ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 18, 19

«“Ο Κριτής Όλης της Γης” Καταστρέφει τα Σόδομα και τα Γόμορρα»

Γεν. 18:23-25, 32· 19:24, 25 Τι μαθαίνουμε από τις ενέργειες που έκανε ο Ιεχωβά σε σχέση με τα Σόδομα και τα Γόμορρα;

Ο Ιεχωβά δεν θα ανέχεται για πάντα την πονηρία

Εκείνοι που θα επιζήσουν από την επικείμενη κρίση είναι όσοι δίνουν προσοχή στο θέλημα του Θεού και το εκτελούν.​—Λου 17:28-30

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Με στενοχωρεί η έκλυτη διαγωγή αυτού του πονηρού κόσμου;” (2Πε 2:7) “Δείχνω κάθε μέρα με τις πράξεις μου ότι το θέλημα του Θεού είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα;”

Γεν. 18:23-25​—Ο Αβραάμ ήταν σίγουρος ότι ο Ιεχωβά αποδίδει πάντα δίκαιη κρίση (w17.04 σ. 18 ¶1)

«ΜΗΠΩΣ δεν πρόκειται να κάνει ο Κριτής όλης της γης αυτό που είναι σωστό;» (Γέν. 18:25) Με αυτή την ερώτηση, ο Αβραάμ εξέφρασε την πεποίθηση που είχε ότι ο Ιεχωβά θα απέδιδε τέλεια δικαιοσύνη στην υπόθεση των Σοδόμων και των Γομόρρων. Ο Αβραάμ ήταν πεπεισμένος ότι ο Ιεχωβά δεν θα ενεργούσε ποτέ άδικα “θανατώνοντας τον δίκαιο μαζί με τον πονηρό”. Μια τέτοια ενέργεια ήταν “αδιανόητη” για τον Αβραάμ. Περίπου 400 χρόνια αργότερα, ο Ιεχωβά είπε για τον εαυτό του: «Ο Βράχος—οι ενέργειές του είναι τέλειες, διότι όλες οι οδοί του είναι δικαιοσύνη. Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».—Δευτ. 31:19· 32:4.

Νεαρός αδελφός απορρίπτει την πρόσκληση από μη ομοπίστους για να καθίσει μαζί τους ώστε να πιει, να καπνίσει και να παίξει χαρτιά.

Γεν. 18:32​—Ο Ιεχωβά εγγυήθηκε ότι δεν θα κατέστρεφε τα Σόδομα αν βρίσκονταν εκεί δέκα δίκαιοι άνθρωποι (w18.08 σ. 30 ¶4)

Βέβαια, σε ό,τι αφορά την εκδήλωση μακροθυμίας, το εξοχότερο παράδειγμα που πρέπει να ακολουθούμε είναι του Ιεχωβά. (2 Πέτρ. 3:15) Υπάρχουν πολλές αφηγήσεις στον Λόγο του Θεού για περιστατικά στα οποία ο Ιεχωβά εκδήλωσε εξαιρετική υπομονή. (Νεεμ. 9:30· Ησ. 30:18) Για παράδειγμα, πώς αντέδρασε ο Ιεχωβά όταν ο Αβραάμ τον κατέκλυσε με ερωτήσεις για την απόφασή του να καταστρέψει τα Σόδομα; Κατ’ αρχάς, ο Ιεχωβά δεν διέκοψε τον Αβραάμ όσο αυτός μιλούσε. Αντίθετα, άκουσε υπομονετικά κάθε ερώτηση και προβληματισμό του. Κατόπιν, ο Ιεχωβά έδειξε ότι τον άκουσε προσεκτικά επαναλαμβάνοντας τους προβληματισμούς του Αβραάμ και διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν θα κατέστρεφε τα Σόδομα αν βρίσκονταν έστω και δέκα δίκαιοι σε εκείνη την πόλη. (Γέν. 18:22-33) Τι θαυμάσιο παράδειγμα μακροθυμίας έθεσε ο Ιεχωβά, καθώς άκουγε υπομονετικά και δεν αντέδρασε υπερβολικά!

Γεν. 19:24, 25​—Ο Ιεχωβά κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα εξαιτίας της πονηρίας των κατοίκων τους (w10 15/11 σ. 25 ¶12)

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα εδραιώσει σύντομα την κυριαρχία του. Δεν θα ανέχεται επ’ άπειρον την πονηρία, και γνωρίζουμε ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες. Ο Ιεχωβά ανέλαβε δράση εναντίον των πονηρών στον Κατακλυσμό. Κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα καθώς και τον Φαραώ με τις δυνάμεις του. Ο Σισάρα με το στρατό του, όπως και ο Σενναχειρείμ με τα ασσυριακά στρατεύματά του, στάθηκαν ανίκανοι να αναμετρηθούν με τον Ύψιστο. (Γέν. 7:1, 23· 19:24, 25· Έξοδ. 14:30, 31· Κριτ. 4:15, 16· 2 Βασ. 19:35, 36) Επομένως, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά Θεός δεν θα ανέχεται επ’ αόριστον την έλλειψη σεβασμού προς το όνομά του και την κακομεταχείριση των Μαρτύρων του. Επιπλέον, σήμερα βλέπουμε αποδείξεις του σημείου της παρουσίας του Ιησού και της τελικής περιόδου αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων.​—Ματθ. 24:3.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 18:1, 22​—Με ποια έννοια “εμφανίστηκε ο Ιεχωβά” στον Αβραάμ και “έμεινε μαζί του”; (w88 15/5 σ. 23 ¶2, 3)

Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Αβραάμ απευθύνθηκε στον υλοποιημένο αγγελικό εκπρόσωπο του Θεού σαν να μιλούσε στον ίδιο τον Ιεχωβά Θεό. Εφόσον ο άγγελος έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελε να πει ο Θεός στον Αβραάμ και αντιπροσώπευε ο ίδιος τον Θεό εκείνη τη στιγμή, η Βιβλική αφήγηση μπορούσε να πει ότι «εφάνη εις αυτόν ο Κύριος [Ιεχωβά (ΜΝΚ)]».—Γένεσις 18:1.

Θυμηθείτε ότι ένας αγγελικός εκπρόσωπος του Θεού θα μπορούσε να μεταβιβάσει τα μηνύματά Του με τόση ακρίβεια όση ένα τηλέφωνο ή ένα ραδιόφωνο μπορεί και μεταβιβάζει τα λόγια μας σ’ ένα άλλο άτομο. Έτσι λοιπόν, μπορεί να κατανοηθεί πώς ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Μανωέ και άλλοι μπορούσαν να μιλούν με έναν υλοποιημένο άγγελο σαν να μιλούσαν στον Θεό. Αν και τέτοια άτομα μπορούσαν να δουν αυτούς τους αγγέλους και τη δόξα του Ιεχωβά που αυτοί αντικατόπτριζαν, δεν μπορούσαν να δουν τον Θεό. Συνεπώς, αυτό δεν αντιφάσκει καθόλου με τη δήλωση του αποστόλου Ιωάννη: «Ουδείς ειδέ ποτέ τον Θεόν». (Ιωάννης 1:18) Αυτό που είδαν τα άτομα αυτά, ήταν αγγελικοί αντιπρόσωποι και όχι ο ίδιος ο Θεός.

Γεν. 19:26​—Γιατί έγινε η γυναίκα του Λωτ «στήλη αλατιού»; (w19.06 σ. 20 ¶3)

Ο Λωτ πήρε μια λάθος απόφαση όταν επέλεξε να ζήσει ανάμεσα στους κατοίκους των Σοδόμων, οι οποίοι επιδίδονταν σε χονδροειδή ανηθικότητα. (Διαβάστε 2 Πέτρου 2:7, 8) Η περιοχή ήταν μεν ευημερούσα, αλλά ο Λωτ πλήρωσε ακριβά το ότι εγκαταστάθηκε στα Σόδομα. (Γέν. 13:8-13· 14:12) Η γυναίκα του προφανώς δέθηκε τόσο πολύ είτε με την πόλη είτε με κάποιους από τους κατοίκους της ώστε παρήκουσε τον Ιεχωβά. Έχασε τη ζωή της όταν ο Θεός έκανε να βρέξει φωτιά και θειάφι από τον ουρανό στην περιοχή. Σκεφτείτε δε τις δύο κόρες του Λωτ. Οι άντρες με τους οποίους είχαν αρραβωνιαστεί πέθαναν στα Σόδομα. Ο Λωτ έχασε το σπίτι του, τα αποκτήματά του και, το πιο οδυνηρό, τη γυναίκα του. (Γέν. 19:12-14, 17, 26) Σε όλη αυτή τη στενόχωρη και πιεστική περίοδο, μήπως ο Ιεχωβά έχασε την υπομονή του με τον Λωτ; Όχι.

Γέν. 19:8—Δεν ήταν εσφαλμένο να προσφέρει ο Λωτ τις κόρες του στους Σοδομίτες; Σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της Ανατολής, ο οικοδεσπότης είχε την ευθύνη να προστατεύει τους φιλοξενουμένους του, υπερασπίζοντάς τους ακόμη και μέχρι θανάτου, αν ήταν αναγκαίο. Ο Λωτ ήταν έτοιμος να το κάνει αυτό. Με θάρρος βγήκε έξω στον όχλο, έκλεισε την πόρτα πίσω του και τους αντιμετώπισε μόνος του. Όταν ο Λωτ πρόσφερε τις κόρες του, πιθανώς είχε ήδη αντιληφθεί ότι οι φιλοξενούμενοί του ήταν αγγελιοφόροι από τον Θεό και ίσως σκέφτηκε ότι ο Θεός μπορούσε να προστατέψει τις κόρες του, όπως είχε προστατέψει τη θεία του τη Σάρρα στην Αίγυπτο. (Γένεση 12:17-20) Πράγματι, όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ο Λωτ και οι κόρες του διαφυλάχτηκαν.

Γέν. 19:30-38—Μήπως παρέβλεψε ο Ιεχωβά το γεγονός ότι ο Λωτ μέθυσε και έκανε γιους με τις δυο του κόρες; Ο Ιεχωβά δεν παραβλέπει ούτε την αιμομειξία ούτε τη μέθη. (Λευιτικό 18:6, 7, 29· 1 Κορινθίους 6:9, 10) Στην πραγματικότητα, ο Λωτ θλιβόταν για τις “άνομες πράξεις” των κατοίκων των Σοδόμων. (2 Πέτρου 2:6-8) Το γεγονός και μόνο ότι οι κόρες του Λωτ τον μέθυσαν υποδηλώνει πως αντιλαμβάνονταν ότι εκείνος δεν θα δεχόταν να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους όσο ήταν νηφάλιος. Καθώς, όμως, παροικούσαν ως ξένοι στη χώρα, οι κόρες του πίστευαν πως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εξάλειψη της οικογένειας του Λωτ. Η αφήγηση βρίσκεται στην Αγία Γραφή για να φανερώσει τη σχέση των Μωαβιτών (μέσω του Μωάβ) και των Αμμωνιτών (μέσω του Βεν-αμμί) με τους απογόνους του Αβραάμ, τους Ισραηλίτες.

Γέν. 18:23-33. Ο Ιεχωβά δεν καταστρέφει ανθρώπους αδιακρίτως. Προστατεύει τους δίκαιους.

Γέν. 19:16. Ο Λωτ «χρονοτριβούσε» και οι άγγελοι χρειάστηκε σχεδόν να σύρουν τον ίδιο και την οικογένειά του για να τους βγάλουν από την πόλη των Σοδόμων. Είναι σοφό από μέρους μας να μη χάσουμε το αίσθημα του επείγοντος καθώς περιμένουμε το τέλος αυτού του πονηρού κόσμου.

Γέν. 19:26. Πόσο ανόητο είναι να αποσπάται η προσοχή μας από τα όσα έχουμε αφήσει στον κόσμο ή να κοιτάμε προς τα πίσω με λαχτάρα αυτά τα πράγματα!

Γέν. 19:12-14 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Ο Λωτ έχασε το σπίτι του, τα αποκτήματά του και, το πιο οδυνηρό, τη γυναίκα του.

Γέν. 19:15, 16 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Πώς έχουν βοηθήσει οι άγγελοι κάποιους υπηρέτες του Θεού στο παρελθόν; Ο Ιεχωβά έστειλε δύο αγγέλους για να βοηθήσουν τον Λωτ και την οικογένειά του να διαφύγουν από την καταστροφή των πόλεων των Σοδόμων και των Γομόρρων.

Γέν. 18:22-25 «Θα Ανάψει ο Φοβερός Θυμός Μου» Όταν πολεμάει εναντίον κάποιου εχθρού, ποτέ δεν σαρώνει «τον δίκαιο μαζί με τον πονηρό».

Γέν. 18:12 Γάμος​—Δώρο από τον Θεό Υποστήριξε λοιπόν τις αποφάσεις του Αβραάμ και συνέβαλε στην επιτυχία τους.​

Γέν. 18:23, 25 Βάσανα—Είναι Τιμωρία από τον Θεό; Αυτό θα ήταν «αδιανόητο», όπως είπε.

Γέν. 18:32 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Ο ίδιος ο Ιεχωβά θέτει το υπέρτατο παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα.

Γέν. 18:22-33 Μακροθυμία—Υπομονή με Σκοπό Κατόπιν, ο Ιεχωβά έδειξε ότι τον άκουσε προσεκτικά επαναλαμβάνοντας τους προβληματισμούς του Αβραάμ και διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν θα κατέστρεφε τα Σόδομα αν βρίσκονταν έστω και δέκα δίκαιοι σε εκείνη την πόλη.

Γέν. 18:1-5 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα Ο Λόγος του Θεού αναφέρει περιστατικά που μας διδάσκουν να δείχνουμε τέτοια αγάπη.

Γέν. 18:1-8 Φιλοξενία—Απολαυστική και Απαραίτητη! Ποιους οφείλουμε πρωτίστως να προσκαλούμε στο σπίτι μας; Για καφέ ή φαγητό: Στους Βιβλικούς χρόνους, η φιλοξενία συνήθως περιλάμβανε πρόσκληση για γεύμα στο σπίτι κάποιου.

Γέν. 18:18 «Ξέρω ότι θα Αναστηθεί» Ο Ιεχωβά είχε υποσχεθεί ότι μέσω του σπέρματος του Αβραάμ θα ευλογούνταν όλα τα έθνη.

Γέν. 19:1, 15-26 Πώς σας Βοηθούν οι Άγγελοι Όταν ο Ιεχωβά κατέστρεψε τις ασεβείς πόλεις των Σοδόμων και των Γομόρρων, άγγελοι βοήθησαν τον δίκαιο Λωτ και την οικογένειά του να φύγουν γρήγορα.​

Γέν. 18:22-33· 19:18-20 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Σκεφτείτε πώς απάντησε μέσω των αγγελικών του εκπροσώπων στις ερωτήσεις του Αβραάμ και του Λωτ.

Γέν. 18:22-33 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” Ο Ιεχωβά δίδαξε υπομονετικά στον Αβραάμ πόσο ελεήμων είναι, καθώς διαβάζει κάθε καρδιά και αναζητάει τους δικαίους για να τους διασώσει, ακόμη και σε καιρούς απόδοσης κρίσης.​

Γέν. 18:2-5· 19:1-3 Να Είστε Αποφασισμένοι να “Παραμένει η Αδελφική σας Αγάπη”! Αυτοί οι επισκέπτες τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν άγγελοι.

Γέν. 19:15, 16 Μπορούμε να Ευαρεστούμε Πράγματι τον Θεό; Οι άγγελοι που στάλθηκαν για να σώσουν αυτόν και την οικογένειά του έπρεπε να τους πιάσουν από το χέρι και να τους βγάλουν από την πόλη σε ασφαλές μέρος.​

Γέν. 18:23-33 «Μήπως Υπάρχει Αδικία στον Θεό;» Ρώτησε τον Ιεχωβά: «Θα σαρώσεις άραγε τον δίκαιο μαζί με τον πονηρό;»

Γέν. 18:19 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Πατριάρχες όπως ο Νώε, ο Αβραάμ και ο Ιακώβ έλαβαν νόμους από τον Ιεχωβά Θεό και τους μετέδωσαν στις οικογένειές τους.

Γέν. 18:12-15 Όταν το Παιδί σας Λέει Ψέματα Άλλα λέγονται υπό την πίεση της στιγμής, ίσως για να αποφευχθεί η ντροπή ή η τιμωρία.

Γέν. 18:20, 21 Γιατί Συμβαίνουν Άσχημα Πράγματα σε Καλούς Ανθρώπους; Για παράδειγμα, όταν επικράτησε η πονηρία στις αρχαίες πόλεις των Σοδόμων και των Γομόρρων, ο Θεός είπε στον πατριάρχη Αβραάμ: «Έχω αποφασίσει να κατεβώ για να δω αν ενεργούν εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την κραυγή που έφτασε σε εμένα σχετικά με αυτό· και αν όχι, θα το μάθω».

Γέν. 18:25 «Ανακηρύχτηκε Δίκαιη Μέσω Έργων» Ως ο δίκαιος «Κριτής όλης της γης», είχε διαβάσει κάθε καρδιά και ήξερε καλά πόσο βαθιά είχε ριζώσει μέσα τους η πονηρία και η εξαχρείωση.

Γέν. 19:17-20 Να Εκτιμάτε τη Γενναιοδωρία και τη Λογικότητα του Ιεχωβά Για σκεφτείτε​—στην πραγματικότητα ζήτησε από τον Ιεχωβά να αλλάξει τις οδηγίες Του!​—Διαβάστε

Γέν. 18:12 Ενισχύστε το Γάμο σας Μέσω Καλής Επικοινωνίας Εκείνη, από την πλευρά της, υπάκουε στον Αβραάμ και τον θεωρούσε “κύριό της”.

Γέν. 18:20-33 Θεϊκές Κρίσεις—Έδειχναν Ασπλαχνία; Ο Θεός τον διαβεβαίωσε με υπομονή ότι, αν υπήρχαν έστω και δέκα δίκαιοι στα Σόδομα, δεν θα τα κατέστρεφε για χάρη τους.

Γέν. 19:17-22 Πώς να Βάζετε Κανόνες για το Παιδί σας στην Εφηβεία Να είστε πρόθυμοι να «λυγίζετε» όταν είναι κατάλληλο.​—Βιβλική αρχή

Γέν. 18:23, 25 Τιμωρεί Σήμερα ο Θεός τους Ανθρώπους με Φυσικές Καταστροφές; Ως ο Θεός της δικαιοσύνης, ο Ιεχωβά ποτέ δεν έχει “σαρώσει τον δίκαιο μαζί με τον πονηρό”.

Γέν. 18:19 Χρειάζεστε την Οργανωμένη Θρησκεία; Για παράδειγμα, σε κάποια περίπτωση ο Θεός είπε: «Γνωρίστηκα [με τον Αβραάμ] προκειμένου να διατάξει τους γιους του και το σπιτικό του έπειτα από αυτόν ώστε να τηρούν την οδό του Ιεχωβά για να εκτελούν δικαιοσύνη και κρίση».

Γέν. 18:14 Είναι τα Θαύματα Όντως Εφικτά;—Τρεις Κοινές Αντιρρήσεις Το εξής: Αν οι άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιούν επιτεύγματα που φάνταζαν ανέφικτα πριν από μόλις μερικά χρόνια, τότε ασφαλώς ο Θεός που δημιούργησε το σύμπαν και όλα όσα υπάρχουν σε αυτό μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα τα οποία εμείς δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως ή δεν μπορούμε προς το παρόν να αναπαραγάγουμε.

Γέν. 19:1 Πώς μας Επηρεάζουν τα Πνευματικά Πλάσματα; Ο Λωτ και οι κόρες του, όμως, επέζησαν επειδή υπάκουσαν στην προειδοποίηση που είχε δώσει ο Θεός μέσω των αγγέλων.​

Γέν. 18:25 Σκεφτείτε δε και το εξής: Εφόσον «δεν υπάρχει αδικία» στον Θεό, αποκλείεται να μη διαφυλάξει την ομάδα των ανθρώπων που τον υπηρετούν όσια.

Γέν. 19:17, 26 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Καθώς έφευγε από τα Σόδομα μαζί με την οικογένειά της, κοίταξε πίσω δείχνοντας ανυπακοή και έγινε στήλη άλατος.​

Γέν. 19:15 Διατηρήστε το Αίσθημα του Επείγοντος Τι προϋποθέτει συνήθως το αίσθημα του επείγοντος; Το αίσθημα του επείγοντος προϋποθέτει επίσης σωστές προτεραιότητες.

Γέν. 19:4, 5 Είναι Ποτέ Δικαιολογημένη η Ομοφυλοφιλία; Η Γραφή παρομοιάζει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις με τις σεξουαλικές σχέσεις που είχαν οι στασιαστές άγγελοι​—γνωστοί ως δαίμονες—​με γυναίκες πριν από τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε.

Γέν. 18:1-8 Αβραάμ—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης Παραθέτοντας αυτό το γεύμα στους επισκέπτες του, ο Αβραάμ δεν δείχνει μόνο εξαιρετική φιλοξενία αλλά και γνήσια ταπεινοφροσύνη.​

Γέν. 18:19 Αβραάμ—Άνθρωπος Αγάπης Μάλιστα, ο ίδιος ο Ιεχωβά παρατήρησε ότι ο Αβραάμ πρωτοστατούσε στη λατρεία ως κεφαλή της οικογένειας.

Γέν.18:20· 19:24, 25 Μας Τιμωρεί ο Θεός; Σπεύδοντας να κατηγορήσουν τον Θεό, κάποιοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα Γραφικές αφηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες Εκείνος επέφερε καταστροφή μέσω στοιχείων της φύσης.

Γέν. 18:14 Ποιος Μπορεί να Ερμηνεύει Προφητείες; Αυτές, λοιπόν, ξεδιαλύνονται σχετικά εύκολα, όπως λύνονται μερικοί κόμποι σύμφωνα με την ξεκάθαρη εξήγηση του ναυτικού.​

Γέν. 18:19 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Ο Αβραάμ εκδήλωσε πίστη στις υποσχέσεις του Ιεχωβά, γι’ αυτό και ο Θεός τον θεωρούσε ξεχωριστό, τον γνώριζε πραγματικά

Γέν. 18:22-32 Νεαροί—Να Καθοδηγείστε από το Λόγο του Θεού Επιπρόσθετα, η Αγία Γραφή αναφέρει περιπτώσεις στις οποίες ο Ιεχωβά έδωσε στους υπηρέτες του την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους για κάποια ζητήματα.

Γέν. 18:18 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Ασφαλώς, ο Ιακώβ γνώριζε την υπόσχεση που ο Παντοδύναμος Θεός είχε δώσει στον παππού του τον Αβραάμ και είχε επαναλάβει στον πατέρα του τον Ισαάκ.

Γέν. 19:16, 19 “Ο Νόμος της Στοργικής Καλοσύνης” ας Διαφυλάττει τη Γλώσσα Σας Δεν συγκινούμαστε όταν συλλογιζόμαστε αυτή την πράξη σωτηρίας, αναγνωρίζοντάς την ως εκδήλωση της στοργικής καλοσύνης του Θεού;​

Γέν. 18:19 Να Βρίσκετε Αναζωογόνηση σε Πνευματικά Πράγματα Η τήρηση του Σαββάτου έδινε στους οικογενειάρχες τον απαραίτητο χρόνο για να διδάσκουν τα μέλη της οικογένειάς τους «να τηρούν την οδό του Ιεχωβά για να εκτελούν δικαιοσύνη».

Γέν. 18:23-32 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού Όταν ο Αβραάμ έκανε κάποια ερωτήματα σχετικά με τους κατοίκους των Σοδόμων, ο Ιεχωβά απάντησε υπομονετικά στο καθένα από αυτά.

Γέν. 18:10-14 Αιώνια Ζωή στη Γη—Θεόδοτη Ελπίδα Άλλωστε, ο Ιεχωβά είχε αναζωογονήσει τις αναπαραγωγικές του δυνάμεις, δίνοντας τη δυνατότητα στον ίδιο και στη σύζυγό του τη Σάρρα να αποκτήσουν γιο στα γηρατειά τους.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: