ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 9, 10

«Πώς Οδηγεί ο Ιεχωβά τον Λαό Του»

Ο Ιεχωβά αποφάσιζε πού θα πήγαινε ο λαός του και πότε (Αρ 9:17, 18· it-2 σ. 1041 ¶4)

Η μετακίνηση αυτού του τεράστιου στρατοπέδου από τη μία τοποθεσία στην άλλη (ο Μωυσής ανασκοπεί περίπου 40 τέτοια σημεία στρατοπέδευσης στο 33ο κεφάλαιο των Αριθμών) αποτελούσε επίσης θαυμάσια επίδειξη οργάνωσης. Όσο το σύννεφο βρισκόταν πάνω από τη σκηνή της μαρτυρίας, το στρατόπεδο παρέμενε στη θέση του. Όταν μετακινούνταν το σύννεφο, μετακινούνταν και το στρατόπεδο. «Με την προσταγή του Ιεχωβά στρατοπέδευαν και με την προσταγή του Ιεχωβά αναχωρούσαν». (Αρ 9:15-23) Δύο σφυρήλατες ασημένιες σάλπιγγες μεταβίβαζαν αυτές τις προσταγές του Ιεχωβά σε όλο το στρατόπεδο. (Αρ 10:2, 5, 6) Ειδικά σαλπίσματα με διακυμάνσεις σηματοδοτούσαν τη μεταφορά του στρατοπέδου. Η πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν «το δεύτερο έτος [1512 Π.Κ.Χ.], το δεύτερο μήνα, την εικοστή ημέρα». Με προπορευόμενη την κιβωτό της διαθήκης, ξεκίνησε η πρώτη τρίφυλη υποδιαίρεση της οποίας επικεφαλής ήταν ο Ιούδας, ακολουθούμενος από τον Ισσάχαρ και κατόπιν από τον Ζαβουλών. Στη συνέχεια έρχονταν οι Γηρσωνίτες και οι Μεραρίτες, μεταφέροντας τα μέρη της σκηνής της μαρτυρίας που τους είχαν ανατεθεί. Μετά ήταν η σειρά της τρίφυλης υποδιαίρεσης της οποίας επικεφαλής ήταν ο Ρουβήν, ακολουθούμενος από τον Συμεών και τον Γαδ. Πίσω τους έρχονταν οι Κααθίτες με το αγιαστήριο, και έπειτα η τρίτη τρίφυλη υποδιαίρεση, του Εφραΐμ, ακολουθούμενου από τον Μανασσή και τον Βενιαμίν. Τέλος, στην οπισθοφυλακή βρισκόταν η υποδιαίρεση της οποίας επικεφαλής ήταν ο Δαν, συνοδευόμενος από τον Ασήρ και τον Νεφθαλί. Συνεπώς, οι δύο πολυπληθέστερες και ισχυρότερες υποδιαιρέσεις αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή και την οπισθοφυλακή.—Αρ 10:11-28.

Μέλος του Κυβερνώντος Σώματος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο στούντιο του JW Broadcasting.

Οι Ισραηλίτες έπρεπε να υπακούν αμέσως (Αρ 9:21, 22· w11 15/4 4, 5)

Πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι εκτιμούμε την καθοδηγία του Θεού; Ο απόστολος Παύλος είπε: «Να είστε υπάκουοι σε εκείνους που αναλαμβάνουν την ηγεσία μεταξύ σας και να είστε υποτακτικοί». (Εβρ. 13:17) Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο. Για παράδειγμα, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός Ισραηλίτη την εποχή του Μωυσή. Φανταστείτε ότι, αφού έχετε περπατήσει για κάποιο διάστημα, η στήλη σταματάει. Πόσο καιρό θα μείνει εκεί; Μία μέρα; Μία εβδομάδα; Μερικούς μήνες; «Αξίζει τον κόπο να ανοίξω όλες τις αποσκευές μου;» αναρωτιέστε. Στην αρχή, ίσως βγάλετε μόνο τα πιο απαραίτητα. Ωστόσο, έπειτα από λίγες μέρες, και αφού έχετε κουραστεί να ψάχνετε ανάμεσα στα πράγματά σας, αρχίζετε να τα απλώνετε όλα. Αλλά μόλις κοντεύετε να τελειώσετε, βλέπετε τη στήλη να σηκώνεται​—και πρέπει να μαζέψετε τα πράγματά σας ξανά! Αυτό δεν θα ήταν τόσο εύκολο ή βολικό. Εντούτοις, οι Ισραηλίτες χρειαζόταν να “αναχωρήσουν αμέσως μετά”.​—Αριθ. 9:17-22.

Πώς, λοιπόν, αντιδρούμε εμείς όταν λαβαίνουμε θεϊκή κατεύθυνση; Προσπαθούμε να την εφαρμόζουμε «αμέσως μετά»; Ή μήπως συνεχίζουμε να ενεργούμε έτσι όπως έχουμε συνηθίσει; Είμαστε εξοικειωμένοι με τις τρέχουσες κατευθύνσεις, όπως εκείνες που αφορούν τη διεξαγωγή οικιακών Γραφικών μελετών, το κήρυγμα σε ξενόγλωσσα άτομα, την τακτικότητα στην οικογενειακή λατρεία, τη συνεργασία με τις Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων και την ευπρεπή διαγωγή μας στις συνελεύσεις; Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο δείχνουμε την εκτίμησή μας για την καθοδηγία του Θεού είναι το να δεχόμαστε συμβουλή. Όταν πρέπει να πάρουμε βαρυσήμαντες αποφάσεις, δεν στηριζόμαστε στη δική μας σοφία αλλά αποβλέπουμε στον Ιεχωβά και στην οργάνωσή του για καθοδηγία. Και όπως ένα παιδί αναζητάει την προστασία των γονέων του όταν ξεσπάει θύελλα, έτσι και εμείς αναζητούμε προστασία στην οργάνωση του Ιεχωβά όταν τα προβλήματα αυτού του κόσμου μάς σφυροκοπούν σαν ανεμοθύελλα.

Ο Ιεχωβά χρησιμοποιούσε ατελείς ανθρώπινους εκπροσώπους για να δίνει κατεύθυνση (Αρ 10:5-8)

Όταν υπακούμε σε εκείνους που ασκούν την ηγεσία, στην ουσία υπακούμε στον Ιεχωβά.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 9:13​—Τι μπορούν να μάθουν οι Χριστιανοί από αυτή την οδηγία που δόθηκε στον Ισραήλ; (it-2 σ. 1070 ¶6)

Η Σπουδαιότητα των Συνάξεων. Η σπουδαιότητα του να αξιοποιούμε πλήρως τις προμήθειες που κάνει ο Ιεχωβά για να συναθροιζόμαστε, προκειμένου να αποκομίζουμε πνευματικά οφέλη, τονίζεται από τις διατάξεις για την τήρηση του ετήσιου εορτασμού του Πάσχα. Οποιοσδήποτε άντρας ήταν καθαρός και δεν έλειπε σε ταξίδι αλλά είχε αμελήσει να τηρήσει το Πάσχα έπρεπε να εκκοπεί, να θανατωθεί. (Αρ 9:9-14) Όταν ο Βασιλιάς Εζεκίας κάλεσε στην Ιερουσαλήμ τους κατοίκους του Ιούδα και του Ισραήλ για τον εορτασμό του Πάσχα, το μήνυμά του έλεγε εν μέρει: «Γιοι του Ισραήλ, επιστρέψτε στον Ιεχωβά . . . μη σκληρύνετε τώρα τον τράχηλό σας όπως οι προπάτορές σας. Αφήστε χώρο για τον Ιεχωβά και ελάτε στο αγιαστήριό του, το οποίο έχει αγιάσει στον αιώνα, και υπηρετήστε τον Ιεχωβά τον Θεό σας, για να απομακρυνθεί από εσάς ο φλογερός θυμός του. . . . Ο Ιεχωβά ο Θεός σας είναι φιλεύσπλαχνος και ελεήμων, και δεν θα αποστρέψει το πρόσωπό του από εσάς αν επιστρέψετε σε αυτόν». (2Χρ 30:6-9) Αν παρέλειπαν εσκεμμένα να παρακολουθήσουν τη γιορτή, αυτό οπωσδήποτε θα έδειχνε ότι είχαν εγκαταλείψει τον Θεό. Παρότι δε οι Χριστιανοί δεν τηρούν γιορτές όπως το Πάσχα, ο Παύλος τούς πρότρεψε κατάλληλα να μην εγκαταλείπουν τις τακτικές συνάξεις του λαού του Θεού, δηλώνοντας: «Ας σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλον ώστε να παρακινούμε σε αγάπη και καλά έργα, μη παύοντας να συναθροιζόμαστε, όπως έχουν συνήθεια μερικοί, αλλά ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλον, και τόσο περισσότερο όσο βλέπετε την ημέρα να πλησιάζει»

Αριθ. 9:6 Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία Παίρνει τις Αποφάσεις Του Κάτι τέτοιο θα τους ανάγκαζε να μείνουν απομονωμένοι την εβδομάδα του Πάσχα και να χάσουν όλες τις τελετουργίες και τους εορτασμούς.

Αριθ. 9:2 Το αρνί του Πάσχα που θυσιαζόταν στον αρχαίο Ισραήλ αποτελούσε τύπο.

Αριθ. 9:11, 12 “Αυτό θα Αποτελεί Ενθύμημα για Εσάς” Πώς ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στις προφητείες αυτό που γινόταν στην περίπτωση του πασχαλινού αρνιού; Οι Ισραηλίτες έλαβαν την εντολή να μη σπάσουν κανένα από τα κόκαλα του αρνιού που θα έσφαζαν για το πασχαλινό γεύμα.

Αριθ. 10:1-4 Ο Ιεχωβά Συγκεντρώνει το Χαρούμενο Λαό Του Έδωσε στον Μωυσή την οδηγία να φτιάξει δυο ασημένιες σάλπιγγες οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν για να καλείται «ολόκληρη η σύναξη . . . στην είσοδο της σκηνής της συνάντησης».

Αριθ. 9:17-22 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Εντούτοις, οι Ισραηλίτες χρειαζόταν να “αναχωρήσουν αμέσως μετά”.​

Αριθ. 10:10 Ο Νέος Κόσμος—Εσείς θα Είστε Εκεί; Ο Νόμος του Θεού, ο οποίος δόθηκε στον Ισραήλ μέσω του Μωυσή, απαιτούσε συγκεκριμένες πράξεις λατρείας κάθε μήνα, όπως αυτός σηματοδοτούνταν από τη νέα σελήνη, και κάθε εβδομάδα, όπως αυτή σηματοδοτούνταν από την ημέρα του Σαββάτου

Αριθ. 9:13 Εκπληρώνετε Όλη την Υποχρέωσή σας προς τον Θεό; Για παράδειγμα, όλα τα αρσενικά έπρεπε να συγκεντρώνονται για τρεις ετήσιες γιορτές, και ο άνθρωπος που εσκεμμένα δεν τηρούσε το Πάσχα έπρεπε να «εκκοπεί», δηλαδή να θανατωθεί.

Αριθ. 10:29 Θεοκρατική Διαχείριση στη Χριστιανική Εποχή Αργότερα, ζήτησε από το γιο του Ιοθόρ, τον Οβάβ, να τους οδηγήσει μέσα από την έρημο.

Αριθ. 10:9 Σάλπιγγα—Από το Πεδίο της Μάχης στην Αίθουσα Συναυλιών Αυτό χωρίς αμφιβολία υπενθύμισε στους Ιουδαίους την υπόσχεση του Ιεχωβά: ‘Εάν εξέλθητε εις μάχην εν τη γη υμών κατά του εχθρού του πολεμούντος εναντίον υμών, τότε θέλετε σαλπίζει αλαλαγμόν [πολεμικό κάλεσμα, ΜΝΚ] δια των σαλπίγγων και θέλετε ελθεί εις ενθύμησιν ενώπιον Ιεχωβά του Θεού υμών και θέλετε διασωθή εκ των εχθρών υμών’.

Αριθ. 9:6-8 Ιεχωβά, ο ‘Κριτής Όλης της Γης’ που Δεν Είναι Προσωπολήπτης Όταν αμφέβαλλε, υπέβαλλε το ζήτημα στον Ιεχωβά.

Αριθ. 10:33-36 Αυτός Φρόντισε τον Ισραήλ στο Σινά Άλλες φορές φαίνεται ότι τους κατηύθυνε σε «τόπον αναπαύσεως» όπου οι πραγματικές τους ανάγκες μπορούσαν να καλυφτούν από φυσικά αποθέματα.

Αριθ. 10:3 Είστε Συνεπείς στην Ώρα Σας; Έδωσε επίσης στον Μωυσή οδηγίες για τις συναθροίσεις: ‘Όλη η σύναξη πρέπει να είναι εκεί στην καθορισμένη συνάντηση’.

Αριθ. 9:14 Ποιος Είναι ο Σκοπός της Προφητείας; Παρ’ όλο που οι αποκαλύψεις σχετικά με την αλήθεια δεν δόθηκαν σε άλλα έθνη, άτομα από τα έθνη αυτά μπορούσαν να ενωθούν με τους Ισραηλίτες στη λατρεία, και μερικοί απ’ αυτούς συμπεριλήφθηκαν μάλιστα και στη γενεαλογική γραμμή του «σπέρματος».

Αριθ. 9:10, 11 Ο Νόμος του Θεού στον Ισραήλ είχε μια ειδική διευθέτηση για κάποιον που δεν ήταν σε θέση να πάρει μέρος στο τακτικό Πασχαλινό δείπνο· το άτομο θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένα μήνα (30 μέρες) αργότερα.

Αριθ. 9:14 Θα Λατρεύετε τον Θεό με τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ Τρόπο; Αλλά, έπρεπε να εκτιμήσουν ότι ο Θεός πολιτευόταν μ’ έναν οργανωμένο λαό και ότι η λατρεία Του είχε επίκεντρο ένα λαό στην Ιερουσαλήμ.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: