ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 32, 33

«Παλεύετε Εσείς για την Ευλογία;»

Γεv 32:24-28 Για να λάβουμε την ευλογία του Ιεχωβά, πρέπει να αγωνιζόμαστε να κρατάμε τα συμφέροντα της Βασιλείας πρώτα στη ζωή μας. (1Κο 9:26, 27) Καθώς εκπληρώνουμε τις Χριστιανικές μας ευθύνες πρέπει να εκδηλώνουμε το ίδιο πνεύμα που είχε ο ηλικιωμένος Ιακώβ. Δείχνουμε ότι επιζητούμε ένθερμα την ευλογία του Ιεχωβά όταν . . .

  • Προετοιμαζόμαστε καλά για τις συναθροίσεις
  • Συμμετέχουμε τακτικά στη διακονία
  • Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε τους αδελφούς

Όσο δύσκολες και αν είναι οι περιστάσεις σας, να προσεύχεστε συνεχώς για τη βοήθεια του Ιεχωβά και να επιζητείτε την ευλογία του στις επίμονες προσπάθειες που κάνετε για να τον υπηρετείτε.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Σε ποιους τομείς της ζωής μου μπορώ να κάνω μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποκτήσω την ευλογία του Ιεχωβά;”

Μια πολυάσχολη νεαρή μητέρα. 1. Προσεύχεται προτού αρχίσει τη μέρα της. 2. Ταΐζει το μωρό της προτού βγει στο έργο. 3. Βγαίνει με χαρά στο έργο μαζί με τις δυο κόρες της και με αδελφές από την εκκλησία της.

Γεv 32:24​—Ο Ιακώβ πάλεψε με έναν άγγελο (w03 15/8 σ. 25 ¶3)

Οι Γραφές βρίθουν από παραδείγματα ανθρώπων που κατέβαλαν επισταμένες προσπάθειες εκζητώντας τον Ιεχωβά. Ένα τέτοιο άτομο ήταν ο Ιακώβ, ο οποίος πάλεψε σθεναρά με κάποιον υλοποιημένο άγγελο του Θεού μέχρι την αυγή. Ως αποτέλεσμα, ο Ιακώβ έλαβε το όνομα Ισραήλ (Αυτός που Αναμετριέται με τον Θεό) επειδή “αναμετρήθηκε”, ή αλλιώς «επέμεινε», «αγωνίστηκε», «ενέμεινε», στην αναμέτρησή του με τον Θεό. Ο άγγελος τον ευλόγησε για την ένθερμη προσπάθειά του.​—Γένεση 32:24-30, υποσημείωση στη ΜΝΚ.

Γεv 32:25, 26​—Ο Ιακώβ δεν το έβαλε κάτω μέχρι να λάβει την ευλογία (it-2 σ. 142 ¶12)

Η Χωλότητα του Ιακώβ. Όταν ο Ιακώβ ήταν περίπου 97 χρονών, είχε την εμπειρία να παλέψει όλη νύχτα με έναν υλοποιημένο άγγελο του Θεού. Υπερίσχυσε με την έννοια ότι δεν άφησε τον άγγελο να φύγει ώσπου εκείνος τον ευλόγησε. Στη διάρκεια της πάλης, ο άγγελος άγγιξε την κοιλότητα της άρθρωσης του μηρού του Ιακώβ και την εξάρθρωσε. Ως αποτέλεσμα, ο Ιακώβ άρχισε να κουτσαίνει. (Γε 32:24-32· Ωσ 12:2-4) Έκτοτε το γεγονός αυτό υπενθύμιζε στον Ιακώβ πως, μολονότι είχε “αναμετρηθεί με τον Θεό [τον άγγελο του Θεού] και τους ανθρώπους και στο τέλος υπερίσχυσε”, όπως είπε ο άγγελος, δεν είχε νικήσει πραγματικά έναν ισχυρό άγγελο του Θεού. Μόνο επειδή το θέλησε και το επέτρεψε ο Θεός μπόρεσε ο Ιακώβ να αναμετρηθεί με τον άγγελο, ώστε να αποδειχτεί πόσο καλά κατανοούσε ο Ιακώβ ότι χρειαζόταν την ευλογία του Θεού.

Γεv 32:27, 28​—Ο Ιακώβ ευλογήθηκε επειδή ενέμεινε στην πάλη (it-1 σ. 1343 ¶13)

Το όνομα που έδωσε ο Θεός στον Ιακώβ όταν εκείνος ήταν περίπου 97 χρονών. Τη νύχτα που ο Ιακώβ διάβηκε την κοιλάδα του χειμάρρου Ιαβόκ, πηγαίνοντας να συναντήσει τον αδελφό του τον Ησαύ, άρχισε να παλεύει με κάποιον ο οποίος αποδείχτηκε ότι ήταν άγγελος. Επειδή ο Ιακώβ ενέμεινε στην πάλη, μετονομάστηκε σε Ισραήλ, πράγμα που αποτελούσε εχέγγυο της ευλογίας του Θεού. Σε ανάμνηση αυτών των γεγονότων, ο Ιακώβ ονόμασε εκείνον τον τόπο Φανουήλ. (Γε 32:22-31· βλέπε ΙΑΚΩΒ Αρ. 1.) Αργότερα, στη Βαιθήλ ο Θεός επιβεβαίωσε τη μετονομασία, και έκτοτε ως το τέλος της ζωής του ο Ιακώβ καλούνταν συχνά Ισραήλ. (Γε 35:10, 15· 50:2· 1Χρ 1:34) Εντούτοις, σε πολλές από τις 2.500 και πλέον περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται το όνομα Ισραήλ εννοούνται οι απόγονοι του Ιακώβ ως έθνος.—Εξ 5:1, 2.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεv 32:11, 13-15​—Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον Ιακώβ ο οποίος κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να κάνει ειρήνη; (w10 15/6 σ. 22 ¶10, 11)

Πώς μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις οι φιλάγαθες πράξεις; Η ευχάριστη ομιλία και η καλή επικοινωνία συμβάλλουν στη δημιουργία και στη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων. Στην πραγματικότητα, όταν κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας μαζί τους. Όταν παίρνουμε την πρωτοβουλία να κάνουμε ειλικρινείς πράξεις καλοσύνης για τους άλλους​—βρίσκοντας ευκαιρίες για να τους βοηθήσουμε, χαρίζοντας ένα δώρο από καρδιάς, παρέχοντας φιλοξενία—​προάγουμε την ανοιχτή επικοινωνία. Τέτοιες φιλάγαθες πράξεις μπορούν μάλιστα να “συσσωρεύσουν πυρωμένα κάρβουνα” στο κεφάλι κάποιου και να φέρουν στην επιφάνεια τις καλές του ιδιότητες, διευκολύνοντας έτσι την ανοιχτή συζήτηση.​—Ρωμ. 12:20, 21.

Πώς πήρε ο Ιακώβ την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον Ησαύ, και με ποιο αποτέλεσμα; Ο πατριάρχης Ιακώβ το αντιλαμβανόταν αυτό. Ο δίδυμος αδελφός του, ο Ησαύ, είχε θυμώσει τόσο πολύ μαζί του ώστε ο Ιακώβ έφυγε μακριά φοβούμενος ότι ο Ησαύ θα τον σκότωνε. Έπειτα από πολλά χρόνια, ο Ιακώβ επέστρεψε. Ο Ησαύ πήγε να τον συναντήσει μαζί με 400 άντρες. Ο Ιακώβ προσευχήθηκε στον Ιεχωβά για βοήθεια. Στη συνέχεια, προτού συναντήσει τον Ησαύ, του έστειλε ως δώρο έναν μεγάλο αριθμό ζώων. Το δώρο πέτυχε το σκοπό του. Όταν συναντήθηκαν, η καρδιά του Ησαύ είχε μαλακώσει και έτρεξε να αγκαλιάσει τον Ιακώβ.​—Γέν. 27:41-44· 32:6, 11, 13-15· 33:4, 10.

Γε 33:20​—Γιατί ονόμασε ο Ιακώβ ένα θυσιαστήριο «Ο Θεός, ο Θεός του Ισραήλ»; (it-1 σ. 1156 ¶2)

Ως αποτέλεσμα της αναμέτρησής του με τον άγγελο του Ιεχωβά στη Φανουήλ, ο Ιακώβ έλαβε το όνομα Ισραήλ, και έπειτα από μια ειρηνική συνάντηση με τον αδελφό του τον Ησαύ, κατοίκησε στη Σοκχώθ και κατόπιν στη Συχέμ. Εκεί αγόρασε γη από τους γιους του Εμμώρ και έστησε σε αυτήν τη σκηνή του. (Γε 32:24-30· 33:1-4, 17-19) «Έπειτα έστησε εκεί ένα θυσιαστήριο και το ονόμασε “Ο Θεός, ο Θεός του Ισραήλ”», ή αλλιώς «Ο Θεός Είναι ο Θεός του Ισραήλ». (Γε 33:20) Συσχετίζοντας τον εαυτό του με το όνομα του θυσιαστηρίου μέσω του καινούριου ονόματός του, του ονόματος «Ισραήλ», ο Ιακώβ έδειχνε πως δεχόταν και αναγνώριζε αυτό το όνομα, καθώς και το ότι ο Θεός τον είχε οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στην Υποσχεμένη Γη. Η εν λόγω φράση εμφανίζεται μόνο μία φορά στις Γραφές.

Γεv 32:24-29. Το γεγονός ότι ο Ιακώβ ενδιαφερόταν να αποκτήσει τα πρωτοτόκια και το ότι πάλεψε όλη τη νύχτα με έναν άγγελο για να λάβει ευλογία δείχνει ότι εκτιμούσε πραγματικά τα ιερά πράγματα. Ο Ιεχωβά μάς έχει εμπιστευτεί αρκετά ιερά πράγματα, όπως τη σχέση μας μαζί του και με την οργάνωσή του, το λύτρο, την Αγία Γραφή και την ελπίδα της Βασιλείας. Είθε να αποδειχτούμε σαν τον Ιακώβ σε ό,τι αφορά την εκδήλωση εκτίμησης για αυτά τα πράγματα.

Γεv 33:19, 20 Δεδομένου ότι ο Ιακώβ είχε αγοράσει ειρηνικά το χωράφι κοντά στη Συχέμ από τους γιους του Εμμώρ (Γε 33:19, 20), φαίνεται ότι αυτή η υπόσχεση που έδωσε στον Ιωσήφ αποτελούσε έκφραση της πίστης του, μέσω της οποίας μίλησε προφητικά για τη μελλοντική κατάκτηση της Χαναάν από τους απογόνους του σαν να είχε ήδη επιτελεστεί με το δικό του σπαθί και το δικό του τόξο.

Γεν 32:24-31 Τι Είναι Πιο Σημαντικό για Εμένα; Ο Ιακώβ πάλεψε με έναν άγγελο για κάτι πολύ σημαντικό​—την ευλογία του Ιεχωβά.

Γεν 33:9-11· 32:9-12 Το είπε αυτό επειδή ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιδράσει ο Ησαύ ήταν σε αρμονία με την προσευχή του Ιακώβ προς τον Θεό.

Γεν 32:9-12 Ίσως επιζητούν δύναμη και σοφία προκειμένου να φέρουν σε πέρας ορισμένους διορισμούς ή να αντεπεξέλθουν σε ιδιαίτερες δοκιμασίες ή κινδύνους.

Γεν 33:8-16 Η τροφή χρησιμοποιούνταν συχνά ως δώρο για να κερδίσει κάποιος ή να εξασφαλίσει την εύνοια ενός άλλου, επειδή, δεχόμενος το δώρο, ο αποδέκτης θεωρούνταν υποχρεωμένος να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις.

Γέν. 32:26-28 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Χρειάζεται να είμαστε σαν τον Ιακώβ, ο οποίος δεν σταμάτησε να παλεύει με έναν άγγελο ώσπου να πάρει την ευλογία.

Γέν. 33:13 Γονείς​—Να Ποιμαίνετε τα Παιδιά Σας Έδιναν ξεχωριστή προσοχή στα αρνάκια επειδή ήταν ευαίσθητα και δεν είχαν δύναμη όπως τα πιο μεγάλα πρόβατα.​

Γέν. 32:24-29 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Διακράτησε αυτή τη στάση μέχρι τα γεράματά του, και ο Ιεχωβά τον ευλόγησε.

Γέν. 32:3-8· 33:3, 4 Συνεχίστε να Αυξάνεστε σε Αδελφική Αγάπη Η ταπεινοφροσύνη του Ιακώβ βοήθησε να ξεπεραστεί οποιοδήποτε μίσος ίσως είχε μέσα του ο Ησαύ.​

Γέν. 32:29 Οι Άγγελοι—«Πνεύματα για Δημόσια Υπηρεσία» Ορισμένοι άγγελοι αρνήθηκαν να φανερώσουν τα ονόματά τους σε ανθρώπους.

Γέν. 32:24-28 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Ο Ιακώβ ήταν 97 χρονών όταν πάλεψε μια ολόκληρη νύχτα με έναν άγγελο για να πάρει ευλογία.

Γέν. 32:24-26 «Ας Γνωστοποιούνται τα Αιτήματά σας στον Θεό» Ίσως χρειαστεί να γίνουμε σαν τον Ιακώβ, ο οποίος πάλεψε όλη νύχτα με κάποιον άγγελο για να λάβει μια ευλογία.

Γέν. 32:6, 7 Μη Φοβάστε—Ο Ιεχωβά Είναι Μαζί Σας! Ο Ιακώβ, ο Δαβίδ και ο Ηλίας συγκαταλέγονται στους υπηρέτες του Ιεχωβά οι οποίοι ένιωσαν κάποιον φόβο όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενδεχόμενο κίνδυνο.

Γέν. 33:14 Ο Ιεχωβά Είναι ο Ποιμένας Μας Γιατί χρειαζόταν μερικές φορές ο ποιμένας να δείχνει επιπρόσθετη υπομονή και τρυφερότητα; Μερικές φορές τα πρόβατα, ιδίως οι προβατίνες που κυοφορούσαν και τα αρνάκια, χρειάζονταν επιπρόσθετη υπομονή και τρυφερότητα. (Γένεση 33:13) … Ο ποιμένας λαβαίνει υπόψη τους περιορισμούς των προβάτων του, γι’ αυτό προχωρεί «σύμφωνα με το βάδισμα των ζώων».

Γέν. 33:13, 14 Ευλογημένοι Είναι Εκείνοι που Δίνουν Δόξα στον Θεό Όταν οι γονείς είναι ισορροπημένοι και δεν πιέζουν τα νεαρά άτομα πέρα από τα όριά τους, μπορούν να τα βοηθήσουν να βρίσκουν χαρά στη διακονία.

Γέν. 32:29 Πρέπει να Επικαλούμαστε Αγγέλους για Βοήθεια; Παραδείγματος χάρη, όταν ο Ιακώβ ζήτησε από έναν άγγελο που τον επισκέφτηκε να του φανερώσει το όνομά του, εκείνος αρνήθηκε.

Γέν. 33:4 Ποιοι Είναι οι Αδελφοί μας και οι Αδελφές Μας; Εντούτοις, πολλά χρόνια αργότερα ο Ησαύ άλλαξε, και αγκάλιασε και φίλησε τον Ιακώβ.

Γέν. 32:10 Μας Ευλογεί ο Θεός με Πλούτη; Σύμφωνα με τη Γραφή, η ευημερία του Ιακώβ ήταν δώρο από τον Θεό.

Γέν. 32:24-30 Εσείς Εκζητείτε Ένθερμα τον Ιεχωβά; Ο άγγελος τον ευλόγησε για την ένθερμη προσπάθειά του.​

Γέν. 33:13 Μεμονωμένοι Γονείς, Πολλαπλές Προκλήσεις Ο επιτυχημένος γονέας αντιλαμβάνεται επίσης τις ικανότητες, την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του παιδιού.

Γέν. 32:10 Ωφελούμαστε από τη Στοργική Καλοσύνη του Ιεχωβά Ο Ιακώβ, η Ναομί, ο Δαβίδ και άλλοι υπηρέτες του Θεού μίλησαν επίσης για αυτή την ιδιότητα του Ιεχωβά.

Γέν. 32:12 Ο Ιεχωβά μάς Διδάσκει για το Καλό Μας Ο Ιεχωβά υπενθυμίζει στο λαό την υπόσχεση που είχε δώσει ότι το σπέρμα του Αβραάμ θα πληθυνόταν «σαν τα άστρα των ουρανών και σαν τους κόκκους της άμμου στην ακρογιαλιά».

Γέν. 32:24-26 Πώς Μπορείτε να Παίρνετε Καλές Αποφάσεις Ο Ιακώβ χρειάστηκε να παλέψει με έναν άγγελο μια ολόκληρη νύχτα προτού λάβει κάποια ευλογία.

Γέν. 32:20 Θυσίες που Ευαρεστούσαν τον Θεό Οι άνθρωποι γενικά δίνουν δώρα για να εκφράσουν στοργή και εκτίμηση, καθώς και για να προωθήσουν τη φιλία, την εύνοια ή την αποδοχή.

Γέν. 33:1-5 Να Εκπαιδεύσετε το Παιδί σας από τη Βρεφική Ηλικία Ο Ιακώβ, ένας εξέχων πατέρας των αρχαίων καιρών, περιέγραψε όλους τους απογόνους του, περιλαμβανομένων και των κοριτσιών που είχε τότε, ως ‘τα παιδιά με τα οποία [με] ευνόησε ο Θεός’.

Γέν. 33:12-14 Μπορείτε να Υπερνικήσετε Προβλήματα που Βλάπτουν την Οικογένεια Οι γονείς δεν θα πρέπει να απαιτούν από το παιδί περισσότερα από όσα είναι κατάλληλα για την ηλικία του, το παρελθόν της οικογένειας και την ικανότητά του.

Γέν. 32:24-26 Είναι Εσφαλμένος ο Ανταγωνισμός στα Αθλήματα; Αυτή η αφήγηση φαίνεται να προϋποθέτει κάποια προηγούμενη εξάσκηση από μέρους του Ιακώβ, επειδή η πάλη ήταν αμφίρροπη και διήρκεσε ώρες.

Γέν. 33:12-14 Να Προσέχετε την Αυτοδικαίωση! Ο λογικός γονέας θα λάβει υπόψη του τους περιορισμούς της οικογένειάς του και θα κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές.

Γέν. 33:18 Γιατί να Μη Συχνάζω σε Κάποιο Στέκι; Ο πατέρας της λοιπόν, ο Ιακώβ, προσπάθησε πολύ να περιορίσει τις επαφές με τους ανήθικους Χαναναίους, με το να στήσει τις σκηνές του έξω από την πόλη της Συχέμ και να δημιουργήσει ξεχωριστή παροχή νερού.

Γέν. 32:24-32 Ακούει ο Θεός Όταν Προσεύχεστε; Ο Ιακώβ εκδήλωσε τέτοιο πνεύμα όταν, αφού πάλεψε με σθένος και επί αρκετή ώρα μ’ έναν άγγελο, είπε: «Δεν θέλω σε αφήσει να απέλθης, εάν δεν με ευλογήσης».

Γέν.33:18-20 Να Φοβάστε τον Ιεχωβά, τον ‘Ακούοντα Προσευχήν’ Ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ έχτισαν θυσιαστήρια και πλησίασαν τον Ιεχωβά με προσευχή, παράλληλα με τις προσφορές τους.

Γεν. 32:24-30 Η Εμμονή στην Προσευχή Ανταμείβεται Τι ωραίο παράδειγμα έμμονης στην προσευχή!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: