ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 27, 28

«Ο Ιακώβ Αποκτάει την Ευλογία που Δικαιούται»

Γεν. 27:6-10, 18, 19, 27-29 Η ευλογία που έδωσε ο Ισαάκ στον Ιακώβ είχε προφητική σημασία.

Γεν. 27:28​—Ο Ιεχωβά έδωσε στους απογόνους του Ιακώβ μια εύφορη γη “όπου έρρεε το γάλα και το μέλι”.​—Δευ 26:15

Γεν. 27:29​—Οι Ισραηλίτες (οι απόγονοι του Ιακώβ) έγιναν ισχυρότεροι από τους Εδωμίτες (τους απογόνους του Ησαύ).​—Γε 25:23· 2Σα 8:14

Γεν. 27:29​—Εξαιτίας του μίσους τους για τους Ισραηλίτες, οι Εδωμίτες ήταν καταραμένοι και τελικά καταστράφηκαν ως έθνος.​—Ιεζ 25:12-14

Γεν. 27:6-10​—Η Ρεβέκκα βοήθησε τον Ιακώβ να αποκτήσει την ευλογία που δικαιούνταν (w04 15/4 σ. 11 ¶4, 5)

Η Γραφή δεν αναφέρει αν ο Ισαάκ γνωρίζει ότι ο Ησαύ θα υπηρετεί τον Ιακώβ. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, και η Ρεβέκκα και ο Ιακώβ γνωρίζουν ότι η ευλογία τού ανήκει. Η Ρεβέκκα αναλαμβάνει αμέσως δράση μόλις ακούει ότι ο Ισαάκ σκοπεύει να ευλογήσει τον Ησαύ όταν εκείνος φέρει στον πατέρα του ένα γεύμα από κυνήγι. Η αποφασιστικότητα και ο ζήλος που τη χαρακτήριζαν στα νιάτα της δεν την έχουν εγκαταλείψει. “Παραγγέλλει” στον Ιακώβ να της φέρει δύο κατσικάκια. Θα ετοιμάσει ένα γεύμα που αρέσει στο σύζυγό της. Κατόπιν ο Ιακώβ θα πρέπει να υποδυθεί τον Ησαύ ώστε να λάβει την ευλογία. Ο Ιακώβ αντιδράει. Ο πατέρας του θα ανακαλύψει το τέχνασμα και θα τον καταραστεί! Η Ρεβέκκα επιμένει. «Πάνω μου να είναι η κατάρα που θα προοριζόταν για εσένα, γιε μου», λέει. Κατόπιν, ετοιμάζει το γεύμα, μεταμφιέζει τον Ιακώβ και τον στέλνει στο σύζυγό της.—Γένεση 27:1-17.

Το γιατί η Ρεβέκκα ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν αναφέρεται. Πολλοί καταδικάζουν την πράξη της, αλλά η Γραφή δεν την καταδικάζει, ούτε και ο Ισαάκ όταν ανακαλύπτει ότι ο Ιακώβ έλαβε την ευλογία. Αντίθετα, ο Ισαάκ επεκτείνει την ευλογία. (Γένεση 27:29· 28:3, 4) Η Ρεβέκκα γνωρίζει τι προείπε ο Ιεχωβά για τους γιους της. Έτσι λοιπόν, με τις ενέργειές της φροντίζει να εξασφαλίσει ο Ιακώβ την ευλογία που δικαιωματικά του ανήκει. Αυτό είναι κάτι που βρίσκεται σαφώς σε αρμονία με το θέλημα του Ιεχωβά.—Ρωμαίους 9:6-13.

Ο Ιακώβ φοράει τα ρούχα του Ησαύ, με τρίχωμα κατσικιών γύρω από τον λαιμό και τα χέρια του, και ο Ισαάκ αγγίζει το χέρι του Ιακώβ.

Γεν. 27:18, 19​—Ο Ιακώβ παρουσιάστηκε στον πατέρα του ως ο Ησαύ (w07 1/10 σ. 31 ¶2, 3)

Η Αγία Γραφή δεν δίνει όλες τις λεπτομέρειες όσον αφορά το γιατί η Ρεβέκκα και ο Ιακώβ ενήργησαν με το συγκεκριμένο τρόπο, αν και δείχνει ότι η κατάσταση αυτή προέκυψε ξαφνικά. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Λόγος του Θεού ούτε εγκρίνει ούτε καταδικάζει αυτό που έκαναν η Ρεβέκκα και ο Ιακώβ, και έτσι εκείνο το περιστατικό δεν αποτελεί προηγούμενο σχετικά με το ψέμα και την εξαπάτηση. Η Γραφή, όμως, ρίχνει φως στην εν λόγω κατάσταση.

Πρώτον, η αφήγηση δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Ιακώβ δικαιούνταν την ευλογία του πατέρα του, ενώ ο Ησαύ δεν τη δικαιούνταν. Νωρίτερα, ο Ιακώβ είχε αγοράσει νόμιμα τα πρωτοτόκια από το δίδυμο αδελφό του ο οποίος δεν τα εκτιμούσε και τα πούλησε για ένα γεύμα προκειμένου να ικανοποιήσει την πείνα του. Ο Ησαύ «καταφρόνησε τα πρωτοτόκια». (Γένεση 25:29-34) Όταν, λοιπόν, ο Ιακώβ πλησίασε τον πατέρα του, επιδίωξε να πάρει μια ευλογία η οποία του ανήκε δικαιωματικά.

Γεν. 27:27-29​—Ο Ισαάκ έδωσε στον Ιακώβ την ευλογία του πρωτοτόκου (it-1 σ. 1020 ¶6)

Στην πατριαρχική κοινωνία, ο πατέρας ευλογούσε συνήθως τους γιους του λίγο προτού πεθάνει. Αυτό ήταν ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας και εξαιρετικής σημασίας. Παραδείγματος χάρη, ο Ισαάκ ευλόγησε τον Ιακώβ, νομίζοντας ότι ήταν ο πρωτότοκος Ησαύ. Ο Ισαάκ εξήγγειλε περισσότερη εύνοια και ευημερία για τον Ιακώβ από ό,τι για τον αδελφό του τον Ησαύ, παρακαλώντας αναμφίβολα τον Ιεχωβά να εκπληρώσει την ευλογία, καθώς ο ίδιος ήταν τυφλός και ηλικιωμένος. (Γε 27:1-4, 23-29· 28:1, 6· Εβρ 11:20· 12:16, 17) Αργότερα, ο Ισαάκ εν γνώσει του επιβεβαίωσε αυτή την ευλογία και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν. (Γε 28:1-4) Προτού πεθάνει ο Ιακώβ, ευλόγησε πρώτα τους δύο γιους του Ιωσήφ και έπειτα τους δικούς του γιους. (Γε 48:9, 20· 49:1-28· Εβρ 11:21) Παρόμοια, ο Μωυσής, πριν από το θάνατό του, ευλόγησε ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ. (Δευ 33:1) Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν προφητικά. Ενίοτε, όταν δίνονταν τέτοιες ευλογίες, αυτός που ευλογούσε έβαζε το χέρι του πάνω στο κεφάλι του ευλογούμενου.—Γε 48:13, 14.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 27:46–28:2​—Ποια διδάγματα παίρνουν από αυτή την αφήγηση τα αντρόγυνα; (w06 15/4 σ. 6 ¶3, 4)

Ανέπτυξαν ο Ισαάκ και η Ρεβέκκα καλές ικανότητες επικοινωνίας; Όταν ο γιος τους, ο Ησαύ, παντρεύτηκε δύο κόρες του Χετ, ανέκυψε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Η Ρεβέκκα «έλεγε» στον Ισαάκ: «Έχω σιχαθεί τη ζωή μου εξαιτίας των θυγατέρων του Χετ. Αν ο Ιακώβ [ο μικρότερος γιος τους] πάρει ποτέ σύζυγο από τις κόρες του Χετ . . . , τι με ωφελεί η ζωή;» (Γένεση 26:34· 27:46) Είναι προφανές ότι εξωτερίκευσε την ανησυχία της ευθέως.

Ο Ισαάκ είπε στον Ιακώβ, το δίδυμο αδελφό του Ησαύ, να μην πάρει σύζυγο από τις κόρες της Χαναάν. (Γένεση 28:1, 2) Η Ρεβέκκα είχε γίνει σαφής. Αυτό το ζευγάρι επικοινώνησε με επιτυχία για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο οικογενειακό θέμα, θέτοντας καλό παράδειγμα για εμάς σήμερα. Τι θα λεχθεί, όμως, αν οι σύντροφοι δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν; Τι μπορεί να γίνει τότε;

Γεν. 28:12, 13​—Ποια ήταν η σημασία του ονείρου του Ιακώβ σχετικά με τη «σκάλα»; (w04 15/1 σ. 28 ¶5)

Αυτή η «σκάλα», η οποία μπορεί να έμοιαζε με μια σειρά από πέτρινα σκαλοπάτια, υποδήλωνε την ύπαρξη επικοινωνίας μεταξύ γης και ουρανού. Το ότι οι άγγελοι του Θεού ανέβαιναν και κατέβαιναν σε αυτήν έδειχνε ότι οι άγγελοι διακονούν με κάποιον σημαντικό τρόπο μεταξύ του Ιεχωβά και των ανθρώπων που έχουν την επιδοκιμασία του.—Ιωάννης 1:51.

Γέν. 28:1, 2 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Στα 77 του, ο Ιακώβ έφυγε από τη Χαναάν, παντρεύτηκε και αργότερα επέστρεψε με ένα μεγάλο σπιτικό.

Γέν.28:14 «Θα σας Δούμε στον Παράδεισο!» Ο Θεός επανέλαβε αυτή τη βασική υπόσχεση στον γιο και στον εγγονό του Αβραάμ.​

Γέν. 28:10-15 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Είχε πίστη στην υπόσχεση που δόθηκε στον Αβραάμ και αφοσιώθηκε στη φροντίδα της οικογένειας που έμελλε να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επεξεργασία του σκοπού του Ιεχωβά.

Γέν. 28:6, 7 Πόσο διέφερε από τον Ιακώβ, ο οποίος φρόντισε να παντρευτεί μια γυναίκα που λάτρευε τον αληθινό Θεό!​

Γέν. 28:3, 4 Ο πατριάρχης Ιακώβ αγωνίστηκε και εγκαρτέρησε επειδή αγαπούσε τον Ιεχωβά, εκτιμούσε τα πνευματικά πράγματα και είχε απόλυτη πίστη στην υπόσχεση του Ιεχωβά ότι θα ευλογήσει το σπέρμα του.

Γέν. 27:1 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά στις «Ημέρες της Συμφοράς» Για παράδειγμα, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και ο Αχιά έχασαν την όρασή τους.

Γέν. 28:14 «Είδαν» τις Υποσχέσεις Ποιο μέλλον μπορούσαν να «δουν» ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ; 7 Ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ μπορούσαν να οραματίζονται ένα μεγαλειώδες μέλλον επειδή ο Θεός είχε υποσχεθεί ότι, μέσω του σπέρματός τους, όλα τα έθνη της γης θα λάβαιναν ευλογία.

Γέν. 28:17, 19 Η λέξη «Μπέθελ», στην ελληνική «Βαιθήλ», σημαίνει «Οίκος Θεού» και χρησιμοποιείται από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά για να περιγράψει τις εγκαταστάσεις των γραφείων τμήματος που έχουν ανά τον κόσμο.

Γέν. 28:13-22 Ο Ιεχωβά Αποκαλύπτει το Σκοπό Του Ο Ιεχωβά όρισε ότι ο υποσχεμένος απόγονος θα ερχόταν μέσω ενός εγγονού του Αβραάμ, του Ιακώβ, ο οποίος εκδήλωσε μεγάλη πίστη στον Θεό.

Γέν. 27:46–28:2 “Να Γίνεστε Μιμητές του Θεού” στη Χρήση της Δύναμής Σας Η Γραφή μιλάει για θεοσεβείς γυναίκες οι οποίες, μέσα στα πλαίσια της κατάλληλης ηγεσίας, πήραν την πρωτοβουλία να επηρεάσουν τους συζύγους τους με θετικό τρόπο ή να τους βοηθήσουν να αποφύγουν σφάλματα στην κρίση τους.

Γέν. 27:28 Άνθρωποι που Κηρύττουν—Διάκονοι Προσφέρουν τον Εαυτό τους Πρόθυμα Στη Γραφή, η δροσιά συνδέεται με την αφθονία.​

Γέν. 27:30-41 Παράδειγμα Προς Μίμηση—Ιακώβ Ο Ιακώβ δεν συμβιβάζει τις αρχές του, αλλά ούτε και επιμένει να του ζητήσει ο αδελφός του συγνώμη προκειμένου να κάνουν ειρήνη μεταξύ τους.​

Γέν. 27:41-44 Η Ευχάριστη Ομιλία Προάγει τις Καλές Σχέσεις Όταν συναντήθηκαν, η καρδιά του Ησαύ είχε μαλακώσει και έτρεξε να αγκαλιάσει τον Ιακώβ.​

Γέν. 27:41 Συνεχίστε να Αυξάνεστε σε Αδελφική Αγάπη Η ταπεινοφροσύνη του Ιακώβ βοήθησε να ξεπεραστεί οποιοδήποτε μίσος ίσως είχε μέσα του ο Ησαύ.​

Γέν. 28:14 Να Εκτιμάτε το Μοναδικό Ρόλο του Ιησού στο Σκοπό του Θεού Επρόκειτο επίσης να ανήκει στη γενεαλογική γραμμή του Βασιλιά Δαβίδ.​

Γέν. 27:46–28:4 Μη Χωρίζετε Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε Θεοσεβείς γυναίκες της αρχαιότητας, όπως η Σάρρα και η Ρεβέκκα, έπαιρναν την πρωτοβουλία να εκφραστούν για διάφορα ζητήματα που τις απασχολούσαν, και το Γραφικό υπόμνημα δείχνει ότι ο Ιεχωβά επιδοκίμασε τις πράξεις τους.

Γέν. 28:14 Το Μεγαλειώδες Θέμα της Αγίας Γραφής Με αυτόν τον τρόπο ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και άλλοι μπορούσαν να οικοδομήσουν πίστη στην υπόσχεση ότι το σπέρμα θα εμφανιζόταν στη δική τους γενεαλογική γραμμή.

Γέν. 28:1, 2 Νεαροί—Αφήστε τους Γονείς σας να Βοηθήσουν στην Περιφρούρηση της Καρδιάς Σας! Ο Ιακώβ, αν και ήταν ώριμος άντρας, κατάλαβε ότι έπρεπε να υπακούσει στην εντολή του πατέρα του να μην παντρευτεί μια γυναίκα που δεν λάτρευε τον Ιεχωβά.

Γέν. 27:1-45 Ο Ιακώβ Εκτιμούσε τις Πνευματικές Αξίες Ο Ιακώβ τότε άφησε πίσω του ό,τι αγαπούσε, αλλά τα όσα ακολούθησαν ασφαλώς τόνωσαν το ενδεχομένως πεσμένο ηθικό του.​

Γέν. 27:28 Νεαροί που Είναι σαν Αναζωογονητικές Δροσοσταλιές Η παρομοίωση με τις δροσοσταλιές είναι κατάλληλη, επειδή η δροσιά συνδέεται με αφθονία και ευλογία.

Γέν. 28:19 Μήπως Είναι Αυτή η Καλύτερη Σταδιοδρομία για Εσάς; Μπέθελ σημαίνει «Οίκος του Θεού», και οι οίκοι Μπέθελ είναι ο τόπος διαμονής των Χριστιανών εθελοντών που υπηρετούν στα κεντρικά γραφεία και στα γραφεία τμήματος της Εταιρίας Σκοπιά.

Γέν. 28:12 Μείνετε Ασφαλείς ως Μέρος της Οργάνωσης του Θεού Με την ευρύτερη έννοιά της, από ποιους αποτελείται η οργάνωση του Θεού; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες άγγελοι συνεργάστηκαν με τους ανθρώπινους υπηρέτες του Θεού.

Γέν. 27:28 «Ποιος Γέννησε τις Δροσοσταλιές;» Εκτός από την αστραφτερή ομορφιά της, όμοια με αυτήν που έχει ένα κόσμημα, η δροσιά συνδέεται στην Αγία Γραφή με την ευλογία, τη γονιμότητα, την αφθονία και τη διατήρηση της ζωής.

Γέν. 28:10-15 «Περπατάμε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης» Ωστόσο, είναι δυνατόν να εμφανίστηκε ο Ιεχωβά στον Αβραάμ σε όνειρο, με κάποια υπερφυσική επίδειξη δόξας ή μέσω ενός αγγελικού αγγελιοφόρου ή εκπροσώπου.

Γέν. 27:25 Έχετε Θεοσεβή Άποψη για τα Οινοπνευματώδη Ποτά; Η Αγία Γραφή επίσης δείχνει καθαρά ότι από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έπιναν κρασί, μπίρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Γέν. 27:46· 28:1 Ο Αξιοπρεπής Ρόλος των Γυναικών Ανάμεσα στους Αρχαίους Υπηρέτες του Θεού Ναι, αν και η Ρεβέκκα δεν είχε δώσει επίσημη συμβουλή, ο σύζυγός της πήρε μια απόφαση η οποία λάβαινε υπόψη τα συναισθήματά της.

Γέν. 28:12, 13 Πώς Κατευθύνει ο Ιεχωβά την Οργάνωσή Του; Μολονότι δεν μπορούμε να δούμε πνευματικά πλάσματα, αυτός μας γνωστοποιεί τρόπους με τους οποίους η δράση των αγίων αγγέλων επηρεάζει τους αληθινούς λάτρεις που βρίσκονται στη γη.

Γέν. 27:46· 28:1, 8 Είναι ο Γάμος το Μοναδικό Κλειδί της Ευτυχίας; Όταν ο γιος τους, ο Ησαύ, διάλεξε συζύγους από τους ειδωλολάτρες Χετταίους, αυτές «ήσαν πικρία ψυχής εις τον Ισαάκ και την Ρεβέκκαν».

Γέν. 28:20-22 Πώς Μπορούμε να Ανταποδώσουμε στον Ιεχωβά; Αργότερα, ο Ιακώβ ευχήθηκε να δώσει ένα δέκατο από τα υλικά του αποκτήματα στον Θεό.

Γέν. 27:14 Μια Σύζυγος που Είναι Πολύ Αγαπητή Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι η σύζυγος του Ισαάκ, η Ρεβέκκα, ήξερε να φτιάχνει γευστικά φαγητά, έτσι όπως του άρεσαν εκείνου.

Γέν. 27:41 Διατηρείτε το Φόβο σας για τον Ιεχωβά Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσουμε το φόβο μας για τον Θεό και να γίνουμε υλιστές σαν τον Ησαύ, ο οποίος επιδίωκε να ικανοποιεί τις σαρκικές του επιθυμίες και μόνο.

Γέν. 27:41 Οι Προσευχές Απαιτούν Έργα Επειδή ο Ιακώβ, ο εγγονός του Αβραάμ, πήρε την ευλογία για τα πρωτοτόκια, ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ησαύ, έτρεφε φονικό μίσος γι’ αυτόν.

Γέν. 28:16 Πρέπει να Χρησιμοποιείται το Όνομα; Ο Ιακώβ, η σύζυγος του η Ραχήλ και ο πατέρας της, ο Λαβαν, όλοι χρησιμοποίησαν το όνομα του Θεού.

Γέν. 27:30- 41 Όπως μπορείτε να φαντασθείτε, συχνά δημιουργούνται απογοητεύσεις και μνησικακίες όταν ένας νεαρός, δικαιολογημένα ή όχι, αισθάνεται ότι τον μεταχειρίζονται μεροληπτικά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: