ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 31

«Ο Ιακώβ και ο Λάβαν Κάνουν Διαθήκη Ειρήνης»

Γέν. 31:44-53 Γιατί έφτιαξαν ο Ιακώβ και ο Λάβαν μια στοίβα από πέτρες;

Αποτελούσε μαρτυρία για όλους τους περαστικούς ότι είχαν κάνει διαθήκη ειρήνης

Τους υπενθύμιζε ότι ο Ιεχωβά παρατηρούσε για να δει αν θα τηρούσαν τη διαθήκη ειρήνης που είχαν κάνει

Σήμερα, ο Ιεχωβά αναμένει από τους υπηρέτες του να έχουν ειρηνικές σχέσεις. Πώς θα μας βοηθήσουν αυτά τα τρία βήματα να διατηρούμε την ειρήνη ή να την αποκαθιστούμε;

  • Να μιλάτε ανοιχτά.​—Ματ 5:23, 24
  • Να συγχωρείτε ανεπιφύλακτα.​—Κολ 3:13
  • Συνεχίστε να προσπαθείτε.​—Ρω 12:21

Στην Αίθουσα Βασιλείας, δυο αδελφές κοιτάζουν θυμωμένα η μία την άλλη. Στο βάθος, αδελφοί και αδελφές γελάνε και συζητούν.

Γέν. 31:44-46​—Ο Ιακώβ και ο Λάβαν έφτιαξαν μια στοίβα από πέτρες, και πάνω σε αυτήν έφαγαν το γεύμα της διαθήκης (it-1 σ. 566 ¶5)

Αφού τακτοποίησαν ειρηνικά τα ζητήματα για τα οποία είχαν λογομαχήσει, ο Ιακώβ και ο Λάβαν σύναψαν διαθήκη μεταξύ τους. Σε σχέση με αυτό, ο Ιακώβ έστησε μια πέτρινη στήλη και είπε στους «αδελφούς» του να φτιάξουν έναν σωρό από πέτρες, σχηματίζοντας ίσως ένα είδος τραπεζιού, όπου και έφαγαν το γεύμα της διαθήκης. Τότε ο Λάβαν έδωσε σε εκείνον τον τόπο το όνομα αυτού του σωρού, χρησιμοποιώντας το αραμαϊκό (συριακό) όνομα «Ιεγάρ-σαχαδουθά», ενώ ο Ιακώβ τον ονόμασε «Γαλεέδ», που είναι το αντίστοιχο εβραϊκό όνομα. Ο Λάβαν είπε: «Αυτός ο σωρός [εβρ., γκαλ] είναι μάρτυρας [εβρ., ‛εδ] ανάμεσα σε εμένα και σε εσένα σήμερα». (Γε 31:44-48) Ο σωρός από πέτρες (και η πέτρινη στήλη) αποτελούσε μάρτυρα για όλους τους περαστικούς. Όπως λέει το εδάφιο 49, ήταν «Η Σκοπιά [εβρ., μιτσπάχ]», η οποία πιστοποιούσε ότι ο Ιακώβ και ο Λάβαν είχαν συμφωνήσει να διατηρήσουν την ειρήνη μεταξύ των οικογενειών τους, καθώς και μέσα στη δική του οικογένεια ο καθένας. (Γε 31:50-53) Και σε μεταγενέστερες περιπτώσεις επίσης χρησιμοποιήθηκαν πέτρες με παρόμοιο τρόπο ως σιωπηλοί μάρτυρες.—Ιη 4:4-7· 24:25-27.

Οι ίδιες αδελφές κάθονται σε μια καφετέρια, πίνουν καφέ και περνάνε ωραία. Στο τραπέζι υπάρχει ένα δώρο και μια Γραφή.

Γέν. 31:47-50​—Ονόμασαν τον τόπο Γαλεέδ και η Σκοπιά (it-2 σ. 977 ¶11)

Ο Ιακώβ έστησε έναν σωρό από πέτρες και τον ονόμασε «Γαλεέδ» (που σημαίνει «Σωρός Μαρτυρίας») και «Η Σκοπιά». Κατόπιν ο Λάβαν είπε: «Ας στέκεται σκοπός ο Ιεχωβά ανάμεσα σε εμένα και σε εσένα όταν δεν θα βλέπουμε ο ένας τον άλλον». (Γε 31:45-49) Αυτός ο σωρός από πέτρες πιστοποιούσε το γεγονός ότι ο Ιεχωβά θα παρακολουθούσε ως σκοπός για να διασφαλίσει ότι ο Ιακώβ και ο Λάβαν θα τηρούσαν τη διαθήκη ειρήνης που είχαν συνάψει.

Γέν. 31:51-53​—Υποσχέθηκαν να έχουν ειρήνη ανάμεσά τους

Οι ένορκες δηλώσεις που αναφέρονται ευνοϊκά στην Αγία Γραφή πάντοτε αφωρούσαν ζητήματα μεγάλης σπουδαιότητος, όπως αποφάσεις σχετικά με την αληθινή λατρεία, τη σύναψι διαθηκών και τη μαρτυρία σε δικαστικές ακροάσεις

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 31:19​—Γιατί μπορεί να είχε κλέψει η Ραχήλ τα θεραφίμ του πατέρα της; (it-1 σ. 1158 ¶7)

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων στη Μεσοποταμία και σε παρακείμενες περιοχές υποδηλώνουν ότι η κατοχή των γλυπτών θεραφίμ έπαιζε σημαντικό ρόλο στο ποιος θα λάβαινε την οικογενειακή κληρονομιά. Σύμφωνα με μια πινακίδα που βρέθηκε στη Νουζί, η κατοχή των εφέστιων θεών μπορούσε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να δώσει σε έναν γαμπρό το δικαίωμα να εμφανιστεί στο δικαστήριο και να διεκδικήσει την περιουσία του νεκρού πεθερού του. (Αρχαία Κείμενα από την Εγγύς Ανατολή [Ancient Near Eastern Texts], επιμέλεια Τζ. Πρίτσαρντ, 1974, σ. 219, 220 και υποσ. 51) Έχοντάς το αυτό υπόψη, ίσως η Ραχήλ θεώρησε ότι δικαιούνταν να πάρει τα θεραφίμ επειδή ο πατέρας της είχε φερθεί δόλια στο σύζυγό της τον Ιακώβ. (Παράβαλε Γε 31:14-16.) Η σπουδαιότητα των θεραφίμ σε σχέση με τα κληρονομικά δικαιώματα μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί ο Λάβαν αγωνιούσε τόσο πολύ να τα ανακτήσει, μάλιστα μέχρι του σημείου να πάρει μαζί του τους αδελφούς του και να καταδιώξει τον Ιακώβ κάνοντας ταξίδι εφτά ημερών. (Γε 31:19-30) Βέβαια, ο Ιακώβ είχε παντελή άγνοια για αυτό που είχε κάνει η Ραχήλ (Γε 31:32), ενώ δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι προσπάθησε ποτέ να χρησιμοποιήσει τα θεραφίμ για να αποσπάσει την κληρονομιά από τους γιους του Λάβαν. Ο Ιακώβ δεν είχε καμιά σχέση με είδωλα. Η απομάκρυνση των θεραφίμ πρέπει να έγινε το αργότερο όταν ο Ιακώβ έκρυψε κάτω από το μεγάλο δέντρο που βρισκόταν κοντά στη Συχέμ όλους τους θεούς των αλλοεθνών τους οποίους του παρέδωσε το σπιτικό του.—Γε 35:1-4.

Γέν. 31:41, 42​—Σύμφωνα με το παράδειγμα του Ιακώβ, πώς πρέπει να αντιδρούμε σε εργοδότες που είναι «δύσκολο να τους ευχαριστήσει κανείς»; Όταν ο Ιακώβ έφτασε στη Χαρράν, ο θείος του ο Λάβαν τον υποδέχτηκε θερμά και αργότερα του έδωσε τη Λεία και τη Ραχήλ ως συζύγους. Ωστόσο, με τον καιρό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον Ιακώβ, αλλάζοντας το μισθό του δέκα φορές! (Γέν. 31:41, 42) Ο Ιακώβ, όμως, υπέμεινε αυτές τις αδικίες, βέβαιος ότι ο Ιεχωβά θα συνέχιζε να τον φροντίζει​—όπως και έκανε! Πράγματι, όταν ο Θεός τού είπε να επιστρέψει στη Χαναάν, εκείνος ο πατριάρχης είχε στην κατοχή του «μεγάλα ποίμνια και υπηρέτριες και υπηρέτες και καμήλες και γαϊδούρια». (Γέν. 30:43) Νιώθοντας βαθιά εκτίμηση, προσευχήθηκε: «Είμαι ανάξιος όλων των εκδηλώσεων στοργικής καλοσύνης και όλης της πιστότητας που έδειξες προς τον υπηρέτη σου, γιατί μόνο με το μπαστούνι μου διάβηκα αυτόν τον Ιορδάνη και τώρα έχω γίνει δύο καταυλισμοί».​—Γέν. 32:10.

Γέν. 31:54 Θεωρείτε Πολύτιμα Όσα Έχει Κάνει ο Ιεχωβά για να σας Απελευθερώσει; Αργότερα, θεοφοβούμενοι πατριάρχες όπως ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Ιακώβ και ο Ιώβ πρόσφεραν παρόμοιες θυσίες, με τις οποίες ευαρεστήθηκε ο Θεός.

Γέν. 31:44-53 Ο Θυμός του Θεού Φέρνεται σε Τέλος Για παραδείγματα άψυχων πραγμάτων που παίζουν το ρόλο μάρτυρα ή δίνουν μαρτυρία,

Γέν. 31:41 Διαπραγμάτευση ενός Λογικού Νυφικού Τιμήματος Στις μεταγενέστερες δοσοληψίες του με τον Ιακώβ, ο Λάβαν εξακολούθησε να χρησιμοποιεί πλάγια μέσα.

Γέν. 31:54 Γιατί Πρέπει να Δίνουμε στον Ιεχωβά; Οι πατριάρχες Νώε, Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και Ιώβ έκαναν παρόμοιες προσφορές.

Γέν. 31:38, 39 Να Ποιμαίνετε με Τρυφερότητα τα Πολύτιμα Πρόβατα του Ιεχωβά Με τόση πιστότητα είχε φροντίσει για τα ποίμνια του πεθερού του, του Λάβαν, ώστε έπειτα από 20 χρόνια που ήταν στην υπηρεσία του ο Ιακώβ μπορούσε να πει: «Τα πρόβατά σου και αι αίγες σου δεν ητεκνώθησαν, και τους κριούς του ποιμνίου σου δεν έφαγον· θηριάλωτον δεν έφερα εις σε· εγώ επλήρωνον αυτό· από της χειρός μου εζήτεις ό,τι με εκλέπτετο την ημέραν, ή ό,τι με εκλέπτετο την νύκτα».

Γέν. 31:47, 48 Ψάρεμα Ανθρώπων στα Ύδατα Όλης της Γης Το 1943 η Εταιρία Σκοπιά ίδρυσε μια ιεραποστολική σχολή που ονομάζεται Γαλαάδ (στα εβραϊκά, «Σωρός Μαρτυρίας»· Γένεσις 31:47, 48) η οποία άρχισε να εκπαιδεύει εκατό ιεραποστόλους κάθε έξι μήνες για να μπορέσουν να αποσταλούν ως συμβολικοί ψαράδες σε όλη τη γη

Γέν.31:54 Να Έχετε Αυτοθυσιαστικό Πνεύμα! Άντρες πίστης, όπως ο Νώε και ο Ιακώβ, έκαναν το ίδιο.

Γέν. 31:17 Είστε Συνεπείς στην Ώρα Σας; Ο Ιακώβ δεν ενεργούσε έτσι· με τρόπο υποβοηθητικό «έβαλε τα παιδία αυτού και τας γυναίκας αυτού επί τας καμήλους», όταν ήταν καιρός να φύγουν.

Γέν. 31:30 Εκατομμύρια Νεκροί θα Ξαναζήσουν Η λέξη της πρωτότυπης γλώσσας του κειμένου, η οποία αποδίδεται ‘θα επιποθήσεις’ υποδηλώνει έντονη λαχτάρα και επιθυμία.

Γέν. 31:11-13 Ένας Καιρός Δοκιμασίας και Κοσκινίσματος Σε πολλές περιπτώσεις, αγγελικά πλάσματα που υπηρετούσαν ως αγγελιοφόροι μίλησαν σαν να ήταν ο Ιεχωβά Θεός, επειδή αυτοί ενεργούσαν ως αντιπρόσωποι του Ιεχωβά.

Γέν. 31:11-13 Αποβλέπετε Προσεκτικά στην Κληρονομιά; Ασφαλώς ο Ιακώβ εγνώριζε ότι ο άγγελος εμφανίσθηκε για ένα σκοπό, και ήξερε ότι σε περασμένες εμφανίσεις αυτοί οι άγγελοι είχαν φέρει μια ευλογία ή μια εντολή για την επιβεβαίωσι της Αβραμιαίας διαθήκης.

Γέν. 31:10-13 Είναι τα Όνειρα Θεόσταλτα Μηνύματα; Για παράδειγμα, ο Θεός επικοινώνησε με τον Αβραάμ, τον Ιακώβ και τον Ιωσήφ μέσω ονείρων.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: