ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 38, 39

«Ο Ιεχωβά Δεν Εγκατέλειψε Ποτέ τον Ιωσήφ»

Γεν. 39:1, 12-14, 20-23 Καθώς ο Ιωσήφ περνούσε πολλές δοκιμασίες, ο Ιεχωβά «έστεφε με επιτυχία οτιδήποτε έκανε αυτός» και του χάρισε «την εύνοια του ανώτατου αξιωματικού της φυλακής». (Γε 39:2, 3, 21-23) Τι μαθαίνουμε από αυτή την αφήγηση;

  1. Οι δοκιμασίες μας δεν σημαίνουν ότι έχουμε χάσει την εύνοια του Ιεχωβά.​—Ψλ 34:19

  2. Πρέπει να προσπαθούμε να διακρίνουμε πώς μας ευλογεί ο Ιεχωβά και να είμαστε ευγνώμονες.​—Φλπ 4:6, 7

  3. Πρέπει να στηριζόμαστε στον Ιεχωβά για βοήθεια.​—Ψλ 55:22

Γεν. 39:1​—Ο Ιωσήφ έγινε δούλος στην Αίγυπτο (w14 1/11 σ. 12 ¶4, 5)

«Όσο για τον Ιωσήφ, αυτόν τον κατέβασαν στην Αίγυπτο, και ο Πετεφρής, ένας αυλικός του Φαραώ, ο αρχηγός της σωματοφυλακής, ένας Αιγύπτιος, τον αγόρασε από τα χέρια των Ισμαηλιτών που τον είχαν κατεβάσει εκεί». (Γένεση 39:1) Με αυτά τα λίγα λόγια, η Γραφική αφήγηση μας βοηθάει να φανταστούμε πόσο ταπεινωμένος ένιωθε αυτός ο νεαρός καθώς τον πουλούσαν ξανά. Ήταν απλώς αντικείμενο αγοραπωλησίας! Ας οραματιστούμε τον Ιωσήφ να ακολουθεί τον καινούριο του κύριο, έναν Αιγύπτιο αυλικό, μέσα από πολύβουους δρόμους γεμάτους παζάρια, καθ’ οδόν προς το καινούριο του σπίτι.

1. Αδελφός στο κελί της φυλακής διαβάζει γράμματα από την οικογένειά του.
2. Αδελφός στο κρεβάτι νοσοκομείου.

Πόσο διέφερε αυτό το σπίτι από το δικό του! Ο Ιωσήφ είχε μεγαλώσει σε νομαδική οικογένεια που κατοικούσε σε σκηνές και μετακινούνταν συνεχώς βόσκοντας τα ποίμνιά της. Εδώ, οι πλούσιοι Αιγύπτιοι, όπως ο Πετεφρής, ζούσαν σε καλόγουστα, ζωηρόχρωμα σπίτια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στους αρχαίους Αιγυπτίους άρεσαν οι θαλεροί, περιτειχισμένοι κήποι με σκιερά δέντρα και ήσυχες λιμνούλες, όπου φύτευαν παπύρους, νούφαρα και άλλα υδρόβια φυτά. Ορισμένα σπίτια περιβάλλονταν από μεγάλους κήπους και είχαν σκεπαστές βεράντες ώστε να απολαμβάνουν οι ένοικοι το δροσερό αεράκι, ψηλά παράθυρα για εξαερισμό, καθώς και πολλά δωμάτια, μεταξύ αυτών μια ευρύχωρη τραπεζαρία και χώρους για τους υπηρέτες.

Γεν. 39:12-14, 20​—Ο Ιωσήφ κατηγορήθηκε ψευδώς και ρίχτηκε στη φυλακή (w14 1/11 14, 15)

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ήταν τότε οι αιγυπτιακές φυλακές. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ερείπια από τέτοια μέρη​—μεγάλα κτίρια σαν φρούρια, με κελιά και μπουντρούμια. Ο Ιωσήφ περιέγραψε μετέπειτα τη φυλακή με μια λέξη η οποία κυριολεκτικά σημαίνει “λάκκος”, πράγμα που φέρνει στο μυαλό ένα ανήλιαγο, άθλιο μέρος. (Γένεση 40:15, Μετάφραση του Βάμβα) Στο βιβλίο των Ψαλμών μαθαίνουμε ότι ο Ιωσήφ υπέστη περαιτέρω βασανιστήρια: “Σε αλυσίδες έσφιξαν τα πόδια του και του πέρασαν σιδερένιο περιλαίμιο”. (Ψαλμός 105:17, 18, Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα) Μερικές φορές, οι Αιγύπτιοι έδεναν τους φυλακισμένους πισθάγκωνα ή τους φορούσαν σιδερένια περιλαίμια. Πόσο πρέπει να υπέφερε ο Ιωσήφ από αυτή την κακομεταχείριση​—και μάλιστα χωρίς να την αξίζει!

Επιπλέον, αυτή η δυσάρεστη κατάσταση δεν κράτησε λίγο. Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Ιωσήφ «παρέμενε εκεί, στη φυλακή». Πέρασε χρόνια σε εκείνο το φρικτό μέρος!* Και δεν ήξερε καν αν θα αποφυλακιζόταν ποτέ. Μετά το πρώτο σοκ, ο χρόνος κυλούσε βασανιστικά αργά​—οι μέρες έγιναν εβδομάδες, και οι εβδομάδες μήνες. Πώς κατάφερε να μην απελπιστεί;

Η αφήγηση μας διαβεβαιώνει: «Ο Ιεχωβά παρέμενε με τον Ιωσήφ και του έδειχνε στοργική καλοσύνη». (Γένεση 39:21) Ούτε οι τοίχοι της φυλακής ούτε οι αλυσίδες ούτε τα ανήλιαγα μπουντρούμια μπορούν να χωρίσουν τους υπηρέτες του Ιεχωβά από τη στοργική του καλοσύνη. (Ρωμαίους 8:38, 39) Φανταζόμαστε τον Ιωσήφ να μιλάει για την οδύνη του στον αγαπητό ουράνιο Πατέρα του, ανοίγοντας την καρδιά του μέσω προσευχής, και να λαβαίνει την ειρήνη και τη γαλήνη που παρέχει μόνο «ο Θεός κάθε παρηγοριάς». (2 Κορινθίους 1:3, 4· Φιλιππησίους 4:6, 7) Τι άλλο έκανε ο Ιεχωβά για τον Ιωσήφ; Διαβάζουμε ότι φρόντισε να βρίσκει «εύνοια στα μάτια του ανώτατου αξιωματικού της φυλακής».

Γεν. 39:21-23​—Ο Ιεχωβά συνέχισε να είναι με τον Ιωσήφ (w14 1/11 σ. 15 ¶2)

Η αφήγηση μας διαβεβαιώνει: «Ο Ιεχωβά παρέμενε με τον Ιωσήφ και του έδειχνε στοργική καλοσύνη». (Γένεση 39:21) Ούτε οι τοίχοι της φυλακής ούτε οι αλυσίδες ούτε τα ανήλιαγα μπουντρούμια μπορούν να χωρίσουν τους υπηρέτες του Ιεχωβά από τη στοργική του καλοσύνη. (Ρωμαίους 8:38, 39) Φανταζόμαστε τον Ιωσήφ να μιλάει για την οδύνη του στον αγαπητό ουράνιο Πατέρα του, ανοίγοντας την καρδιά του μέσω προσευχής, και να λαβαίνει την ειρήνη και τη γαλήνη που παρέχει μόνο «ο Θεός κάθε παρηγοριάς». (2 Κορινθίους 1:3, 4· Φιλιππησίους 4:6, 7) Τι άλλο έκανε ο Ιεχωβά για τον Ιωσήφ; Διαβάζουμε ότι φρόντισε να βρίσκει «εύνοια στα μάτια του ανώτατου αξιωματικού της φυλακής».

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 38:9, 10​—Γιατί θανάτωσε ο Ιεχωβά τον Αυνάν; (it-1 σ. 399 ¶1)

Δευτερότοκος γιος του Ιούδα από τη Χαναναία κόρη τού Σιουά. (Γε 38:2-4· 1Χρ 2:3) Όταν ο Ιεχωβά θανάτωσε λόγω αδικοπραγίας το μεγαλύτερο αδελφό του Αυνάν, τον Ηρ, ο οποίος πέθανε άτεκνος, ο Ιούδας είπε στον Αυνάν να κάνει ανδραδελφικό γάμο με τη Θάμαρ, τη χήρα του Ηρ. Αν γεννιόταν κάποιος γιος, αυτός δεν θα ήταν ιδρυτής της οικογένειας του Αυνάν, και η κληρονομιά του πρωτοτόκου θα περνούσε σε αυτόν, ως τον κληρονόμο του Ηρ. Αντίθετα, αν δεν ερχόταν σε ύπαρξη κάποιος κληρονόμος, ο Αυνάν θα έπαιρνε την κληρονομιά για τον εαυτό του. Όταν ο Αυνάν είχε σχέσεις με τη Θάμαρ, «άφηνε να χάνεται το σπέρμα του στη γη» αντί να το δίνει σε αυτήν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυνανιζόταν, διότι η αφήγηση λέει πως «όταν είχε σχέσεις με τη σύζυγο του αδελφού του», τότε έκανε να χύνεται το σπέρμα του. Προφανώς επρόκειτο για «διακεκομμένη συνουσία», κατά την οποία ο Αυνάν σκόπιμα απέτρεπε την εκσπερμάτωση μέσα στο γεννητικό αγωγό της Θάμαρ. Λόγω της ανυπακοής του προς τον πατέρα του, καθώς και της πλεονεξίας του και της αμαρτίας που διέπραξε εναντίον του θεϊκού θεσμού του γάμου—και όχι λόγω αυνανισμού—ο Αυνάν, που ήταν και ο ίδιος άτεκνος, θανατώθηκε από τον Ιεχωβά.—Γε 38:6-10· 46:12· Αρ 26:19.

Γεν. 38:15-18​—Πώς θα εξηγούσατε τις ενέργειες του Ιούδα και της Θάμαρ; (w04 15/1 σ. 30 ¶4, 5)

Ο Ιούδας ενήργησε εσφαλμένα όσον αφορά το ότι δεν έδωσε τη Θάμαρ στο γιο του τον Σηλά όπως υποσχέθηκε. Είχε επίσης σχέσεις με μια γυναίκα την οποία εξέλαβε ως ιερόδουλη. Αυτό συγκρουόταν με το σκοπό του Θεού, που ήταν το να έχει κάποιος σεξουαλικές σχέσεις μόνο εντός της γαμήλιας διευθέτησης. (Γένεση 2:24) Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ιούδας δεν είχε σχέσεις με πόρνη. Τουναντίον, πήρε εν αγνοία του τη θέση του γιου του τού Σηλά κάνοντας ανδραδελφικό γάμο, και απέκτησε έτσι νόμιμους απογόνους.

Όσο για τη Θάμαρ, η πορεία της δεν ήταν ανήθικη. Οι δίδυμοι γιοι της δεν θεωρήθηκαν καρπός πορνείας. Όταν ο Βοόζ από τη Βηθλεέμ πήρε τη Μωαβίτισσα Ρουθ με ανδραδελφικό γάμο, οι πρεσβύτεροι της Βηθλεέμ μίλησαν ευνοϊκά για το γιο της Θάμαρ τον Φαρές, λέγοντας στον Βοόζ: «Είθε ο οίκος σου να γίνει σαν τον οίκο του Φαρές, τον οποίο γέννησε η Θάμαρ στον Ιούδα, μέσω των απογόνων που θα σου δώσει ο Ιεχωβά από αυτή την κοπέλα». (Ρουθ 4:12) Ο Φαρές συγκαταλέγεται επίσης στους προγόνους του Ιησού Χριστού.—Ματθαίος 1:1-3· Λουκάς 3:23-33.

Γεν. 38:26. Ο Ιούδας έσφαλε όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στη χήρα νύφη του, τη Θάμαρ. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ευθύνη που έφερε για την εγκυμοσύνη της, ο Ιούδας παραδέχτηκε ταπεινά το σφάλμα του. Και εμείς επίσης πρέπει να αναγνωρίζουμε γρήγορα τα λάθη μας.

Γεν. 39:9. Η απάντηση του Ιωσήφ στη σύζυγο του Πετεφρή δείχνει ότι ο τρόπος σκέψης του εναρμονιζόταν με τον τρόπο σκέψης του Θεού στα ζητήματα ηθικής και ότι η συνείδησή του καθοδηγούνταν από τις θεϊκές αρχές. Δεν πρέπει και εμείς επίσης να προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο καθώς αυξάνουμε σε ακριβή γνώση της αλήθειας;

Γέν. 39:7-12 «Να Φεύγετε από τη Σεξουαλική Ανηθικότητα!» Κάποια μέρα που η σύζυγος του κυρίου του προσπάθησε να τον αναγκάσει να κάνουν σεξ, ο Ιωσήφ «έφυγε γρήγορα από εκεί».​

Γέν. 39:8, 9 Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά; Τι μαθαίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο απέρριψε ο Ιωσήφ τις προτάσεις της γυναίκας του Πετεφρή; Απορρίπτοντας αμέσως τις προσπάθειες που έκανε η γυναίκα του Πετεφρή για να τον ξελογιάσει, ο Ιωσήφ έδειξε ότι είχε ήδη κάνει σκέψεις σχετικά με την άποψη του Ιεχωβά για τη συζυγική πιστότητα.

Γέν. 39:11-15 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Θα έφευγα γρήγορα όπως ο Ιωσήφ ή θα ενέδιδα όπως ο Δαβίδ;”

Γέν. 39:20-23 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά, τον Θεό της Ελευθερίας Ένας άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της ελευθερίας ακόμα και αν είναι φυλακισμένος ή υποδουλωμένος.

Γέν. 39:6, 9 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Το σκεπτικό του ήταν το εξής: «Πώς . . . θα μπορούσα να διαπράξω αυτό το μεγάλο κακό και να αμαρτήσω εναντίον του Θεού;»​

Γέν. 39:11-20 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Έπειτα, κατηγορήθηκε ψευδώς ότι επιχείρησε να βιάσει τη σύζυγο του κυρίου του και κατέληξε στη φυλακή σε σιδερένια δεσμά.

Γέν. 39:12, 20 Η Υπομονή στις Δοκιμασίες Φέρνει Ευλογίες Ένιωθε σαν τον Ιωσήφ, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή κράτησε την ακεραιότητά του.

Γέν. 39:21-23 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Ο Ιεχωβά ήταν μαζί με τον Ιωσήφ και, ό,τι έκανε αυτός, ο Ιεχωβά το έστεφε με επιτυχία».

Γέν. 39:12 Μπορείτε να Πολεμήσετε τον Σατανά—Και να Νικήσετε! Και όταν εμφανιστεί ο πειρασμός, απορρίψτε τον χωρίς καθυστέρηση.​

Γέν. 39:7-9 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Όταν η σύζυγος του Πετεφρή προσπάθησε να τον δελεάσει ώστε να διαπράξει αμαρτία, εκείνος ούτε καν διανοήθηκε να παρακούσει τον Ιεχωβά.

Γέν. 39:3 Κανείς Δεν Μπορεί να Υπηρετεί Δύο Κυρίους Αν βάζουμε πρώτα εκείνον, θα στέφει τη ζωή μας «με επιτυχία».​

Γέν. 39:9 Να Μιλάτε στους Εφήβους Χωρίς να Μαλώνετε Για παράδειγμα, όταν η γυναίκα του Πετεφρή τον παρότρυνε να έχουν σεξουαλικές σχέσεις, εκείνος απάντησε: “Πώς θα μπορούσα να διαπράξω αυτό το μεγάλο κακό και να αμαρτήσω εναντίον του Θεού;”

Γέν. 39:10-12 Διαφυλάξτε την Κληρονομιά σας Κάνοντας Σοφές Επιλογές Ή θα αντιστεκόσασταν στον πειρασμό και θα φεύγατε μακριά, όπως έκανε ο γιος του Ιακώβ, ο Ιωσήφ, όταν τον υπέβαλε σε πειρασμό η σύζυγος του Πετεφρή;​

Γέν. 39:7-9 Αυτή Είναι η Πνευματική μας Κληρονομιά Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, που ο δίκαιος Ιωσήφ απέρριψε τη σεξουαλική ανηθικότητα για να μην “αμαρτήσει εναντίον του Θεού”.

Γέν. 39:21-23 Είχατε Υπηρετήσει στο Παρελθόν; Μπορείτε να Υπηρετήσετε Ξανά; Ωστόσο, ήταν διατεθειμένος να προσαρμοστεί στις καινούριες του περιστάσεις, και με την ευλογία του Ιεχωβά «έγινε υπεύθυνος για το σπιτικό του κυρίου του». (Γέν. 39:2) … Αυτός όμως αποδείχτηκε πιστός και ο Ιεχωβά ήταν μαζί του, γι’ αυτό και του ανατέθηκαν τελικά ευθύνες επίβλεψης μέσα στη φυλακή.​

Γέν. 39:7-9 «Ποιος Ανάμεσά σας Είναι Σοφός και Έχει Κατανόηση;» Η Γραφή περιέχει παραδείγματα ατόμων που αντέδρασαν έτσι, όπως είναι ο Ιωσήφ.

Γέν. 39:9 Να Ακούτε την Εσωτερική σας Φωνή Παρότι ο Ιωσήφ ζούσε σε μια εποχή που δεν είχε γραφτεί ακόμη κανένα βιβλίο της Γραφής ούτε είχαν δοθεί οι Δέκα Εντολές, αντέδρασε λέγοντας: «Πώς . . . θα μπορούσα να διαπράξω αυτό το μεγάλο κακό και να αμαρτήσω εναντίον του Θεού;»

Γέν. 39:4-20 Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε την Αδικία! Δεν επέτρεψε στην αδικία να μειώσει την πνευματικότητά του ούτε να εξασθενίσει την εμπιστοσύνη του στον Ιεχωβά.

Γέν.39:1-12 «Να Χαίρεσαι με τη Σύζυγο της Νεότητάς Σου» Πώς, λοιπόν, θα μπορούσα να διαπράξω αυτό το μεγάλο κακό και να αμαρτήσω εναντίον του Θεού;”»

Γέν. 39:1-9 Είναι η Συνείδησή σας Καλά Εκπαιδευμένη; Ένας συγκεκριμένος νόμος κατά της μοιχείας περιλήφθηκε αργότερα στις Δέκα Εντολές που δόθηκαν στον Ισραήλ.

Γέν. 39:7-12 Να Περπατάτε στην Οδό της Ακεραιότητας Για παράδειγμα, το να θυμόμαστε ότι ο Ιωσήφ τράπηκε σε φυγή όταν η σύζυγος του Πετεφρή τού έκανε ανήθικες προτάσεις αναμφίβολα θα μας ενισχύσει ώστε να φεύγουμε και εμείς μακριά από παρόμοιες προτάσεις στον τόπο της εργασίας μας, στο σχολείο ή αλλού.

Γέν. 39:23 Βρίσκετε Εσείς Ευχαρίστηση «στο Νόμο του Ιεχωβά»; Εφόσον οι σκοποί του έχουν πάντα επιτυχία και εμείς βρίσκουμε ευχαρίστηση στις εντολές του, ευημερούμε πνευματικά.

Γέν. 39:9 Χρειάζεστε Πάντοτε Κάποια Γραφική Εντολή; Εντούτοις, χωρίς καν να υπάρχει κάποιος άμεσος νόμος, ο Ιωσήφ αντιλαμβανόταν ότι η μοιχεία ήταν αμαρτία, όχι μόνο εναντίον της δικής του συνείδησης, αλλά και «εναντίον του Θεού».

Γέν. 39:7-12 Το Ζήτημα που Πρέπει να Αντιμετωπίσουμε Όλοι Υποστήριξε τις οδούς του Ιεχωβά στοχαζόμενος την πολιτεία του Θεού με τους ανθρώπους και κατόπιν εφαρμόζοντας συνειδητά αυτό που διέκρινε ότι ήταν το θέλημα του Θεού.

Γέν. 39:9 «Εναντιωθείτε στον Διάβολο» Όπως ο Ιησούς απέρριψε τις προτάσεις του Σατανά ανακαλώντας στη μνήμη του κατάλληλα εδάφια, μπορούμε και εμείς όταν πειραζόμαστε να ανακαλούμε στη μνήμη μας περικοπές όπως τα εδάφια

Γέν. 39:1-9 Μάθετε και Διδάξτε τη Χριστιανική Ηθική Μπορείτε να το διακρίνετε αυτό από παραδείγματα στο Λόγο του Θεού που δείχνουν καθαρά την αξία της εφαρμογής των ηθικών κανόνων του Θεού καθώς και τα αποτελέσματα της παράκαμψής τους.

Γέν. 39:7-9 Οικοδόμηση μιας Οικογένειας που Τιμάει τον Θεό Τα παντρεμένα άτομα θα πρέπει, επομένως, να αισθάνονται ότι έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ιεχωβά να παραμένουν πιστά στο σύντροφό τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: