Γη της Επαγγελίας.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: