ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 24

«Μια Σύζυγος για τον Ισαάκ» 24:2-4, 11-15, 58, 67 Ο υπηρέτης του Αβραάμ ζήτησε την κατεύθυνση του Ιεχωβά προτού επιλέξει σύζυγο για τον Ισαάκ. (Γε 24:42-44) Και εμείς πρέπει να ζητάμε την κατεύθυνση του Ιεχωβά προτού πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Πώς;

  • Προσευχηθείτε
  • Συμβουλευτείτε τον Λόγο του Θεού και τις Χριστιανικές εκδόσεις
  • Ζητήστε βοήθεια από πνευματικά ώριμους Χριστιανούς

Γέν. 24:2-4​—Ο Αβραάμ έστειλε τον υπηρέτη του να βρει σύζυγο για τον Ισαάκ ανάμεσα σε όσους λάτρευαν τον Ιεχωβά (wp16.3 σ. 14 ¶3)

Ο Αβραάμ όρκισε τον Ελιέζερ να μην επιλέξει σύζυγο για τον Ισαάκ ανάμεσα από τις Χαναναίες. Γιατί; Επειδή οι Χαναναίοι ούτε σέβονταν ούτε λάτρευαν τον Ιεχωβά Θεό. Ο Αβραάμ γνώριζε ότι ο Ιεχωβά σκόπευε να τιμωρήσει στον κατάλληλο καιρό εκείνον τον λαό για τις κακές του πράξεις. Ο Αβραάμ δεν ήθελε να έχει ο αγαπημένος του γιος, ο Ισαάκ, καμιά σχέση με αυτούς και τον ανήθικο τρόπο ζωής τους. Επίσης ήξερε ότι ο γιος του θα έπαιζε ζωτικό ρόλο στην εκπλήρωση των υποσχέσεων του Θεού.​—Γένεση 15:16· 17:19· 24:2-4.

Η Ρεβέκκα αδειάζει νερό από μια μεγάλη στάμνα μέσα στην ποτίστρα για να πιουν οι καμήλες. Ο υπηρέτης του Αβραάμ την παρατηρεί από απόσταση.

Γε 24:11-15​—Ο υπηρέτης του Αβραάμ συνάντησε τη Ρεβέκκα σε ένα πηγάδι (wp16.3 σ. 14 ¶4)

Ο Ελιέζερ συνέχισε λέγοντας στους οικοδεσπότες του πως όταν έφτασε στο πηγάδι κοντά στη Χαρράν προσευχήθηκε στον Ιεχωβά Θεό. Ουσιαστικά, ζήτησε από τον Ιεχωβά να επιλέξει Εκείνος την κοπέλα που θα παντρευόταν ο Ισαάκ. Με ποιον τρόπο; Ο Ελιέζερ ζήτησε από τον Θεό να φροντίσει ώστε να έρθει στο πηγάδι η κοπέλα την οποία Εκείνος ήθελε για τον Ισαάκ. Όταν θα της ζητούσε νερό, αυτή θα έπρεπε να είναι πρόθυμη να δώσει στον ίδιο να πιει αλλά να ποτίσει επίσης και τις καμήλες του. (Γένεση 24:12-14) Και ποια ήρθε και έκανε ακριβώς αυτό; Η Ρεβέκκα! Φανταστείτε πώς μπορεί να ένιωθε η Ρεβέκκα αν άκουγε όσα διηγούνταν ο Ελιέζερ στους συγγενείς της!

Γέν. 24:58, 67​—Η Ρεβέκκα συμφώνησε να παντρευτεί τον Ισαάκ (wp16.3 σ. 14 ¶6, 7)

Εβδομάδες νωρίτερα, ο Ελιέζερ είχε αναφέρει αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό στον Αβραάμ, ρωτώντας: «Τι θα γίνει αν η γυναίκα αρνηθεί να έρθει μαζί μου;» Ο Αβραάμ είχε απαντήσει: «Τότε θα ελευθερωθείς από την υποχρέωση που έχεις σε εμένα μέσω όρκου». (Γένεση 24:39, 41) Και στο σπιτικό του Βαθουήλ επίσης έδωσαν σημασία στις προτιμήσεις της κοπέλας. Ο Ελιέζερ είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την επιτυχία της αποστολής του ώστε το επόμενο πρωί ρώτησε αν θα μπορούσε να επιστρέψει αμέσως στη Χαναάν με τη Ρεβέκκα. Ωστόσο, η οικογένεια ήθελε να μείνει η κοπέλα μαζί τους για τουλάχιστον δέκα μέρες ακόμα. Τελικά, έλυσαν το ζήτημα ως εξής: «Ας φωνάξουμε την κοπέλα και ας ρωτήσουμε να μάθουμε από το στόμα της».​—Γένεση 24:57.

Η Ρεβέκκα λοιπόν είχε μπροστά της ένα μεγάλο δίλημμα. Τι θα έλεγε; Θα εκμεταλλευόταν άραγε την αδυναμία που της είχε ο πατέρας της και ο αδελφός της, ικετεύοντάς τους να την απαλλάξουν από αυτό το ταξίδι προς το άγνωστο; Ή θα το θεωρούσε προνόμιό της να παίξει κάποιον ρόλο σε γεγονότα που ήταν ξεκάθαρο ότι κατευθύνονταν από τον Ιεχωβά; Με την απάντησή της, η Ρεβέκκα αποκάλυψε το πώς ένιωθε για αυτή την ξαφνική αλλαγή στη ζωή της, που ενδεχομένως να την τρόμαζε. Είπε απλά: «Είμαι πρόθυμη να πάω».​—Γένεση 24:58.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 24:19, 20​—Τι μαθαίνουμε από τις ενέργειες της Ρεβέκκας σε αυτά τα εδάφια; (wp16.3 12, 13)

Κάποιο δειλινό, αφού η Ρεβέκκα είχε γεμίσει τη στάμνα της, έτρεξε να τη συναντήσει ένας ηλικιωμένος άντρας ο οποίος της είπε: «Δώσε μου, σε παρακαλώ, μια μικρή γουλιά νερό από τη στάμνα σου». Τι ταπεινή και ευγενική παράκληση! Η Ρεβέκκα μπορούσε να δει ότι ο άνθρωπος είχε κάνει μεγάλο ταξίδι. Έτσι λοιπόν, έγειρε αμέσως τη στάμνα από τον ώμο της και του έδωσε να πιει, όχι μόνο μια γουλιά, αλλά αρκετό φρέσκο, δροσερό νερό. Πρέπει να πρόσεξε ότι ο άντρας είχε μαζί του ένα καραβάνι από δέκα καμήλες που είχαν γονατίσει εκεί κοντά και ότι η ποτίστρα δεν είχε νερό για να πιουν. Η Ρεβέκκα διέκρινε ότι την παρατηρούσε προσεκτικά με τα καλοσυνάτα μάτια του, και ήθελε να είναι όσο πιο γενναιόδωρη μπορούσε, γι’ αυτό είπε: «Και για τις καμήλες σου θα βγάλω νερό μέχρι να σταματήσουν να πίνουν».​—Γένεση 24:17-19.

Προσέξτε ότι η Ρεβέκκα δεν προθυμοποιήθηκε να δώσει απλώς λίγο νερό στις δέκα καμήλες, αλλά να τις ποτίσει ώσπου να ξεδιψάσουν. Μια πολύ διψασμένη καμήλα μπορεί να πιει περίπου 100 λίτρα νερό! Αν διψούσαν και οι δέκα καμήλες τόσο πολύ, τότε η Ρεβέκκα θα έπρεπε να κοπιάσει επί ώρες. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι καμήλες πιθανότατα δεν διψούσαν υπερβολικά.* Το ήξερε άραγε αυτό η Ρεβέκκα όταν προσφέρθηκε να δώσει νερό; Όχι. Ήταν διατεθειμένη, και μάλιστα πρόθυμη, να εργαστεί όσο σκληρά χρειαζόταν για να εκδηλώσει φιλοξενία σε αυτόν τον ηλικιωμένο άγνωστο. Εκείνος δέχτηκε την προσφορά της. Κατόπιν, την παρατηρούσε προσεκτικά καθώς εκείνη πηγαινοερχόταν, γεμίζοντας τη στάμνα της και αδειάζοντάς την στην ποτίστρα ξανά και ξανά.​—Γένεση 24:20, 21.

Γέν. 24:65​—Γιατί κάλυψε η Ρεβέκκα το κεφάλι της, και τι μας διδάσκει αυτό; (wp16.3 σ. 15 ¶3)

Έφτασε, τελικά, η μέρα που περιγράψαμε στην αρχή αυτού του άρθρου. Καθώς το καραβάνι διέσχιζε τη Νεγκέμπ και είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει, η Ρεβέκκα είδε έναν άντρα να περπατάει έξω στους αγρούς. Φαινόταν να κάνει στοχασμούς, βυθισμένος στις σκέψεις του. Όπως διαβάζουμε: «Με ένα πήδημα κατέβηκε από την καμήλα»​—πιθανότατα χωρίς καν να περιμένει να γονατίσει το ζώο—​και ρώτησε τον οδηγό της: «Ποιος είναι εκείνος ο άντρας που περπατάει στον αγρό για να μας συναντήσει;» Όταν έμαθε ότι ήταν ο Ισαάκ, κάλυψε το κεφάλι της με το σάλι της. (Γένεση 24:62-65) Γιατί; Αυτή η πράξη ήταν προφανώς ένδειξη σεβασμού προς τον μελλοντικό της σύζυγο. Τέτοιου είδους υποταγή μπορεί να φαίνεται σε πολλούς σήμερα ξεπερασμένη. Ωστόσο, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν πράγματι να μάθουν πολλά από την ταπεινοφροσύνη της Ρεβέκκας. Ποιος από εμάς δεν χρειάζεται αυτή την όμορφη ιδιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό;

Γέν. 24:3, 67 Γάμος​—Δώρο από τον Θεό Για παράδειγμα, όταν ο Αβραάμ επέλεξε σύζυγο για τον γιο του τον Ισαάκ, το σημαντικό για εκείνον δεν ήταν τα χρήματα ή η κοινωνική θέση, αλλά το να αγαπάει η κοπέλα τον Ιεχωβά.​

Γέν. 24:67 Τα τοπικά έθιμα και οι νομικές απαιτήσεις διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Γέν. 24:67 Είναι Λάθος να Πενθείτε; Όπως παρατηρούμε στο άρθρο «Να Μιμείστε την Πίστη Τους» σε αυτό το τεύχος, ο Ισαάκ εξακολουθούσε να πενθεί για τον χαμό της μητέρας του, της Σάρρας, τρία χρόνια μετά τον θάνατό της.​

Γέν. 24:16-21 Να Παντρεύεστε «Μόνο εν Κυρίω»—Παραμένει Ρεαλιστικό; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαμία σας για να καλλιεργήσετε πνευματική διάκριση, γενναιοδωρία, εργατικότητα, ευχάριστη προσωπικότητα, θεοσεβή αφοσίωση και καλή φήμη​—ανεκτίμητα εφόδια για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.

Γέν. 24:67 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Δεν είναι άξιο απορίας που ο σύζυγός της, ο Ισαάκ, «την αγάπησε, και βρήκε παρηγοριά . . . αφού έχασε τη μητέρα του».

Γέν. 24:67 Ενισχύστε το Γάμο σας Μέσω Καλής Επικοινωνίας Σκεφτείτε την περίπτωση ενός αγαπημένου αντρογύνου, του Ισαάκ και της Ρεβέκκας.

Γέν. 24:2-4, 9 Υπακούστε στον Θεό και Ωφεληθείτε από τις Ένορκες Υποσχέσεις Του Οι όρκοι ήταν ένα νομικό μέσο που ο πατριάρχης Αβραάμ χρησιμοποίησε επωφελώς σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις.

Γέν. 24:12-14, 67 Εκτιμάτε Εσείς Το Θεϊκό Δώρο του Γάμου; Η θεοφοβούμενη Ρεβέκκα έγινε η αγαπημένη σύζυγος του Ισαάκ και έπαιξε ρόλο στη διευθέτηση του Ιεχωβά για τη διατήρηση του σπέρματος του Αβραάμ.

Γέν. 24:12-14, 67 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Επειδή ο Ελιέζερ ήταν άνθρωπος προσευχής, βρήκε τη γυναίκα που έγινε η αγαπημένη σύζυγος του Ισαάκ.

Γέν. 24:17-20 «Να Είστε Φιλόξενοι ο Ένας Προς τον Άλλον» Παραδείγματος χάρη, ο Αβραάμ, ο Λωτ και η Ρεβέκκα πρόσφεραν φιλοξενία.

Γέν. 24:10-27 «Κάντε τις Καρδιές σας Σταθερές» Ο Ιεχωβά κατηύθυνε τις προσπάθειες του οικονόμου του ώστε να βρει κατάλληλη σύζυγο για τον Ισαάκ.

Γέν. 24:31, 32 Ένα Παράδειγμα Αυτοθυσίας και Οσιότητας Αυτή η συνήθεια ήταν παρόμοια με το πλύσιμο των ποδιών, μια πράξη που έδειχνε φιλοξενία, σεβασμό και, σε ορισμένες σχέσεις, ταπεινότητα.

Γέν. 24:10-58 Καλλιέργεια της Νέας Προσωπικότητας στο Γάμο Επίσης ο γάμος απαιτεί να υπάρχει μια θετική επίδραση ‘που ενεργοποιεί το νου και έτσι διαμορφώνει τη νέα προσωπικότητα’.

Γέν. 24:3, 4 Πώς θα Θέσετε Καλά Θεμέλια για το Γάμο Σας Αυτό το τηρούσαν ιδιαίτερα οι λάτρεις του Ιεχωβά, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά από την περίπτωση του Αβραάμ που έστειλε κάποιον στους συγγενείς του στην πατρίδα του για να βρει σύζυγο για το γιο του τον Ισαάκ, αντί να πάρει μια από τις κόρες των Χαναναίων μεταξύ των οποίων κατοικούσε.

Γέν. 24:63 Βρίσκοντας Απόλαυση στο Λόγο του Ιεχωβά Ο Ισαάκ πήγε έξω στα χωράφια όταν ήθελε να κάνει στοχασμούς—μακριά από τη φασαρία των σκηνών.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: