ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 32, 33

«Διώξτε Όλους τους Κατοίκους Αυτής της Γης»

Ο Ιεχωβά έδωσε στους υπηρέτες του την εντολή να εξαλείψουν από την Υποσχεμένη Γη οτιδήποτε θα μπορούσε να τους κάνει να προσκόψουν (Αρ 33:52· w10 1/8 23)

Τι ήταν οι «υψηλοί τόποι» τους οποίους αναφέρουν συχνά οι Εβραϊκές Γραφές;

Όταν οι Ισραηλίτες επρόκειτο να μπουν στην Υποσχεμένη Γη, ο Ιεχωβά τούς είπε να εξαλείψουν όλους τους τόπους λατρείας των Χαναναίων που ζούσαν εκεί. «Πρέπει να . . . καταστρέψετε όλα τα πέτρινα ομοιώματά τους, και όλες τις εικόνες τους από χυτό μέταλλο πρέπει να τις καταστρέψετε, και όλους τους ιερούς υψηλούς τόπους τους πρέπει να τους αφανίσετε», πρόσταξε ο Θεός. (Αριθμοί 33:52) Αυτά τα κέντρα ψεύτικης λατρείας μπορεί να ήταν είτε ανοιχτοί χώροι στις κορυφές λόφων είτε κατασκευασμένες εξέδρες σε άλλα σημεία, όπως κάτω από δέντρα ή μέσα σε πόλεις. (1 Βασιλέων 14:23· 2 Βασιλέων 17:29· Ιεζεκιήλ 6:3) Ίσως διέθεταν θυσιαστήρια, ιερές στήλες ή ιερούς στύλους, ομοιώματα, στήλες θυμιάματος, καθώς και άλλα συναφή λατρευτικά αντικείμενα.

Ο Ιεχωβά θα ευλογούσε τις αποφασιστικές τους προσπάθειες να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της γης (Αρ 33:53)

Τρεις νεαροί είναι πωρωμένοι με ένα βίαιο βιντεοπαιχνίδι.

Οι Ισραηλίτες θα είχαν προβλήματα αν δεν κατατρόπωναν τους εχθρούς τους (Αρ 33:55, 56· w08 15/2 σ. 27 ¶5, 6· it-2 σ. 1248 ¶4)

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις οι οποίες μοιάζουν με εκείνες που αντιμετώπισαν οι Ισραηλίτες. Η σύγχρονη κοινωνία έχει τα δικά της είδωλα. Αυτά περιλαμβάνουν το χρήμα, προσωπικότητες του κόσμου της ψυχαγωγίας, αστέρες του αθλητισμού, πολιτικά συστήματα, ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες, ακόμη δε και μέλη της οικογένειας. Οτιδήποτε από τα παραπάνω θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το επίκεντρο της ζωής μας. Το να καλλιεργούμε στενές φιλίες με όσους δεν αγαπούν τον Ιεχωβά μπορεί να μας οδηγήσει σε πνευματικό όλεθρο.

Νεαρός κλείνει την τηλεόραση.

Το αθέμιτο σεξ αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της λατρείας του Βάαλ το οποίο έλκυσε και δελέασε πολλούς Ισραηλίτες. Παρόμοιες παγίδες εξακολουθούν να θερίζουν θύματα ανάμεσα στο λαό του Θεού. Παραδείγματος χάρη, ένα «κλικ» στο ποντίκι του κομπιούτερ στο ιδιωτικό περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να είναι αρκετό για να καταστραφεί η καλή συνείδηση ενός περίεργου ή απρόσεκτου ατόμου. Πόσο θλιβερό θα ήταν αν ένας Χριστιανός δελεαζόταν από την πορνογραφία στο Ιντερνέτ!

Ενεργώντας σοφά, ο Ιησούς του Ναυή «δεν αφαίρεσε λέξη από όλα όσα είχε διατάξει ο Ιεχωβά τον Μωυσή» σχετικά με την καταστροφή των Χαναναίων. (Ιη 11:15) Αλλά το ισραηλιτικό έθνος δεν ακολούθησε το καλό του παράδειγμα ώστε να εξαλείψει τελείως την εστία μόλυνσης του τόπου. Η συνεχιζόμενη παρουσία των Χαναναίων ανάμεσά τους μίανε τον Ισραήλ και αυτό, με την πάροδο του χρόνου, συντέλεσε αναμφίβολα στο να συμβούν περισσότεροι θάνατοι (για να μη μιλήσουμε για τη συμβολή του στο έγκλημα, στην ανηθικότητα και στην ειδωλολατρία) από όσους θα είχε προκαλέσει η διατεταγμένη εξόντωση όλων των Χαναναίων αν είχε εφαρμοστεί πιστά. (Αρ 33:55, 56· Κρ 2:1-3, 11-23· Ψλ 106:34-43) Ο Ιεχωβά είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλίτες ότι η δικαιοσύνη του και οι κρίσεις του δεν θα ήταν μεροληπτικές και ότι, αν σύναπταν σχέσεις με τους Χαναναίους, αν έρχονταν σε επιγαμία με αυτούς, αν ασκούσαν συγκρητισμό και υιοθετούσαν τα θρησκευτικά τους έθιμα και τις εξαχρειωτικές τους συνήθειες, τότε αναπόφευκτα θα επέφεραν στον εαυτό τους το ίδιο διάταγμα εξόντωσης, με αποτέλεσμα να “εξεμέσει ο τόπος” και τους ίδιους.—Εξ 23:32, 33· 34:12-17· Λευ 18:26-30· Δευ 7:2-5, 25, 26.

Για να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά, πρέπει να εξαλείψουμε από τη ζωή μας κάθε συνήθεια που μας μολύνει ηθικά και πνευματικά. (Ιακ 1:21) Ο Ιεχωβά μάς δίνει τη δύναμη να καταπολεμούμε τις αμαρτωλές μας τάσεις και να αντιστεκόμαστε στις μολυσματικές επιρροές του κόσμου.

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 33:54​—Πώς μοιράστηκε η γη στις φυλές του Ισραήλ; (it-2 σ. 522 ¶2)

Αριθ. 32:6-12 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Ή, είναι πιθανό να πάρουμε συνετές αποφάσεις όταν είμαστε αποθαρρυμένοι;

Αριθ. 33:52 Καταστροφική Δύναμη​—«Ο Ιεχωβά Είναι Ανδρείος Πολεμιστής Η Χαναάν έγινε γη ειδωλολατρίας, αιματοχυσίας και εξαχρειωτικών σεξουαλικών συνηθειών.

Αριθ. 33:43 “Από τα Βουνά θα Εξορύσσεις Χαλκό” Η αφήγηση αναφέρει: «Αν κάποιο φίδι είχε δαγκώσει έναν άνθρωπο και εκείνος προσήλωνε το βλέμμα του στο χάλκινο φίδι, τότε παρέμενε ζωντανός».​

Αριθ. 33:52 Σε μερικούς από αυτούς τους χώρους τοποθετούσαν θυσιαστήρια, ιερές στήλες ή ιερούς στύλους και άλλα συναφή θρησκευτικά αντικείμενα για να κάνουν τελετές τις οποίες καταδίκαζε ο Θεός.

Αριθ. 33:52 Συμβιβάζεται ο Πόλεμος με τη Χριστιανοσύνη; Ακόμη και παιδιά θανατώνονταν στην πυρά ως θυσία.

Αριθ. 32:11, 12 Θαρραλέοι Μέσω Πίστης και Θεοσεβούς Φόβου Σκεφτείτε τα εξής: Επέζησαν από τη 40χρονη οδοιπορία στην έρημο, όπως είχε υποσχεθεί ο Θεός.

Αριθ. 32:1 Τι Αναμένει ο Ιεχωβά από Εμάς; Όπως ακριβώς τα πρόβατα στη Βασάν και στη Γαλαάδ τρέφονταν σε πλούσια βοσκοτόπια και ευημερούσαν, έτσι και ο λαός του Θεού σήμερα απολαμβάνει πνευματική ευημερία—μια ακόμη ευλογία για όσους περπατάνε με τον Θεό με μετριοφροσύνη.​

Αριθ. 32:9-13 Ο Ιεχωβά μάς Δείχνει Πώς να Μετράμε τις Ημέρες Μας Εφόσον αυτός ο ψαλμός τονίζει το εφήμερο της ανθρώπινης ζωής, πιθανώς γράφτηκε μετά την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή δουλεία και στη διάρκεια της 40χρονης οδοιπορίας τους στην έρημο, όταν χιλιάδες θάνατοι οδήγησαν μια άπιστη γενιά στο τέλος της.

Αριθ. 32:23 Να Φυλάγεστε από τη Σκλήρυνση της Αμαρτίας! Αργά ή γρήγορα «η αμαρτία σας θα σας καταφθάσει», με πικρές συνέπειες.

Αριθ. 32:23 Γιατί να Αναφέρετε Κάτι που Είναι Κακό; Αυτό γίνεται επειδή γνωρίζουμε ότι όλα τα πράγματα είναι «τελείως εκτεθειμένα» στον Ιεχωβά και, αν το άτομο είναι ένοχο, τελικά οι αμαρτίες του θα ‘το καταφθάσουν’.

Αριθ. 33:52 Πώς να Παραμείνουμε Ενάρετοι Μέσα σε έναν Κόσμο Γεμάτο Φαυλότητα Η σεξουαλική εξαχρείωση και η ειδωλολατρία είχαν σφραγίσει ανεξίτηλα τη λατρεία τους.

Αριθ. 33:1-6 Τίνος την Καθοδήγηση Μπορείτε να Εμπιστευτείτε; Ωστόσο, ο Θεός είχε μια άλλη διαδρομή υπόψη.

Αριθ. 32:16 Τα Πρόβατα του Ιεχωβά Χρειάζονται Τρυφερή Φροντίδα Είναι σαν να βρισκόμασταν προφυλαγμένοι από τα κακόβουλα αρπακτικά μέσα σε μια μάντρα με ισχυρούς πέτρινους τοίχους.

Αριθ, 32:12 Να Περπατάτε Θαρραλέα στις Οδούς του Ιεχωβά Αυτοί ‘ακολούθησαν τον Ιεχωβά πλήρως’.

Αριθ. 33:4 Ποιος Είναι ο Ιεχωβά; Οι πληγές έκαναν φανερή την ανωτερότητα του Ιεχωβά απέναντι στις θεότητες των Αιγυπτίων.

Αριθ. 33:50-53 Ο Βέβαιος Λόγος του Θεού Πόσο καθησυχαστικός ήταν αυτός ο βέβαιος λόγος του Θεού για τον Ιησού του Ναυή!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: