ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΑΛΑΤΕΣ 1-3

«Του Αντιστάθηκα Πρόσωπο με Πρόσωπο»

Γαλ. 2:11-14 Πώς μας διδάσκει αυτή η αφήγηση τα παρακάτω μαθήματα;

Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι.​—w18.03 σ. 31, 32 ¶16

Να θυμάστε ότι μπορεί να μην είναι εύκολο για τους πρεσβυτέρους να μας πλησιάσουν για να μας δώσουν την αναγκαία συμβουλή. Φανταστείτε, λόγου χάρη, πόσο δύσκολο πρέπει να ήταν για τον προφήτη Νάθαν να μιλήσει στον βασιλιά Δαβίδ όταν εκείνος προσπάθησε να συγκαλύψει τη χονδροειδή αμαρτία του! (2 Σαμ. 12:1-14) Παρόμοια, ο απόστολος Παύλος αναμφίβολα χρειάστηκε να οπλιστεί με θάρρος για να διορθώσει τον Πέτρο, έναν από τους 12 αποστόλους, όταν εκείνος μεροληπτούσε υπέρ των Ιουδαίων αδελφών του. (Γαλ. 2:11-14) Πώς μπορείτε λοιπόν να ελαφρύνετε το φορτίο των πρεσβυτέρων στην εκκλησία σας; Να είστε ταπεινοί, προσιτοί και ευγνώμονες. Να βλέπετε τη βοήθειά τους ως έκφραση της αγάπης του Θεού για εσάς. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει εσάς αλλά θα βοηθήσει και εκείνους να επιτελούν το έργο τους με περισσότερη χαρά.

Ο φόβος του ανθρώπου είναι παγίδα.​—it-2 σ. 620 ¶6

Λίγο καιρό αργότερα, πήγε και ο ίδιος ο Πέτρος στην Αντιόχεια της Συρίας και άρχισε να συναναστρέφεται με τους Εθνικούς Χριστιανούς. Όταν, όμως, έφτασαν από την Ιερουσαλήμ κάποιοι Ιουδαίοι, αυτός, ενδίδοντας προφανώς στο φόβο των ανθρώπων, αποχωρίστηκε από τους μη Ιουδαίους, ενεργώντας έτσι ενάντια στην κατεύθυνση του πνεύματος σύμφωνα με την οποία οι σαρκικές διακρίσεις δεν ισχύουν για τον Θεό. Ακόμη και ο Βαρνάβας παρασύρθηκε. Όταν το διέκρινε αυτό ο Παύλος, επέκρινε δημόσια τον Πέτρο με τόλμη, δεδομένου ότι η συμπεριφορά του ήταν επιζήμια για την πρόοδο της Χριστιανοσύνης.—Γα 2:11-14.

Ο Παύλος αντιστέκεται πρόσωπο με πρόσωπο στον Πέτρο καθώς κάποιοι άλλοι τους παρατηρούν

Οι υπηρέτες του Ιεχωβά, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί που ασκούν την ηγεσία, δεν είναι τέλειοι.​—w10 15/6 σ. 17, 18 ¶12

Ίσως να μην παραξενευόμαστε όταν ανακύπτουν τέτοια προβλήματα με κάποιον που δεν ανήκει στη Χριστιανική εκκλησία. Γνωρίζουμε ότι η ζωή στο σύστημα του Σατανά είναι συχνά άδικη και ότι χρειάζεται να αγωνιζόμαστε για να μην αφήνουμε τους ασεβείς να μας εξοργίζουν. (Ψαλμ. 37:1-11· Εκκλ. 8:12, 13· 12:13, 14) Ωστόσο, όταν δημιουργούνται προβλήματα με έναν πνευματικό αδελφό ή αδελφή, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνο. Μια αδελφή θυμάται: «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για εμένα όταν ήρθα στην αλήθεια ήταν να δεχτώ το γεγονός ότι ο λαός του Ιεχωβά δεν είναι τέλειος». Έχουμε βγει από έναν ψυχρό και άστοργο κόσμο, αναμένοντας ότι όλοι στην εκκλησία θα συμπεριφέρονται μεταξύ τους με Χριστιανική καλοσύνη. Επομένως, αν ένας συγχριστιανός μας, ιδίως κάποιος με προνόμια στην εκκλησία, ενεργεί με απερίσκεπτο ή μη Χριστιανικό τρόπο, μπορεί να πληγωθούμε ή να θυμώσουμε. “Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο λαό του Ιεχωβά;” ίσως ρωτήσουμε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τέτοια πράγματα συνέβαιναν ακόμη και μεταξύ χρισμένων Χριστιανών την εποχή των αποστόλων. (Γαλ. 2:11-14· 5:15· Ιακ. 3:14, 15) Πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν επηρεαζόμαστε προσωπικά;

Πρέπει να συνεχίσουμε να ξεριζώνουμε την προκατάληψη.​—w18.08 σ. 9 ¶5

Μέσω του Πέτρου, ο Ιεχωβά ήθελε να βοηθήσει όλους τους Χριστιανούς να κατανοήσουν ότι δεν είναι προσωπολήπτης. Δεν δίνει καμία σημασία στις φυλετικές, στις εθνικές ή στις γλωσσικές διαφορές. Όποιος φοβάται τον Θεό και κάνει το σωστό είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν. (Γαλ. 3:26-28· Αποκ. 7:9, 10) Ασφαλώς αναγνωρίζετε ότι αυτό είναι αλήθεια. Τι γίνεται όμως αν μεγαλώσατε σε μια χώρα ή σε ένα σπίτι όπου αφθονεί η προκατάληψη; Αν και εσείς μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας απροσωπόληπτο, βαθιά μέσα σας ίσως υποβόσκει η προκατάληψη. Ακόμα και ο Πέτρος, ο οποίος είχε το προνόμιο να αποκαλύψει την αμεροληψία του Ιεχωβά, αργότερα φέρθηκε με προκατάληψη. (Γαλ. 2:11-14) Πώς μπορούμε να υπακούμε στον Ιησού και να μην κρίνουμε από την εξωτερική εμφάνιση;

Γαλ. 2:11-13​—Όταν επισκέφτηκαν τον Πέτρο Ιουδαίοι Χριστιανοί, ο φόβος του ανθρώπου τον έκανε να απομακρυνθεί από τους Εθνικούς αδελφούς του (w17.04 σ. 27 ¶16)

Διαβάστε Γαλάτες 2:11-14. Ο Πέτρος ενέδωσε στην παγίδα του φόβου του ανθρώπου. (Παρ. 29:25) Παρά το ότι ήξερε από πρώτο χέρι τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά στο ζήτημα, ο Πέτρος φοβήθηκε για τη γνώμη που θα σχημάτιζαν οι περιτμημένοι Ιουδαίοι που ανήκαν στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Ο απόστολος Παύλος, που ήταν και ο ίδιος παρών σε εκείνη τη συνάθροιση στην Ιερουσαλήμ το 49 Κ.Χ., μίλησε ευθέως στον Πέτρο στην Αντιόχεια και ξεσκέπασε την υποκρισία του. (Πράξ. 15:12· Γαλ. 2:13) Πώς θα αντιδρούσαν σε αυτή την αδικία οι Εθνικοί Χριστιανοί που επηρεάστηκαν προσωπικά από το λάθος του Πέτρου; Θα επέτρεπαν στον εαυτό τους να προσκόψει; Μήπως θα έχανε ο Πέτρος τα πολύτιμα προνόμιά του εξαιτίας του λάθους του;

Γαλ. 2:14​—Ο Παύλος διόρθωσε τον Πέτρο (w13 15/3 σ. 5 ¶12)

Ο Πέτρος, εξαιτίας του φόβου του ανθρώπου, κάποιες φορές πρόσκοψε σοβαρά. Ωστόσο, παρέμεινε όσιος στον Ιησού και στον Ιεχωβά. Λόγου χάρη, αρνήθηκε δημόσια τον Κύριό του, όχι μόνο μία φορά, αλλά τρεις. (Λουκ. 22:54-62) Μεταγενέστερα, δεν ενήργησε Χριστιανικά όταν συμπεριφέρθηκε στους Εθνικούς πιστούς σαν να μην ήταν τόσο καλοί όσο οι περιτμημένοι Ιουδαίοι Χριστιανοί. Ο απόστολος Παύλος, όμως, έβλεπε το ζήτημα ξεκάθαρα​—στην εκκλησία δεν υπήρχε χώρος για ταξικές διακρίσεις. Η στάση του Πέτρου ήταν εσφαλμένη. Προτού επηρεαστούν δυσμενώς οι αδελφοί, ο Παύλος επενέβη συμβουλεύοντάς τον ευθέως, πρόσωπο προς πρόσωπο. (Γαλ. 2:11-14) Μήπως η υπερηφάνεια του Πέτρου πληγώθηκε τόσο πολύ ώστε παραιτήθηκε από τον αγώνα για ζωή; Όχι. Έλαβε σοβαρά υπόψη τη συμβουλή του Παύλου, την εφάρμοσε και συνέχισε τον αγώνα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γαλ. 2:20​—Πώς πρέπει να θεωρείτε το λύτρο, και γιατί; (w14 15/9 σ. 16 ¶20, 21)

(α) Πώς μπορούν οι στοχασμοί για το λύτρο να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά αισθήματα; (β) Τι πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όσον αφορά τις θλίψεις;

Τι θα λεχθεί για τις ύπουλες επιθέσεις; Πώς μπορούμε, λόγου χάρη, να υπερνικήσουμε τα αισθήματα αποθάρρυνσης; Ένας από τους πιο δραστικούς τρόπους είναι το να κάνουμε στοχασμούς για το λύτρο. Αυτό έκανε ο απόστολος Παύλος. Ήξερε καλά ότι μερικές φορές ένιωθε ταλαίπωρος. Αλλά ήξερε επίσης ότι ο Χριστός πέθανε, όχι για τέλειους ανθρώπους, αλλά για αμαρτωλούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Παύλος. Έγραψε μάλιστα: «Ζω μέσω της πίστης που είναι προς τον Γιο του Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εμένα». (Γαλ. 2:20) Ναι, ο Παύλος δέχτηκε το λύτρο. Αναγνώριζε ότι το λύτρο εφαρμοζόταν στον ίδιο προσωπικά.

Αυτή ακριβώς η σκέψη​—ότι το λύτρο αποτελεί προσωπικό δώρο του Ιεχωβά—​μπορεί να βοηθήσει και εσάς αφάνταστα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποθάρρυνση θα εξαφανιστεί αυτομάτως. Ως έναν βαθμό, μερικοί από εμάς ίσως χρειάζεται να παλεύουν με αυτή την ύπουλη επίθεση μέχρι το νέο κόσμο. Αλλά να θυμάστε: Το βραβείο θα δοθεί σε όσους δεν παραιτούνται. Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ένδοξη εκείνη ημέρα που η Βασιλεία του Θεού θα φέρει την ειρήνη και θα αποκαταστήσει όλη την πιστή ανθρωπότητα σε τελειότητα. Να είστε αποφασισμένοι να μπείτε σε αυτή τη Βασιλεία​—έστω και διαμέσου πολλών θλίψεων.

Γαλ. 3:1​—Γιατί αποκάλεσε ο Παύλος τους Γαλάτες “ανόητους”; (it-1 561, 562)

Η επιφώνηση «Ασύνετοι Γαλάτες» από μέρους του Παύλου δεν αποδεικνύει ότι αυτός είχε κατά νου μία μόνο συγκεκριμένη εθνότητα προερχόμενη αποκλειστικά από τους Κέλτες του βόρειου τμήματος της Γαλατίας. (Γα 3:1) Αντίθετα, ο Παύλος επέπληττε ορισμένα άτομα στις τοπικές εκκλησίες επειδή είχαν επιτρέψει στον εαυτό τους να επηρεαστεί από έναν πυρήνα Ιουδαϊζόντων ανάμεσά τους, Ιουδαίων που προσπαθούσαν να εδραιώσουν τη δική τους δικαιοσύνη μέσω της διευθέτησης του Μωσαϊκού Νόμου και όχι τη “δικαιοσύνη λόγω πίστης” την οποία χορηγούσε η νέα διαθήκη. (2:15–3:14· 4:9, 10) Από φυλετική άποψη, οι «εκκλησίες της Γαλατίας» (1:2) στις οποίες έγραψε ο Παύλος αποτελούσαν μείγμα Ιουδαίων και μη Ιουδαίων, στους οποίους μη Ιουδαίους συγκαταλέγονταν περιτμημένοι προσήλυτοι αλλά και απερίτμητοι Εθνικοί, αναμφίβολα δε ορισμένοι ήταν κελτικής καταγωγής. (Πρ 13:14, 43· 16:1· Γα 5:2) Όλοι μαζί αυτοί προσδιορίστηκαν ως Γαλάτες Χριστιανοί επειδή η περιοχή στην οποία ζούσαν ονομαζόταν Γαλατία. Ολόκληρη η επιστολή δίνει την αίσθηση ότι ο Παύλος έγραφε σε ανθρώπους που γνώριζε καλά στο νότιο τμήμα αυτής της ρωμαϊκής επαρχίας, όχι σε τελείως αγνώστους στο βόρειο τομέα, τον οποίο προφανώς δεν επισκέφτηκε ποτέ.

Γαλ. 3:16-​18, 28, 29​—Εξακολουθεί να ισχύει η Αβραμιαία διαθήκη; Ναι. Η διαθήκη του Νόμου αποτέλεσε προσθήκη στη διαθήκη του Θεού με τον Αβραάμ, δεν την αντικατέστησε. Ως εκ τούτου, η Αβραμιαία διαθήκη εξακολούθησε να ισχύει και αφότου ο Νόμος “καταργήθηκε”. (Εφεσ. 2:15) Οι υποσχέσεις της διαθήκης μεταβιβάζονται στο αληθινό “σπέρμα” του Αβραάμ​—τον Χριστό Ιησού, ο οποίος είναι το κύριο σπέρμα, και εκείνους οι οποίοι “ανήκουν στον Χριστό”.

Γαλ. 1:6-9. Οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι πρέπει να ενεργούν χωρίς καθυστέρηση όταν ανακύπτουν προβλήματα στην εκκλησία. Χρησιμοποιώντας ορθή λογίκευση παράλληλα με τις Γραφές, μπορούν να αντικρούουν γρήγορα την εσφαλμένη λογίκευση.

Γαλ. 2:20. Το λύτρο είναι προσωπικό δώρο από τον Θεό για εμάς. Πρέπει να μάθουμε να το βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο.​—Ιωάν. 3:16.

Γαλ. 2:20 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Ο απόστολος Παύλος είπε: «Ζω μέσω πίστης στον Γιο του Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εμένα».

Γαλ. 2:20 Πέθανε Όντως ο Ιησούς για Εμένα; Στο εδάφιο Γαλάτες 2:20, δήλωσε την πεποίθησή του ότι ο Ιησούς «[τον] αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για [εκείνον]» προσωπικά!

Γαλ. 3:19 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Στο παρελθόν, χρησιμοποίησε προφήτες, αγγέλους και τον Γιο του, τον Χριστό Ιησού, για να μας μεταδώσει τις σκέψεις του.

Γαλ. 3:11 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Ωστόσο, ο απόστολος Παύλος θεώρησε τη διαβεβαίωση του Ιεχωβά τόσο σημαντική ώστε παρέθεσε αυτό το εδάφιο τρεις φορές!

Γαλ. 2:20 Να Εκδηλώνετε Αγάπη, μια Ιδιότητα που Εποικοδομεί Ποιο κίνητρο έχουμε για να εποικοδομούμε τους άλλους με αγάπη; Καθένα από τα πρόβατα του Ιεχωβά είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για εκείνον και για τον Ιησού, ο οποίος πρόσφερε τη λυτρωτική θυσία.

Γαλ. 3:26-28 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Όποιος φοβάται τον Θεό και κάνει το σωστό είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν.

Γαλ. 3:24 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Ο κύριος σκοπός για τον οποίο ο Ιεχωβά ενέπνευσε τη συγγραφή του εν λόγω τμήματος των Γραφών ήταν για να προσδιοριστεί η ταυτότητα του Μεσσία και να οδηγηθεί σε αυτόν ο λαός του Θεού.

Γαλ. 2:11-14 «Ακούστε τη Διαπαιδαγώγηση Ώστε να Γίνετε Σοφοί» Παρόμοια, ο απόστολος Παύλος αναμφίβολα χρειάστηκε να οπλιστεί με θάρρος για να διορθώσει τον Πέτρο, έναν από τους 12 αποστόλους, όταν εκείνος μεροληπτούσε υπέρ των Ιουδαίων αδελφών του.

Γαλ. 1:14 Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Η Γραφή μάς λέει ότι αυτός ο άνθρωπος «στη συνέχεια σηκώθηκε και βαφτίστηκε».

Γαλ. 2:11-14 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Σε αρκετές περιπτώσεις στη ζωή του, δεν αντέδρασε ως πνευματικός άνθρωπος.

Γαλ. 2:20, 21 Καταφεύγετε Εσείς στον Ιεχωβά; Απεναντίας, να πιστεύετε ότι το λύτρο εφαρμόζεται σε εσάς.

Γαλ. 3:28 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Επειδή οι αληθινοί ακόλουθοι του Χριστού “είναι όλοι ένας”.

Γαλ. 3:17 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Χρειάστηκε να περάσουν 430 χρόνια από τότε που ο Αβραάμ διέσχισε τον Ευφράτη για να οργανωθούν οι απόγονοί του σε έθνος που θα έπαιρνε στην κατοχή του αυτή τη γη.​

Γαλ. 2:11-14 Συμμερίζεστε Εσείς το Αίσθημα Δικαιοσύνης του Ιεχωβά; Πώς διορθώθηκε ο Πέτρος, και ποια ερωτήματα προκύπτουν;

Γαλ. 2:11-14 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Για κάποιο διάστημα, ο απόστολος Πέτρος έτρεφε προκατάληψη για τους μη Ιουδαίους, αλλά σταδιακά έμαθε να εξαλείφει τις αρνητικές απόψεις από την καρδιά του.

Γαλ. 3:24, 25 Δοξάζει το Ντύσιμό σας τον Θεό; Αλλά οι Χριστιανοί δεν υπόκεινται στον Μωσαϊκό Νόμο ούτε είναι υποχρεωμένοι να τον τηρούν.

Γαλ. 3:23, 24 Γάμος—Η Προέλευση και ο Σκοπός Του Βοηθούσε τα μέλη του λαού του Θεού να έχουν κατά νου τις δίκαιες αρχές καθώς χειρίζονταν οικογενειακά και άλλα ζητήματα ενώ παράλληλα χρησίμευσε ως παιδαγωγός που οδήγησε στον Μεσσία.

Γαλ. 3:23, 24 Ο Ιεχωβά Καθοδηγεί τον Λαό του στην Οδό της Ζωής Τους έκανε επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονταν ένα λύτρο, μια τέλεια θυσία που θα κάλυπτε πλήρως την αμαρτία. (Γαλ. 3:19· Εβρ. 10:1-10) … Ναι, ο Νόμος λειτούργησε ως προσωρινός «παιδαγωγός», ή κηδεμόνας, που θα οδηγούσε στον Χριστό.​

Γαλ. 1:15-17 «Θα Πάμε με Εσάς» Δεν ψάχνουν να βρουν άλλους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν την ίδια κλήση, ελπίζοντας να δεθούν μαζί τους ή προσπαθώντας να σχηματίσουν ιδιωτικές ομάδες μελέτης της Αγίας Γραφής.

Γαλ. 2:20 Υπομένω Επειδή Θυμάμαι την Πρώτη μου Αγάπη Η δεύτερη είναι το εδάφιο Γαλάτες 2:20, που με έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσω ότι ο Χριστός Ιησούς πέθανε «για εμένα».

Γαλ. 2:20 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Άγιοι Ο θυσιαστικός θάνατος του Ιησού Χριστού, ο οποίος “παρέδωσε τον εαυτό του για εμάς” πρόθυμα, έχει βαθύτατη σημασία για όλους όσους αγαπούν εκείνον και τον Πατέρα του.

Γαλ. 3:16 Να Έχετε Ακλόνητη Πίστη στη Βασιλεία Σε αυτή τη μεγαλύτερη εκπλήρωση, όπως εξήγησε ο απόστολος Παύλος υπό θεϊκή έμπνευση, το κύριο μέρος του σπέρματος του Αβραάμ είναι ο Χριστός και το δευτερεύον μέρος οι 144.000 χρισμένοι με το πνεύμα Χριστιανοί.

Γαλ. 2:20 Να Υπηρετείτε τον Θεό Όσια Παρά τις “Πολλές Θλίψεις” Έγραψε μάλιστα: «Ζω μέσω της πίστης που είναι προς τον Γιο του Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εμένα».

Γαλ. 3:28 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Μέσω αυτού του θαύματος που συνέβη την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Θεός έδειξε ότι είχε μεταφέρει την υποστήριξή του από τον αποστατικό Ισραήλ στον «Ισραήλ του Θεού», ο οποίος αποτελούνταν τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες.

Γαλ. 2:20 Ο Θεός Μπορεί να σας Παρηγορήσει Η θυσία του Ιησού τον συγκινούσε τόσο πολύ ώστε έγραψε: «Ζω μέσω της πίστης που είναι προς τον Γιο του Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εμένα». (Γαλάτες 2:20) … “Ο Γιος του Θεού με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εμένα”.​—ΓΑΛΑΤΕΣ 2:20

Γαλ. 2:11-14 Πώς να Διατηρούμε το Πνεύμα της Αυτοθυσίας Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε όταν ο απόστολος Παύλος τον επέπληξε δημόσια φανέρωσε ταπεινοφροσύνη.

Γαλ. 2:11-14 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Αν και του είχαν ανατεθεί μεγάλες ευθύνες στη Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα, έκανε σοβαρά λάθη.

Γαλ. 2:10 Να Εκτιμάτε τις Ιδιότητες του Ιεχωβά στο Πλήρες Λόγου χάρη, όταν εκδηλώνουμε φιλοξενία, θέλουμε να προσκαλούμε τους ομοπίστους μας ανεξαρτήτως των περιστάσεών τους, περιλαμβάνοντας και όσους έχουν διαφορετικό υπόβαθρο από εμάς, καθώς και άτομα που είναι φτωχά, ορφανά ή έχουν χηρέψει.

Γαλ. 2:11-14 Για Εκείνους που Αγαπούν τον Ιεχωβά, «Δεν Υπάρχει Πρόσκομμα» Προτού επηρεαστούν δυσμενώς οι αδελφοί, ο Παύλος επενέβη συμβουλεύοντάς τον ευθέως, πρόσωπο προς πρόσωπο.

Γαλ. 2:14 Αυτή Είναι η Πνευματική μας Κληρονομιά Ο γραπτός Λόγος του Θεού περιέχει «την αλήθεια των καλών νέων», η οποία αποτελείται από το σύνολο των Χριστιανικών διδασκαλιών.

Γαλ. 1:13 Ας Υπηρετούμε Χωρίς Ενοχές για το Παρελθόν Παρ’ όλα αυτά, αργότερα έγραψε για τον εαυτό του: «Εσείς, φυσικά, ακούσατε για τη διαγωγή μου παλιότερα στον Ιουδαϊσμό, ότι δίωκα σε υπερβολικό βαθμό την εκκλησία του Θεού και την ερήμωνα». (Γαλ. 1:13) … Αν και ο Παύλος υπήρξε λυσσαλέος διώκτης του Χριστού, μπορούσε να γράψει: “Ο Γιος του Θεού . . . με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εμένα”. (Γαλ. 2:20)

Γαλ. 2:9, 10 Το Περίσσευμά τους Αντιστάθμισε την Έλλειψη Ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης​—«οι οποίοι φαίνονταν ότι είναι στύλοι»—​ανέθεσαν μια αποστολή στον απόστολο Παύλο και στο συνεργάτη του τον Βαρνάβα: να έχουν κατά νου τους φτωχούς Χριστιανούς καθώς κήρυτταν στα έθνη.

Γαλ. 1:20 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Κάποιες φορές έκρινε απαραίτητο να ορκιστεί ότι αυτά που έγραφε ήταν αλήθεια.

Γαλ. 3:29 Υπακούστε στον Θεό και Ωφεληθείτε από τις Ένορκες Υποσχέσεις Του Ο όρκος του θα αποτελούσε διαβεβαίωση για εκείνους που θα γίνονταν συγκληρονόμοι του Χριστού, ως δευτερεύον μέρος του υποσχεμένου “σπέρματος”, και θα ενίσχυε την πίστη τους.

Γαλ. 3:7 Σεβασμός και Αξιοπρέπεια υπό τη Φροντίδα του Θεού Με αυτή την έκφραση σεβασμού και καλοσύνης, έδειξε ότι τη θεωρούσε αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αλλά επίσης αναγνώρισε τη μεγάλη πίστη της.​

Γαλ. 3:26-29 Ο Ιεχωβά «Αποκαλύπτει Μυστικά» Το κύριο μέρος αυτού του σπέρματος αποδείχτηκε ότι ήταν ο Χριστός Ιησούς. (Γαλ. 3:16) … Το δευτερεύον μέρος του σπέρματος απαρτίζεται από τα μέλη της Χριστιανικής εκκλησίας που είναι χρισμένα με το πνεύμα.

Γαλ. 3:26-29 Ο Ιεχωβά Αποκαλύπτει «Όσα Πρέπει να Γίνουν Σύντομα» Ο Ιησούς έδειξε ότι, στη διάρκεια της παρουσίας του, ένα υπόλοιπο του σπέρματος θα ήταν δραστήριο πάνω στη γη.

Γαλ. 1:13, 14 Γιατί Πρέπει να Βάζουμε την Υπηρεσία του Ιεχωβά Πρώτη; Επιπλέον, έκανε μεγαλύτερη πρόοδο στον Ιουδαϊσμό από πολλούς συνομηλίκους του.

Γαλ. 1:19 Πρέπει να Εμπιστεύεστε τις Πρώτες Εντυπώσεις Σας; Προς έπαινό τους, αργότερα άλλαξαν γνώμη και έθεσαν πίστη σε αυτόν.

Γαλ. 2:11-14 Οι Αληθινοί Χριστιανοί Σέβονται το Λόγο του Θεού Αν έφταναν στο σημείο να καλοδέχονται απερίτμητους Εθνικούς στις τάξεις τους, αυτό θα διεύρυνε περισσότερο το χάσμα που τους χώριζε από τους οπαδούς του Ιουδαϊσμού και θα τους εξέθετε σε ακόμη μεγαλύτερο ονειδισμό.​

Γαλ. 1:4 «Προσωρινοί Κάτοικοι» Μέσα σε έναν Πονηρό Κόσμο Αναφορικά με «το παρόν πονηρό σύστημα πραγμάτων», διακρατούμε την ίδια στάση με τους πρώτους Χριστιανούς.

Γαλ. 2:9 «Ποιμάνετε το Ποίμνιο του Θεού που Είναι στη Φροντίδα Σας» Τουναντίον, τους νουθέτησε ως συμπρεσβυτέρους.

Γαλ. 1:16 «Τώρα Είναι ο Ιδιαίτερα Ευπρόσδεκτος Καιρός» Ο Παύλος δεν ξέχασε ποτέ τη συνάντησή του με τον Κύριο Ιησού Χριστό καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό, καθώς και τα λόγια του Ιησού τα οποία θα πρέπει να του διαβίβασε ο μαθητής Ανανίας: «Αυτός είναι για εμένα σκεύος εκλεγμένο, για να φέρει το όνομά μου στα έθνη καθώς και σε βασιλιάδες και στους γιους του Ισραήλ».​

Γαλ. 3:28 Η Χριστιανική Ενότητα Δοξάζει τον Θεό Ο Θεός έχει χρίσει μάλιστα κάποιες γυναίκες με άγιο πνεύμα, δίνοντάς τους την προοπτική να βασιλέψουν μαζί με τον Χριστό.

Γαλ. 2:11-14 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τέτοια πράγματα συνέβαιναν ακόμη και μεταξύ χρισμένων Χριστιανών την εποχή των αποστόλων.

Γαλ. 2:11-14 Συνεχίστε να Εξασκείτε τις Δυνάμεις της Αντίληψής Σας Παραδείγματος χάρη, δυσκολεύονταν να δεχτούν το αυξημένο φως σχετικά με το Νόμο και την περιτομή.

Γαλ. 1:13-16, 23 «Να Είστε Ειρηνικοί με Όλους τους Ανθρώπους» Ο απόστολος Παύλος γνώριζε από προσωπική του πείρα ότι ένας διώκτης μπορεί να γίνει πιστός μαθητής του Χριστού και ζηλωτής υπηρέτης του Ιεχωβά.

Γαλ. 1:13, 14 Η Υπερέχουσα Αξία της Θεϊκής Εκπαίδευσης Με τον καιρό, ο Παύλος άρχισε να ξεχωρίζει ανάμεσα στον περίγυρό του και, αν είχε συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είχε ίσως διαπρέψει στον Ιουδαϊσμό.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: