ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 12-14

«Μια Διαθήκη που σας Επηρεάζει»

Γεν. 12:1-3· 13:14-17 Ο Ιεχωβά έκανε μια διαθήκη με τον Αβραάμ, η οποία αποτέλεσε το νομικό θεμέλιο της Βασιλείας των ουρανών

Η διαθήκη τέθηκε προφανώς σε ισχύ το 1943 Π.Κ.Χ. όταν ο Αβραάμ διέσχισε τον ποταμό Ευφράτη καθ’ οδόν προς τη Χαναάν

Η διαθήκη παραμένει σε ισχύ μέχρις ότου η Μεσσιανική Βασιλεία καταστρέψει τους εχθρούς του Θεού και φέρει ευλογίες σε όλες τις οικογένειες της γης

Ο Ιεχωβά ευλόγησε τον Αβραάμ για τη μεγάλη του πίστη. Αν εκδηλώνουμε και εμείς πίστη στις υποσχέσεις του Ιεχωβά, ποιες ευλογίες θα απολαύσουμε χάρη στην Αβραμιαία διαθήκη;

Ο Αβραάμ και το σπιτικό του περνούν δίπλα από ένα χωριό της Χαναάν.
Ο Αβραάμ κοιτάζει τον έναστρο ουρανό

Γεν. 12:1, 2​—Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε να ευλογήσει τον Άβραμ (Αβραάμ) (it-1 σ. 759 ¶4)

Η Διαθήκη με τον Αβραάμ. Η διαθήκη με τον Αβραάμ τέθηκε προφανώς σε ισχύ όταν ο Άβραμ (Αβραάμ) διέσχισε τον Ευφράτη καθ’ οδόν προς τη Χαναάν. Η διαθήκη του Νόμου έγινε 430 χρόνια αργότερα. (Γα 3:17) Ο Ιεχωβά είχε μιλήσει στον Αβραάμ όταν εκείνος ζούσε στη Μεσοποταμία, στην Ουρ των Χαλδαίων, και του παρήγγειλε να ταξιδέψει στη χώρα που θα του έδειχνε. (Πρ 7:2, 3· Γε 11:31· 12:1-3) Τα εδάφια Έξοδος 12:40, 41 (Ο΄) μας λένε ότι, στο τέλος 430 ετών κατοίκησης στην Αίγυπτο και στη γη Χαναάν, «εκείνη ακριβώς την ημέρα» ο υποδουλωμένος στην Αίγυπτο Ισραήλ βγήκε από αυτήν. Η ημέρα κατά την οποία ελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο ήταν η 14η Νισάν του 1513 Π.Κ.Χ., η ημερομηνία του Πάσχα. (Εξ 12:2, 6, 7) Αυτό φαίνεται να υποδεικνύει ότι ο Αβραάμ διέσχισε τον ποταμό Ευφράτη καθ’ οδόν προς τη Χαναάν στις 14 Νισάν του 1943 Π.Κ.Χ., και προφανώς τότε τέθηκε σε ισχύ η Αβραμιαία διαθήκη. Ο Θεός εμφανίστηκε ξανά στον Αβραάμ μετά την είσοδό του στη Χαναάν, όταν είχε φτάσει στη Συχέμ, και του παρείχε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπόσχεση λέγοντας: «Στο σπέρμα σου πρόκειται να δώσω αυτή τη γη», υποδηλώνοντας έτσι τη σχέση μεταξύ αυτής της διαθήκης και της εδεμικής υπόσχεσης και αποκαλύπτοντας ότι το «σπέρμα» θα ακολουθούσε ανθρώπινη πορεία, δηλαδή θα ερχόταν μέσω μιας ανθρώπινης γραμμής απογόνων. (Γε 12:4-7) Αργότερα ο Ιεχωβά παρείχε επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως βλέπουμε στα εδάφια Γένεση 13:14-17· 15:18· 17:2-8, 19· 22:15-18.

Γεν. 12:3​—«Όλες οι οικογένειες της γης οπωσδήποτε θα ευλογηθούν μέσα από [τον Αβραάμ]» (w89 1/7 σ. 3 ¶4)

Αυτή είναι μια καταπληκτική υπόσχεση, και ο Αβραάμ την άκουσε να λέγεται τουλάχιστο σε άλλες δυο περιπτώσεις. (Γένεσις 18:18· 22:18) Για να την εκπληρώσει, ο Θεός θα φτάσει στο σημείο να αναστήσει από τους νεκρούς, εκπροσώπους από φυλές που έχουν εξαφανιστεί. Η ζωή θα είναι στ’ αλήθεια ευλογία γι’ αυτούς τους αναστημένους, αφού οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα επανέλθουν σε μια γήινη κατάσταση που θα μοιάζει με τον Παράδεισο τον οποίο έχασε αρχικά ο άνθρωπος. Στη συνέχεια, θα διδαχτούν πώς να κερδίσουν την ευλογία της αιώνιας ζωής.—Γένεσις 2:8, 9, 15-17· 3:17-23.

Γεν. 13:14-17​—Ο Ιεχωβά έδειξε στον Αβραάμ τη γη που θα έπαιρναν στην κατοχή τους οι απόγονοί του (it-2 σ. 470 ¶5)

Με βάση σχετικά ιστορικά στοιχεία, ορισμένοι λόγιοι πιστεύουν ότι, όταν επρόκειτο να μεταβιβαστεί γη, την παρουσίαζαν στον αγοραστή από ένα πανοραμικό σημείο και του προσδιόριζαν τα ακριβή όριά της. Όταν ο αγοραστής έλεγε: «Βλέπω», δήλωνε ότι την αποδεχόταν νομικά. Όταν ο Ιεχωβά υποσχέθηκε στον Αβραάμ ότι θα λάβαινε τη γη Χαναάν, του είπε αρχικά να κοιτάξει και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο Αβραάμ δεν είπε: «Βλέπω», ίσως επειδή ο Θεός είπε ότι θα έδινε την Υποσχεμένη Γη στο σπέρμα του Αβραάμ, αργότερα. (Γε 13:14, 15) Ο Μωυσής, ως ο νομικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, κλήθηκε να “δει” τη γη, πράγμα που—αν η παραπάνω άποψη είναι σωστή—υποδήλωνε νομική μεταβίβαση της γης στους Ισραηλίτες, οι οποίοι θα την έπαιρναν στην κατοχή τους υπό την ηγεσία του Ιησού του Ναυή. (Δευ 3:27, 28· 34:4· εξετάστε επίσης την προσφορά του Σατανά στον Ιησού στο εδ. Ματ 4:8.) Μια άλλη ενέργεια που φαίνεται πως είχε παρόμοια νομική χροιά ήταν το να διασχίζει κανείς μια έκταση γης ή να εισέρχεται σε αυτήν με σκοπό να την πάρει στην κατοχή του. (Γε 13:17· 28:13) Σε μερικά αρχαία έγγραφα αναγραφόταν για κάθε αγοραπωλησία κτηματικής περιουσίας ο αριθμός των δέντρων που υπήρχαν σε μια έκταση γης.—Παράβαλε Γε 23:17, 18.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 13:8, 9​—Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον Αβραάμ όταν λύνουμε τις διαφορές μας; (w16.05 σ. 5 ¶12)

Μια Γραφική αφήγηση στην οποία ορισμένοι υπηρέτες του Θεού έλυσαν ειρηνικά ένα ενδεχομένως διαιρετικό ζήτημα είναι αυτή που αναφέρθηκε νωρίτερα και αφορά τον Αβραάμ και τον ανιψιό του τον Λωτ. Και οι δύο είχαν ζώα στην κατοχή τους, και φαίνεται ότι οι βοσκοί τους φιλονικούσαν για τα βοσκοτόπια. Ανυπομονώντας να διαλύσει την ένταση, ο Αβραάμ άφησε τον Λωτ να διαλέξει εκείνος πρώτος πού θα κατοικούσαν τα σπιτικά τους. (Γέν. 13:1, 2, 5-9) Τι υπέροχο παράδειγμα! Ο Αβραάμ επιδίωξε την ειρήνη, όχι τα δικά του συμφέροντα. Μήπως ζημιώθηκε εξαιτίας της γενναιοδωρίας του; Καθόλου. Αμέσως έπειτα από αυτό το περιστατικό με τον Λωτ, ο Ιεχωβά υποσχέθηκε στον Αβραάμ μεγάλες ευλογίες. (Γέν. 13:14-17) Ο Θεός ποτέ δεν θα επιτρέψει να υποστούν οι υπηρέτες του μόνιμη απώλεια λόγω του ότι ενήργησαν σε αρμονία με τις θεϊκές αρχές και τακτοποίησαν τις διαφορές τους με πνεύμα αγάπης.[1]

Γεν. 14:18-20​—Με ποια έννοια πλήρωσε ο Λευί «δέκατα μέσω του Αβραάμ»; (Εβρ 7:4-10· it-1 σ. 1225 ¶6)

Δείτε λοιπόν πόσο μεγάλος ήταν αυτός ο άνθρωπος στον οποίο ο Αβραάμ, ο πατριάρχης, έδωσε ένα δέκατο από τα πιο εκλεκτά λάφυρα. 5 Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με τον Νόμο, εκείνοι από τους γιους του Λευί οι οποίοι λαβαίνουν το ιερατικό τους αξίωμα έχουν εντολή να συλλέγουν δέκατα από τον λαό, δηλαδή από τους αδελφούς τους, παρότι και αυτοί είναι απόγονοι του Αβραάμ. 6 Αλλά αυτός ο άνθρωπος ο οποίος γενεαλογικά δεν προερχόταν από αυτούς πήρε δέκατα από τον Αβραάμ και ευλόγησε εκείνον που είχε τις υποσχέσεις. 7 Αναντίρρητα, ο μικρότερος ευλογείται από τον μεγαλύτερο. 8 Στη μία περίπτωση, αυτοί που λαβαίνουν δέκατα είναι άνθρωποι που πεθαίνουν, αλλά στην άλλη περίπτωση, είναι κάποιος για τον οποίο υπάρχει η μαρτυρία ότι ζει. 9 Και μπορεί να ειπωθεί ότι ακόμη και ο Λευί, ο οποίος λαβαίνει δέκατα, έχει πληρώσει δέκατα μέσω του Αβραάμ, 10 διότι ήταν ακόμη μελλοντικός απόγονος* του προπάτορά του όταν τον συνάντησε ο Μελχισεδέκ.

Ο Μελχισεδέκ, ο βασιλιάς της Σαλήμ, ήταν ιερέας (κοχέν) με ειδικό αξίωμα. Η Αγία Γραφή δεν δίνει πληροφορίες για την καταγωγή, τη γέννηση ή το θάνατό του. Η ιεροσύνη του δεν ήταν κληρονομική, και δεν είχε προκατόχους ή διαδόχους στο αξίωμά του. Ο Μελχισεδέκ κατείχε τόσο το αξίωμα του βασιλιά όσο και το αξίωμα του ιερέα. Η ιεροσύνη του ήταν ανώτερη από τη Λευιτική ιεροσύνη, διότι ο Λευί στην ουσία πλήρωσε δέκατα στον Μελχισεδέκ, εφόσον ήταν ακόμη στην οσφύ του Αβραάμ όταν εκείνος πρόσφερε δέκατα στον Μελχισεδέκ και ευλογήθηκε από αυτόν. (Γε 14:18-20· Εβρ 7:4-10) Από αυτές τις απόψεις, ο Μελχισεδέκ προσκίαζε τον Ιησού Χριστό, τον “ιερέα για πάντα σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο Μελχισεδέκ”.—Εβρ 7:17.

Γεν. 12:1-3—Πότε τέθηκε σε ισχύ η Αβραμιαία διαθήκη, και για πόσο καιρό; Η διαθήκη του Ιεχωβά με τον Άβραμ, σύμφωνα με την οποία «όλες οι οικογένειες της γης οπωσδήποτε θα φέρουν ευλογία στον εαυτό τους μέσω [του Άβραμ]», προφανώς τέθηκε σε ισχύ όταν ο Άβραμ διέσχισε τον Ευφράτη καθ’ οδόν προς τη Χαναάν. Αυτό πρέπει να συνέβη στις 14 Νισάν του 1943 Π.Κ.Χ.—430 χρόνια προτού ελευθερωθεί ο Ισραήλ από την Αίγυπτο. (Έξοδος 12:2, 6, 7, 40, 41) Η Αβραμιαία διαθήκη είναι «μια διαθήκη που θα ισχύει στον αιώνα». Παραμένει σε ισχύ μέχρι να ευλογηθούν οι οικογένειες της γης και να καταστραφούν όλοι οι εχθροί του Θεού.—Γένεση 17:7· 1 Κορινθίους 15:23-26.

Γεν. 13:8, 9. Τι θαυμάσιο υπόδειγμα θέτει ο Αβραάμ για το χειρισμό διαφορών! Ποτέ δεν πρέπει να θυσιάζουμε τις ειρηνικές σχέσεις για χάρη του οικονομικού κέρδους, των προσωπικών προτιμήσεων ή της υπερηφάνειας.

Γέν. 14:8-12 Να Ακούτε, να Μαθαίνετε και να Δείχνετε Συμπόνια Ο Λωτ πιθανώς ήξερε ότι σε μια κοιλάδα εκεί κοντά υπήρχαν λάκκοι με άσφαλτο και ότι δύο βασιλιάδες είχαν πέσει κάποτε εκεί.

Γέν. 13:8-13· 14:12 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Η περιοχή ήταν μεν ευημερούσα, αλλά ο Λωτ πλήρωσε ακριβά το ότι εγκαταστάθηκε στα Σόδομα.

Γέν. 12:10-20· 14:8-16 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Ένας από αυτούς είναι ο Αβραάμ, ο οποίος υπέμεινε καταστάσεις που απειλούσαν τη ζωή του καθώς και δυσκολίες που είχαν προκαλέσει άλλοι.

Γέν. 13:14-16 «Ξέρω ότι θα Αναστηθεί» Ο Ιεχωβά είχε υποσχεθεί ότι μέσω του σπέρματος του Αβραάμ θα ευλογούνταν όλα τα έθνη.

Γέν. 14:22, 23 Να Επιδιώκετε τον Αληθινό Πλούτο Απέβλεπε πάντα στον Θεό ως την Πηγή του αληθινού πλούτου, δίχως να επιζητεί ποτέ υλικά οφέλη που θα μαρτυρούσαν έλλειψη εμπιστοσύνης.

Γέν. 14:22, 23 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Ωστόσο, είναι ιερές και δεσμευτικές στα μάτια του Θεού επειδή έχουν την ισχύ ενός όρκου—μιας ένορκης δήλωσης—σύμφωνα με τον οποίο κάποιος υπόσχεται ότι θα κάνει ή δεν θα κάνει κάτι συγκεκριμένο.

Γέν. 12:1, 2, 7 «Ο Ιεχωβά ο Θεός μας Είναι Ένας Ιεχωβά» Παρότι πέρασαν 430 χρόνια, η αποφασιστικότητα του Ιεχωβά να το πραγματοποιήσει αυτό δεν μειώθηκε.​

Γέν. 12:10-20 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” Τα όσα έμαθε ο Αβραάμ για τον Θεό δημιούργησαν μέσα του βαθύ δέος και εγκάρδιο σεβασμό για τον «Ιεχωβά τον Ύψιστο Θεό, Αυτόν που έκανε τον ουρανό και τη γη». (Γέν. 14:22) … Σε δύο περιπτώσεις, ο Ιεχωβά παρενέβη και προστάτεψε τον Αβραάμ και τη Σάρρα, ακόμη και με θαυματουργικό τρόπο.

Γέν. 12:1-9 Πρόσφεραν Πρόθυμα τον Εαυτό Τους—Στη Ρωσία Αλλά όπως ο Αβραάμ και η Σάρρα των αρχαίων χρόνων, μερικές οικογένειες μετακομίζουν στο εξωτερικό για να επιδιώξουν πνευματικούς στόχους.

Γέν. 12:1-3 Να Είστε σε Εγρήγορση—Ο Σατανάς Θέλει να σας Καταβροχθίσει! Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι συνέβη λίγο καιρό αφότου ειπώθηκε στον Αβραάμ ότι θα γινόταν «μεγάλο έθνος».

Γέν. 14:14-16 Πώς Εκπαιδεύουν οι Πρεσβύτεροι Άλλους για να Αποκτήσουν τα Προσόντα Ο πατριάρχης Άβραμ «συγκέντρωσε τους εκπαιδευμένους άντρες του» για να σώσουν τον Λωτ​—και αυτοί οι άντρες είχαν επιτυχία.

Γέν. 12:5, 10· 13:18· 14:10-16 «Να Κρατάτε το Νου σας Προσηλωμένο σε Αυτά που Βρίσκονται Πάνω» Λόγω της πίστης και της υπακοής του, ο Ιεχωβά σύναψε διαθήκη μαζί του, λέγοντας: «Θα σε κάνω μεγάλο έθνος και θα σε ευλογήσω». (Γέν. 12:2) … Ταξίδεψαν πάνω από 1.600 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Χαναάν, όπου ζούσαν σε σκηνές, υπέμειναν πείνα και αντιμετώπισαν ληστρικές ομάδες.

Γέν. 12:11, 13 Ενισχύστε το Γάμο σας Μέσω Καλής Επικοινωνίας Ο Αβραάμ, λόγου χάρη, έλεγε στη Σάρρα «σε παρακαλώ».

Γέν. 14:17-20 Υπακούστε στον Θεό και Ωφεληθείτε από τις Ένορκες Υποσχέσεις Του Με αυτή του την ιδιότητα, ευλόγησε τον Αβραάμ και αίνεσε τον Θεό επειδή χάρισε στον Αβραάμ τη νίκη επί των εχθρών του.

Γέν. 12:4 Αβραάμ—Άνθρωπος Αγάπης Επανειλημμένα, όποτε ο Ιεχωβά τού έδινε κάποια εντολή, εκείνος υπάκουε αμέσως.

Γέν. 12:1-4 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Δείχνοντας πίστη, ο Αβραάμ άφησε το σπίτι, τους φίλους και τα αποκτήματά του για να πάει σε μακρινή γη.

Γέν.12:17, 18 Πώς να Αντιστέκεσαι στον Πειρασμό Γιατί, νομίζεις, ότι ο Ιωσήφ πίστευε πως η διάπραξη μοιχείας ήταν αμαρτία εναντίον του Θεού εφόσον εκείνη την εποχή δεν υπήρχε θεϊκός νόμος που να την απαγορεύει; (Στοιχείο: Διάβασε τα παρακάτω εδάφια και κάνε σκέψεις γύρω από αυτά:

Γέν. 12:7 Αυτός Εκπληρώνει τις Υποσχέσεις Του Ο Ιεχωβά θα έδινε στον Ισραήλ δική του γη.

Γέν. 13:14 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού Απευθυνόμενος τόσο στον Αβραάμ όσο και στον Μωυσή, ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε μια εβραϊκή λέξη που αποδίδεται συχνά «παρακαλώ».

Γέν. 14:19 Η Γη Έχει «Πυρετό»—Υπάρχει Θεραπεία; Από την άλλη πλευρά, η Γραφή δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο Ιεχωβά Θεός είναι “Αυτός που έκανε τον ουρανό και τη γη”, περιλαμβανομένων και “των πυκνών σύννεφων εκεί ψηλά”.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: