ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΑΛΑΤΕΣ 4-6

«Ένα “Συμβολικό Δράμα” που Έχει Σημασία για Εμάς»

Γαλ. 4:24-31 Ο απόστολος Παύλος χρησιμοποίησε αυτό το «συμβολικό δράμα» για να δείξει την ανωτερότητα της νέας διαθήκης έναντι της διαθήκης του Νόμου. Υπό τη στοργική επίβλεψη του Χριστού και των συγκληρονόμων του, όλη η ανθρωπότητα έχει την προοπτική της απελευθέρωσης από την αμαρτία, την ατέλεια, τη θλίψη και τον θάνατο.​—Ησ 25:8, 9.

Γαλ. 4:24, 25​—Η Άγαρ εξεικόνιζε τον φυσικό Ισραήλ υπό τη διαθήκη του Νόμου (it-1 σ. 53 ¶2)

ΑΓΑΡ​—Η ΔΟΥΛΗ

Ο φυσικός Ισραήλ υπό τη διαθήκη του Νόμου, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

ΣΑΡΡΑ​—Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Η άνω Ιερουσαλήμ, το ουράνιο τμήμα της οργάνωσης του Θεού

ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ» ΤΗΣ ΑΓΑΡ

Οι Ιουδαίοι (που είχαν δεσμευτεί απέναντι στον Ιεχωβά με τη διαθήκη του Νόμου) δίωξαν και απέρριψαν τον Ιησού

ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ» ΤΗΣ ΣΑΡΡΑΣ

Ο Χριστός και οι 144.000 χρισμένοι με το πνεύμα Χριστιανοί

ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Νόμος υπενθύμιζε στους φυσικούς Ισραηλίτες ότι ήταν δούλοι της αμαρτίας

Η ΝΕΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η πίστη στην αξία της θυσίας του Χριστού οδήγησε σε ελευθερία από την καταδίκη του Νόμου

Σύμφωνα με τον απόστολο Παύλο, η Άγαρ αποτελούσε χαρακτήρα ενός συμβολικού δράματος στο οποίο εξεικόνιζε το έθνος του σαρκικού Ισραήλ, ένα έθνος που είχε δεσμευτεί απέναντι στον Ιεχωβά μέσω της διαθήκης του Νόμου η οποία είχε εγκαινιαστεί στο Όρος Σινά και είχε γεννήσει «παιδιά για δουλεία». Εξαιτίας της αμαρτωλής κατάστασης του λαού, το έθνος δεν μπορούσε να τηρήσει τους όρους εκείνης της διαθήκης. Υπό αυτή τη διαθήκη, οι Ισραηλίτες δεν έγιναν ελεύθερος λαός αλλά καταδικάστηκαν ως αμαρτωλοί, άξιοι θανάτου, και κατά συνέπεια ήταν δούλοι. (Ιωα 8:34· Ρω 8:1-3) Η Ιερουσαλήμ των ημερών του Παύλου αποτελούσε αντίστοιχο της Άγαρ, επειδή η Ιερουσαλήμ η πρωτεύουσα, η οποία αντιπροσώπευε την οργάνωση του φυσικού Ισραήλ, βρισκόταν σε δουλεία μαζί με τα παιδιά της. Οι γεννημένοι από το πνεύμα Χριστιανοί, όμως, είναι παιδιά της «άνω Ιερουσαλήμ», της συμβολικής γυναίκας του Θεού. Αυτή η Ιερουσαλήμ, όπως και η Σάρρα η ελεύθερη γυναίκα, δεν περιήλθε ποτέ σε δουλεία. Αλλά όπως ακριβώς ο Ισαάκ υπέστη διωγμό από τον Ισμαήλ, έτσι και τα παιδιά της «άνω Ιερουσαλήμ», τα οποία έχουν ελευθερωθεί μέσω του Γιου, υπέστησαν διωγμό από τα παιδιά της υποδουλωμένης Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, η Άγαρ και ο γιος της διώχτηκαν, κάτι που αντιπροσωπεύει την απόρριψη του φυσικού Ισραήλ ως έθνους από τον Ιεχωβά.—Γα 4:21-31· βλέπε επίσης Ιωα 8:31-40.

Γαλ. 4:26, 27​—Η Σάρρα εξεικόνιζε την «άνω Ιερουσαλήμ», το ουράνιο τμήμα της οργάνωσης του Ιεχωβά (w14 15/10 σ. 10 ¶11)

Αν και η Αβραμιαία διαθήκη είχε μια κυριολεκτική εκπλήρωση για τους απογόνους του Αβραάμ όταν κληρονόμησαν την Υποσχεμένη Γη, οι Γραφές δείχνουν ότι οι όροι αυτής της διαθήκης έχουν και πνευματική εκπλήρωση. (Γαλ. 4:22-25) Σε αυτή τη μεγαλύτερη εκπλήρωση, όπως εξήγησε ο απόστολος Παύλος υπό θεϊκή έμπνευση, το κύριο μέρος του σπέρματος του Αβραάμ είναι ο Χριστός και το δευτερεύον μέρος οι 144.000 χρισμένοι με το πνεύμα Χριστιανοί. (Γαλ. 3:16, 29· Αποκ. 5:9, 10· 14:1, 4) Η γυναίκα από την οποία προέρχεται το σπέρμα δεν είναι άλλη από την «άνω Ιερουσαλήμ»​—το ουράνιο τμήμα της οργάνωσης του Θεού που αποτελείται από τα όσια πνευματικά πλάσματα. (Γαλ. 4:26, 31) Όπως υποσχόταν η Αβραμιαία διαθήκη, το σπέρμα της γυναίκας θα έφερνε ευλογίες στην ανθρωπότητα.

Γαλ. 4:28-31​—Οι ευλογίες που θα γευτεί η υπάκουη ανθρωπότητα έρχονται μέσω των “παιδιών” της άνω Ιερουσαλήμ

Αξιόπιστες Προσκιάσεις για το Ανθρώπινο Μέλλον Στην επιστολή προς Γαλάτας 4:21-31 εξηγείται ένα λεπτομερές παράδειγμα αυτού του γεγονότος στην περίπτωση της γυναίκας του Αβραάμ, της Σάρρας (που λέγεται ότι αντιστοιχεί στην «άνω Ιερουσαλήμ») και της Άγαρ της δούλης της (που ταυτίζεται με την επίγεια «σημερινήν Ιερουσαλήμ») και τα παιδιά τους.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γαλ. 4:6​—Τι σημαίνει η εβραϊκή ή αραμαϊκή λέξη αββά; (w09 1/4 13)

Γιατί ο Ιησούς, προσευχόμενος, προσφώνησε τον Ιεχωβά «Αββά, Πατέρα»;

Η αραμαϊκή λέξη ’αββά’ μπορεί να σημαίνει είτε «ο πατέρας» είτε «Ω! Πατέρα». Σε καθεμιά από τις τρεις περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται αυτή η λέξη στις Γραφές, αποτελεί μέρος προσευχής και χρησιμοποιείται αναφορικά με τον ουράνιο Πατέρα, τον Ιεχωβά. Ποια έννοια μεταδίδει αυτή η λέξη;

Η Διεθνής Στερεότυπη Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου (The International Standard Bible Encyclopedia) αναφέρει: «Στην καθομιλουμένη της εποχής του Ιησού, η λέξη ’αββά’ χρησιμοποιούνταν πρωτίστως ως όρος που έδειχνε ανεπίσημη οικειότητα και σεβασμό από μέρους των παιδιών προς τον πατέρα τους». Ήταν μια τρυφερή προσφώνηση και περιλαμβανόταν στις πρώτες λέξεις που μάθαινε ένα παιδί. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο σε μια ιδιαίτερα ένθερμη έκκληση προς τον Πατέρα του. Στον κήπο της Γεθσημανή, μόλις λίγες ώρες πριν από το θάνατό του, ο Ιησούς προσευχόμενος προσφώνησε τον Ιεχωβά με τις λέξεις «Αββά, Πατέρα».​—Μάρκος 14:36.

«Ο όρος ’αββά’ ως προσφώνηση προς τον Θεό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος στην Ιουδαϊκή γραμματεία της ελληνορωμαϊκής περιόδου, αναμφίβολα επειδή θα φαινόταν ανευλαβές το να προσφωνείται ο Θεός με αυτόν τον όρο οικειότητας», συνεχίζει το προαναφερθέν εγκυκλοπαιδικό έργο. Ωστόσο, «το ότι ο Ιησούς . . . χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο προσευχόμενος επιβεβαιώνει έμμεσα το μοναδικό ισχυρισμό Του για την ιδιαίτερη οικειότητά του με τον Θεό». Οι άλλες δύο Γραφικές περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται η λέξη «Αββά»​—και οι δύο στα συγγράμματα του αποστόλου Παύλου​—υποδεικνύουν ότι και οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα τη χρησιμοποιούσαν στις προσευχές τους.​—Ρωμαίους 8:15· Γαλάτες 4:6.

Γαλ. 6:17​—Με ποιους πιθανούς τρόπους έφερε ο απόστολος Παύλος «τα στίγματα ενός δούλου του Ιησού»; (w10 1/11 15)

Τι εννοούσε ο απόστολος Παύλος όταν είπε ότι έφερε στο σώμα του «τα στίγματα ενός δούλου του Ιησού»;​—Γαλάτες 6:17.

Τα λόγια του Παύλου μπορεί να δημιούργησαν αρκετούς συνειρμούς στο μυαλό των αναγνωστών του τον πρώτο αιώνα. Για παράδειγμα, στην αρχαιότητα, στίγματα από πυρωμένο σίδερο προσδιόριζαν τους αιχμαλώτους πολέμου, τους ληστές ναών και τους δραπέτες δούλους. Όταν τα στίγματα γίνονταν σε ανθρώπους κατ’ αυτόν τον τρόπο, θεωρούνταν ατιμωτικά.

Ωστόσο, δεν μετέδιδαν όλα τα στίγματα αρνητικό μήνυμα. Πολλοί αρχαίοι λαοί έκαναν τέτοια στίγματα για να δηλώσουν ότι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλή ή θρησκεία. Λόγου χάρη, σύμφωνα με το Θεολογικό Λεξικό της Καινής Διαθήκης (Theological Dictionary of the New Testament), «οι Σύριοι αφιέρωναν τον εαυτό τους στις θεότητες Αδάδ και Ατάργατις κάνοντας στίγματα στον καρπό ή στον αυχένα τους . . . Οι λάτρεις του Διονύσου έφεραν στίγμα σε σχήμα φύλλου κισσού».

Πολλοί σύγχρονοι σχολιαστές υποθέτουν ότι ο Παύλος αναφερόταν στις ουλές που είχε από περιστατικά σωματικής κακοποίησης στη διάρκεια της Χριστιανικής ιεραποστολικής του δράσης. (2 Κορινθίους 11:23-27) Εντούτοις, ο Παύλος ίσως εννοούσε ότι ο τρόπος της ζωής του​—και όχι κάποια κυριολεκτικά σημάδια—​ήταν αυτό που τον προσδιόριζε ως Χριστιανό.

Γαλ. 6:2​—Ποιος είναι ο “νόμος του Χριστού”; Αυτός ο νόμος αποτελείται από όλα όσα δίδαξε και πρόσταξε ο Ιησούς. Ιδιαίτερα εμπερικλείει την εντολή “να αγαπάμε ο ένας τον άλλον”.​—Ιωάν. 13:34.

Γαλ. 6:8​—Πώς “σπέρνουμε μεριμνώντας για το πνεύμα”; Αυτό το κάνουμε όταν ζούμε με τρόπο που επιτρέπει στο πνεύμα του Θεού να επενεργεί ανεμπόδιστα πάνω μας. Το να σπέρνουμε μεριμνώντας για το πνεύμα περιλαμβάνει την ολόκαρδη συμμετοχή σε δραστηριότητες οι οποίες προάγουν τη ροή του πνεύματος.

Γαλ. 5:7-9. Οι κακές συναναστροφές μπορούν να “μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε να υπακούμε στην αλήθεια”. Είναι σοφό να τις αποφεύγουμε.

Γαλ. 6:1, 2, 5. Εκείνοι που έχουν «πνευματικά προσόντα» μπορούν να μας βοηθήσουν να βαστάξουμε ένα βάρος, όπως κάτι βασανιστικό ή βαρύ το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός εσφαλμένου βήματος που κάναμε χωρίς να το αντιληφθούμε. Όσον αφορά το φορτίο των πνευματικών μας ευθυνών, ωστόσο, αυτό πρέπει να το βαστάζουμε μόνοι μας.

Γαλ. 6:2 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Το άγιο πνεύμα του Θεού παράγει πίστη μόνο σε ανθρώπους των οποίων η καρδιά προτιμάει την αλήθεια από το ψέμα.​—Γαλ. 5:22· 2 Θεσ. 2:10, 11. … Υπακούτε στον Ιησού τηρώντας «τον νόμο του Χριστού», δηλαδή όλα όσα δίδαξε και πρόσταξε εκείνος.

Γαλ. 6:4 Ιωάννης ο Βαφτιστής—Ένα Μάθημα για τη Διατήρηση της Χαράς Δεν θα εκτιμούμε λιγότερο τα δικά μας προνόμια λόγω των προνομίων που έχουν δοθεί σε άλλους.​

Γαλ. 6:2 Πώς να Προσαρμοστείτε σε έναν Καινούριο Διορισμό Για παράδειγμα, τους παρακινούν να συνεχίσουν το έργο τους, τους παρέχουν οικονομική ή άλλου είδους υλική υποστήριξη ή τους βοηθούν να φροντίσουν μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται πίσω στον τόπο τους.

Γαλ. 6:5 Συνεχίστε να Λατρεύετε τον Ιεχωβά σε Περίπτωση Απαγόρευσης Σε αυτό το ζήτημα, κάθε Χριστιανός οφείλει να «βαστάξει το δικό του φορτίο».

Γαλ. 6:10 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Γι’ αυτό, προσπαθούμε να δείχνουμε «κατανόηση για τους άλλους, αδελφική στοργή [και] τρυφερή συμπόνια» σε όλους, ιδίως σε εκείνους με τους οποίους «είμαστε συγγενείς στην πίστη».

Γαλ. 6:4 Επιτελείτε Εσείς Πλήρως τη Διακονία Σας; Όπως εξήγησε στους Γαλάτες: «Είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να σας διακηρύξω τα καλά νέα λόγω μιας σωματικής ασθένειας». (Γαλ. 4:13) … Είτε έχετε μικρή είτε μεγάλη συμμετοχή στο έργο κηρύγματος ανάλογα με τις περιστάσεις σας, θα “έχετε λόγο να χαίρεστε” αν επιτελείτε ολόψυχα τη διακονία σας.

Γαλ. 5:22, 23 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Πρώτον, μπορούμε να προσευχόμαστε για άγιο πνεύμα, το οποίο βοηθάει τους Χριστιανούς να καλλιεργούν γνήσια αγαθότητα. (Γαλ. 5:22) … Δεν είναι ποτέ εσφαλμένο να φερόμαστε ευγενικά και να κάνουμε το καλό στους άλλους, γιατί «εναντίον τέτοιων πραγμάτων δεν υπάρχει νόμος».

Γαλ. 6:10 Να Δείχνετε Κατανόηση για τους Άλλους στη Διακονία Σας Άρα λοιπόν, «ενόσω έχουμε την ευκαιρία, ας κάνουμε το καλό σε όλους».

Γαλ. 5:19-21 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Όταν επιλέγουμε ψυχαγωγία, είναι καλό να αναρωτιόμαστε: “Μήπως αυτή η ταινία ή η τηλεοπτική εκπομπή με διδάσκει ότι δεν πειράζει αν ενδίδω στις σαρκικές μου επιθυμίες;”

Γαλ. 6:10 Τι Φανερώνει για Εμάς η Παρουσία μας στις Συναθροίσεις Ωστόσο, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να βοηθήσουμε εκείνους με τους οποίους είμαστε «συγγενείς στην πίστη» αλλά έχουν γίνει αδρανείς.

Γαλ. 6:8,10 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Αν ναι, να χρησιμοποιείτε τα χαρίσματά σας για να τιμάτε τον Θεό και να κάνετε πράγματα για τους άλλους. (Γαλ. 6:10) … Να εντυπώσετε στην καρδιά σας ότι η βλάβη που προξενεί η αδικοπραγία ξεπερνάει κατά πολύ οποιαδήποτε προσωρινή απόλαυση.

Γαλ. 5:22 «Ο Δίκαιος θα Χαρεί σε Σχέση με τον Ιεχωβά» Επιπρόσθετα, ο Ιεχωβά δίνει το πνεύμα του σε όσους εμπιστεύονται σε εκείνον, και η χαρά είναι μέρος του καρπού του πνεύματος.

Γαλ. 5:22, 23 Καλοσύνη—Μια Ιδιότητα που Εκδηλώνεται με Λόγια και Πράξεις Επιπλέον, είναι πτυχή του καρπού του αγίου πνεύματος του Θεού τον οποίο οι Χριστιανοί έχουν την εντολή να καλλιεργούν.

Γαλ. 6:9 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Γι’ αυτό, ας μην παραιτούμαστε αλλά ας περιμένουμε ταπεινά, πιστά και υπομονετικά, αξιοποιώντας τον χρόνο που έχουμε ώστε να υπηρετούμε τον Ιεχωβά όσο καλύτερα μπορούμε.​

Γαλ. 6:1 Να Λέτε την Αλήθεια Ζητήστε τη βοήθειά τους για να μπορείτε να υπηρετείτε με καθαρή συνείδηση.​

Γαλ. 6:4 Να Εκδηλώνετε Αγάπη, μια Ιδιότητα που Εποικοδομεί Είναι πολύ καλύτερο να ενεργούμε έτσι αντί να καταφεύγουμε σε αποκαρδιωτικές συγκρίσεις!​

Γαλ. 6:4,10 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα Ο απόστολος Παύλος είπε υπό θεϊκή έμπνευση: «Ο καθένας ας εξετάζει τις δικές του ενέργειες, και τότε θα έχει λόγο να χαίρεται σε σχέση με τον εαυτό του μόνο και όχι σε σύγκριση με τον άλλον».​—Γαλ. 6:4. … Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιούμε τακτικά ευκαιρίες για να βοηθάμε τους άλλους, είτε είναι “συγγενείς μας στην πίστη” είτε όχι.​

Γαλ. 6:10 Οι Γενναιόδωροι Άνθρωποι Είναι Ευτυχισμένοι Αναμφίβολα, ήδη αγωνίζεστε για να δίνετε από τον εαυτό σας προκειμένου να βοηθάτε τους άλλους, ιδίως τους ομοπίστους σας.

Γαλ. 6:1 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Αν το κάνουμε αυτό, δεν θα φοβόμαστε να διορθώσουμε ένα άτομο που χρειάζεται συμβουλή, όσων χρονών και αν είναι.​

Γαλ. 4:9 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Απεναντίας, είναι το είδος που περιέγραψε ο Παύλος με τα εξής λόγια: «Τώρα που γνωρίσατε τον Θεό, ή μάλλον τώρα που σας γνώρισε ο Θεός, πώς γίνεται να επιστρέφετε πάλι στα αδύναμα και πενιχρά στοιχειώδη πράγματα και να θέλετε να τα υπηρετήσετε και πάλι ως δούλοι;» (Γαλ. 4:9) … Όπως οι Γαλάτες Χριστιανοί στους οποίους έγραψε ο Παύλος, έτσι και εμείς δεν πρέπει να υπηρετούμε ως δούλοι τα «αδύναμα και πενιχρά στοιχειώδη πράγματα» αυτού του κόσμου, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την επιδοκιμασία του.

Γαλ. 5:19-21 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Όσο πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του πονηρού συστήματος, οι διαιρέσεις, οι προκαταλήψεις και οι εχθρότητες αναμφίβολα θα αυξάνονται στον κόσμο.

Γαλ. 5:22, 23 Ειρήνη—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Ο απόστολος Παύλος αναφέρει την ειρήνη ως την τρίτη πτυχή “του καρπού του πνεύματος”.

Γαλ. 6:7 Νεαροί, Είστε Προσηλωμένοι σε Πνευματικούς Στόχους; Επιπλέον, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τις οδυνηρές συνέπειες που θα υποστείτε αν ακολουθήσετε κάποιους άλλους στην κακή διαγωγή τους.

Γαλ. 5:16 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά, τον Θεό της Ελευθερίας Ποιο παράδειγμα έθεσαν για εμάς ο Νώε και η οικογένειά του; Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε ώστε να μην κάνουμε κακή χρήση της ελευθερίας μας, πράγμα που θα μας υποδούλωνε ξανά σε κοσμικές φιλοδοξίες και επιθυμίες, είναι να είμαστε πλήρως απορροφημένοι σε πνευματικές επιδιώξεις.

Γαλ. 6:1,7 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Επιπλέον, αν οι πράξεις μας επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες, η διαπαιδαγώγησή του θα μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τον ουράνιο Πατέρα μας. (Γαλ. 6:7) … Πράγματι, οι πρεσβύτεροι που προσπαθούν να μας διορθώσουν με πράο και στοργικό τρόπο όταν, ίσως εν αγνοία μας, κάνουμε «ένα εσφαλμένο βήμα» αντανακλούν την αγάπη του Ιεχωβά για εμάς.​

Γαλ. 5:16 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! «Να περπατάτε σύμφωνα με το πνεύμα».​—ΓΑΛ. 5:16. … Επιπρόσθετα, το άγιο πνεύμα θα μας βοηθήσει να ξεριζώσουμε σαρκικές επιθυμίες και να καλλιεργήσουμε ιδιότητες που ευαρεστούν τον Θεό.

Γαλ. 5:22 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Με τη βοήθεια αυτού του πνεύματος, μπορούμε να αναπτύξουμε πλήρως «τη νέα προσωπικότητα», στην οποία περιλαμβάνεται η χαρά.

Γαλ. 5:22, 23 Ποιο Είδος Αγάπης Φέρνει Αληθινή Ευτυχία; Η Γραφή συνδέει τη θεοσεβή αγάπη με τη χαρά, την ειρήνη, τη μακροθυμία, την καλοσύνη, την αγαθότητα, την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια.

Γαλ. 5:22, 23 Η Σωστή Άποψη για τα Λάθη Ή μήπως χρειάζεται να βελτιωθείτε ως προς την πραότητα, την ειρήνη και την αγάπη;

Γαλ. 6:9 Πώς θα Προσαρμοστείτε στη Νέα σας Εκκλησία; «Ας μην παραιτούμαστε από το να κάνουμε το καλό, γιατί αν δεν αποκάμνουμε θα θερίσουμε στην κατάλληλη εποχή».​

Γαλ. 6:1 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Επομένως, αν ένας πρεσβύτερος σας υπενθυμίσει τους κανόνες ασφαλείας, δεχτείτε τη συμβουλή του.

Γαλ. 6:1 Καταφεύγετε Εσείς στον Ιεχωβά; Δεύτερον, αυτή η διευθέτηση ενισχύει τους μετανοημένους παραβάτες ώστε να παραμείνουν στη φροντίδα του Θεού και να μην κάνουν την αμαρτία συνήθειά τους.

Γαλ. 6:10 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον μιμούμαστε​—ας προάγουμε τη θερμή στοργή ανάμεσα στους αδελφούς μας και τις καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας δείχνοντας συμπόνια.​

Γαλ. 5:22, 23 Αγάπη—Μια Πολύτιμη Ιδιότητα Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ έγραψε υπό θεϊκή έμπνευση για τις εννιά ιδιότητες που προέρχονται από την επενέργεια του αγίου πνεύματος.

Γαλ. 5:22 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Η αδιάλλακτη ανυπομονησία εξασθενίζει τους δεσμούς αγάπης, ενώ η υπομονή τούς ενισχύει.

Γαλ. 5:16-26 Η Μάχη για τη Διάνοιά Σας—Πώς να την Κερδίσετε Το πνεύμα του κόσμου ή το πνεύμα του Θεού;”​

Γαλ. 5:22, 23 Θα Λύνετε τις Συγκρούσεις και θα Προάγετε την Ειρήνη; Πολλές από αυτές έχουν ως βάση τους “τον καρπό του πνεύματος . . . αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθότητα, πίστη, πραότητα, εγκράτεια”.

Γαλ. 6:4, 5 «Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;» Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές στην αναψυχή ίσως διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Γαλ. 6:10 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Σε κάποια χώρα, όταν τέσσερις έφηβοι πρόσφυγες έφτασαν σε μια εκκλησία, διάφοροι πρεσβύτεροι τους έμαθαν να οδηγούν, να δακτυλογραφούν και να γράφουν το βιογραφικό τους σημείωμα, καθώς και να προγραμματίζουν τον χρόνο τους ώστε να υπηρετούν τον Ιεχωβά πλήρως.

Γαλ. 6:10 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Αποδεικνύουμε ότι αγαπάμε αληθινά τους αδελφούς μας όταν δείχνουμε με λόγια και πράξεις ότι ενδιαφερόμαστε βαθιά για «εκείνους με τους οποίους είμαστε συγγενείς στην πίστη».​

Γαλ. 6:7 Αλλά αν επιλέξουμε εσφαλμένη πορεία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Γαλ. 5:13 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Δώρο της Ελεύθερης Βούλησής Σας Αντί να χρησιμοποιούμε την ελευθερία μας «ως αφορμή για τη σάρκα», θέλουμε να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε επιλογές που μας βοηθούν να ακολουθούμε τη νουθεσία: «Να κάνετε τα πάντα για τη δόξα του Θεού».

Γαλ. 6:10 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Οι Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές μάς λένε: «Ενόσω έχουμε καιρό ευνοϊκό για αυτό, ας εργαζόμαστε το καλό προς όλους», και «ανάλογα με το χάρισμα που έλαβε ο καθένας, να το χρησιμοποιείτε στο να διακονείτε ο ένας τον άλλον».

Γαλ. 5:19, 20 Πραότητα—Πορεία Σοφίας Προσπαθώ να αποφεύγω “τα έργα της σάρκας”, όπως τα ξεσπάσματα θυμού και τις έριδες;

Γαλ. 5:22, 23 Να Ρίχνετε Κάθε Ανησυχία σας στον Ιεχωβά Αυτές οι θετικές ιδιότητες που παράγονται από την ενεργό δύναμη του Θεού αντανακλούν την ίδια την προσωπικότητα του παντοδύναμου Θεού.

Γαλ. 6:1 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Αν ένας Χριστιανός κάνει κάποιο εσφαλμένο βήμα προτού το αντιληφθεί, οι άντρες που έχουν πνευματικά προσόντα πρέπει να προσπαθήσουν να τον διορθώσουν με πνεύμα πραότητας.​

Γαλ. 6:10 Να Ασκείτε την Πίστη σας στις Υποσχέσεις του Ιεχωβά Ωστόσο, ο Ιεχωβά έχει δώσει στον κάθε λάτρη του ένα «μέτρο πίστης». (Ρωμ. 12:3· Γαλ. 5:22) … Συνεχίζουμε επίσης να εργαζόμαστε «το καλό προς όλους αλλά κυρίως προς εκείνους με τους οποίους είμαστε συγγενείς στην πίστη».

Γαλ. 5:22, 23 “Διαφυλάττετε Εσείς την Πρακτική Σοφία”; Βέβαια, μια Χριστιανή σύζυγος πρέπει να δείχνει σεβασμό για τον άντρα της είτε αυτός τον κερδίζει είτε όχι.

Γαλ. 5:22 Ενισχύστε την Πίστη σας στα Όσα Ελπίζετε Η Χριστιανική πίστη είναι το αποτέλεσμα της επενέργειας του αγίου πνεύματος του Θεού σε μια δεκτική καρδιά.

Γαλ. 6:10 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Εφόσον ο Ιεχωβά έχει «ανοίξει στα έθνη την πόρτα για την πίστη», δεν μπορούμε να ανοίξουμε και εμείς τη δική μας πόρτα στους ξένους που είναι «συγγενείς [μας] στην πίστη»;

Γαλ. 5:19-23 Γονείς, Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Οικοδομήσουν Πίστη Μιλήστε τους επίσης και για τη σοφή κατεύθυνση των εδαφίων Γαλάτες 5:19-23

Γαλ. 4:9-11 Υπεράσπιση των Καλών Νέων Ενώπιον Ανώτερων Αξιωματούχων Μετά την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ., οι αληθινοί λάτρεις δεν ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν τον Μωσαϊκό Νόμο.

Γαλ. 6:9 Συνεχίστε να Αγωνίζεστε για την Ευλογία του Ιεχωβά Μπορείτε να το κάνετε αυτό εμπιστευόμενοι απόλυτα στην ικανότητα που έχει ο Θεός να σας ενισχύει.

Γαλ. 5:22, 23 Πώς να Κάνετε τον Χριστιανικό Γάμο να Πετύχει Σε ό,τι αφορά τη λύση των γαμήλιων προβλημάτων, πρέπει επίσης να προσευχόμαστε για το πνεύμα του Ιεχωβά και τη βοήθειά του ώστε να εφαρμόζουμε τις Γραφικές αρχές και να εκδηλώνουμε τον καρπό του πνεύματός του.​

Γαλ. 5:22 Διακρίνετε την Ανάγκη να Εκπαιδεύετε Άλλους; Θα μάθουν επίσης να μην παραιτούνται γρήγορα αλλά να είναι υπομονετικοί και να εγκαρτερούν στη διακονία.​

Γαλ. 5:22, 23 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Για παράδειγμα, μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε χριστοειδή προσωπικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από τον καρπό του πνεύματος του Θεού.

Γαλ. 5:22, 23 Αφήνετε Εσείς τον Μεγάλο Αγγειοπλάστη να σας Διαπλάθει; Καθώς μεταδίδουμε τα καλά νέα στους άλλους, βοηθούμαστε να καλλιεργούμε ταπεινοφροσύνη και διάφορες πτυχές του καρπού του πνεύματος του Θεού.

Γαλ. 5:22, 23 Εξακολουθεί να Αλλάζει η Γραφή τη Ζωή Σας; Οι προσπάθειές μας πρέπει να περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η καθημερινή ανάγνωση της Αγίας Γραφής, ο στοχασμός γύρω από τις Γραφές και η προσευχή για άγιο πνεύμα.

Γαλ. 6:1 Μπορείτε να Βοηθήσετε στη Δική σας Εκκλησία; Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο να προσφέρει βοήθεια ένας από αυτούς τους αδελφούς.

Γαλ. 6:8, 9 Συνεχίστε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Χαρά Συνεπώς, «ας μην παραιτούμαστε από το να κάνουμε το καλό, γιατί αν δεν αποκάμνουμε θα θερίσουμε στην κατάλληλη εποχή».

Γαλ. 6:1 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Με αυτόν τον τρόπο, είστε όσιοι στον Ιεχωβά και δείχνετε καλοσύνη στον φίλο ή στον συγγενή σας, μιας και οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι θα προσπαθήσουν να τον διορθώσουν με πραότητα.​

Γαλ. 6:16 «Θα Πάμε με Εσάς» Νιώθουν περήφανοι που συναναστρέφονται με τον χρισμένο με το πνεύμα «Ισραήλ του Θεού», καθώς γνωρίζουν ότι ο Ιεχωβά ευλογεί τους χρισμένους του.​

Γαλ. 6:1 Να Χρησιμοποιείτε τη Δύναμη της Γλώσσας σας για Καλό Οι πρεσβύτεροι μπορούν να μιμούνται το παράδειγμά του παρέχοντας συμβουλή «με πνεύμα πραότητας».​

Γαλ. 4:13 Ο Ιεχωβά Θα σας Στηρίξει Επειδή ακόμα και ο Παύλος αρρώσταινε στα ταξίδια του.

Γαλ. 6:10 “Αγαπάτε τον Πλησίον σας Όπως τον Εαυτό Σας”; Ο Λόγος του Θεού μάς δίνει την απάντηση: «Ας εργαζόμαστε το καλό προς όλους αλλά κυρίως προς εκείνους με τους οποίους είμαστε συγγενείς στην πίστη».

Γαλ. 5:16 Μπορούμε να Παραμείνουμε Αγνοί Αλλά πόσο ενθαρρυντικό είναι να γνωρίζουμε ότι, αν δεν αφήσουμε τις ακάθαρτες επιθυμίες να ριζώσουν, δεν θα αναμειχθούμε σε ανήθικη διαγωγή ούτε θα θερίσουμε τους πικρούς καρπούς της!

Γαλ. 5:19-21 Οικοδομήστε έναν Ισχυρό και Ευτυχισμένο Γάμο Επιπρόσθετα, το θεμέλιο ενός γάμου που φαινόταν ισχυρός μπορεί να κλονιστεί από τα «έργα της σάρκας», όπως είναι η πορνεία, η έκλυτη διαγωγή, οι έχθρες, η έριδα, η ζήλια, τα ξεσπάσματα θυμού και οι φιλονικίες.​

Γαλ. 6:15, 16 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Μέσω αυτού του θαύματος που συνέβη την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Θεός έδειξε ότι είχε μεταφέρει την υποστήριξή του από τον αποστατικό Ισραήλ στον «Ισραήλ του Θεού», ο οποίος αποτελούνταν τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες.

Γαλ. 6:2 Να Έχετε Μεγάλο Θάρρος—Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Σας! Απροσδόκητες καταστάσεις, όπως καταστροφές ή επείγοντα ιατρικά ζητήματα, μας δίνουν την ευκαιρία να δείχνουμε αληθινή Χριστιανική αγάπη και κατανόηση ο ένας για τον άλλον.

Γαλ. 5:22, 23 Πώς να Διατηρούμε το Πνεύμα της Αυτοθυσίας Με τις προσπάθειες που κατέβαλε και με τη βοήθεια του αγίου πνεύματος του Θεού, μπόρεσε να υπερνικήσει τις εσφαλμένες τάσεις του και να εκδηλώσει εγκράτεια και αυτοθυσιαστική αγάπη.

Γαλ. 6:2 Πώς να Διατηρούμε Θετική Άποψη Μήπως κάποιος υπηρέτης του, πιθανώς ένας πρεσβύτερος ή κάποιος άλλος ώριμος Χριστιανός, σας βοήθησε όταν χρειαζόσασταν υποστήριξη;

Γαλ. 6:1 Ιεχωβά—Ο Προμηθευτής μας και ο Προστάτης Μας Στο ασφαλές καταφύγιο των εκκλησιών μας, βρίσκουμε την αναγκαία καθοδήγηση και προστασία, διότι εκεί υπάρχουν πιστοί άντρες που υπηρετούν ως πρεσβύτεροι παρέχοντας βοήθεια και συμβουλές από τη Γραφή.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: