ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 34, 35

«Τα Τραγικά Αποτελέσματα των Κακών Συναναστροφών»

Γεν. 34:1, 2, 7, 25 Αν και πιθανότατα βλέπουμε ότι οι γείτονες, οι συνάδελφοι ή οι συμμαθητές μας έχουν κάποιες καλές ιδιότητες, μήπως αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους θεωρούμε καλή συναναστροφή; Πώς θα αποφασίσουμε αν κάποιος είναι καλή συναναστροφή ή όχι;

Θα με βοηθήσει η παρέα μαζί τους να βελτιώσω τη σχέση μου με τον Ιεχωβά;

Τι αποκαλύπτουν οι συζητήσεις τους για το τι θεωρούν σημαντικό;​—Ματ 12:34

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς επηρεάζουν οι συναναστροφές μου τη σχέση μου με τον Ιεχωβά;”

Γεν. 34:1​—Η Δείνα επισκεπτόταν τακτικά τις κοπέλες της Χαναάν (w97 1/2 σ. 30 ¶4)

Πώς θα έβλεπαν άραγε οι νεαροί της πόλης τη νεαρή αυτή παρθένα που επισκεπτόταν τακτικά την πόλη τους—προφανώς ασυνόδευτη; Ο γιος ενός άρχοντα «ιδών αυτήν . . . έλαβεν αυτήν, και εκοιμήθη μετ’ αυτής και εταπείνωσεν αυτήν». Γιατί εκτέθηκε η Δείνα στον κίνδυνο με το να συναναστρέφεται τους ανήθικους Χαναναίους; Μήπως επειδή αισθανόταν ότι χρειαζόταν την παρέα των κοριτσιών της ηλικίας της; Μήπως ήταν πεισματάρα και ανεξάρτητη όπως μερικά αδέλφια της; Διαβάστε την αφήγηση της Γένεσης, και προσπαθήστε να καταλάβετε τη θλίψη και την ντροπή που πρέπει να ένιωσαν ο Ιακώβ και η Λεία εξαιτίας των τραγικών συνεπειών που είχαν οι επισκέψεις της κόρης τους στη Συχέμ.—Γένεσις 34:1-31· 49:5-7· βλέπε επίσης τη Σκοπιά 15 Οκτωβρίου 1985, σελίδα 31.

Αδελφός βγαίνει μετά τη δουλειά με συναδέλφους του για ποτό. Τους ακούει με ανησυχία καθώς μιλούν για τα ενδιαφέροντά τους​—ρούχα, βιντεοπαιχνίδια, χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Γεν. 34:2​—Ο Συχέμ ατίμασε τη Δείνα (lvs σ. 124 ¶14)

Ο Συχέμ έκανε ό,τι θεωρούσε φυσιολογικό και αποδεκτό. Αφού του άρεσε η Δείνα, «την πήρε» και «την ατίμασε». (Διαβάστε Γένεση 34:1-4) Από αυτό το έγκλημα ξεκίνησε μια σειρά γεγονότων με τραγικά αποτελέσματα για τη Δείνα και ολόκληρη την οικογένειά της.​—Γένεση 34:7, 25-31· Γαλάτες 6:7, 8.

Γεν. 34:7, 25​—Ο Συμεών και ο Λευί σκότωσαν τον Συχέμ και όλους τους άρρενες της πόλης του (w09 1/9 σ. 21 ¶1, 2)

Συνήθως, οι άνθρωποι ζητούν εκδίκηση για να απαλύνουν την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε μια προσβολή. Για παράδειγμα, η Αγία Γραφή μάς λέει πως, όταν οι γιοι του Εβραίου πατριάρχη Ιακώβ έμαθαν ότι ο Χαναναίος Συχέμ είχε ατιμάσει την αδελφή τους, τη Δείνα, «πόνεσαν . . . μέσα τους και θύμωσαν πολύ». (Γένεση 34:1-7) Για να εκδικηθούν την αδικία που είχε υποστεί η αδελφή τους, δύο από τους γιους του Ιακώβ έστησαν μια πλεκτάνη κατά του Συχέμ και του σπιτικού του. Χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα, ο Συμεών και ο Λευί μπήκαν στη χαναανιτική πόλη και σκότωσαν κάθε αρσενικό, περιλαμβανομένου και του Συχέμ.​—Γένεση 34:13-27.

Τακτοποίησε άραγε το ζήτημα όλη αυτή η αιματοχυσία; Όταν ο Ιακώβ έμαθε για τις πράξεις των γιων του, τους επέπληξε με τα εξής λόγια: «Μου επιφέρατε εξοστρακισμό κάνοντάς με δυσωδία στους κατοίκους του τόπου, . . . [και] αυτοί ασφαλώς θα συγκεντρωθούν εναντίον μου και θα μου επιτεθούν και θα αφανιστώ, εγώ και ο οίκος μου». (Γένεση 34:30) Ναι, αντί να τακτοποιήσουν τα ζητήματα, οι εκδικητικές τους πράξεις έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η οικογένεια του Ιακώβ έπρεπε τώρα να φυλάγεται από τις αντεπιθέσεις των οργισμένων γειτόνων τους. Πιθανότατα για να τους προστατέψει από μια τέτοια εξέλιξη, ο Θεός έδωσε στον Ιακώβ την οδηγία να πάρει την οικογένειά του από εκείνη την περιοχή και να πάει στη Βαιθήλ.​—Γένεση 35:1, 5.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 35:8​—Ποια ήταν η Δεββώρα, και τι μαθαίνουμε από αυτήν; (it-1 σ. 705 ¶5)

Η παραμάνα της Ρεβέκκας. Όταν η Ρεβέκκα έφυγε από το σπιτικό του πατέρα της του Βαθουήλ για να πάει στην Παλαιστίνη και να παντρευτεί τον Ισαάκ, η Δεββώρα τη συνόδευσε. (Γε 24:59) Έπειτα από χρόνια υπηρεσίας στο σπιτικό του Ισαάκ, η Δεββώρα έγινε μέλος του σπιτικού του Ιακώβ, ίσως μετά το θάνατο της Ρεβέκκας. Προφανώς περίπου 125 χρόνια μετά το γάμο της Ρεβέκκας με τον Ισαάκ, η Δεββώρα πέθανε και θάφτηκε κάτω από ένα μεγάλο δέντρο στη Βαιθήλ. Το όνομα που δόθηκε στο δέντρο (Αλλόν-βακούθ, που σημαίνει «Πελώριο Δέντρο Κλάματος») δείχνει πόσο πολύ την αγαπούσαν ο Ιακώβ και η οικογένειά του.—Γε 35:8.

Γεν. 35:22-26​—Πώς ξέρουμε ότι η γενεαλογική γραμμή που οδηγούσε στον Μεσσία δεν συνδεόταν με το δικαίωμα του πρωτοτόκου; (w17.12 14)

Κατά καιρούς έχουμε υποστηρίξει αυτή την άποψη. Κάτι τέτοιο φαινόταν να συμφωνεί με τα λόγια του εδαφίου Εβραίους 12:16. Εκείνο το εδάφιο λέει ότι ο Ησαύ “δεν εκτιμούσε τα ιερά πράγματα” και ότι «σε αντάλλαγμα για ένα γεύμα έδωσε [στον Ιακώβ] τα δικαιώματα που είχε ως πρωτότοκος». Αυτό φαινόταν να υποδηλώνει πως, όταν ο Ιακώβ απέκτησε “τα δικαιώματα του πρωτοτόκου”, απέκτησε επίσης την προοπτική να γίνει πρόγονος του Μεσσία.​—Ματθ. 1:2, 16· Λουκ. 3:23, 34.

Ωστόσο, μια επανεξέταση των Γραφικών αφηγήσεων δείχνει ότι δεν χρειαζόταν κάποιος να είναι πρωτότοκος γιος για να είναι πρόγονος του Μεσσία. Εξετάστε μερικές αποδείξεις:

Ο Ρουβήν ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιακώβ (Ισραήλ) από τη Λεία. Αργότερα, γεννήθηκε ο Ιωσήφ, ο πρώτος γιος του Ιακώβ από την ευνοούμενη σύζυγό του, τη Ραχήλ. Όταν ο Ρουβήν διέπραξε ένα σοβαρό παράπτωμα, το δικαίωμα του πρωτοτόκου πέρασε στον Ιωσήφ. (Γέν. 29:31-35· 30:22-25· 35:22-26· 49:22-26· 1 Χρον. 5:1, 2) Ωστόσο, η Μεσσιανική γραμμή δεν συνεχίστηκε ούτε μέσω του Ρουβήν ούτε μέσω του Ιωσήφ, αλλά μέσω του Ιούδα, του τέταρτου γιου του Ιακώβ από τη Λεία.​—Γέν. 49:10.

Γεν. 34:1, 30. Το πρόβλημα που “επέφερε εξοστρακισμό” στον Ιακώβ ξεκίνησε επειδή η Δείνα έκανε φιλίες με άτομα που δεν αγαπούσαν τον Ιεχωβά. Εμείς πρέπει να επιλέγουμε τις συναναστροφές μας σοφά.

Γέν. 34:18, 19 «Να Φεύγετε από τη Σεξουαλική Ανηθικότητα!» Ωστόσο, δεν αγαπούσε τον Ιεχωβά.​

Γέν. 35:1-7 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Κατόπιν, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που είχε λάβει.​

Γέν. 34:1, 2 Μπορείτε να Έχετε Ευτυχισμένη Οικογένεια Αυτό προκάλεσε πολλά προβλήματα στην ίδια και στην οικογένειά της.

Γέν. 34:24, 25 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Ήταν όντως η σωστή στιγμή να περιτμηθούν εκείνοι οι ακμαίοι άντρες;​

Γέν. 35:22-26 Όταν ο Ρουβήν διέπραξε ένα σοβαρό παράπτωμα, το δικαίωμα του πρωτοτόκου πέρασε στον Ιωσήφ.

Γέν. 35:8 «Είμαι Πρόθυμη να Πάω» Κατόπιν, εκείνη και η παραμάνα της η Δεββώρα, μαζί με μερικές υπηρέτριες, ξεκίνησαν το ταξίδι με τον Ελιέζερ και τους άντρες του.

Γέν. 35:1 Αυτός Είναι ο Χώρος Λατρείας Μας Ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και ο Μωυσής έχτισαν και αυτοί θυσιαστήρια.

Γέν. 35:11, 12 «Μήπως Είμαι Εγώ στη Θέση του Θεού;» Είχε υποσχεθεί να κάνει τους απογόνους του Ιακώβ κραταιό έθνος.

Γέν. 35:18-20 «Ακούστε, σας Παρακαλώ, Αυτό το Όνειρο» Ύστερα από την απώλεια της συζύγου του, ο Ιακώβ είχε πάντα αδυναμία στους δυο γιους του από τη Ραχήλ.​

Γέν. 35:11 Να Λατρεύετε τον Ιεχωβά, τον Βασιλιά της Αιωνιότητας Πώς κατέδειξε ο Ιεχωβά την κυριαρχία του επί της Αιγύπτου, και πώς επηρέασε αυτό τον εκλεκτό λαό του; Ο Θεός επανέλαβε στον Ισαάκ, το γιο του Αβραάμ, και στον Ιακώβ, τον εγγονό του, την υπόσχεση που είχε δώσει να τους ευλογήσει, εγείροντας μάλιστα βασιλιάδες από τους απογόνους τους.

Γέν. 34:13, 25-30 Έχετε «Καρδιά για να Γνωρίζετε» τον Ιεχωβά; Θυμηθείτε πού οδήγησαν τους αδελφούς της Δείνας τέτοια ισχυρά αισθήματα.

Γέν. 35:2, 4 Για παράδειγμα, η άποψη του Θεού για το αίμα, τη μοιχεία και την ειδωλολατρία φαίνεται καθαρά στη Γένεση.

Γέν. 34:1, 2 Νεαροί—Να Επιδιώκετε Στόχους που Τιμούν τον Θεό Θα σας βοηθάει να διαλέγετε σοφά τους φίλους σας, να επιλέγετε ωφέλιμη αναψυχή και να αντεπεξέρχεστε σε αναρίθμητες άλλες προκλήσεις.

Γέν. 34:1, 2 Πώς να Κάνετε την Οικογενειακή σας Ζωή Ευτυχισμένη Η κόρη του Ιακώβ, η Δείνα, συναναστρεφόταν με άτομα που δεν λάτρευαν τον Ιεχωβά και αυτό οδήγησε σε πολλά προβλήματα.

Γέν. 34:1, 2, 18, 19 Η Ελευθερία που Απολαμβάνουν οι Λάτρεις του Ιεχωβά Μήπως το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι φαίνονται αξιοσέβαστοι σημαίνει ότι αποτελούν καλή συναναστροφή;

Γέν. 35:24 Ένθερμη Προσπάθεια—Πότε την Ευλογεί ο Ιεχωβά; Η Ραχήλ ευλογείται περαιτέρω με δύο δικούς της γιους, τον Ιωσήφ και τον Βενιαμίν.​

Γέν. 35:10 Να Δείχνετε Στοργική Καλοσύνη σε Όσους Έχουν Ανάγκη Ανησυχούσε επειδή επρόκειτο να πεθάνει μακριά από τη γη την οποία είχε υποσχεθεί ο Θεός στον Αβραάμ.

Γέν. 34:1-31 «Ο Ιεχωβά Δίνει Σοφία» Και τι θα πούμε για την τραγική κατάληξη που είχαν οι φαινομενικά ακίνδυνες επισκέψεις της κόρης του Ιακώβ, της Δείνας, στις «κόρες του τόπου» στη Χαναάν;

Γέν.35:17-19 Ο Διάβολος Προξενεί τις Αρρώστιες Μας; Η Ραχήλ πέθανε ενώ γεννούσε, όχι εξαιτίας του Σατανά, αλλά εξαιτίας της εύθραυστης ανθρώπινης φύσης.

Γέν. 34:1-31 Η Οδός της Αγάπης Δεν Χάνεται Ποτέ Ακόμη και ο δικαιολογημένος θυμός μπορεί να μας κάνει να ενεργήσουμε άσοφα αν μείνει ανεξέλεγκτος, και ο Ιεχωβά θα μπορούσε να μας θεωρήσει υπόλογους για αυτό.

Γέν. 34:1-31 Μήπως Υπάρχει ένα Στασιαστικό Παιδί στο Σπίτι; Όταν οι δύο γιοι του Ιακώβ επέφεραν εξοστρακισμό στην οικογένεια εξαιτίας της απάνθρωπης πράξης τους, ο Ιακώβ καταράστηκε το βίαιο θυμό τους, όχι τους ίδιους τους γιους του.

Γέν. 34:1, 2 Προστατέψτε την Οικογένειά σας από Καταστροφικές Επιρροές Το παιδί σας μπορεί να δαπανάει χρόνο με κάποιο φίλο που ασκεί αρνητική επιρροή.

Γέν. 34:1-31 Μην Τρέφετε Μνησικακία Αλλά όταν παραμένει χωρίς να δίνεται κάποια λύση, ακόμη και ο δικαιολογημένος θυμός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, οδηγώντας σε μεγάλη αμαρτία.

Γέν. 34:1 Οι Θεοσεβείς Οικογένειες του Παρελθόντος—Πρότυπο για τις Ημέρες Μας Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, αφότου εγκαταστάθηκε ο Ιακώβ στη γη Χαναάν, φαίνεται ότι δεν είχε αντιληφτεί πως η κόρη του η Δείνα είχε αναπτύξει την επικίνδυνη συνήθεια να συναναστρέφεται με τους ειδωλολάτρες Χαναναίους.

Γέν. 34:11, 12 Ο Αξιοπρεπής Ρόλος των Γυναικών Ανάμεσα στους Αρχαίους Υπηρέτες του Θεού Επομένως, αντί να υποτιμάει τη γυναίκα, αυτό επιβεβαίωνε την αξία που είχε για την οικογένειά της.

Γέν. 35:29 Εκδήλωση Χριστιανικής Αγάπης στους Ηλικιωμένους Αυτοί αντανακλούν τη στάση που εκδήλωσε ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Δαβίδ και ο Ιώβ, οι οποίοι ήταν ‘γέροντες και ικανοποιημένοι’

Γέν. 35:16-19 Οι Αγαπημένοι σας που Πέθαναν—Πού Βρίσκονται; Είναι αλήθεια ότι σε μερικά σημεία η Αγία Γραφή όντως αναφέρεται στην «ψυχή» ενός προσώπου ως κάτι που φεύγει ή ακόμη και ως κάτι που επιστρέφει σε ένα νεκρό σώμα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η «ψυχή» χρησιμοποιείται με την έννοια της «ζωής», η οποία χάνεται ή επανακτάται.

Γέν. 34:1, 2, 18, 19 Η Ελευθερία που Απολαμβάνουν οι Λάτρεις του Ιεχωβά Μήπως το γεγονός ότι ορισμένοι φαίνονται ευυπόληπτοι σημαίνει ότι αποτελούν και καλή συναναστροφή;

Γέν. 34:1-7, 25-27 Η Εγκράτειά σας ας Υπάρχει και ας Ξεχειλίζει Από τη στιγμή που τα συναισθήματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, μπορούν να ασκούν την επιβλαβή επιρροή τους επί μακρό χρονικό διάστημα.

Γέν. 34:1, 2, 7, 25-31 Ο Αγώνας μας για να Καταπολεμήσουμε την Ανεκτικότητα Αυτή η επονείδιστη απερισκεψία έκανε τους γιους του Ιακώβ να θυμώσουν, κάνοντας τον Συμεών και τον Λευί να σκοτώσουν κάθε αρσενικό στη Συχέμ, ενώ οι άλλοι γιοι του Ιακώβ ενώθηκαν στην επίθεση και στη λαφυραγώγηση της πόλης, φέρνοντας λύπη στον Ιακώβ.

Γέν. 34:1, 2 Τι Είδους Φίλους Ζητείτε; Τι επίδρασι θα είχε σ’ εσάς αν επρόκειτο να γίνετε ένας στενός σύντροφος κάποιου που δεν επίστευε πραγματικά στον Θεό ή στην Αγία Γραφή;

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: