ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 29, 30

«Ο Ιακώβ Παντρεύεται» Γέν. 29:18-28 Ο Ιακώβ δεν γνώριζε από πριν τις δοκιμασίες που θα αντιμετώπιζε εξαιτίας του γάμου. Η Ραχήλ και η Λεία έγιναν αντίζηλες. (Γε 29:32· 30:1, 8) Παρά τις δοκιμασίες όμως, ο Ιακώβ έβλεπε ότι ο Ιεχωβά ήταν μαζί του. (Γε 30:29, 30, 43) Τελικά, οι απόγονοί του έγιναν το έθνος του Ισραήλ.​—Ρθ 4:11.

Στις μέρες μας, όσοι επιλέγουν να παντρευτούν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. (1Κο 7:28) Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να έχουν έναν επιτυχημένο γάμο και να είναι ευτυχισμένοι αν βασίζονται στον Ιεχωβά και εφαρμόζουν Γραφικές αρχές.​—Παρ 3:5, 6· Εφ 5:33.

Γέν. 29:18-20​—Ο Ιακώβ συμφώνησε να υπηρετεί τον Λάβαν επί εφτά χρόνια για να παντρευτεί τη Ραχήλ (w03 15/10 σ. 29 ¶6)

Ο αρραβώνας πραγματοποιούνταν με την καταβολή νυφικού τιμήματος στην οικογένεια της νύφης. Αργότερα, ο Μωσαϊκός Νόμος όρισε ως αντίτιμο για παρθένες που είχαν αποπλανηθεί 50 ασημένιους σίκλους. Ο λόγιος Γκόρντον Γουένχαμ πιστεύει ότι, αν και αυτό ήταν «το μέγιστο όριο στο οποίο μπορούσε να φτάσει το γαμήλιο δώρο», τα περισσότερα δώρα ήταν «πολύ μικρότερα». (Δευτερονόμιο 22:28, 29) Ο Ιακώβ δεν ήταν σε θέση να πληρώσει. Προσφέρθηκε να υπηρετήσει τον Λάβαν εφτά χρόνια. «Εφόσον οι περιστασιακοί εργάτες στην αρχαία βαβυλωνιακή εποχή έπαιρναν από μισό έως έναν σίκλο το μήνα» (από 42 έως 84 σίκλους για εφτά πλήρη έτη), συνεχίζει ο Γουένχαμ, «ο Ιακώβ πρόσφερε στον Λάβαν ένα γενναίο γαμήλιο δώρο για το χέρι της Ραχήλ». Ο Λάβαν δέχτηκε αμέσως.—Γένεση 29:19.

Αντρόγυνο συζητάει, κρατιέται από το χέρι και κάθεται ο ένας κοντά στον άλλον ενώ δίπλα τους είναι μια ανοιχτή Γραφή.

Γέν. 29:21-26​—Ο Λάβαν εξαπάτησε τον Ιακώβ και του έδωσε τη Λεία (w07 1/10 8, 9· it-1 σ. 572 ¶3)

Συνωμότησε άραγε η Λεία για να εξαπατήσει τον Ιακώβ; Ή μήπως υποχρεώθηκε απλώς να υπακούσει στον πατέρα της; Και πού ήταν η Ραχήλ; Γνώριζε τι συνέβαινε; Αν ναι, πώς ένιωθε; Μπορούσε να αψηφήσει το θέλημα του αυταρχικού πατέρα της; Η Γραφή δεν δίνει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Όποια και αν ήταν η γνώμη της Ραχήλ και της Λείας για το ζήτημα, το δόλιο αυτό σχέδιο εξόργισε έπειτα τον Ιακώβ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στον Λάβαν, και όχι στις κόρες του: «Για τη Ραχήλ δεν υπηρέτησα κοντά σου; Γιατί, λοιπόν, με εξαπάτησες;» Πώς απάντησε ο Λάβαν; «Δεν συνηθίζεται . . . να δίνουμε τη νεότερη γυναίκα πριν από την πρωτότοκη. Γιόρτασε στο πλήρες την εβδομάδα αυτής της γυναίκας. Έπειτα θα σου δοθεί και η άλλη για την υπηρεσία που μπορείς να αποδώσεις κοντά μου άλλα εφτά χρόνια». (Γένεση 29:25-27) Έτσι λοιπόν, ο Ιακώβ οδηγήθηκε μέσω ενός τεχνάσματος στην πολυγαμία, κάτι που επρόκειτο να δημιουργήσει πικρή ζήλια.

Γιορταστικές Εκδηλώσεις. Αν και στον Ισραήλ ο ίδιος ο γάμος δεν περιλάμβανε κάποια επίσημη τελετή, ωστόσο, συνοδευόταν από πολύ χαρμόσυνες γιορταστικές εκδηλώσεις. Την ημέρα του γάμου, η νύφη συνήθως έκανε στο σπίτι της λεπτομερείς προετοιμασίες. Πρώτα λουζόταν και αλειβόταν με αρωματικό λάδι. (Παράβαλε Ρθ 3:3· Ιεζ 23:40.) Σε μερικές περιπτώσεις με τη βοήθεια υπηρετριών, έβαζε περιζώματα του στήθους και έναν λευκό χιτώνα—συχνά κεντημένο πλούσια, ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση. (Ιερ 2:32· Απ 19:7, 8· Ψλ 45:13, 14) Στολιζόταν με στολίδια και κοσμήματα, αν είχε τη δυνατότητα (Ησ 49:18· 61:10· Απ 21:2), και στη συνέχεια καλυπτόταν με ένα ελαφρύ ένδυμα, ένα είδος πέπλου, που τη σκέπαζε από το κεφάλι ως τα πόδια. (Ησ 3:19, 23) Έτσι εξηγείται γιατί ο Λάβαν μπόρεσε να εξαπατήσει τόσο εύκολα τον Ιακώβ και γιατί εκείνος δεν κατάλαβε ότι του έδινε τη Λεία αντί για τη Ραχήλ. (Γε 29:23, 25) Η Ρεβέκκα φόρεσε μια μαντίλα λίγο πριν συναντήσει τον Ισαάκ. (Γε 24:65) Αυτό συμβόλιζε την υποταγή της νύφης στο γαμπρό—στην εξουσία του.—1Κο 11:5, 10.

Γέν. 29:27, 28​—Ο Ιακώβ χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο μια δύσκολη κατάσταση

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 30:3​—Γιατί θεωρούσε η Ραχήλ δικά της τα παιδιά που έκανε ο Ιακώβ με τη Βαλλά; (it-2 σ. 1154 ¶1)

Τόσο η Ραχήλ όσο και η Λεία θεωρούσαν τα παιδιά που γέννησαν στον Ιακώβ οι υπηρέτριές τους ως δικούς τους γιους, “γεννημένους στα γόνατά τους”. (Γε 30:3-8, 12, 13, 24) Αυτά τα παιδιά έλαβαν κληρονομιά μαζί με εκείνα που γεννήθηκαν απευθείας από τις νόμιμες συζύγους του Ιακώβ. Ήταν φυσικοί γιοι του πατέρα, και εφόσον οι δούλες ήταν ιδιοκτησία των συζύγων του, η Ραχήλ και η Λεία είχαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε αυτά τα παιδιά.

Γέν. 30:14, 15​—Γιατί μπορεί να παραιτήθηκε η Ραχήλ από μια ευκαιρία να μείνει έγκυος, με αντάλλαγμα μερικούς μανδραγόρες; (w04 15/1 σ. 28 ¶6)

Γιατί παραιτήθηκε η Ραχήλ από μια ευκαιρία να μείνει έγκυος, με αντάλλαγμα μερικούς μανδραγόρες; Στους αρχαίους καιρούς, ο καρπός του μανδραγόρα χρησιμοποιούνταν στην ιατρική ως ναρκωτικό καθώς και για να αποτρέπει ή να καταπραΰνει τους σπασμούς. Αυτός ο καρπός επίσης θεωρούνταν ότι είχε την ιδιότητα να διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία και να αυξάνει την ανθρώπινη γονιμότητα ή να βοηθάει στη σύλληψη. (Άσμα Ασμάτων 7:13) Αν και η Γραφή δεν αποκαλύπτει το κίνητρο της Ραχήλ για αυτή την ανταλλαγή, εκείνη μπορεί να σκέφτηκε ότι οι μανδραγόρες θα την βοηθούσαν να μείνει έγκυος, τερματίζοντας έτσι το όνειδος της στειρότητάς της. Ωστόσο, πέρασαν μερικά χρόνια προτού ο Ιεχωβά “ανοίξει τη μήτρα της”.—Γένεση 30:22-24.

Γέν. 30:14, 15—Γιατί παραιτήθηκε η Ραχήλ από μια ευκαιρία να μείνει έγκυος, με αντάλλαγμα μερικούς μανδραγόρες; Στους αρχαίους καιρούς, ο καρπός του μανδραγόρα χρησιμοποιούνταν στην ιατρική ως ναρκωτικό καθώς και για να αποτρέπει ή να καταπραΰνει τους σπασμούς. Αυτός ο καρπός επίσης θεωρούνταν ότι είχε την ιδιότητα να διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία και να αυξάνει την ανθρώπινη γονιμότητα ή να βοηθάει στη σύλληψη. (Άσμα Ασμάτων 7:13) Αν και η Γραφή δεν αποκαλύπτει το κίνητρο της Ραχήλ για αυτή την ανταλλαγή, εκείνη μπορεί να σκέφτηκε ότι οι μανδραγόρες θα την βοηθούσαν να μείνει έγκυος, τερματίζοντας έτσι το όνειδος της στειρότητάς της. Ωστόσο, πέρασαν μερικά χρόνια προτού ο Ιεχωβά “ανοίξει τη μήτρα της”.—Γένεση 30:22-24.

Γέν. 30:1-13 Ο Ιακώβ Εκτιμούσε τις Πνευματικές Αξίες Αντί να παντρευτεί την κοπέλα που αγαπάει, εξαπατάται και παντρεύεται πρώτα κάποια άλλη και αποκτάει τελικά τέσσερις συζύγους, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα.

Γέν. 30:1, 2 Να Αφήνετε τον Ιεχωβά να σας Καθησυχάζει Αυτό ήταν πολύ ταπεινωτικό.

Γέν. 30:13 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Τα λόγια της φανερώνουν ότι είχε βαθιά αγάπη για τον Λόγο του Θεού και ήταν καλά εξοικειωμένη με τις Εβραϊκές Γραφές.

Γέν. 29:31-35 Όταν ο Ρουβήν διέπραξε ένα σοβαρό παράπτωμα, το δικαίωμα του πρωτοτόκου πέρασε στον Ιωσήφ.

Γέν. 30:1, 2 Ο Ιεχωβά Παρέχει Παρηγοριά σε Κάθε μας Δοκιμασία Η Ραχήλ, η σύζυγος του Ιακώβ, εξέφρασε την οδύνη της βλέποντας την αδελφή της να έχει παιδιά.

Γέν. 29:10 «Είμαι Πρόθυμη να Πάω» Η Γραφή αναφέρει ότι η οικογένειά της ήταν βοσκοί, όχι έμποροι που οδηγούσαν καραβάνια με καμήλες.

Γέν. 30:43 Ιεχωβά—Ο Τόπος της Κατοίκησής Μας Πράγματι, όταν ο Θεός τού είπε να επιστρέψει στη Χαναάν, εκείνος ο πατριάρχης είχε στην κατοχή του «μεγάλα ποίμνια και υπηρέτριες και υπηρέτες και καμήλες και γαϊδούρια».

Γέν. 29:18–30:24 Επιδοκιμάζει ο Θεός την Πολυγαμία; Αποκαλύπτει τις προστριβές και τις διενέξεις που ανέκυψαν στις οικογένειες του Αβραάμ και του Ιακώβ εξαιτίας της πολυγαμίας.

Γέν. 29:21, 22 Να Αποδεικνύετε την Πίστη σας με την Πορεία της Ζωής Σας Οι αρχαίοι υπηρέτες του Θεού, περιλαμβανομένου του Ιησού και των μαθητών του, παρίσταντο πρόθυμα σε τέτοια ευχάριστα γεγονότα καθώς και στα συμπόσια που τα συνόδευαν.

Γέν. 29:20-30 Ο Γάμος Μπορεί να Επιτύχει στο Σημερινό Κόσμο Ήταν πρόθυμος να το κάνει αυτό επειδή τα αισθήματά του βασίζονταν στην πραγματική αγάπη, όχι απλώς και μόνο στη φυσική έλξη.

Γέν. 29:18-21 Μολονότι ο Ιακώβ μίλησε για τη Ραχήλ ως «σύζυγό μου», δεν είχαν σεξουαλικές σχέσεις στη διάρκεια εκείνων των ετών.

Γέν. 30:16, 17 Γονείς—Προφυλάξτε τα Παιδιά Σας! Σε αντίθεση, ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μιλάει ευθέως για το σεξ και τα σεξουαλικά όργανα.

Γέν. 30:1 Η Αγάπη Νικάει τη Ζήλια Το γεγονός είναι ότι κανένας ατελής άνθρωπος δεν είναι πλήρως απαλλαγμένος από την αμαρτωλή «τάση για φθόνο».

Γέν. 30:2 Πώς να Προετοιμαστείτε για έναν Επιτυχημένο Γάμο Σκεφτείτε: Ακόμη και άνθρωποι που αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον διαφωνούν μερικές φορές.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: