ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 22, 23

«Ο Θεός Υπέβαλε τον Αβραάμ σε Δοκιμή»

Γεν. 22:1, 2, 9-12, 15-18 Ο πόνος που βίωσε ο Αβραάμ καθώς ετοιμαζόταν να θυσιάσει τον Ισαάκ μάς βοηθάει να φανταστούμε τον πόνο του Ιεχωβά όταν πρόσφερε τον Γιο Του, τον Ιησού Χριστό, ως λύτρο. (Ιωα 3:16) Πώς φανερώνουν τα λόγια του Ιεχωβά στο εδάφιο 2 τα τρυφερά του αισθήματα;

Τι σας υποκινεί να κάνετε η αγάπη του Ιεχωβά;​—1Κο 6:20· 1Ιω 4:11

Γε 22:1, 2​—Ο Θεός είπε στον Αβραάμ να θυσιάσει τον αγαπημένο του γιο, τον Ισαάκ (w12 1/1 σ. 23 ¶4-6)

Εξετάστε τα λόγια του Ιεχωβά στον Αβραάμ: «Πάρε, σε παρακαλώ, το γιο σου, το μοναχογιό σου που τόσο αγαπάς, τον Ισαάκ, και . . . πρόσφερέ τον ως ολοκαύτωμα». (Γένεση 22:2) Προσέξτε ότι ο Ιεχωβά τόνισε πως ο Αβραάμ “αγαπούσε” το γιο του τον Ισαάκ. Ο Ιεχωβά Θεός ήξερε τι σήμαινε ο Ισαάκ για τον Αβραάμ. Ήξερε επίσης πώς ένιωθε ο ίδιος για τον Γιο του, τον Ιησού. Τον αγαπούσε τόσο πολύ ώστε μίλησε δύο φορές από τον ουρανό, αναφερόμενος άμεσα στον Ιησού ως “τον Γιο του τον αγαπητό”.​—Μάρκος 1:11· 9:7.

1. Ο Αβραάμ κρατάει ένα μαχαίρι και κοιτάζει τον ουρανό ενώ ο Ισαάκ είναι ξαπλωμένος στο θυσιαστήριο. 2. Ο Ιησούς είναι κρεμασμένος στο ξύλο του βασανισμού.

Παρατηρήστε επίσης ότι, στο αίτημα του προς τον Αβραάμ, ο Ιεχωβά συμπεριέλαβε τη λέξη «παρακαλώ». Σύμφωνα με κάποιον Βιβλικό λόγιο, η χρήση της συγκεκριμένης λέξης από τον Θεό δείχνει ότι «ο ΚΥΡΙΟΣ καταλαβαίνει τι κόστος έχει αυτό που ζητάει». Όπως φανταζόμαστε, το συγκεκριμένο αίτημα πρέπει να λύπησε βαθύτατα τον Αβραάμ. Από την άλλη, μας είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε τον αβάσταχτο πόνο που πρέπει να ένιωσε ο Ιεχωβά βλέποντας τον αγαπητό του Γιο να υποφέρει και να πεθαίνει. Χωρίς αμφιβολία, επρόκειτο για το μεγαλύτερο πόνο που είχε γευτεί ή θα γευτεί ποτέ ο Ιεχωβά.

Έτσι λοιπόν, μολονότι ίσως μας φαίνεται φοβερό αυτό που ζήτησε ο Ιεχωβά από τον Αβραάμ, θα ήταν σοφό να θυμόμαστε ότι δεν άφησε τον πιστό πατριάρχη να πραγματοποιήσει τη θυσία. Λυπήθηκε τον Αβραάμ και δεν επέτρεψε να υποστεί τη χειρότερη απώλεια για έναν γονέα. Προφύλαξε τον Ισαάκ από το θάνατο. Απεναντίας, ο Ιεχωβά δεν προστάτεψε «τον ίδιο του τον Γιο αλλά τον παρέδωσε για όλους εμάς». (Ρωμαίους 8:32) Γιατί υπέβαλε ο Ιεχωβά τον εαυτό του σε μια τόσο φοβερή δοκιμασία; «Για να αποκτήσουμε εμείς ζωή». (1 Ιωάννη 4:9) Τι δυνατή υπενθύμιση της αγάπης του Θεού για εμάς! Δεν μας ωθεί αυτό να του δείξουμε και εμείς την αγάπη μας;*

Γεν. 22:9-12​—Ο Ιεχωβά δεν άφησε τον Αβραάμ να θανατώσει τον Ισαάκ

«Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Ο Ιεχωβά ήταν που παρενέβη και τον εμπόδισε να θανατώσει τον γιο του

Γεν. 22:15-18​—Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε να ευλογήσει τον Αβραάμ για την υπακοή του (w12 15/10 σ. 23 ¶6)

Και ο Ιεχωβά Θεός επίσης έχει κάνει όρκους, προς όφελος της αμαρτωλής ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: «“Όσο βέβαιο είναι ότι εγώ ζω”, λέει ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά». (Ιεζ. 17:16) Η Γραφή σε πάνω από 40 διαφορετικές περιπτώσεις αναφέρει ότι ο Ιεχωβά Θεός ορκίστηκε. Ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η πολιτεία του με τον Αβραάμ. Σε διάστημα πολλών ετών, ο Ιεχωβά είχε δώσει στον Αβραάμ αρκετές υποσχέσεις στα πλαίσια μιας διαθήκης οι οποίες, όταν συνδυαστούν, δείχνουν πως το υποσχεμένο Σπέρμα θα ήταν απόγονος του Αβραάμ μέσω του γιου του τού Ισαάκ. (Γέν. 12:1-3, 7· 13:14-17· 15:5, 18· 21:12) Κατόπιν ο Ιεχωβά υπέβαλε τον Αβραάμ σε μια μεγάλη δοκιμή, προστάζοντάς τον να θυσιάσει τον αγαπημένο του γιο. Ο Αβραάμ υπάκουσε χωρίς καθυστέρηση, και όταν ήταν έτοιμος να θυσιάσει τον Ισαάκ, ένας άγγελος του Θεού τον σταμάτησε. Τότε ο Θεός έκανε τον εξής όρκο: «Στον εαυτό μου ορκίζομαι . . . πως λόγω του ότι έκανες αυτό το πράγμα και δεν αρνήθηκες να δώσεις το γιο σου, το μοναδικό παιδί σου, ασφαλώς θα σε ευλογήσω και ασφαλώς θα πληθύνω το σπέρμα σου σαν τα άστρα των ουρανών και σαν τους κόκκους της άμμου στην ακρογιαλιά· και το σπέρμα σου θα πάρει στην κατοχή του την πύλη των εχθρών του. Και μέσω του σπέρματός σου όλα τα έθνη της γης οπωσδήποτε θα φέρουν ευλογία στον εαυτό τους λόγω του ότι άκουσες τη φωνή μου».​—Γέν. 22:1-3, 9-12, 15-18.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 22:5​—Γιατί μπορούσε ο Αβραάμ να πει στους υπηρέτες του ότι εκείνος και ο Ισαάκ θα επέστρεφαν αν και πίστευε ότι θα θυσίαζε τον Ισαάκ; (w16.02 σ. 11 ¶13)

Προτού αποχωριστούν από τους υπηρέτες που τους συνόδευαν, ο Αβραάμ είπε: «Εσείς μείνετε εδώ με το γαϊδούρι, αλλά εγώ και το αγόρι θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εκεί και να προσφέρουμε λατρεία και να επιστρέψουμε σε εσάς». (Γέν. 22:5) Τι εννοούσε; Μήπως τους έλεγε ψέματα ότι ο Ισαάκ θα επέστρεφε, ενώ γνώριζε πως θα τον θυσίαζε; Όχι. Η Γραφή μάς βοηθάει να κατανοήσουμε τι σκεφτόταν. (Διαβάστε Εβραίους 11:19) Ο Αβραάμ «θεώρησε ότι ο Θεός μπορούσε να εγείρει [τον Ισαάκ] ακόμη και από τους νεκρούς». Ναι, ο Αβραάμ πίστευε στην ανάσταση. Γνώριζε ότι ο Ιεχωβά είχε αναζωογονήσει τις αναπαραγωγικές δυνάμεις του ίδιου και της Σάρρας στα γηρατειά τους. (Εβρ. 11:11, 12, 18) Αντιλαμβανόταν ότι τίποτα δεν ήταν αδύνατον για τον Ιεχωβά. Ήταν πεπεισμένος λοιπόν πως, ό,τι και αν γινόταν εκείνη την κρίσιμη μέρα, επρόκειτο να πάρει πίσω τον αγαπημένο του γιο ώστε να μπορούν να εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις του Ιεχωβά. Δεν απορούμε που ο Αβραάμ αποκαλείται «πατέρας όλων εκείνων που έχουν πίστη»!

Γεν. 22:12​—Πώς δείχνει αυτό το εδάφιο ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί την πρόγνωσή του επιλεκτικά; (it-2 σ. 758 ¶5, 6)

Επιλεκτική άσκηση της πρόγνωσης. Η εναλλακτική εκδοχή ως προς τη θεωρία περί προκαθορισμού, δηλαδή η επιλεκτική ή διακριτική άσκηση των δυνάμεων πρόγνωσης του Θεού, θα έπρεπε να εναρμονίζεται με τους δίκαιους κανόνες του και να είναι συνεπής με ό,τι αυτός αποκαλύπτει για τον εαυτό του στο Λόγο του. Σε αντίθεση με τη θεωρία περί προκαθορισμού, αρκετές περικοπές δείχνουν ότι ο Θεός εξέταζε την εκάστοτε κατάσταση και αποφάσιζε βάσει αυτής της εξέτασης.

Έτσι λοιπόν, στα εδάφια Γένεση 11:5-8, βλέπουμε τον Θεό να στρέφει την προσοχή του στη γη, να επιθεωρεί την κατάσταση στη Βαβέλ και τότε να αποφασίζει τι είδους δράση θα αναλάβει για να σταματήσει το ανευλαβές πρόγραμμα οικοδόμησης που λάβαινε χώρα εκεί. Όταν η πονηρία είχε προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στα Σόδομα και στα Γόμορρα, ο Ιεχωβά ενημέρωσε τον Αβραάμ για την απόφαση που πήρε να ερευνήσει (μέσω των αγγέλων του) προκειμένου, όπως είπε, «να δω αν ενεργούν εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την κραυγή που έφτασε σε εμένα σχετικά με αυτό· και αν όχι, θα το μάθω». (Γε 18:20-22· 19:1) Ο Θεός ανέφερε ότι “γνωρίστηκε με τον Αβραάμ”, και όταν εκείνος έφτασε στο σημείο να αποπειραθεί να θυσιάσει τον Ισαάκ, ο Ιεχωβά είπε: «Γιατί τώρα ξέρω ότι είσαι θεοφοβούμενος επειδή δεν αρνήθηκες να δώσεις το γιο σου, το μοναδικό παιδί σου, σε εμένα».—Γε 18:19· 22:11, 12· παράβαλε Νε 9:7, 8· Γα 4:9.

Γέν. 22:1-3, 9-14 Ευλαβής Σεβασμός για το Αίμα Η πρόθυμη υπακοή τού Ισαάκ σ’ αυτό το δραματικό επεισόδιο προεικόνιζε την υπακοή που έδειξε ο Ιησούς στο θέλημα του Πατέρα του χύνοντας το αίμα της ζωής του ως θυσία.

Γέν. 22:18 Τι θα σας Κάνει ο Ιεχωβά να Γίνετε; Στον νέο κόσμο, αυτός ο πιστός άντρας θα δει πώς η διακυβέρνηση του Ιησού θα είναι ευλογία για όλες τις οικογένειες στη γη.

Γέν. 22:17, 18 «Θα σας Δούμε στον Παράδεισο!» Επίσης, ο Ιεχωβά έδωσε μια υπόσχεση με βαθιά σημασία: «Μέσω του απογόνου σου όλα τα έθνη της γης θα αποκτήσουν ευλογία για τον εαυτό τους επειδή εσύ άκουσες τη φωνή μου».

Γέν. 22:15-18 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Είχε ξεκάθαρα στον νου του την ελπίδα της ζωής στον νέο κόσμο υπό τη Μεσσιανική διακυβέρνηση.

Γέν. 23:1, 2 Ο Θεός την Αποκάλεσε «Αρχόντισσα» Δεν απορούμε λοιπόν που, όταν πέθανε σε ηλικία 127 χρονών, “ο Αβραάμ θρήνησε τη Σάρρα και έκλαψε για αυτήν”.

Γέν. 22:15-18 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Δώρο της Ελεύθερης Βούλησής Σας Ο Ιεχωβά τηρούσε έτσι μια υπόσχεση που είχε δώσει αιώνες νωρίτερα στον φίλο του τον Αβραάμ.

Γέν. 22:15-18 «Είμαι Πρόθυμη να Πάω» Σκεφτείτε το δέος που ένιωσε η Ρεβέκκα όταν συνειδητοποίησε ότι η υπόσχεση του Ιεχωβά θα εκπληρωνόταν μέσω του μελλοντικού της συζύγου, του Ισαάκ​—κατά συνέπεια και μέσω εκείνης!​

Γέν. 23:2 Είναι Λάθος να Πενθείτε; Αρκετά χρόνια αργότερα, ο θάνατος του Ιωσήφ εξακολουθούσε να τον στενοχωρεί πολύ.​

Γέν. 23:1, 2 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά στις «Ημέρες της Συμφοράς» Ο Αβραάμ βίωσε τον πόνο της απώλειας του συντρόφου τους.​

Γέν. 22:15-18 Να Έχετε Ακλόνητη Πίστη στη Βασιλεία Και όταν ο Αβραάμ έδειξε ακλόνητη πίστη στις υποσχέσεις του Θεού δεχόμενος να προσφέρει το μοναχογιό του, ο Ιεχωβά εδραίωσε περαιτέρω τη διαθήκη με μια άνευ όρων υπόσχεση.

Γέν. 22:10-13 Ιεχωβά—Ο Προμηθευτής μας και ο Προστάτης Μας Δίχως αμφιβολία, ένιωθε ευγνώμων στον Θεό επειδή προμήθευσε μια άλλη θυσία​—ένα κριάρι πιασμένο σε μια συστάδα λίγο πιο πέρα.

Γέν. 22:18 Ο Θεός Διευθετεί την Απελευθέρωση της Ανθρωπότητας Ο Θεός υποσχέθηκε στον πιστό Αβραάμ ότι το προειπωμένο «σπέρμα» θα ήταν κάποιος απόγονός του, μέσω του οποίου θα λάβαιναν ευλογίες άνθρωποι από «όλα τα έθνη».

Γέν. 22:15-18 «Προσωρινοί Κάτοικοι» Ενωμένοι στην Αληθινή Λατρεία Ποια υπόσχεση δόθηκε στον Αβραάμ, και πώς έβλεπε εκείνος την εκπλήρωσή της; Ο Θεός υποσχέθηκε ότι, μέσω του Αβραάμ και των απογόνων του, θα ευλογούνταν όλες οι οικογένειες της γης​—όχι μόνο ένα έθνος.

Γέν. 22:1-18 Καλοσύνη—Ουσιώδης στα Μάτια του Θεού Η δε πιστή τους πορεία προσκίασε το πώς θα παρείχε ο Θεός τη βάση για τη σωτηρία των ανθρώπων μέσω της αγάπης του και της παρ’ αξία καλοσύνης του.​

Γέν. 22:18 Εκτιμάτε Εσείς Το Θεϊκό Δώρο του Γάμου; Η θεοφοβούμενη Ρεβέκκα έγινε η αγαπημένη σύζυγος του Ισαάκ και έπαιξε ρόλο στη διευθέτηση του Ιεχωβά για τη διατήρηση του σπέρματος του Αβραάμ.

Γέν. 22:1-18 Ποιος Ήταν ο Αβραάμ; Ο Ιεχωβά επαίνεσε τον Αβραάμ για την εξαιρετική του υπακοή και, κατόπιν, επανέλαβε τις υποσχέσεις που του είχε δώσει παλιότερα.​

Γέν. 22:2, 9-12 Πώς Μπορούμε να Επιλέγουμε Καλούς Φίλους; Ο Αβραάμ εμπιστευόταν στον Ιεχωβά και υπάκουε σε εκείνον, γι’ αυτό και ο Ιεχωβά τον θεωρούσε φίλο του.

Γέν. 22:7 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού. Προσέξτε τον κόσμιο τρόπο με τον οποίο μιλούν μεταξύ τους ο Αβραάμ και ο γιος του ο Ισαάκ στο εδάφιο Γένεση 22:7

Γέν. 22:18 «Εσύ Είσαι ο Μόνος Όσιος» Ανοίγοντας το δρόμο της σωτηρίας για αυτά τα σκεύη ελέους, ο Ιεχωβά παρέμεινε όσιος στον Αβραάμ, στον οποίο είχε δώσει αυτή την υπόσχεση της διαθήκης: «Μέσω του σπέρματός σου όλα τα έθνη της γης οπωσδήποτε θα φέρουν ευλογία στον εαυτό τους λόγω του ότι άκουσες τη φωνή μου».

Γέν. 22:12 Πεπρωμένο Παρόμοια, ο Ιεχωβά έχει την ικανότητα να προγνωρίζει τα γεγονότα, αλλά η Αγία Γραφή δείχνει ότι κάνει επιλεκτική και διακριτική χρήση αυτής της ικανότητας, λαβαίνοντας κατάλληλα υπόψη την ελευθερία βούλησης με την οποία προίκισε τα ανθρώπινα πλάσματά του.​

Γέν. 22:1, 2, 9-13 Να Αγαπάτε Εκείνους που Αγαπάει ο Θεός Στην περίπτωση του Αβραάμ, ο Ιεχωβά παρενέβη και προμήθευσε ένα κριάρι ως υποκατάστατο για τον Ισαάκ.​

Γέν. 22:18 Να Ζείτε με Τρόπο που Ευαρεστεί τον Θεό Ο ίδιος είπε στον Αβραάμ: «Άκουσες τη φωνή μου».

Γέν. 22:18 Το Άγγελμα που Πρέπει να Διακηρύξουμε ΠΟΛΥ πριν από τη Χριστιανική εποχή, ο Ιεχωβά μίλησε στον πιστό Αβραάμ σχετικά με μια προμήθεια που θα είχε ως αποτέλεσμα να φέρουν «όλα τα έθνη της γης» ευλογία στον εαυτό τους.

Γέν. 22:17, 18 Ο Ιεχωβά Κάνει Θεσπέσιο Όνομα για τον Εαυτό Του Υποσχέθηκε σε εκείνον τον πατριάρχη ότι μέσω του σπέρματός του, δηλαδή των απογόνων του, όλα τα έθνη της γης θα έφερναν ευλογία στον εαυτό τους.

Γέν. 22:17· 32:12 Ο Ιεχωβά μάς Διδάσκει για το Καλό Μας Ο Ιεχωβά υπενθυμίζει στο λαό την υπόσχεση που είχε δώσει ότι το σπέρμα του Αβραάμ θα πληθυνόταν «σαν τα άστρα των ουρανών και σαν τους κόκκους της άμμου στην ακρογιαλιά».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: