ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 25, 26

«Μπορεί Ένα Άτομο να Κάνει τη Διαφορά;»

Ο Ισραήλ παρασύρθηκε από τον Μωάβ και διέπραξε αδικοπραγία Αριθ. 25:1, 2· lvs σ. 118 ¶1, 2)

ΚΑΠΟΙΟΣ ψαράς πηγαίνει σε ένα σημείο όπου ξέρει ότι θα βρει τα ψάρια που θέλει να πιάσει. Διαλέγει δόλωμα και ρίχνει την πετονιά. Περιμένει υπομονετικά και, όταν το ψάρι τσιμπήσει, την τραβάει απότομα για να γαντζωθεί το αγκίστρι στο στόμα του και ανεβάζει γρήγορα το ψάρι.

Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να παγιδευτούν και οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, λίγο προτού οι Ισραηλίτες φτάσουν στην Υποσχεμένη Γη, στρατοπέδευσαν στις πεδιάδες του Μωάβ. Ο βασιλιάς του Μωάβ υποσχέθηκε σε έναν άντρα που λεγόταν Βαλαάμ πολλά χρήματα αν καταριόταν τον Ισραήλ. Τελικά, ο Βαλαάμ βρήκε τρόπο να κάνει τους Ισραηλίτες να φέρουν οι ίδιοι κατάρα στον εαυτό τους. Διάλεξε προσεκτικά το δόλωμα. Έστειλε νεαρές Μωαβίτισσες στο στρατόπεδο των Ισραηλιτών για να ξελογιάσουν τους άντρες.​—Αριθμοί 22:1-7· 31:15, 16· Αποκάλυψη 2:14.

Η ανοσιότητα και η ιδιοτέλεια του Ισραήλ επέφεραν τον θυμό του Ιεχωβά Αριθ. 25:3-5· lvs σ. 119 ¶4)

Γιατί παγιδεύτηκαν τόσο πολλοί Ισραηλίτες από το σχέδιο του Βαλαάμ; Επειδή σκέφτηκαν μόνο τη δική τους ιδιοτελή απόλαυση και ξέχασαν όλα όσα είχε κάνει ο Ιεχωβά για αυτούς. Οι Ισραηλίτες είχαν πολλούς λόγους για να είναι όσιοι στον Θεό. Τους είχε ελευθερώσει από τη δουλεία στην Αίγυπτο, τους είχε θρέψει στην έρημο και τους είχε φέρει με ασφάλεια στα σύνορα της Υποσχεμένης Γης. (Εβραίους 3:12) Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι δελεάστηκαν από τη σεξουαλική ανηθικότητα. Ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Ούτε να διαπράττουμε σεξουαλική ανηθικότητα, όπως διέπραξαν σεξουαλική ανηθικότητα μερικοί από αυτούς και έπεσαν».​—1 Κορινθίους 10:8.

Ο Ιεχωβά απομάκρυνε την οργή του χάρη στην αποφασιστική πράξη θάρρους ενός ατόμου Αριθ. 25:6-11)

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Σε ποιες καταστάσεις χρειάζομαι θάρρος για να διαφέρω από τους γύρω μου;”

Νεαρή αδελφή χρησιμοποιεί το ειδικό βιβλιάριο “Προέλευση της Ζωής” καθώς παρουσιάζει μια έκθεση στην τάξη της. Μια συμμαθήτριά της σηκώνει το χέρι της.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 26:55, 56​—Γιατί ήταν σοφός ο τρόπος με τον οποίο διαμοίρασε ο Ιεχωβά την εδαφική κληρονομιά ανάμεσα στις φυλές; (it-2 σ. 522 ¶1, 2)

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η διανομή της γης μεταξύ των φυλών ρυθμιζόταν με βάση δύο παράγοντες: το αποτέλεσμα της κλήρωσης και το μέγεθος της φυλής. Ο κλήρος ίσως καθόριζε μόνο κατά προσέγγιση τη θέση της εδαφικής κληρονομιάς κάθε φυλής, υποδεικνύοντας έτσι για την κληρονομιά κάποιο τμήμα της γης στο Β, στο Ν, στην Α ή στη Δ, κατά μήκος της παράκτιας πεδιάδας ή στην ορεινή περιοχή. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης ήταν από τον Ιεχωβά και έτσι απέτρεπε τις αντιζηλίες ή τις διαμάχες ανάμεσα στις φυλές. (Παρ 16:33) Επίσης, με αυτό το μέσο ο Θεός κατηύθυνε τα πράγματα έτσι ώστε η θέση κάθε φυλής να ανταποκρίνεται στη θεόπνευστη προφητεία που εξήγγειλε ο πατριάρχης Ιακώβ στην επιθανάτια κλίνη του, όπως αυτή είναι καταγραμμένη στα εδάφια Γένεση 49:1-33.

Αφού καθοριζόταν η γεωγραφική θέση της φυλής μέσω της κλήρωσης, ήταν απαραίτητο να καθοριστεί στη συνέχεια η έκταση της περιοχής της με βάση το δεύτερο παράγοντα: το μέγεθός της συγκριτικά με το μέγεθος των άλλων φυλών. «Πρέπει να μοιραστείτε με κλήρο τη γη ως ιδιοκτησία, σύμφωνα με τις οικογένειές σας. Στον πολυπληθή πρέπει να αυξήσετε την κληρονομιά του και στον ολιγάριθμο πρέπει να μειώσετε την κληρονομιά του. Ο τόπος που θα του πέσει με κλήρο, αυτός θα γίνει δικός του». (Αρ 33:54) Το αποτέλεσμα της κλήρωσης ως προς τη βασική γεωγραφική τοποθεσία ίσχυε, αλλά μπορούσαν να γίνουν τροποποιήσεις στο μέγεθος της κληρονομιάς. Παραδείγματος χάρη, όταν η περιοχή του Ιούδα αποδείχτηκε πολύ μεγάλη, η έκτασή της μειώθηκε με την παραχώρηση τμημάτων της στη φυλή του Συμεών.—Ιη 19:9.

Αριθ. 25:11. Τι παράδειγμα ζήλου για τη λατρεία του Ιεχωβά έθεσε για εμάς ο Φινεές! Δεν θα πρέπει η επιθυμία που έχουμε να διατηρούμε την εκκλησία καθαρή να μας υποκινεί να αναφέρουμε στους Χριστιανούς πρεσβυτέρους όποιες περιπτώσεις χονδροειδούς ανηθικότητας τυχαίνει να γνωρίζουμε;

Αριθ. 25:1-3 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Δικαιολογημένα, «ο Ιεχωβά οργίστηκε» με τους Ισραηλίτες.​

Αριθ. 25:3, 5 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Ωστόσο, ξανά και ξανά, οι Ισραηλίτες επέλεγαν τη λατρεία του Βάαλ.

Αριθ. 26:65 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Αργότερα προείπε ότι ολόκληρη εκείνη η γενιά των Ισραηλιτών θα πέθαινε στην έρημο, με εξαίρεση τον Ιησού του Ναυή και τον Χάλεβ.

Αριθ. 25:1-9 «Να Φεύγετε από τη Σεξουαλική Ανηθικότητα!» Ισραηλίτες πέθαναν ακριβώς στο κατώφλι της Υποσχεμένης Γης.​

Αριθ. 25:1-9 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Ο Μωαβίτης βασιλιάς Βαλάκ μίσθωσε τον Βαλαάμ για να καταραστεί τους Ισραηλίτες, και ο Βαλαάμ υπέδειξε στον Βαλάκ πώς να παρασύρει τους άντρες του Ισραήλ στην ανηθικότητα και στην ειδωλολατρία.

Αριθ. 25:11 «Θα Βάλω Τέλος στην Πορνεία Σου» Πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά δεν ανέχεται κανέναν ανταγωνισμό στη λατρεία, καμιά ανοσιότητα!

Αριθ. 25:3 «Ο Ιεχωβά ο Θεός μας Είναι Ένας Ιεχωβά» Σε πολλά μέρη, ο Βάαλ ήταν και ο τοπικός πολιούχος θεός.

Αριθ. 26:52-56 Προετοιμαστείτε Τώρα για τη Ζωή στον Νέο Κόσμο Στην Υποσχεμένη Γη, η κληρονομιά των Ισραηλιτών διαμοιράστηκε με κλήρο.

Αριθ. 25:6-8, 14, 15 Να Είστε σε Εγρήγορση—Ο Σατανάς Θέλει να σας Καταβροχθίσει! Ή όταν διαβάζετε για την τραγική κατάληξη του ανήθικου Ζιμβρί και του άπληστου Γιεζί, μπορείτε να «δείτε» το λιοντάρι που βρυχιέται να πανηγυρίζει για τη νίκη του;​

Αριθ. 25:1-5, 9 Αφήστε τον Ιεχωβά να Ενισχύσει και να Προστατέψει το Γάμο Σας Για σκεφτείτε​—ήταν τόσο κοντά στην κληρονομιά τους, την οποία περίμεναν τόσο πολύ καιρό, αλλά έχασαν θαυμάσιες ευλογίες επειδή ενέδωσαν στον πειρασμό.​

Αριθ. 25:1-3, 9 Ηθικές Εκλεπτύνσεις—Αντανακλούν την Αγιότητα του Θεού Ο Σατανάς εφάρμοσε την ίδια τακτική με τραγική επιτυχία τον καιρό του Βαλαάμ, και σε αυτές τις τελευταίες ημέρες τη χρησιμοποιεί περισσότερο από ποτέ.​

Αριθ. 26:10 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Και όντως, ο Ιεχωβά έκανε φανερή τη διαφορά ανάμεσα στους γνήσιους και στους κίβδηλους λάτρεις όταν «βγήκε φωτιά από τον Ιεχωβά και κατέφαγε [τον Κορέ και] τους διακόσιους πενήντα άντρες που πρόσφεραν το θυμίαμα».

Αριθ. 26:52-55 Να Εκτιμάτε τις Ιδιότητες του Ιεχωβά στο Πλήρες Γνώριζαν ότι η οικογένειά τους, όπως άλλες ισραηλιτικές οικογένειες, θα λάβαινε μια κληρονομιά γης που αναλογούσε στον πατέρα τους.

Αριθ. 25:1-3, 9 Διαφυλάξτε την Κληρονομιά σας Κάνοντας Σοφές Επιλογές Ο Σατανάς προσπαθούσε ανέκαθεν να επηρεάσει τους υπηρέτες του Θεού ώστε να κάνουν επιλογές που θα μπορούσαν να τους στερήσουν την κληρονομιά τους.

Αριθ. 25:1, 2 Μιμείστε Εσείς τον Φινεές Όταν Αντιμετωπίζετε Προκλήσεις; Και ο λαός άρχισε να τρώει και να προσκυνάει τους θεούς τους».

Αριθ. 25:1, 9 Ο Ιεχωβά Είναι ο Υπέρτατος Κύριός Μας! Σε εκείνη την περίπτωση, χιλιάδες Ισραηλίτες πέθαναν εξαιτίας της αμαρτίας τους.

Αριθ. 26:10, 11 Η οσιότητά τους στον Ιεχωβά είχε ως αποτέλεσμα να διαφυλαχτεί η δική τους ζωή.​

Αριθ. 26:11 Αρχαία Θραύσματα Αγγείων Επιβεβαιώνουν τη Βιβλική Αφήγηση Για παράδειγμα, σε ένα θραύσμα αναφέρονται «οι γιοι του Κορέ» για τους οποίους γίνεται μνεία στα εδάφια Αριθ. 26:11

Αριθ. 25:1-3, 6-9 Να Κρατάτε Γερά το Όνομα του Ιησού Ο δίκαιος θυμός του Ιεχωβά άναψε, και ο Θεός έστειλε μια μάστιγα που θανάτωσε 24.000 από εκείνους τους πόρνους Ισραηλίτες—η μάστιγα σταμάτησε μόνο όταν ο ιερέας Φινεές έλαβε δραστικά μέτρα για να απομακρύνει το κακό από τον Ισραήλ.

Αριθ. 25:11 “Διαλέξτε τη Ζωή για να Παραμείνετε Ζωντανοί” Έδωσαν πρόθυμα στον Ιεχωβά την αποκλειστική τους αφοσίωση.

Αριθ. 25:1-9 Ας σας Διαφυλάττουν τα «Λόγια» του Ιεχωβά Αυτή η στρατηγική ήταν αποτελεσματική στον αρχαίο Ισραήλ και οδήγησε στο θάνατο 24.000 ατόμων ακριβώς στο κατώφλι της Υποσχεμένης Γης.

Αριθ. 26:10 Ποιοι θα Αναστηθούν; Έτσι λοιπόν, είτε με το ότι άνοιξε η γη και τους κατάπιε είτε με το ότι τους κατέφαγε φωτιά όπως συνέβη στον Κορέ και στους 250 Λευίτες που πήραν το μέρος του, όλοι αυτοί οι στασιαστές κατέληξαν στον Σιεόλ, ή αλλιώς Άδη.

Αριθ. 25:1-9 Ευχαριστούν τον Θεό Όλα τα Πάρτι; Πιστεύεις ότι ήταν σωστό να πάνε σε ένα τέτοιο πάρτι;— Ο Ιεχωβά δεν ευχαριστήθηκε με αυτό και τιμώρησε τους Ισραηλίτες.

Αριθμ. 25:1-9 Τι Θυμόταν ο Ιησούς του Ναυή Αναμφίβολα με μεγάλη στενοχώρια ο Ιησούς του Ναυή έμαθε ότι λόγω του ότι ο Μωυσής δεν αγίασε τον Ιεχωβά στο περιστατικό με τα νερά της Μεριβά, ο Μωυσής θα έμενε και αυτός έξω από τη γη της υπόσχεσης.

Αριθ. 25:4-13 Πρέπει οι Χριστιανοί να Είναι Ζηλότυποι; Η άμεση ενέργεια του Φινεές σταμάτησε την τιμωρό μάστιγα που είχε ήδη αφαιρέσει τη ζωή 24.000 ατόμων, και ο Ιεχωβά τον αντάμειψε με μια διαθήκη σύμφωνα με την οποία η ιεροσύνη θα παρέμενε στη γενεαλογική του γραμμή στον αιώνα.​

Αριθ. 25:1-3 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Μακροθυμίας Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι Ισραηλίτες παραπονέθηκαν για την τροφή που τους προμήθευε θαυματουργικά ο Ιεχωβά στην έρημο, γόγγυσαν εναντίον του Μωυσή και του Ααρών, μίλησαν εναντίον του Ιεχωβά και διέπραξαν πορνεία με ειδωλολάτρες, συμμετέχοντας μάλιστα στη λατρεία του Βάαλ.

Αριθ. 25:1-18 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά Όταν Εκπαιδεύετε τα Παιδιά Σας Απέναντι σε ποιον κίνδυνο ιδιαίτερα πρέπει να είναι άγρυπνοι οι στοργικοί γονείς; Δείξτε το με παράδειγμα.9 Ο Ιεχωβά Θεός προειδοποίησε τους Ισραηλίτες για τις συνέπειες των κακών συναναστροφών.

Αριθ. 25:1-11 Είστε Πραγματικά Ανεκτικοί; Ο Ιεχωβά Θεός επιδοκίμασε αυτό που έκανε, λέγοντας: «Ο Φινεές . . . απομάκρυνε την οργή μου από τους γιους του Ισραήλ με το να μην ανεχτεί ανάμεσά τους κανέναν απολύτως ανταγωνισμό απέναντί μου».​

Αριθ. 25:1-9 Μη Γίνεστε Ακροατές που Ξεχνούν Μερικοί αναμείχθηκαν σε ειδωλολατρία και σεξουαλική ανηθικότητα.​

Αριθ. 25:1-15 Εξακολουθήστε να Περπατάτε με τον Θεό Όταν διάφοροι άντρες από το στρατόπεδο του Ισραήλ άρχισαν να θεωρούν επιθυμητές αυτές τις συναναστροφές, δελεάστηκαν να κάνουν πράγματα που γνώριζαν ότι ήταν εσφαλμένα, και αυτό τους στοίχισε τη ζωή.

Αριθ. 25:1-9 Να Φυλάγεστε από τους Ψευδοδιδασκάλους! Ως αποτέλεσμα, πολλοί από το λαό του Θεού παραπλανήθηκαν από τις Μωαβίτισσες, και 24.000 θανατώθηκαν για την ανήθικη διαγωγή τους.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: