ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 1, 2

«Ο Ιεχωβά Δημιουργεί τη Ζωή στη Γη»

Γέν. 1:3, 4, 6, 9, 11, 14, 20, 24, 27 Γράψτε τι έκανε ο Ιεχωβά κάθε δημιουργική ημέρα.

Γέν. 1:3, 4, 6, 9, 11​—Από την πρώτη έως την τρίτη δημιουργική ημέρα (it-1 729)

Όταν ο Θεός είπε την Πρώτη Ημέρα: «Ας γίνει φως», προφανώς διάχυτο φως διαπέρασε τα νεφελώδη στρώματα, αν και οι πηγές εκείνου του φωτός δεν ήταν ακόμη ορατές από την επιφάνεια της γης. Κατά τα φαινόμενα, αυτή ήταν μια βαθμιαία διαδικασία, όπως υποδεικνύει ο μεταφραστής Τζ. Ου. Γουότς: «Και βαθμιαία ήρθε σε ύπαρξη το φως». (Γε 1:3, Μια Ξεχωριστή Μετάφραση της Γένεσης [A Distinctive Translation of Genesis]) Ο Θεός έκανε να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, ονομάζοντας το φως Ημέρα και το σκοτάδι Νύχτα. Αυτό υποδηλώνει ότι η γη περιστρεφόταν γύρω από τον άξονά της καθώς γύριζε γύρω από τον ήλιο, έτσι ώστε τα ημισφαίριά της—το ανατολικό και το δυτικό—να μπορούν να απολαμβάνουν περιόδους φωτός και σκοταδιού.—Γε 1:3, 4.

Τη Δεύτερη Ημέρα ο Θεός έκανε ένα εκπέτασμα προκαλώντας διαχωρισμό «ανάμεσα στα νερά και στα νερά». Μερικά νερά παρέμειναν στη γη, αλλά μεγάλη ποσότητα νερού ανυψώθηκε ψηλά πάνω από την επιφάνεια της γης, και ανάμεσα στα δύο αυτά παρεμβλήθηκε ένα εκπέτασμα. Ο Θεός ονόμασε το εκπέτασμα Ουρανό, αλλά αυτό ίσχυε σε συσχετισμό με τη γη, εφόσον τα νερά που αιωρούνταν πάνω από το εκπέτασμα δεν λέγεται ότι περιέβαλαν άστρα ή άλλα σώματα των έξω ουρανών.—Γε 1:6-8· βλέπε ΕΚΠΕΤΑΣΜΑ.

Την Τρίτη Ημέρα, με τη θαυματουργική δύναμη του Θεού, συγκεντρώθηκαν τα νερά που υπήρχαν στη γη και έτσι εμφανίστηκε η ξηρά, την οποία ο Θεός ονόμασε Γη. Επίσης, αυτή την ημέρα, χωρίς να υπεισέλθουν τυχαίοι παράγοντες ή εξελικτικές διαδικασίες, ο Θεός επέθεσε το στοιχείο της ζωής σε άτομα νεκρής ύλης, ώστε ήρθαν σε ύπαρξη το χορτάρι, η βλάστηση και τα καρποφόρα δέντρα. Καθεμιά από αυτές τις τρεις γενικές υποδιαιρέσεις μπορούσε να αναπαράγεται κατά το «είδος» της.—Γε 1:9-13.

Γέν. 1:14, 20, 24, 27​—Από την τέταρτη έως την έκτη δημιουργική ημέρα (it-1 σ. 730 ¶2-5)

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στο εδάφιο Γένεση 1:16 δεν χρησιμοποιείται το εβραϊκό ρήμα μπαρά’, που σημαίνει «δημιουργώ». Απεναντίας, χρησιμοποιείται το εβραϊκό ρήμα ‛ασάχ, που σημαίνει «κάνω». Εφόσον ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα περιλαμβάνονται στους «ουρανούς» που αναφέρονται στο εδάφιο Γένεση 1:1, δημιουργήθηκαν πολύ πριν από την Τέταρτη Ημέρα. Την τέταρτη ημέρα ο Θεός άρχισε να «κάνει» αυτά τα ουράνια σώματα να προσλαμβάνουν μια καινούρια υπόσταση ως προς την επιφάνεια της γης και το εκπέτασμα πάνω από αυτήν. Όταν λέγεται: “Ο Θεός τούς έβαλε στο εκπέτασμα των ουρανών για να φωτίζουν τη γη”, αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι τώρα έγιναν ορατοί από την επιφάνεια της γης, σαν να βρίσκονταν στο εκπέτασμα. Επίσης, οι φωτοδότες επρόκειτο να «χρησιμεύουν ως σημεία και για εποχές και για ημέρες και έτη», καθοδηγώντας μεταγενέστερα τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους.—Γε 1:14.

Η Πέμπτη Ημέρα χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία των πρώτων μη ανθρώπινων ψυχών στη γη. Δεν εμφανίστηκε απλώς ένα πλάσμα προορισμένο από τον Θεό να εξελιχθεί σε άλλες μορφές, αλλά μέσω της θεϊκής δύναμης εμφανίστηκαν τότε κατά κυριολεξία πλήθη ζωντανών ψυχών. Διαβάζουμε σχετικά: «Άρχισε ο Θεός να δημιουργεί τα μεγάλα θαλάσσια τέρατα και κάθε ζωντανή ψυχή που κινείται, τα οποία έβγαλαν τα νερά, κατά τα είδη τους, και κάθε φτερωτό πετούμενο πλάσμα κατά το είδος του». Ικανοποιημένος με ό,τι είχε φέρει σε ύπαρξη, ο Θεός τα ευλόγησε όλα και, στην ουσία, τους είπε να “πληθυνθούν”, πράγμα εφικτό, διότι αυτά τα πλάσματα που ανήκαν σε πολλές ξεχωριστές οικογένειες ειδών είχαν προικιστεί από τον Θεό με την ικανότητα να αναπαράγονται «κατά τα είδη τους».—Γε 1:20-23.

Την Έκτη Ημέρα «άρχισε ο Θεός να κάνει τα θηρία της γης κατά το είδος τους και τα κατοικίδια ζώα κατά το είδος τους και κάθε κινούμενο ζώο της γης κατά το είδος του», έργο που ήταν καλό, όπως όλα τα προηγούμενα δημιουργικά έργα του Θεού.—Γε 1:24, 25.

Προς το τέλος της έκτης ημέρας δημιουργικής δραστηριότητας, ο Θεός έφερε σε ύπαρξη ένα εντελώς νέο είδος πλάσματος, ένα πλάσμα ανώτερο από τα ζώα αλλά κατώτερο από τους αγγέλους. Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την εικόνα του Θεού και σύμφωνα με την ομοίωσή του. Αν και το εδάφιο Γένεση 1:27 αναφέρει με συντομία για το ανθρώπινο γένος ότι «αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε» ο Θεός, η παράλληλη αφήγηση των εδαφίων Γένεση 2:7-9 δείχνει ότι ο Ιεχωβά Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα της γης, φύσηξε στα ρουθούνια του την πνοή της ζωής και ο άνθρωπος έγινε ζωντανή ψυχή, χορηγήθηκε δε σε αυτόν ένα παραδεισένιο σπίτι και τροφή. Σε αυτή την περίπτωση ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τα στοιχεία της γης για το δημιουργικό του έργο και κατόπιν, αφού είχε πλάσει τον άντρα, δημιούργησε το θηλυκό του ανθρωπίνου γένους χρησιμοποιώντας ως βάση ένα από τα πλευρά του Αδάμ. (Γε 2:18-25) Με τη δημιουργία της γυναίκας, ο άνθρωπος ολοκληρώθηκε ως «είδος».—Γε 5:1, 2.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 1:1​—Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την ηλικία της γης; (w15 1/6 5)

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η γη είναι περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών και ότι το σύμπαν ήρθε σε ύπαρξη πριν από 13 ως 14 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου. Η Γραφή δεν καθορίζει την ημερομηνία που δημιουργήθηκε το σύμπαν. Πουθενά δεν δηλώνει ότι η γη είναι μόλις λίγων χιλιάδων ετών. Το πρώτο κιόλας εδάφιο της Γραφής λέει: «Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη». (Γένεση 1:1) Αυτή η γενική δήλωση επιτρέπει στους επιστήμονες να προσδιορίσουν την ηλικία του φυσικού κόσμου σύμφωνα με αξιόπιστες επιστημονικές αρχές.

Γέν. 1:26​—Ήταν ο Ιησούς συνδημιουργός; (it-1 1293, 1294)

Εντούτοις, η συμμετοχή του Γιου στα δημιουργικά έργα δεν τον κατέστησε συνδημιουργό με τον Πατέρα του. Η δημιουργική δύναμη πήγαζε από τον Θεό μέσω του αγίου πνεύματός του, δηλαδή της ενεργού δύναμής του. (Γε 1:2· Ψλ 33:6) Και εφόσον ο Ιεχωβά είναι η Πηγή κάθε ζωής, όλη η έμψυχη δημιουργία, ορατή και αόρατη, οφείλει τη ζωή της σε αυτόν. (Ψλ 36:9) Αντί να είναι συνδημιουργός, λοιπόν, ο Γιος ήταν ο παράγοντας, ή αλλιώς το μέσο, διά του οποίου επιτέλεσε το έργο του ο Ιεχωβά, ο Δημιουργός. Ο ίδιος ο Ιησούς απέδωσε τη δημιουργία στον Θεό, όπως άλλωστε κάνει και όλη η Γραφή.—Ματ 19:4-6· βλέπε ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Γέν. 1:16—Πώς μπόρεσε ο Θεός να παραγάγει φως την πρώτη ημέρα αν οι φωτοδότες δεν έγιναν παρά μόνο την τέταρτη ημέρα; Η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «κάνει» στο εδάφιο 16 δεν είναι η ίδια με τη λέξη «δημιουργεί» που χρησιμοποιείται στα εδάφια 1, 21 και 27 του 1ου κεφαλαίου της Γένεσης. “Οι ουρανοί” στους οποίους περιλαμβάνονταν οι φωτοδότες δημιουργήθηκαν πολύ προτού αρχίσει καν η «πρώτη ημέρα». Το φως τους, όμως, δεν έφτανε στην επιφάνεια της γης. Την πρώτη ημέρα, «έγινε φως» επειδή το διαχεόμενο φως διαπέρασε τα νεφελώδη στρώματα και έγινε ορατό από τη γη. Η περιστρεφόμενη γη άρχισε έτσι να έχει εναλλαγές ημέρας και νύχτας. (Γένεση 1:1-3, 5) Οι πηγές αυτού του φωτός παρέμεναν αόρατες από τη γη. Ωστόσο, στη διάρκεια της τέταρτης δημιουργικής περιόδου έλαβε χώρα μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Ο Θεός έκανε τώρα τον ήλιο, το φεγγάρι και τα άστρα «να φωτίζουν τη γη». (Γένεση 1:17) «Άρχισε ο Θεός να κάνει» τους φωτοδότες με την έννοια ότι τώρα ήταν ορατοί από τη γη.

Γέν. 1:26. Όντας δημιουργημένοι κατά την εικόνα του Θεού, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντανακλούν θεϊκές ιδιότητες. Ασφαλώς, πρέπει να προσπαθούμε να καλλιεργούμε ιδιότητες όπως η αγάπη, το έλεος, η καλοσύνη, η αγαθότητα και η υπομονή, αντανακλώντας Εκείνον που μας δημιούργησε.

Γέν. 2:22-24. Ο γάμος είναι διευθέτηση του Θεού. Ο γαμήλιος δεσμός είναι μόνιμος και ιερός, και σε αυτόν το δεσμό ο σύζυγος είναι η κεφαλή της οικογένειας.

Γέν. 1:27 Είστε Πολύτιμοι για τον Ιεχωβά τον Θεό Σας! Παρότι είμαστε πλασμένοι από χώμα της γης, αξίζουμε πολύ περισσότερο από μια χούφτα χώμα. (Γέν. 2:7) … Εκείνος έφτιαξε τους ανθρώπους με την ικανότητα να αντανακλούν τις ιδιότητές του.

Γέν. 1:28 «Το Ίδιο το Πνεύμα Δίνει Μαρτυρία» Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους για να ζουν αιώνια στη γη, όχι στον ουρανό.

Γέν. 1:28 και 2:16, 17 Πώς Ωφελούμαστε από τη Θεοκρατική Υποταγή Εμπερικλείεται στις εντολές του Θεού που βρίσκονται στα εδάφια Γένεση 1:28 και 2:16, 17

Γέν. 1:26 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Ο Ιεχωβά μάς δημιούργησε με την ικανότητα να μιμούμαστε τις ιδιότητές του.

Γέν. 2:9 Γιατί Γερνάμε και Πεθαίνουμε; «Την ημέρα που θα φας από [το δέντρο]», είπε ο Θεός στον Αδάμ, «οπωσδήποτε θα πεθάνεις». (Γένεση 2:17) … Ο Αδάμ και η Εύα δεν χρειαζόταν να τρώνε από εκείνο το δέντρο για να ζουν​—ο κήπος ήταν γεμάτος καρποφόρα δέντρα.

Γέν. 1:26-28 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Ήθελε να έχει το σεξ ωφέλιμο ρόλο και να αποτελεί πηγή απόλαυσης μέσα στον γάμο.

Γέν. 1:26, 27 Γιατί ΕΧΕΙ Νόημα να Ζείτε Οι άνθρωποι, το στολίδι της επίγειας δημιουργίας του Θεού, είναι φτιαγμένοι κατά την «εικόνα» του και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν και να εκδηλώνουν τις εξαίρετες ιδιότητές του.​

Γέν. 2:24 Μην Ξεγελιέστε από τη «Σοφία Αυτού του Κόσμου» Παροτρύνει τους συντρόφους να έχουν βαθύ αίσθημα δέσμευσης μεταξύ τους, δηλώνοντας: «Ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα γίνουν μία σάρκα».

Γέν. 2:16, 17 Να Υποστηρίζετε την Αλήθεια Σχετικά με τον Θάνατο Αλλά προκειμένου να ζουν για πάντα, ο Αδάμ και η Εύα έπρεπε να υπακούν στον Ιεχωβά, ο οποίος τους έδωσε μια απλή εντολή: «Από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού δεν πρέπει να φας, διότι την ημέρα που θα φας από αυτό οπωσδήποτε θα πεθάνεις».

Γέν. 1:27 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Έχουμε δημιουργηθεί κατά την εικόνα του Θεού, γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε την αγαθότητα και να κάνουμε το καλό.

Γέν. 1:28 Τι θα Κάνει ο Θεός; Είναι μια ουράνια κυβέρνηση που έχει ιδρυθεί από τον Θεό και θα επιτελέσει το θέλημά του.​

Γέν. 1:28· 2:8, 9, 15 Ποιος Είναι ο Σκοπός του Θεού για τους Ανθρώπους; Σκοπός του ήταν να έχουν παιδιά, να κάνουν ολόκληρη τη γη παράδεισο και να φροντίζουν τα ζώα.​

Γέν. 2:24 Γάμος​—Δώρο από τον Θεό Θα κάνω για αυτόν έναν βοηθό, ως συμπλήρωμά του». (Γένεση 2:18) … Ο Ιεχωβά είχε σκοπό να είναι ο γάμος μόνιμη σχέση.​

Γέν. 2:22, 23 Μπορείτε να Έχετε Ευτυχισμένη Οικογένεια Ο Αδάμ ήταν τόσο ευτυχισμένος ώστε είπε: «Αυτό είναι επιτέλους οστό από τα οστά μου και σάρκα από τη σάρκα μου».

Γέν. 2:9, 16, 17 Πού Πηγαίνουμε Όταν Πεθαίνουμε; Αλλά από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού δεν πρέπει να φας, διότι την ημέρα που θα φας από αυτό οπωσδήποτε θα πεθάνεις».

Γέν. 2:15-17 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Ένας άλλος λόγος είναι ότι εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά για να μας δίνει καθοδηγία είναι και αυτοί ατελείς.​

Γέν. 1:29 Να Σέβεστε το Δώρο της Ζωής Υπήρχε όμως ένα πράγμα που ο Ιεχωβά έδωσε την εντολή να μην τρώνε: «Αλλά κρέας με τη ζωή του​—το αίμα του—​δεν πρέπει να φάτε».​

Γέν. 1:28 “Τον Ιεχωβά τον Θεό σου Πρέπει να Λατρεύεις” Όταν ο Ιεχωβά δημιούργησε τους τέλειους ανθρώπους Αδάμ και Εύα και τους έβαλε στον κήπο της Εδέμ, σκοπός του ήταν να γεμίσει τελικά ολόκληρη η γη με τέλειους ανθρώπους οι οποίοι θα του έδιναν πρόθυμα τη λατρεία τους​—αγνή λατρεία από αγνές καρδιές.

Γέν. 1:27 Ποια Είναι «τα Ζωντανά Πλάσματα με τα Τέσσερα Πρόσωπα»; Λογικά αναφέρεται σε μια ιδιότητα που δεν θα μπορούσε να απεικονίζεται από κάποιο ζώο αλλά μόνο από τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πλασμένοι κατά την εικόνα του Θεού.

Γέν. 1:28 Γιατί Υπάρχουν Τόσα Βάσανα; Σκοπός του Ιεχωβά ήταν να γεμίσει η γη με τέλειους ανθρώπους​—και αυτό θα γινόταν ό,τι και αν προσπαθούσε να κάνει ο Διάβολος.​

Γέν. 1:28 και 2:16, 17 Πώς Ωφελούμαστε από τη Θεοκρατική Υποταγή Εμπερικλείεται στις εντολές του Θεού που βρίσκονται στα εδάφια

Γέν. 1:26, 27 Γιατί ΕΧΕΙ Νόημα να Ζείτε Οι άνθρωποι, το στολίδι της επίγειας δημιουργίας του Θεού, είναι φτιαγμένοι κατά την «εικόνα» του και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν και να εκδηλώνουν τις εξαίρετες ιδιότητές του.​

Γέν. 1:27 Καλοσύνη—Μια Ιδιότητα που Εκδηλώνεται με Λόγια και Πράξεις Επειδή έχουν δημιουργηθεί «κατά την εικόνα του Θεού», όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν την ιδιότητα της καλοσύνης.

Γέν. 2:18 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Λόγου χάρη, ένας σύζυγος που έχει κατανόηση ξέρει ότι η σύζυγός του, ως συμπλήρωμά του, διαφέρει από εκείνον σε πολλά πράγματα, αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερη.

Γέν. 2:7 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Προς το τέλος της έκτης δημιουργικής ημέρας, ο Θεός έφτιαξε «από χώμα [πηλό] της γης» έναν τέλειο άνθρωπο και του έδωσε την ικανότητα να αντανακλά τις ιδιότητες του Δημιουργού του.

Γέν. 1:27 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Έχουν ελεύθερη βούληση και μπορούν, αν το επιλέξουν, να χρησιμοποιήσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες για να δοξάζουν τον Θεό.​

Γέν. 1:27 Πώς μας Δείχνει ο Ιεχωβά την Αγάπη Του; Ο Ιεχωβά δημιούργησε τους ανθρώπους κατά την εικόνα του, δίνοντάς τους την πνευματική ικανότητα να αισθάνονται την αγάπη και τη φροντίδα του και να ανταποκρίνονται ανάλογα.

Γέν. 2:15-17 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Οι πρώτοι μας γονείς είχαν ευλογηθεί με μια τέλεια συνείδηση, γι’ αυτό χρειάζονταν ελάχιστους νόμους.

Γέν. 1:27 «Όλες οι Οδοί του Είναι Δικαιοσύνη» Αυτό δεν είναι παράξενο, επειδή ο Ιεχωβά μάς προίκισε με ιδιότητες που αντανακλούν τη δική του προσωπικότητα, και η δικαιοσύνη είναι μια από τις κύριες ιδιότητές του.

Γέν. 1:28 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Προνόμιο της Συνεργασίας σας με τον Ιεχωβά! Μολονότι ο Αδάμ και η Εύα δεν εκπλήρωσαν το διορισμό τους, κάποιοι άλλοι ανταποκρίθηκαν στην κατεύθυνση του Θεού.

Γέν. 1:26 Ιεχωβά—Ο Καλύτερος Φίλος Μας Έχοντας δημιουργηθεί κατά την εικόνα του, διαθέτουμε την ικανότητα να κάνουμε λογικές σκέψεις και να βγάζουμε συμπεράσματα, καθώς και να αποκτούμε και να διατηρούμε φιλίες.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: