ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 20, 21

«Ο Ιεχωβά Κάνει Πάντα Αυτό που Υπόσχεται»

Γέν. 21:1-3, 5-7, 10-12, 14 Ο Ιεχωβά αντάμειψε τον Αβραάμ και τη Σάρρα για την πίστη τους χαρίζοντάς τους έναν γιο. Αργότερα, η υπακοή τους υπό δοκιμασίες έδειξε την αξιοθαύμαστη πίστη που είχαν στις υποσχέσεις του Ιεχωβά για το μέλλον.

Γιατί η υπακοή μου υπό δοκιμασίες δείχνει ότι εμπιστεύομαι στις υποσχέσεις του Ιεχωβά για το μέλλον; Πώς μπορώ να ενισχύσω την πίστη μου;

Γέν. 21:1-3​—Η Σάρρα έμεινε έγκυος και γέννησε έναν γιο (wp17.5 14, 15)

Μήπως το ότι η Σάρρα γέλασε έδειχνε έλλειψη πίστης; Σε καμία περίπτωση. Η Αγία Γραφή λέει: «Μέσω πίστης και η ίδια η Σάρρα έλαβε δύναμη να συλλάβει σπέρμα, παρ’ όλο που είχε περάσει το όριο ηλικίας, επειδή θεώρησε πιστό εκείνον ο οποίος είχε δώσει την υπόσχεση». (Εβραίους 11:11) Η Σάρρα γνώριζε τον Ιεχωβά. Γνώριζε ότι εκείνος μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε υπόσχεση δώσει. Ποιος από εμάς δεν χρειάζεται περισσότερη πίστη αυτού του είδους; Πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον Θεό της Γραφής. Κάνοντάς το αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι η Σάρρα δικαιολογημένα είχε τέτοια πίστη. Ο Ιεχωβά είναι στ’ αλήθεια πιστός και εκπληρώνει κάθε του υπόσχεση​—ενίοτε με τρόπους που μας ξαφνιάζουν και μας κάνουν να γελάμε με θαυμασμό ή δυσπιστία!

Σε ηλικία 90 χρονών, η Σάρρα μπόρεσε επιτέλους να χαρεί τη στιγμή που ονειρευόταν από τα νιάτα της. Γέννησε έναν γιο στον αγαπημένο της σύζυγο, που ήταν πλέον αιωνόβιος! Ο Αβραάμ ονόμασε το μωρό Ισαάκ, δηλαδή «Γέλιο», όπως είχε πει ο Θεός. Φανταζόμαστε τη Σάρρα να εξηγεί με ένα κουρασμένο αλλά λαμπερό χαμόγελο: «Ο Θεός ετοίμασε γέλιο για εμένα· όποιος το ακούσει θα γελάσει μαζί μου». (Γένεση 21:6) Αυτό το θαυματουργικό δώρο από τον Ιεχωβά ήταν ασφαλώς πηγή χαράς για εκείνη μέχρι το τέλος της ζωής της. Εντούτοις, την επιφόρτισε και με μεγάλες ευθύνες.

Η Σάρρα είναι έγκυος στον Ισαάκ· η Σάρρα κρατάει τον Ισαάκ καθώς βλέπουν την Άγαρ και τον Ισμαήλ να φεύγουν προς την έρημο.

Όταν ο Ισαάκ ήταν πέντε χρονών, η οικογένεια έκανε συμπόσιο για να γιορτάσουν τον απογαλακτισμό του παιδιού. Αλλά δεν ήταν όλα ρόδινα. Όπως διαβάζουμε, η Σάρρα «παρατηρούσε» μια ανησυχητική συμπεριφορά που επαναλαμβανόταν. Ο Ισμαήλ, ο 19χρονος γιος της Άγαρ, περιγελούσε συνεχώς τον μικρό Ισαάκ. Δεν επρόκειτο για απλά πειράγματα. Αργότερα, ο απόστολος Παύλος υπό θεϊκή έμπνευση χαρακτήρισε ως διωγμό τη συμπεριφορά του Ισμαήλ. Η Σάρρα έβλεπε αυτόν τον εκφοβισμό στην πραγματική του διάσταση: ως σοβαρή απειλή για την ευημερία του Ισαάκ. Γνώριζε καλά ότι ο Ισαάκ δεν ήταν απλώς ο γιος της. Του είχε ανατεθεί ένας σημαντικός ρόλος στον σκοπό του Ιεχωβά. Βρήκε λοιπόν το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά στον Αβραάμ. Του ζήτησε να διώξει την Άγαρ και τον Ισμαήλ.​—Γένεση 21:8-10· Γαλάτες 4:22, 23, 29.

1. Αδελφή στο κρεβάτι του νοσοκομείου μιλάει στον γιατρό για τη στάση της σχετικά με το αίμα καθώς ο σύζυγος και η κόρης της την κοιτούν. 2. Μικρός όμιλος αδελφών συναθροίζονται σε κάποιο σπίτι ενώ η αστυνομία κάνει έφοδο φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Πώς αντέδρασε ο Αβραάμ; Διαβάζουμε: «Αυτό, όμως, ήταν πολύ δυσάρεστο για τον Αβραάμ, σχετικά με το γιο του». Αγαπούσε τον Ισμαήλ, και δεν μπορούσε να παραβλέψει τα πατρικά του αισθήματα σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, ο Ιεχωβά έβλεπε το ζήτημα καθαρά, γι’ αυτό επενέβη. Η αφήγηση συνεχίζει: «Τότε ο Θεός είπε στον Αβραάμ: “Τίποτα από όσα σου λέει η Σάρρα ας μη σου είναι δυσάρεστο σχετικά με το αγόρι και σχετικά με τη δούλη σου. Άκουσε τη φωνή της, επειδή μέσω του Ισαάκ θα είναι αυτό που θα αποκληθεί σπέρμα σου”». Ο Ιεχωβά διαβεβαίωσε τον Αβραάμ ότι θα φρόντιζε την Άγαρ και το αγόρι. Ο πιστός Αβραάμ συμμορφώθηκε με αυτό.​—Γένεση 21:11-14.

Γέν. 21:5-7 Ο Ιεχωβά έκανε το αδύνατο πραγματικότητα

Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Διαθηκών Τελικά, όμως, ο Ιεχωβά τούς ευλόγησε, αναζωογονώντας θαυματουργικά τις αναπαραγωγικές τους δυνάμεις, και η Σάρρα γέννησε ένα γιο στον Αβραάμ, τον Ισαάκ, κρατώντας έτσι ζωντανή την υπόσχεση σχετικά με ένα σπέρμα

Γέν. 21:10-12, 14​ Ο Αβραάμ και η Σάρρα είχαν ισχυρή πίστη στην υπόσχεση του Ιεχωβά σχετικά με τον Ισαάκ

Αβραάμ—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης. Εντούτοις, διαβάζουμε ότι σε δύο περιπτώσεις ο Αβραάμ άκουσε τη γνώμη της Σάρρας και ενήργησε ανάλογα

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 20:12​—Γιατί αναφέρεται ότι η Σάρρα ήταν αδελφή του Αβραάμ; (wp17.3 σ. 12, υποσ.)

Η Σάρρα ήταν ετεροθαλής αδελφή του Αβραάμ. Ήταν και οι δύο παιδιά του Θάρα, αλλά από διαφορετική μητέρα. (Γένεση 20:12) Αν και ένας τέτοιος γάμος θεωρείται ανάρμοστος σήμερα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα τότε. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι βρίσκονταν πιο κοντά στην τελειότητα που απολάμβαναν κάποτε ο Αδάμ και η Εύα. Για τόσο εύρωστους ανθρώπους, ο γάμος μεταξύ στενών συγγενών προφανώς δεν παρουσίαζε γενετικούς κινδύνους για τους απογόνους τους. Ωστόσο, έπειτα από περίπου 400 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν όσο εμείς σήμερα. Εκείνον τον καιρό, ο Μωσαϊκός Νόμος απαγόρευσε όλες τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ στενών συγγενών.​—Λευιτικό 18:6.

Γέν. 21:33​—Πώς επικαλέστηκε ο Αβραάμ «το όνομα του Ιεχωβά»; (w89 1/7 σ. 20 ¶9)

Ο Άβραμ ανταποκρίθηκε κάνοντας άλλη μια πράξη πίστης. Όπως λέει η αφήγηση: ‘Ωκοδόμησεν εκεί θυσιαστήριον εις τον Ιεχωβά’. (Γένεσις 12:7) Αυτό είναι πιθανό να περιλάμβανε και την προσφορά μιας θυσίας ζώου, γιατί η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «θυσιαστήριον» σημαίνει «τόπος θυσίας». Αργότερα, ο Άβραμ επανέλαβε αυτές τις πράξεις πίστης σε άλλα μέρη εκείνης της γης. Επιπρόσθετα, ‘επεκαλέσθη το όνομα του Ιεχωβά’. (Γένεσις 12:8· 13:18· 21:33) Η εβραϊκή φράση «επικαλούμαι το όνομα» σημαίνει επίσης «διακηρύττω (κηρύττω) το όνομα». Το σπιτικό του Άβραμ, καθώς και οι Χαναναίοι πρέπει να τον είχαν ακούσει να διακηρύττει θαρραλέα το όνομα του Θεού του, του Ιεχωβά. (Γένεσις 14:22-24) Παρόμοια, όλοι όσοι επιζητούν τη φιλία του Θεού σήμερα πρέπει να επικαλούνται το όνομά του με πίστη. Αυτό θα περιλάμβανε τη συμμετοχή στο δημόσιο κήρυγμα, το «να [αναφέρουν] πάντοτε εις τον Θεόν θυσίαν αινέσεως, τουτέστι καρπόν χειλέων ομολογούντων [που κάνουν δημόσια διακήρυξη για, ΜΝΚ] το όνομα αυτού».—Εβραίους 13:15· Ρωμαίους 10:10.

Γέν. 21:9-12 Μπορείτε να Έχετε Ευτυχισμένη Οικογένεια Για παράδειγμα, η Σάρρα είπε στον Αβραάμ κάτι που δεν του άρεσε, αλλά ο Ιεχωβά τού είπε: «Άκουσέ την»

Γέν. 20:1-18· 21:8, 9 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Ένας από αυτούς είναι ο Αβραάμ, ο οποίος υπέμεινε καταστάσεις που απειλούσαν τη ζωή του καθώς και δυσκολίες που είχαν προκαλέσει άλλοι.

Γέν. 21:12 «Ξέρω ότι θα Αναστηθεί» Επίσης, ο Ιεχωβά είχε πει ότι η ευλογία θα ερχόταν «μέσω του Ισαάκ».

Γέν. 21:1-3, 6, 7 «Η Ειρήνη του Θεού . . . Υπερβαίνει Κάθε Κατανόηση» Η γέννηση του Ισαάκ σίγουρα ξεπέρασε οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε φανταστεί ποτέ η Σάρρα.​

Γέν. 21:9-12 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Θυμηθείτε ότι ο Θεός παρότρυνε τον Αβραάμ να ακούσει αυτά που είχε να του πει η γυναίκα του.

Γέν. 21:5 Διακρίνετε την Ανάγκη να Κάνετε Πνευματική Πρόοδο; Αν και περίμενε χρόνια για τη γέννηση του Ισαάκ, ο Αβραάμ δεν αποκαρδιώθηκε, και ο Ιεχωβά δεν τον απογοήτευσε.​

Γέν. 20:2-7, 10-12, 17, 18 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” Σε δύο περιπτώσεις, ο Ιεχωβά παρενέβη και προστάτεψε τον Αβραάμ και τη Σάρρα, ακόμη και με θαυματουργικό τρόπο.

Γέν. 21:9-12 “Να Γίνεστε Μιμητές του Θεού” στη Χρήση της Δύναμής Σας Η Γραφή μιλάει για θεοσεβείς γυναίκες οι οποίες, μέσα στα πλαίσια της κατάλληλης ηγεσίας, πήραν την πρωτοβουλία να επηρεάσουν τους συζύγους τους με θετικό τρόπο ή να τους βοηθήσουν να αποφύγουν σφάλματα στην κρίση τους.

Γέν. 21:2, 3 Δύναμη Αποκατάστασης​—Ο Ιεχωβά “Κάνει Νέα τα Πάντα” Όταν ο Αβραάμ ήταν 100 ετών και η Σάρρα 90, ο Ιεχωβά αποκατέστησε τις νεκρωμένες αναπαραγωγικές τους δυνάμεις, δίνοντας θαυματουργικά τη δυνατότητα στη Σάρρα να γεννήσει έναν γιο.

Γέν. 21:1, 2 «Να Κρατάτε το Νου σας Προσηλωμένο σε Αυτά που Βρίσκονται Πάνω» Και στον ορισμένο καιρό του Θεού, απέκτησε όντως κληρονόμο, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε λάβει.​

Γέν. 21:9-11 Ενισχύστε το Γάμο σας Μέσω Καλής Επικοινωνίας Ο Αβραάμ και η Σάρρα δεν είχαν πάντα την ίδια άποψη.

Γέν. 21:12 Σεβασμός και Αξιοπρέπεια υπό τη Φροντίδα του Θεού Οι δε Χριστιανοί σύζυγοι “αποδίδουν τιμή” στις συζύγους τους ακούγοντάς τες προσεκτικά.​

Γέν. 21:12-14 Αβραάμ—Άνθρωπος Αγάπης Επανειλημμένα, όποτε ο Ιεχωβά τού έδινε κάποια εντολή, εκείνος υπάκουε αμέσως.

Γέν. 21:10-12 Σεβασμός δεν σημαίνει παράδοση άνευ όρων​—να παραιτηθείς δηλαδή από το δικαίωμα να έχεις διαφορετική άποψη και να την εκφράζεις.

Γέν. 21:1-3 Αιώνια Ζωή στη Γη—Θεόδοτη Ελπίδα Άλλωστε, ο Ιεχωβά είχε αναζωογονήσει τις αναπαραγωγικές του δυνάμεις, δίνοντας τη δυνατότητα στον ίδιο και στη σύζυγό του τη Σάρρα να αποκτήσουν γιο στα γηρατειά τους.

Γέν. 21:6 Τι Περιλαμβάνει ένα Όνομα; Όταν ο Ισαάκ μεγάλωσε και έγινε πιστός υπηρέτης του Θεού, το όνομά του χωρίς αμφιβολία συνέχισε να φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπο του Αβραάμ και της Σάρρας καθώς απολάμβαναν τη συντροφιά του αγαπημένου τους γιου.​

Γέν. 20:1-18 Να Ακούτε την Εσωτερική σας Φωνή Το γεγονός ότι ο Ιωσήφ τα γνώριζε όλα αυτά πιθανότατα ενίσχυσε τις παραινέσεις της κληρονομημένης συνείδησής του, υποκινώντας τον να απορρίψει τη σεξουαλική ανηθικότητα.

Γέν. 21:2, 5 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Η Σάρρα, η σύζυγός του, του γέννησε μόνο έναν γιο, τον Ισαάκ, και μόνο αφού ο Αβραάμ είχε κατοικήσει στη γη της υπόσχεσης επί 25 χρόνια.

Γέν. 21:10-12 Να Ασκείτε Θεοσεβή Αφοσίωση στο Σπίτι Μερικοί έχουν καλά αποτελέσματα συζητώντας με σεβασμό τα προβλήματα ως οικογένεια.

Γέν. 20:13 Να Δείχνετε Στοργική Καλοσύνη σε Όσους Έχουν Ανάγκη Στην Αγία Γραφή, οι εκφράσεις στοργικής καλοσύνης μεταξύ ανθρώπων μπορεί να βασίζονται σε ήδη υπάρχουσες σχέσεις.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: