ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 15-17

«Άβραμ και Σαραΐ​—Γιατί Άλλαξε ο Ιεχωβά τα Ονόματά Τους;»

Γεν. 17:1, 3-5, 15, 16 Ο Ιεχωβά θεωρούσε ότι ο Άβραμ ήταν άψογος ενώπιόν Του. Όταν αναφέρθηκε εκτενέστερα στην υπόσχεσή του, έδωσε στον Άβραμ και στη Σαραΐ ονόματα με προφητική σημασία.

Όπως σήμαιναν τα ονόματά τους, ο Αβραάμ έγινε ο πατέρας πολλών εθνών και η Σάρρα έγινε πρόγονος βασιλιάδων.

  • Αβραάμ Πατέρας Πλήθους
  • Σάρρα Αρχόντισσα

Δεν μπορούμε να διαλέξουμε το όνομα που παίρνουμε όταν γεννιόμαστε. Αλλά σαν τον Αβραάμ και τη Σάρρα, μπορούμε να καθορίσουμε τη φήμη που θα αποκτήσουμε. Αναρωτηθείτε:

“Τι μπορώ να κάνω για να με θεωρεί ο Ιεχωβά άψογο;”

“Τι είδους όνομα δημιουργώ ενώπιον του Ιεχωβά;”

Κολάζ: Νεαρή αδελφή κάνει πνευματική πρόοδο. 1. Βαφτίζεται. 2. Φέρνει σε πέρας κάποιον διορισμό στη μεσοβδόμαδη συνάθροιση. 3. Στη διακονία αγρού, δείχνει ένα βίντεο σε κάποια κυρία.

Γεν. 17:1​—Αν και ο Άβραμ ήταν ατελής, μπορούσε να αποδειχτεί άψογος (it-2 1084)

Από την άλλη πλευρά, συχνά οι οδοί και τα έργα του ανθρώπου είναι εσφαλμένα. Η αμαρτία και το σφάλμα αποτελούν το κληροδότημα του Αδάμ σε όλους τους ανθρώπους. (Ρω 5:12· Ψλ 51:5) Αλλά ο Ιεχωβά, ο οποίος είναι άψογος, «γνωρίζει καλά την πλάση μας, θυμάται ότι είμαστε χώμα» και είναι ελεήμων. (Ψλ 103:13, 14) Θεωρούσε τον πιστό, υπάκουο Νώε “άψογο ανάμεσα στους συγχρόνους του”. (Γε 6:9) Έδωσε στον Αβραάμ την εντολή: «Περπάτησε ενώπιόν μου και αποδείξου άψογος». (Γε 17:1) Παρότι και οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν ατελείς και πέθαναν, ο Ιεχωβά, ο οποίος «βλέπει την καρδιά», τους θεωρούσε άψογους. (1Σα 16:7· παράβαλε 2Βα 20:3· 2Χρ 16:9.) Εκείνος έδωσε στον Ισραήλ την εντολή: «Πρέπει να αποδεικνύεσαι άψογος προς τον Ιεχωβά τον Θεό σου». (Δευ 18:13· 2Σα 22:24) Προμήθευσε τον άψογο Γιο του (Εβρ 7:26) ως λυτρωτική θυσία, και βάσει αυτής της θυσίας μπορεί να αποκαλεί «δίκαιους», δηλαδή άψογους, εκείνους που εκδηλώνουν πίστη και υπακοή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη θέση του ως ο δίκαιος και άψογος Κριτής.—Ρω 3:25, 26·

Γεν. 17:3-5​—Το όνομα του Άβραμ έγινε Αβραάμ (it-1 σ. 39 ¶4)

Ο καιρός περνούσε. Ήδη βρίσκονταν περίπου δέκα χρόνια στη Χαναάν και ωστόσο η Σάρρα παρέμενε στείρα. Γι’ αυτό, εκείνη πρότεινε να την υποκαταστήσει η Αιγύπτια υπηρέτριά της η Άγαρ, ώστε να αποκτήσει παιδί μέσω αυτής. Ο Αβραάμ συναίνεσε σε αυτό. Έτσι λοιπόν, το 1932 Π.Κ.Χ., όταν ο Αβραάμ ήταν 86 χρονών, γεννήθηκε ο Ισμαήλ. (Γε 16:3, 15, 16) Πέρασε και άλλος καιρός. Το 1919 Π.Κ.Χ., όταν ο Αβραάμ ήταν 99 χρονών, ο Ιεχωβά διέταξε να περιτμηθούν όλα τα άρρενα μέλη του σπιτικού του Αβραάμ, ως σημείο ή σφραγίδα που θα πιστοποιούσε την ειδική σχέση διαθήκης η οποία υπήρχε μεταξύ του ίδιου και του Αβραάμ. Συγχρόνως, ο Ιεχωβά άλλαξε το όνομά του από Άβραμ σε Αβραάμ, «επειδή πατέρα πλήθους εθνών θα σε κάνω». (Γε 17:5, 9-27· Ρω 4:11) Λίγο αργότερα, τρεις υλοποιημένοι άγγελοι, τους οποίους φιλοξένησε ο Αβραάμ στο όνομα του Ιεχωβά, υποσχέθηκαν ότι η Σάρρα θα συλλάμβανε και θα γεννούσε έναν γιο, και μάλιστα μέσα στο επόμενο έτος!—Γε 18:1-15.

Γεν. 17:15, 16​—Το όνομα της Σαραΐ έγινε Σάρρα (w09 1/2 13)

Ο ίδιος ο Θεός άλλαξε τα ονόματα ορισμένων ενηλίκων για προφητικούς σκοπούς. Παραδείγματος χάρη, μετονόμασε τον Άβραμ, που σημαίνει «Ο Πατέρας Είναι Εξυψωμένος», σε Αβραάμ, που σημαίνει «Πατέρας Πλήθους». Σε αρμονία με το όνομά του, ο Αβραάμ έγινε όντως πατέρας πολλών εθνών. (Γένεση 17:5, 6) Σκεφτείτε, επίσης, τη σύζυγο του Αβραάμ, τη Σαραΐ, όνομα που ενδέχεται να σημαίνει «Φιλόνικη». Πόσο χαρούμενη πρέπει να ήταν όταν ο Θεός τη μετονόμασε σε «Σάρρα», που σημαίνει «Αρχόντισσα», υποδηλώνοντας το γεγονός ότι θα γινόταν πρόγονος βασιλιάδων.​—Γένεση 17:15, 16.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 15:13, 14​—Πότε άρχισαν και πότε τελείωσαν τα 400 χρόνια ταλαιπωρίας; (it-2 1325)

Ο Ιεχωβά είπε στον Άβραμ (Αβραάμ): «Να ξέρεις ότι το σπέρμα σου θα γίνουν πάροικοι σε γη που δεν θα είναι δική τους και θα τους υπηρετούν, και εκείνοι θα τους ταλαιπωρούν τετρακόσια χρόνια». (Γε 15:13· βλέπε επίσης Πρ 7:6, 7.) Αυτή η δήλωση έγινε πριν από τη γέννηση του υποσχεμένου κληρονόμου ή “σπέρματος”, του Ισαάκ. Το 1932 Π.Κ.Χ. η Αιγύπτια υπηρέτρια Άγαρ γέννησε στον Άβραμ τον Ισμαήλ, και το 1918 Π.Κ.Χ. γεννήθηκε ο Ισαάκ. (Γε 16:16· 21:5) Αν, με αφετηρία την Έξοδο που σήμανε το τέλος της “ταλαιπωρίας” (Γε 15:14), μετρήσουμε 400 χρόνια προς τα πίσω, φτάνουμε στο έτος 1913 Π.Κ.Χ., οπότε ο Ισαάκ ήταν περίπου πέντε χρονών. Φαίνεται πως τότε απογαλακτίστηκε ο Ισαάκ, και ενώ ήταν ήδη “πάροικος” σε γη που δεν ήταν δική του, άρχισε πλέον να υφίσταται την προειπωμένη ταλαιπωρία, με τη μορφή του “περίγελου” από τον Ισμαήλ, που ήταν περίπου 19 χρονών. (Γε 21:8, 9) Αν και στην εποχή μας ο εμπαιγμός που υφίστατο ο κληρονόμος του Αβραάμ από τον Ισμαήλ ίσως να θεωρούνταν επουσιώδης, δεν συνέβαινε το ίδιο και στην εποχή των πατριαρχών. Αυτό φαίνεται από την αντίδραση της Σάρρας και από το ότι ο Θεός επιδοκίμασε την επιμονή της να διώξουν την Άγαρ και το γιο της, τον Ισμαήλ. (Γε 21:10-13) Αυτό καθαυτό το γεγονός ότι το εν λόγω περιστατικό καταγράφηκε λεπτομερώς στο θεϊκό υπόμνημα υποδεικνύει επίσης ότι τότε άρχισε η προφητευμένη περίοδος ταλαιπωρίας, διάρκειας 400 ετών, η οποία δεν επρόκειτο να τελειώσει παρά στην Έξοδο.—Γα 4:29.

Γεν. 15:16​—Γιατί αναφέρεται ότι οι απόγονοι του Αβραάμ επέστρεψαν στη Χαναάν «στην τέταρτη γενιά»; (it-1 σ. 971 ¶5)

«Στην τέταρτη γενιά». Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά είπε στον Αβραάμ πως στην τέταρτη γενιά οι απόγονοί του θα επέστρεφαν στη Χαναάν. (Γε 15:16) Στα 430 χρόνια από τον καιρό που τέθηκε σε ισχύ η Αβραμιαία διαθήκη μέχρι την Έξοδο, υπήρξαν περισσότερες από τέσσερις γενιές, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζούσαν τότε πολλά χρόνια, σύμφωνα με το υπόμνημα. Αλλά οι Ισραηλίτες έμειναν στην Αίγυπτο μόνο 215 χρόνια. Οι “τέσσερις γενιές” μετά την είσοδό τους στην Αίγυπτο μπορούν να υπολογιστούν με αυτόν τον τρόπο, παίρνοντας για παράδειγμα απλώς μια φυλή του Ισραήλ, τη φυλή του Λευί: (1) Λευί, (2) Καάθ, (3) Αμράμ και (4) Μωυσής.—Εξ 6:16, 18, 20.

Γεν. 15:13—Πότε ολοκληρώθηκε η προειπωμένη 400ετής ταλαιπωρία του σπέρματος του Άβραμ; Αυτή η περίοδος ταλαιπωρίας άρχισε το 1913 Π.Κ.Χ. όταν ο γιος του Αβραάμ ο Ισαάκ απογαλακτίστηκε σε ηλικία περίπου 5 ετών και ο 19χρονος ετεροθαλής αδελφός του, ο Ισμαήλ, τον «περιγελούσε». (Γένεση 21:8-14· Γαλάτες 4:29) Τελείωσε με την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από τα αιγυπτιακά δεσμά το 1513 Π.Κ.Χ.

Γεν. 16:2—Ήταν σωστό να προσφέρει η Σαραΐ την υπηρέτριά της, την Άγαρ, ως σύζυγο στον Άβραμ; Η ενέργεια της Σαραΐ εναρμονιζόταν με το έθιμο της εποχής—ότι μια στείρα σύζυγος ήταν υποχρεωμένη να προμηθεύσει στο σύζυγό της κάποια παλλακίδα προκειμένου να παραγάγει κληρονόμο. Η συνήθεια της πολυγαμίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη γενεαλογική γραμμή του Κάιν. Τελικά, έγινε έθιμο και υιοθετήθηκε από μερικούς λάτρεις του Ιεχωβά. (Γένεση 4:17-19· 16:1-3· 29:21-28) Ωστόσο, ο Ιεχωβά δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αρχικό του κανόνα περί μονογαμίας. (Γένεση 2:21, 22) Ο Νώε και οι γιοι του, στους οποίους επαναλήφθηκε η εντολή να “είναι καρποφόροι και να γεμίσουν τη γη”, ήταν προφανώς όλοι τους μονόγαμοι. (Γένεση 7:7· 9:1· 2 Πέτρου 2:5) Επιπλέον, ο Ιησούς Χριστός επιβεβαίωσε αυτόν τον κανόνα περί μονογαμίας.—Ματθαίος 19:4-8· 1 Τιμόθεο 3:2, 12.

Γεν. 15:5, 6. Όταν ο Αβραάμ άρχισε να γερνάει και δεν είχε αποκτήσει ακόμη γιο, μίλησε με τον Θεό του σχετικά με αυτό. Ο Ιεχωβά τού έδωσε κατόπιν τις ανάλογες διαβεβαιώσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Αβραάμ «έθεσε πίστη στον Ιεχωβά». Αν εμείς ανοίγουμε την καρδιά μας στον Ιεχωβά με προσευχή, αν δεχόμαστε τις διαβεβαιώσεις του από τη Γραφή και αν υπακούμε σε αυτόν, η πίστη μας θα ενισχύεται.

Γεν. 15:16. Ο Ιεχωβά συγκράτησε την εκτέλεση της κρίσης του εναντίον των Αμορραίων (δηλαδή των Χαναναίων) τέσσερις γενιές. Γιατί; Επειδή είναι υπομονετικός Θεός. Περίμενε μέχρις ότου χαθεί κάθε ελπίδα βελτίωσης. Όπως ο Ιεχωβά, έτσι και εμείς χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί.

Γέν. 17:1 Η Αλήθεια για τον Θεό και τον Χριστό Εφόσον ο Θεός είναι «Παντοδύναμος», διαθέτει απεριόριστη δύναμη για να επιτελεί οτιδήποτε υπόσχεται.​

Γέν. 17:9-12 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Μερικοί δυσκολεύονταν να δεχτούν ότι η περιτομή δεν αποτελούσε πλέον σημείο ειδικής σχέσης με τον Θεό.

Γέν. 16:4, 5 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Ένας από αυτούς είναι ο Αβραάμ, ο οποίος υπέμεινε καταστάσεις που απειλούσαν τη ζωή του καθώς και δυσκολίες που είχαν προκαλέσει άλλοι.

Γέν. 15:3, 4 Διακρίνετε την Ανάγκη να Κάνετε Πνευματική Πρόοδο; Αν και περίμενε χρόνια για τη γέννηση του Ισαάκ, ο Αβραάμ δεν αποκαρδιώθηκε, και ο Ιεχωβά δεν τον απογοήτευσε.​

Γέν. 15:13 Γιατί Πρέπει “να Είμαστε σε Εγρήγορση”; Αργότερα, ο Ιεχωβά είπε στον Αβραάμ: «Να ξέρεις ότι το σπέρμα σου θα γίνουν πάροικοι σε γη που δεν θα είναι δική τους και θα τους υπηρετούν, και εκείνοι θα τους ταλαιπωρούν τετρακόσια χρόνια».

Γέν. 16:3-6,12 Να Τακτοποιείτε τις Διαφορές σας με Πνεύμα Αγάπης Ο Κάιν σκοτώνει τον Άβελ (Γέν. 4:3-8), ο Λάμεχ σκοτώνει έναν νέο άντρα επειδή τον χτύπησε (Γέν. 4:23), οι βοσκοί του Αβραάμ (Άβραμ) και του Λωτ φιλονικούν (Γέν. 13:5-7), η Άγαρ καταφρονεί τη Σάρρα (Σαραΐ) η οποία με τη σειρά της εκνευρίζεται με τον Αβραάμ (Γέν. 16:3-6), ο Ισμαήλ είναι εναντίον όλων και το χέρι όλων είναι εναντίον του.

Γέν. 17:10-14, 23 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” εμπιστεύτηκε στον Θεό και υπάκουσε «την ίδια εκείνη ημέρα».

Γέν. 15:13-16 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Όταν οι Ισραηλίτες τούς κήρυξαν τον πόλεμο, οι Χαναναίοι ως σύνολο ήταν αδιόρθωτα πονηροί.

Γέν. 17:1, 2, 19 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Ο Ιεχωβά σύναψε διαθήκη με τον Αβραάμ και τους απογόνους του.

Γέν. 17:1-8, 16 Να Έχετε Ακλόνητη Πίστη στη Βασιλεία Πώς έδειξε ο Αβραάμ ακλόνητη πίστη στις υποσχέσεις του Θεού; Ποιες λεπτομέρειες αποκάλυψε σταδιακά ο Ιεχωβά για το σπέρμα της γυναίκας; 10 Ο Ιεχωβά επανέλαβε αρκετές φορές την υπόσχεσή του στον Αβραάμ, προσθέτοντας και άλλες λεπτομέρειες.

Γέν. 15:5,6 «Να Κρατάτε το Νου σας Προσηλωμένο σε Αυτά που Βρίσκονται Πάνω» Αντί να εστιάσει «σε αυτά που βρίσκονται στη γη», ο Αβραάμ «έθεσε πίστη στον Ιεχωβά». (Γέν. 15:6) … Και στη συνέχεια του είπε: “Έτσι θα γίνει το σπέρμα σου”».

Γέν. 15:2-4· 16:16 “Επιδιώκετε” Εσείς Προνόμια Υπηρεσίας; Ωστόσο, πέρασαν άλλα 14 τουλάχιστον χρόνια μέχρι να εκπληρώσει ο Θεός το λόγο του.​

Γέν. 17:6 Να Λατρεύετε τον Ιεχωβά, τον Βασιλιά της Αιωνιότητας Από οσιότητα στο φίλο του τον Αβραάμ, ο Ιεχωβά υποσχέθηκε: «Βασιλιάδες θα βγουν από εσένα».​

Γέν. 15:2-5 Αντιμετωπίστε την Απώλεια του Συντρόφου Σας Ο πιστός αυτός άνθρωπος δεν απογοητεύτηκε.​

Γέν. 15:2 Είστε Έμπιστοι Οικονόμοι! Τι σημαντικός διορισμός με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο!​

Γέν. 15:5 Υπακούστε στον Θεό και Ωφεληθείτε από τις Ένορκες Υποσχέσεις Του Σε διάστημα πολλών ετών, ο Ιεχωβά είχε δώσει στον Αβραάμ αρκετές υποσχέσεις στα πλαίσια μιας διαθήκης οι οποίες, όταν συνδυαστούν, δείχνουν πως το υποσχεμένο Σπέρμα θα ήταν απόγονος του Αβραάμ μέσω του γιου του τού Ισαάκ.

Γέν. 15:2· 17:1 Γιατί Πρέπει να Χρησιμοποιούμε το Όνομα του Θεού; Ο Θεός αποκαλείται με τίτλους όπως “Υπέρτατος Κύριος”, “Θεός Παντοδύναμος” και “Μεγαλειώδης Δημιουργός”.

Γέν. 15:18· 17:1-9 Ένα Βασιλικό Ιερατείο Προς Όφελος Όλης της Ανθρωπότητας Ποιας υπόσχεσης αποτελούσε περαιτέρω εξέλιξη η διαθήκη του Νόμου; Οι Ισραηλίτες καταλάβαιναν τον όρο «διαθήκη», διότι ο Ιεχωβά είχε συνάψει τέτοιες επίσημες συμφωνίες με δύο προπάτορές τους, τον Νώε και τον Αβραάμ.

Γέν. 15:5, 6 Ποιος Ήταν ο Αβραάμ; Αργότερα, ο Ιεχωβά επισφράγισε αυτή την υπόσχεση, λέγοντας στον Αβραάμ ότι οι απόγονοί του θα γίνονταν πολυάριθμοι όπως τα άστρα του ουρανού.​

Γέν. 17:22, 23 Αβραάμ—Άνθρωπος Αγάπης Επανειλημμένα, όποτε ο Ιεχωβά τού έδινε κάποια εντολή, εκείνος υπάκουε αμέσως.

Γέν. 16:2 Αβραάμ—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης Εντούτοις, διαβάζουμε ότι σε δύο περιπτώσεις ο Αβραάμ άκουσε τη γνώμη της Σάρρας και ενήργησε ανάλογα.

Γέν. 15:5 Αβραάμ—Άνθρωπος Πίστης Ατενίζοντας τα λαμπερά άστρα στον ουρανό, σίγουρα συλλογίζεται την υπόσχεση που του έδωσε ο Θεός ότι οι απόγονοί του θα γίνουν πολυάριθμοι όπως αυτοί οι φωτοδότες.

Γέν. 15:6 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Μάλιστα, αποκαλείται «ο πατέρας όλων εκείνων που έχουν πίστη».

Γέν. 15:6 Ο Θεός Συστήνει την Αγάπη του σε Εμάς Αυτό το Σπέρμα αποδείχτηκε ότι ήταν ο Μεσσίας, δηλαδή ο Χριστός.

Γέν. 16:5 Λύσεις σε Συνηθισμένα Παράπονα Εντούτοις, έλεγε τη γνώμη της όποτε ήταν απαραίτητο, όπως στην περίπτωση που ο Αβραάμ δεν διέκρινε ορισμένους κινδύνους οι οποίοι απειλούσαν την οικογένειά τους.​

Γέν. 17:15-17 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Συνεπείς; Περίπου 450 χρόνια μετά τον Κατακλυσμό, ο Ιεχωβά είπε στον πατριάρχη Αβραάμ ότι θα αποκτούσε έναν γιο μέσω του οποίου θα ερχόταν το υποσχεμένο Σπέρμα.

Γέν. 15:1 Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Επεξεργασία του Σκοπού του Ιεχωβά Στον Άβραμ (Αβραάμ), ο Ιεχωβά είπε: «Εγώ είμαι ασπίδα για εσένα».

Γέν. 15:2· 17:17 Η Ρεβέκκα Ήταν Πρόθυμη να Ευαρεστεί τον Ιεχωβά Γι’ αυτό, στέλνει τον υπηρέτη του, κατά πάσα πιθανότητα τον Ελιέζερ, να διαλέξει σύζυγο για τον Ισαάκ ανάμεσα από τους συγγενείς του Αβραάμ στη Χαρράν, 800 και πλέον χιλιόμετρα μακριά!​

Γέν.15:8-10 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Αλλά αυτές οι επίσημες πράξεις λατρείας απευθύνονταν πάντοτε στον μοναδικό άξιο αποδέκτη, τον Ιεχωβά.

Γέν. 17:1 Το Προνόμιο της Προσευχής Δεν πρέπει λοιπόν να δείχνουμε ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό και ταπεινοφροσύνη όταν μιλάμε σε εκείνον;

Γέν. 17:1, 2 “Η Σοφία του Θεού Όσον Αφορά ένα Ιερό Μυστικό” Ο Ιεχωβά το εξέφρασε ως νομική διαθήκη και το υποστήριξε με τον αδιάρρηκτο όρκο του.

Γέν. 17:17 Δύναμη Αποκατάστασης​—Ο Ιεχωβά “Κάνει Νέα τα Πάντα” Όταν ο Αβραάμ ήταν 100 ετών και η Σάρρα 90, ο Ιεχωβά αποκατέστησε τις νεκρωμένες αναπαραγωγικές τους δυνάμεις, δίνοντας θαυματουργικά τη δυνατότητα στη Σάρρα να γεννήσει έναν γιο.

Γέν. 17:1 Προστατευτική Δύναμη​—«Ο Θεός Είναι για Εμάς Καταφύγιο» Είναι «ο Θεός ο Παντοδύναμος»—τίτλος που δείχνει ότι κατέχει ακατανίκητη δύναμη.

Γέν. 15:13, 14 Ο Ιεχωβά μάς Διδάσκει για το Καλό Μας «Τα πρώτα πράγματα» είναι τα πράγματα που έχει ήδη επιτελέσει ο Θεός, όπως το ότι απελευθέρωσε τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο και τους έδωσε την Υποσχεμένη Γη ως κληρονομιά.

Γέν. 17:1 Τίνος την Εξουσία θα Πρέπει να Αναγνωρίζετε; Ονομάζεται ‘ο Θεός ο Παντοδύναμος’—ένας όρος που στην εβραϊκή μεταδίδει την ιδέα της συντριπτικής δύναμης.

Γέν. 17:1 Γιατί να Έχει Μάρτυρες ο Ιεχωβά; Αυτός είναι ο Παγκόσμιος Κυρίαρχος επειδή είναι ο Δημιουργός, ο Θεός και ο Παντοδύναμος.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: