ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 25, 26

«Ο Ησαύ Πουλάει τα Πρωτοτόκιά Του»

Γέν. 25:27-34 Ο Ησαύ δεν “εκτιμούσε τα ιερά πράγματα”. (Εβρ 12:16) Ως αποτέλεσμα, πούλησε τα πρωτοτόκιά του. Επίσης παντρεύτηκε δύο ειδωλολάτρισσες.​—Γε 26:34, 35.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς μπορώ εγώ να δείχνω μεγαλύτερη εκτίμηση για τα παρακάτω ιερά πράγματα;”

  • Τη σχέση μου με τον Ιεχωβά
  • Το άγιο πνεύμα
  • Το ότι φέρω το άγιο όνομα του Ιεχωβά
  • Τη διακονία αγρού
  • Τις Χριστιανικές συναθροίσεις
  • Τον γάμο

Γέν. 25:27, 28​—Ο Ησαύ και ο δίδυμος αδελφός του, ο Ιακώβ, διέφεραν στον χαρακτήρα και στις επιλογές τους (it-1 σ. 1195 ¶2)

Αντίθετα από τον αγαπημένο γιο του πατέρα του, τον Ησαύ, ο οποίος ήταν ένας άγριος, ανήσυχος, περιπλανώμενος κυνηγός, ο Ιακώβ περιγράφεται ως «άμεμπτος [εβρ., ταμ] άνθρωπος, που κατοικούσε σε σκηνές», που ζούσε μια ήσυχη ποιμενική ζωή και ήταν αξιόπιστος όσον αφορά τη φροντίδα των οικιακών υποθέσεων, άτομο για το οποίο η μητέρα του έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη. (Γε 25:27, 28) Η εβραϊκή λέξη ταμ χρησιμοποιείται αλλού για να περιγράψει εκείνους που είναι επιδοκιμασμένοι από τον Θεό. Παραδείγματος χάρη, «οι αιμοδιψείς άνθρωποι μισούν όποιον είναι άμεμπτος», αλλά ο Ιεχωβά διαβεβαιώνει ότι “το μέλλον [του άμεμπτου] ανθρώπου θα είναι ειρηνικό”. (Παρ 29:10· Ψλ 37:37) Ο Ιώβ, ένας άνθρωπος ακεραιότητας, «ήταν άμεμπτος [εβρ., ταμ] και ευθύς».—Ιωβ 1:1, 8· 2:3.

Αδελφός στοχάζεται αυτά που μόλις διάβασε στη Γραφή. Φαντάζεται τον Ησαύ να πουλάει τα πρωτοτόκιά του στον Ιακώβ για ένα πιάτο φακές

Γέν. 25:29, 30​—Ο Ησαύ επέτρεψε στην πείνα και στην εξάντληση να τον κυριεύσουν

Ο γάμος του Ησαύ με δυο Χετταίες δείχνει αδιαφορία—αν όχι περιφρόνηση—για τις πνευματικές αξίες, προκαλώντας στους γονείς του μεγάλη στενοχώρια.

Γέν. 25:31-34​—Ο Ησαύ έδειξε έλλειψη εκτίμησης και πούλησε απερίσκεπτα τα πρωτοτόκιά του στον Ιακώβ για ένα γεύμα (w19.02 σ. 16 ¶11· it-2 σ. 803 ¶7)

Δυστυχώς, ορισμένοι Βιβλικοί χαρακτήρες έδειξαν έλλειψη εκτίμησης. Για παράδειγμα, ο Ησαύ, αν και ανατράφηκε από γονείς που αγαπούσαν και σέβονταν τον Ιεχωβά, δεν είχε εκτίμηση για τα ιερά πράγματα. (Διαβάστε Εβραίους 12:16) Πώς έγινε φανερή η αγνωμοσύνη του; Πούλησε απερίσκεπτα τα πρωτοτόκιά του στον νεότερο αδελφό του, τον Ιακώβ, για ένα πιάτο φαγητό. (Γέν. 25:30-34) Αργότερα, ο Ησαύ μετάνιωσε πικρά για την επιλογή του. Αλλά είχε δείξει αγνωμοσύνη για αυτά που είχε, οπότε δεν υπήρχε βάση για να παραπονιέται όταν δεν έλαβε την ευλογία που συνεπάγονταν τα πρωτοτόκια.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο πρωτότοκος γιος κατείχε τιμημένη θέση στην οικογένεια και ήταν εκείνος που διαδεχόταν τον πατέρα ως κεφαλή του σπιτικού. Κληρονομούσε διπλό μερίδιο από την περιουσία του πατέρα. (Δευ 21:17) Σε κάποιο γεύμα, ο Ιωσήφ έβαλε τον Ρουβήν να καθήσει σύμφωνα με τα δικαιώματα που είχε ως πρωτότοκος. (Γε 43:33) Ωστόσο, η Αγία Γραφή δεν τιμάει πάντοτε τον πρωτότοκο κατονομάζοντας τους γιους με σειρά γέννησης. Πολλές φορές η πρώτη θέση δίνεται στον πιο εξέχοντα ή πιο πιστό από τους γιους και όχι στον πρωτότοκο.—Γε 6:10· 1Χρ 1:28· παράβαλε Γε 11:26, 32· 12:4·

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 25:31-34​—Γιατί δεν αποδεικνύει αυτή η αφήγηση ότι η γενεαλογική γραμμή που οδηγούσε στον Μεσσία συνδεόταν με το δικαίωμα του πρωτοτόκου; (Εβρ 12:16· w17.12 σ. 15 ¶5-7)

Ας επιστρέψουμε τώρα στο εδάφιο Εβραίους 12:16, το οποίο λέει: «Να μην υπάρχει πόρνος ούτε κάποιος που δεν εκτιμάει τα ιερά πράγματα, όπως ο Ησαύ, ο οποίος σε αντάλλαγμα για ένα γεύμα έδωσε τα δικαιώματα που είχε ως πρωτότοκος». Ποιο σημείο τονίζεται εδώ;

Εν προκειμένω, ο απόστολος Παύλος δεν εξέταζε τη γενεαλογία του Μεσσία. Είχε μόλις προτρέψει τους Χριστιανούς να “κάνουν ευθείς δρόμους για τα πόδια τους”. Με αυτόν τον τρόπο “δεν θα στερούνταν την παρ’ αξία καλοσύνη του Θεού”, πράγμα που δυστυχώς θα μπορούσε να συμβεί αν διέπρατταν σεξουαλική ανηθικότητα. (Εβρ. 12:12-16) Αν το έκαναν αυτό, θα έμοιαζαν με τον Ησαύ. Εκείνος “δεν εκτιμούσε τα ιερά πράγματα” και στην κυριολεξία ενέδωσε σε κάτι που ήταν βέβηλο.

Ο Ησαύ έζησε στην πατριαρχική εποχή, και μπορεί κάποιες φορές να είχε ακόμα και το προνόμιο να προσφέρει θυσίες. (Γέν. 8:20, 21· 12:7, 8· Ιώβ 1:4, 5) Αλλά λόγω του σαρκικού τρόπου σκέψης του, παραχώρησε όλα αυτά τα προνόμια σε αντάλλαγμα για ένα πιάτο φαγητό. Ίσως ήθελε να αποφύγει τα βάσανα που είχαν προειπωθεί για τους απογόνους του Αβραάμ. (Γέν. 15:13) Ο Ησαύ έδειξε επίσης τη βέβηλη διάθεσή του, την έλλειψη εκτίμησης που είχε για τα ιερά πράγματα, όταν παντρεύτηκε δύο ειδωλολάτρισσες φέρνοντας έτσι πίκρα στους γονείς του. (Γέν. 26:34, 35) Πόσο διέφερε από τον Ιακώβ, ο οποίος φρόντισε να παντρευτεί μια γυναίκα που λάτρευε τον αληθινό Θεό!​—Γέν. 28:6, 7· 29:10-12, 18.

Γέν. 26:7​—Γιατί δεν είπε ο Ισαάκ όλη την αλήθεια σε αυτή την περίπτωση; (it-2 σ. 1348 ¶7)

Ενώ το κακεντρεχές ψέμα καταδικάζεται ρητά στην Αγία Γραφή, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι υποχρεωμένος να κοινοποιεί αληθείς πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται να τις γνωρίζουν. Ο Ιησούς Χριστός συμβούλεψε: «Μη δώσετε ό,τι είναι άγιο στους σκύλους, ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στα γουρούνια, για να μην τα ποδοπατήσουν ποτέ και γυρίσουν και σας ξεσκίσουν». (Ματ 7:6) Γι’ αυτόν το λόγο ο Ιησούς απέφυγε σε μερικές περιπτώσεις να δώσει πλήρεις πληροφορίες ή άμεσες απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, όταν κάτι τέτοιο θα προξενούσε άσκοπη βλάβη. (Ματ 15:1-6· 21:23-27· Ιωα 7:3-10) Προφανώς, ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, η Ραάβ και ο Ελισαιέ, οι οποίοι παροδήγησαν άτομα που δεν ήταν λάτρεις του Ιεχωβά ή δεν τους αποκάλυψαν όλα τα γεγονότα, πρέπει να εξεταστεί μέσα από το ίδιο πρίσμα.—Γε 12:10-19· κεφ. 20· 26:1-10· Ιη 2:1-6· Ιακ 2:25· 2Βα 6:11-23.

Γέν. 25:23. Ο Ιεχωβά έχει την ικανότητα να διακρίνει τη γενετική προδιάθεση των αγέννητων ατόμων καθώς επίσης να ασκεί την πρόγνωσή του και να ξεχωρίζει εκ των προτέρων ποιον εκλέγει για τους σκοπούς του. Εντούτοις, δεν προκαθορίζει την τελική κατάληξη των ατόμων.—Ωσηέ 12:3· Ρωμαίους 9:10-12.

Γέν. 25:32, 33· Το γεγονός ότι ο Ιακώβ ενδιαφερόταν να αποκτήσει τα πρωτοτόκια και το ότι πάλεψε όλη τη νύχτα με έναν άγγελο για να λάβει ευλογία δείχνει ότι εκτιμούσε πραγματικά τα ιερά πράγματα. Ο Ιεχωβά μάς έχει εμπιστευτεί αρκετά ιερά πράγματα, όπως τη σχέση μας μαζί του και με την οργάνωσή του, το λύτρο, την Αγία Γραφή και την ελπίδα της Βασιλείας. Είθε να αποδειχτούμε σαν τον Ιακώβ σε ό,τι αφορά την εκδήλωση εκτίμησης για αυτά τα πράγματα.

Γέν. 26:12-14 Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο Ο Ισαάκ ήταν ευκατάστατος άνθρωπος, και οι Φιλισταίοι φθονούσαν την ευημερία του.

Γέν. 25:30-34 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Πούλησε απερίσκεπτα τα πρωτοτόκιά του στον νεότερο αδελφό του, τον Ιακώβ, για ένα πιάτο φαγητό.

Γέν. 26:4 «Θα σας Δούμε στον Παράδεισο!» Ο Θεός επανέλαβε αυτή τη βασική υπόσχεση στον γιο και στον εγγονό του Αβραάμ.​

Γέν. 26:8 Μπορείτε να Συμβάλλετε στην Ενίσχυση της Χριστιανικής μας Ενότητας—Πώς; Και εμείς πρέπει να προσπαθούμε συνειδητά να κάνουμε το ίδιο.

Γέν. 25:8 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” Προσέξτε τι λέει η Γραφή για το τέλος της ζωής του: «Ο Αβραάμ εξέπνευσε και πέθανε σε καλά γηρατειά, γέρος και ικανοποιημένος».

Γέν. 26:7-11 “Πώς να Διαπράξω Αυτό το Μεγάλο Κακό;” Για παράδειγμα, εκείνοι που παραλίγο να ατιμάσουν τη σύζυγο του Αβραάμ και προγιαγιά του Ιωσήφ, καθώς και τη σύζυγο του Ισαάκ και γιαγιά του Ιωσήφ, έφτασαν στο χείλος της καταστροφής.

Γέν. 26:1-6 Ιεχωβά—Ο Τόπος της Κατοίκησής Μας Με αυτά τα λόγια, ο Ιεχωβά δεσμεύτηκε να γίνει ασφαλής κατοικία για τον Αβραάμ και τους απογόνους του.

Γέν. 25:34 Μείνετε Σταθεροί και Αποφύγετε τις Παγίδες του Σατανά! Ποτέ δεν πρέπει να είστε σαν τον Ησαύ, που με τις πράξεις του έδειξε ότι καταφρονούσε τα πνευματικά πράγματα!

Γέν. 25:30-32 Τι Είναι η Ανάπαυση του Θεού; Σαν τον αχάριστο Ησαύ, οι στασιαστές ήταν διατεθειμένοι να αποποιηθούν μια πολύτιμη πνευματική κληρονομιά με αντάλλαγμα ένα νόστιμο γεύμα.​

Γέν. 25:22 Βρήκε Παρηγοριά στον Θεό Του Αρκετοί πιστοί άντρες και γυναίκες που αναφέρονται στη Γραφή λέγεται ότι ένιωσαν τέτοια στενοχώρια ώστε ευχήθηκαν να πεθάνουν​—μεταξύ αυτών η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο Ιώβ.​

Γέν. 25:7 Ζούσαν Πράγματι Τόσο Πολύ οι Άνθρωποι στους Βιβλικούς Χρόνους; Εφόσον αυτές οι Γραφικές αναφορές για τον Αβραάμ είναι ακριβείς, γιατί να υπάρχουν αμφιβολίες ότι έζησε 175 χρόνια;​

Γέν. 26:26-29 Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Επεξεργασία του Σκοπού του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά απελευθέρωσε τον Αβραάμ και άλλα μέλη της οικογένειάς του σε αρκετές περιπτώσεις.

Γέν. 25:7 Αιώνια Ζωή στη Γη—Θεόδοτη Ελπίδα Η διάρκεια της ζωής του Αβραάμ ήταν 175 χρόνια, του γιου του τού Ισαάκ 180 χρόνια και του Ιακώβ 147 χρόνια.

Γέν. 25:22, 23 Ενώ η Ρεβέκκα, η σύζυγος του Ισαάκ, ήταν έγκυος έχοντας δίδυμα, ο Ιεχωβά είπε μια προφητεία για τα δύο αγόρια που πάλευαν στην κοιλιά της, υποδηλώνοντας ότι έβλεπε ήδη σε αυτά κάποια χαρακτηριστικά τα οποία θα είχαν ευρύτερες συνέπειες.​

Γέν. 26:7-14 Να Ακούτε την Εσωτερική σας Φωνή Το γεγονός ότι ο Ιωσήφ τα γνώριζε όλα αυτά πιθανότατα ενίσχυσε τις παραινέσεις της κληρονομημένης συνείδησής του, υποκινώντας τον να απορρίψει τη σεξουαλική ανηθικότητα.

Γέν. 26:2-5 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Η υπομονή του Ισαάκ βασιζόταν σε πίστη στην υπόσχεση του Θεού, πίστη που του ενστάλαξαν οι ηλικιωμένοι γονείς του και η οποία ενισχύθηκε αργότερα από τα λόγια που του είπε ο ίδιος ο Ιεχωβά.

Γέν. 25:8 Ζωή Πολύτιμη ή Φτηνή; Πράγματι, πόσοι άνθρωποι υπάρχουν που όταν η ζωή τους τελειώνει νιώθουν “χορτασμένοι από ημέρες”, όπως ένιωθε ο πατριάρχης Αβραάμ;

Γέν. 25:34 Προσηλώνεστε στην Ανταμοιβή; Ένας Χριστιανός ίσως αναγκάζεται να εργάζεται υπερωρίες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν θα γίνει ποτέ σαν τον Ησαύ, ο οποίος καταφρόνησε τα πνευματικά πράγματα, απορρίπτοντάς τα ως ασήμαντα.

Γέν. 25:27-34 Ο Ιακώβ Εκτιμούσε τις Πνευματικές Αξίες Ο Ιακώβ τότε άφησε πίσω του ό,τι αγαπούσε, αλλά τα όσα ακολούθησαν ασφαλώς τόνωσαν το ενδεχομένως πεσμένο ηθικό του.​

Γέν. 26:23, 24 Να Βλέπετε τα Ζητήματα από την Άποψη του Θεού Αναπτύσσοντας το θέμα «Εγώ Είμαι Μαζί Σου», έστρεψε την προσοχή στις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Ιεχωβά είπε σε πιστούς υπηρέτες του: «Εγώ είμαι μαζί σου».

Γέν. 26:5 Οι Θεϊκοί Νόμοι Είναι προς Όφελός Μας Στο εδάφιο Γένεση 26:5, διαβάζουμε τα λόγια του Θεού: «Ο Αβραάμ . . . συνέχισε να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς εμένα, τις εντολές μου, τα νομοθετήματά μου και τους νόμους μου».

Γέν. 26:8, 9 Η Θεοσεβής Άποψη για την Ηθική Καθαρότητα Είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να εκφράζουν βαθιά στοργή ο ένας για τον άλλον.​

Γέν. 25:8-10 Η Πολύτιμη Κληρονομιά Μας—Τι Σημαίνει για Εσάς; Ο Αβραάμ υπηρέτησε τον Ιεχωβά επί 100 χρόνια σε μια γη που δεν ήταν δική του, μέχρι το θάνατό του.

Γέν. 25:7 «Περπατάμε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης» Επί 100 χρόνια, μέχρι το θάνατό του, έζησε σε σκηνές στη γη όπου τον είχε κατευθύνει ο Θεός.

Γέν. 26:25 Γιατί Πρέπει να Δίνουμε στον Ιεχωβά; Οι πατριάρχες Νώε, Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και Ιώβ έκαναν παρόμοιες προσφορές.

Γέν. 25:27 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Χάρη στην ποιότητα των θυσιών του, στον τρόπο με τον οποίο λάτρευε τον Θεό και στο κίνητρό του, η Γραφή τον αποκαλεί “άμεμπτο”, όρος που περιγράφει εκείνους τους οποίους επιδοκιμάζει ο Θεός.

Γέν. 26:4, 5 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Πατριάρχες όπως ο Νώε, ο Αβραάμ και ο Ιακώβ έλαβαν νόμους από τον Ιεχωβά Θεό και τους μετέδωσαν στις οικογένειές τους.

Γέν. 25:22 Βρήκε Παρηγοριά στον Θεό Του Αρκετοί πιστοί άντρες και γυναίκες που αναφέρονται στη Γραφή λέγεται ότι ένιωσαν τέτοια στενοχώρια ώστε ευχήθηκαν να πεθάνουν​—μεταξύ αυτών η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο Ιώβ.​

Γέν. 25:27-34 Παράδειγμα Προς Μίμηση—Ιακώβ Ο Ιακώβ δεν συμβιβάζει τις αρχές του, αλλά ούτε και επιμένει να του ζητήσει ο αδελφός του συγνώμη προκειμένου να κάνουν ειρήνη μεταξύ τους.​

Γέν. 25:1 Γάμος Ο Αβραάμ δεν πήρε άλλη σύζυγο παρά μόνο αφού πέθανε η Σάρρα.​

Γέν. 25:8 Καθώς Γερνάτε Μαζί Αν και τελικά υπέκυψαν στο θάνατο, απέκτησαν και σοφία και κατανόηση, ιδιότητες που τους έφεραν μεγάλη ικανοποίηση στα γηρατειά τους.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: