ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 36, 37

«Ο Ιωσήφ Πέφτει Θύμα Ζήλιας»

Γέν. 37:3-9, 11, 23, 24, 28 Η εμπειρία του Ιωσήφ δείχνει τις άσχημες συνέπειες της ζήλιας. Ταιριάξτε τα εδάφια με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καταπνίγουμε οποιαδήποτε αισθήματα ζήλιας ίσως έχουμε.

  • 1Σα 18:8, 9 Όσοι ζηλεύουν δεν θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού
  • Παρ 14:30 Η ζήλια διαταράσσει την ειρήνη και την ενότητα της εκκλησίας
  • 2Κο 12:20 Η ζήλια κάνει κακό στην υγεία μας
  • Γα 5:19-21 Η ζήλια μάς τυφλώνει και δεν βλέπουμε το καλό στους άλλους

Ποιες καταστάσεις θα μπορούσαν να μας κάνουν να ζηλέψουμε;

Γέν. 37:3, 4​—Οι αδελφοί του Ιωσήφ τον μισούσαν επειδή ήταν ο αγαπημένος γιος του πατέρα τους (w14 1/8 12, 13)

Η Γραφή απαντάει: «Όταν οι αδελφοί του είδαν ότι ο πατέρας τους αγαπούσε εκείνον περισσότερο από όλους τους αδελφούς του, άρχισαν να τον μισούν και δεν μπορούσαν να του μιλούν ειρηνικά».* (Γένεση 37:4) Ίσως καταλαβαίνουμε γιατί ζήλευαν, αλλά το ότι υπέκυψαν σε αυτό το δηλητηριώδες συναίσθημα ήταν άσοφο. (Παροιμίες 14:30· 27:4) Νιώσατε ποτέ μεγάλο φθόνο όταν έδωσαν σε κάποιον προσοχή ή τιμή που θέλατε για τον εαυτό σας; Να θυμάστε τους αδελφούς του Ιωσήφ. Η ζήλια τούς οδήγησε σε πράξεις για τις οποίες θα μετάνιωναν πικρά. Το παράδειγμά τους υπενθυμίζει στους Χριστιανούς ότι είναι πολύ σοφότερο να “χαιρόμαστε με όσους χαίρονται”.​—Ρωμαίους 12:15.

Οι αδελφοί του Ιωσήφ τον σέρνουν σε έναν ξερό νερόλακκο. Ένας από τους αδελφούς του κρατάει τον ιδιαίτερο χιτώνα του Ιωσήφ.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ιωσήφ διαισθανόταν την εχθρότητα των αδελφών του. Μήπως, λοιπόν, έκρυβε τον πολυτελή του χιτώνα όποτε ήταν εκείνοι μπροστά; Ίσως μπήκε στον πειρασμό να κάνει κάτι τέτοιο. Θυμηθείτε, όμως, ότι ο Ιακώβ ήθελε να αποτελεί αυτός ο χιτώνας εκδήλωση εύνοιας και αγάπης. Επειδή ο Ιωσήφ δεν ήθελε να προδώσει την εμπιστοσύνη του πατέρα του, έδειχνε οσιότητα φορώντας το ένδυμα. Το παράδειγμά του μας ωφελεί. Παρότι ο δικός μας ουράνιος Πατέρας δεν είναι ποτέ προσωπολήπτης, ενίοτε ξεχωρίζει τους όσιους υπηρέτες του και τους ευνοεί. Επιπλέον, τους ζητάει να είναι διαφορετικοί από το διεφθαρμένο και ανήθικο κόσμο. Όπως το ειδικό ένδυμα του Ιωσήφ, έτσι και η διαγωγή των αληθινών Χριστιανών τους διαφοροποιεί από τον περίγυρο και μερικές φορές προκαλεί ζήλια και εχθρότητα. (1 Πέτρου 4:4) Πρέπει άραγε ο Χριστιανός να κρύβει την αληθινή του ταυτότητα ως υπηρέτης του Θεού; Όχι​—ακριβώς όπως ο Ιωσήφ δεν έπρεπε να κρύβει το χιτώνα του.​—Λουκάς 11:33.

Γέν. 37:5-9, 11​—Τα όνειρα του Ιωσήφ έκαναν τους αδελφούς του να τον ζηλεύουν ακόμα περισσότερο (w14 1/8 σ. 13 ¶2-4)

Τα όνειρα προέρχονταν από τον Ιεχωβά Θεό. Ήταν προφητικά, και ο Θεός ήθελε να μεταφέρει ο Ιωσήφ το άγγελμά τους. Κατά μία έννοια, ο Ιωσήφ έπρεπε να κάνει ό,τι έκαναν όλοι οι μεταγενέστεροι προφήτες όταν διαμήνυαν τα αγγέλματα και τις κρίσεις του Θεού στον παραστρατημένο λαό Του.

Ο Ιωσήφ είπε με διακριτικότητα στους αδελφούς του: «Ακούστε, σας παρακαλώ, αυτό το όνειρο που ονειρεύτηκα». Οι αδελφοί του κατάλαβαν το όνειρο, και δεν τους άρεσε καθόλου. Γι’ αυτό, απάντησαν: «Πρόκειται στ’ αλήθεια να γίνεις βασιλιάς μας; ή Πρόκειται στ’ αλήθεια να μας εξουσιάσεις;» Η αφήγηση συνεχίζει: «Βρήκαν, λοιπόν, καινούριο λόγο να τον μισούν για τα όνειρά του και για τα λόγια του». Όταν ο Ιωσήφ περιέγραψε το δεύτερο όνειρο στον πατέρα του καθώς και στους αδελφούς του, η αντίδραση δεν ήταν πολύ καλύτερη. Διαβάζουμε: «Ο πατέρας του άρχισε να τον επιπλήττει και να του λέει: “Τι σημαίνει αυτό το όνειρο που ονειρεύτηκες; Μήπως εγώ και η μητέρα σου και οι αδελφοί σου πρόκειται στ’ αλήθεια να έρθουμε και να σε προσκυνήσουμε μέχρις εδάφους;”» Ωστόσο, το ζήτημα συνέχισε να απασχολεί τον Ιακώβ. Μήπως επικοινωνούσε ο Ιεχωβά με το αγόρι;​—Γένεση 37:6, 8, 10, 11.

Ο Ιωσήφ δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος υπηρέτης του Ιεχωβά από τον οποίο ζητήθηκε να μεταδώσει ένα αντιδημοφιλές προφητικό άγγελμα που ίσως προκαλούσε ακόμη και διωγμό. Ο Ιησούς, ο μεγαλύτερος αυτών των αγγελιοφόρων, είπε στους ακολούθους του: «Αν επέφεραν διωγμό σε εμένα, και σε εσάς θα επιφέρουν διωγμό». (Ιωάννης 15:20) Οι Χριστιανοί κάθε ηλικίας μαθαίνουν πολλά από την πίστη και το θάρρος του νεαρού Ιωσήφ.

Γέν. 37:23, 24, 28​—Εξαιτίας της ζήλιας που ένιωθαν για τον Ιωσήφ οι αδελφοί του, του φέρθηκαν άσπλαχνα

Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο Ο φθόνος τούς έκανε να διαταράξουν την ειρήνη της οικογένειας και να ραγίσουν την καρδιά του πατέρα τους.​—Γέν. 37:3, 4, 27-34

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 36:1​—Γιατί δόθηκε στον Ησαύ το δευτερεύον όνομα Εδώμ; (it-1 σ. 856 ¶5)

Εδώμ ήταν το δευτερεύον όνομα, ή αλλιώς το παρωνύμιο, που δόθηκε στον Ησαύ, το δίδυμο αδελφό του Ιακώβ. (Γε 36:1) Εφαρμόστηκε σε αυτόν επειδή πούλησε τα πρωτοτόκιά του για ένα κόκκινο βραστό φαγητό. (Γε 25:30-34) Κατά σύμπτωση, ο Ησαύ ήταν πολύ κόκκινος όταν γεννήθηκε (Γε 25:25), ενώ ένα παρόμοιο χρώμα κυριαρχούσε και σε ορισμένα μέρη της γης στην οποία κατοίκησαν αργότερα ο ίδιος και οι απόγονοί του.

Γέν. 37:29-32​—Γιατί έδειξαν οι αδελφοί του Ιωσήφ τον σκισμένο και αιματοβαμμένο χιτώνα του στον Ιακώβ; (it-2 σ. 1223 ¶4, 5)

Όταν κάποιος βοσκός συμφωνούσε να φυλάξει ένα κοπάδι προβάτων ή βοοειδών, στην ουσία αποδεχόταν τη νομική ευθύνη την οποία συνεπαγόταν η φύλαξη αυτών των ζώων. Εγγυόταν στον ιδιοκτήτη ότι θα έδινε τροφή στα ζώα και θα τα προστάτευε από κλοπή, ειδάλλως θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση. Ωστόσο, η ευθύνη του δεν ήταν απόλυτη, διότι ο παραπάνω νόμος απάλλασσε το φύλακα από ενοχή σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι πέραν του λογικού ανθρώπινου ελέγχου, όπως μια επίθεση από θηρία. Προκειμένου, όμως, να απαλλαχτεί από την ευθύνη της φύλαξης, ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάσει αποδείξεις στον ιδιοκτήτη, όπως για παράδειγμα το κατασπαραγμένο κουφάρι του ζώου. Αφού ο ιδιοκτήτης θα εξέταζε αυτές τις αποδείξεις, υποχρεούνταν να αθωώσει το φύλακα.

Η ίδια αρχή εφαρμοζόταν γενικά σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που είχε ανατεθεί για φύλαξη, ακόμη και στις οικογενειακές σχέσεις. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος αδελφός θεωρούνταν ο νόμιμος κηδεμόνας των νεότερων αδελφών του. Συνεπώς, μπορούμε να κατανοήσουμε την ανησυχία που είχε ο Ρουβήν, ως ο μεγαλύτερος γιος, για τη ζωή του Ιωσήφ, όπως καταγράφεται στα εδάφια Γένεση 37:18-30, όταν οι άλλοι αδελφοί σκέφτηκαν να τον σκοτώσουν. «Είπε . . . : “Ας μη χτυπήσουμε θανάσιμα την ψυχή του”. . . . “Μη χύσετε αίμα. . . . μην απλώσετε χέρι πάνω του”. Σκοπός του ήταν να τον ελευθερώσει από το χέρι τους για να τον επιστρέψει στον πατέρα του». Όταν μάλιστα ο Ρουβήν διαπίστωσε ότι ο Ιωσήφ έλειπε, η ανησυχία του έγινε τόσο έντονη ώστε «έσκισε τα ενδύματά του» και αναφώνησε: «Πάει το παιδί! Και εγώ—πού να πάω εγώ;» Γνώριζε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί υπόλογος για την απώλεια του Ιωσήφ. Για να αποφύγουν την ευθύνη, τα αδέλφια κατασκεύασαν με πανουργία ένα στοιχείο που υποδείκνυε ότι ο Ιωσήφ είχε σκοτωθεί από θηρίο. Αυτό το έκαναν διαποτίζοντας το ριγωτό ένδυμα του Ιωσήφ με αίμα τράγου. Έπειτα παρέδωσαν το στοιχείο αυτό στον Ιακώβ, τον πατέρα και πατριαρχικό κριτή τους, ο οποίος απάλλαξε τον Ρουβήν από κάθε ευθύνη επειδή συμπέρανε, βάσει του διαποτισμένου με αίμα ενδύματος του Ιωσήφ που είχαν παρουσιάσει οι αδελφοί του ως στοιχείο, ότι ο Ιωσήφ είχε σκοτωθεί.—Γε 37:31-33.

Γέν. 37:3, 4, 27-34 Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο Ο φθόνος τούς έκανε να διαταράξουν την ειρήνη της οικογένειας και να ραγίσουν την καρδιά του πατέρα τους.​

Γέν. 37:2-4, 23-28 Να Διατηρείτε την Εσωτερική σας Ειρήνη Παρά τις Μεταβαλλόμενες Περιστάσεις Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ιωσήφ ήταν το παιδί στο οποίο ο πατέρας του, ο Ιακώβ, έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία.

Γέν. 37:23-28 «Ο Κριτής Όλης της Γης» Κάνει Πάντα Αυτό που Είναι Σωστό Παρά τη θέλησή του, οδηγήθηκε στην Αίγυπτο.

Γέν. 37:23-28 Συνεχίστε να Αγωνίζεστε για την Ευλογία του Ιεχωβά Αργότερα, ο Ιωσήφ χρειάστηκε να υπομείνει χρόνια άδικης φυλάκισης στην Αίγυπτο.

Γέν. 37:34, 35 Είναι Λάθος να Πενθείτε; Αρκετά χρόνια αργότερα, ο θάνατος του Ιωσήφ εξακολουθούσε να τον στενοχωρεί πολύ.​

Γέν. 37:4 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Παραδείγματα πιστών ατόμων όπως του Ιωσήφ, ο οποίος έδειξε έλεος στους αδελφούς του​—παρότι εκείνοι «άρχισαν να τον μισούν»—​μπορεί επίσης να επηρέασαν την αντίδραση του Ιεφθάε.

Γέν. 37:35 Βρήκε Παρηγοριά στον Θεό Του Αρκετοί πιστοί άντρες και γυναίκες που αναφέρονται στη Γραφή λέγεται ότι ένιωσαν τέτοια στενοχώρια ώστε ευχήθηκαν να πεθάνουν​—μεταξύ αυτών η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο Ιώβ.​

Γέν. 37:33-35 Αντιμετωπίστε την Απώλεια του Συντρόφου Σας Ο Ιακώβ είπε: «Δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα το πρόσωπό σου, αλλά να που ο Θεός με άφησε να δω και τους απογόνους σου».​

Γέν. 37:4-11 Μια Τάση που Μπορεί να Δηλητηριάσει τη Διάνοιά Μας—Φθόνος Τελικά, τον πούλησαν ως δούλο και, δίχως ίχνος συμπόνιας, έκαναν τον πατέρα τους να πιστέψει ότι ο Ιωσήφ ήταν νεκρός.

Γέν.37:35 Βρήκε Παρηγοριά στον Θεό Του Αρκετοί πιστοί άντρες και γυναίκες που αναφέρονται στη Γραφή λέγεται ότι ένιωσαν τέτοια στενοχώρια ώστε ευχήθηκαν να πεθάνουν​—μεταξύ αυτών η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο Ιώβ.​

Γέν. 37:34, 35 Άτομα που Χηρεύουν—Τι Ανάγκες Έχουν; Πώς θα Βοηθήσετε; Επομένως, αντί να προσπαθείτε να σταματήσετε τα δάκρυα του εν ζωή συντρόφου, δώστε του χρόνο να εκδηλώσει τη θλίψη του.​

Γέν. 37:1-11 Μήπως Ζηλεύεις Μερικές Φορές; Οι Αδελφοί του Ιωσήφ Ζήλευαν «Οι αδελφοί του άρχισαν να τον ζηλεύουν», λέει η Γραφή, ακόμη δε και ο πατέρας του Ιωσήφ τον μάλωσε επειδή μίλησε για αυτό το όνειρο.​

Γέν. 37:18-28 Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε την Αδικία! Δεν επέτρεψε στην αδικία να μειώσει την πνευματικότητά του ούτε να εξασθενίσει την εμπιστοσύνη του στον Ιεχωβά.

Γέν. 37:4-28 Φραστικοί Πόλεμοι—Γιατί Είναι Βλαβεροί; Οι γιοι του πατριάρχη Ιακώβ μισούσαν τον αδελφό τους τον Ιωσήφ τόσο πολύ ώστε τον πούλησαν ως δούλο.

Γέν. 37:26-33 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Ως εκ τούτου, «άρχισαν να τον μισούν και δεν μπορούσαν να του μιλούν ειρηνικά». (Γένεση 37:4) … Τελικά, το μίσος των αδελφών του Ιωσήφ έγινε τόσο μεγάλο ώστε τον πούλησαν ως δούλο.

Γέν. 37:4, 5, 11 Να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας Αργότερα όταν ο Ιωσήφ ευλογήθηκε με όνειρα από τον Θεό, τα οποία αποδείκνυαν ότι είχε την εύνοια του Ιεχωβά, αυτοί βρήκαν «έναν επιπλέον λόγο για να τον μισούν».

Γέν. 37:2-11 Βοηθήστε το Εφηβικής Ηλικίας Παιδί σας να Προοδεύσει Παραδείγματα όπως του Ιωσήφ, του Δαβίδ, του Ιωσία και του Τιμόθεου δείχνουν ότι τα νεαρά άτομα είναι δυνατόν να ενεργούν με υπευθυνότητα και να έχουν θαυμάσια σχέση με τον Ιεχωβά.

Γέν. 37:4, 5, 11 Να Είστε Τρυφερά Συμπονετικοί Επειδή δεν ξερίζωσαν τη ζήλια από την καρδιά τους, αυτή κατέπνιξε τη συμπόνια και οδήγησε σε σοβαρό αμάρτημα.

Γέν. 37:2 Αποκτώντας Ειρήνη με τον Θεό Μέσω της Αφιέρωσης και του Βαφτίσματος Ωστόσο ο Ιωσήφ, ο Σαμουήλ, ο Βασιλιάς Ιωσίας και ο Ιησούς όταν ήταν έφηβοι όλοι τους έβλεπαν σοβαρά τη λατρεία του Ιεχωβά και παρέμειναν προσκολλημένοι σ’ αυτή.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: