ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 40, 41

«Ο Ιεχωβά Ελευθερώνει τον Ιωσήφ»

Γεν. 41:9-13, 16, 29-32, 38-40 Επί 13 χρόνια, ο Ιωσήφ υπέφερε ως δούλος και φυλακισμένος μέχρι να τον ελευθερώσει ο Ιεχωβά. Αντί να αναπτύξει πικρία, ο Ιωσήφ άφησε αυτή την εμπειρία να τον εξαγνίσει. (Ψλ 105:17-19) Ήξερε ότι ο Ιεχωβά ποτέ δεν τον εγκατέλειψε. Πώς έκανε ο Ιωσήφ το καλύτερο που μπορούσε στην κατάσταση που βρισκόταν;

Ήταν εργατικός και αξιόπιστος, και έτσι έδινε στον Ιεχωβά λόγους για να τον ευλογεί.​—Γε 39:21, 22

Αντί να καταστρώνει σχέδια για να εκδικηθεί όσους τον είχαν κακομεταχειριστεί, έδειχνε ενδιαφέρον για τους άλλους.​—Γε 40:5-7

Πώς με βοηθάει η εμπειρία του Ιωσήφ να υπομένω τα προβλήματά μου;

Μέχρι να με ελευθερώσει ο Ιεχωβά στον Αρμαγεδδώνα, πώς θα κάνω το καλύτερο που μπορώ στην κατάσταση που βρίσκομαι;

Γεν. 41:9-13​—Ο Φαραώ άκουσε για τον Ιωσήφ (w15 1/2 σ. 14 ¶4, 5)

Μπορεί ο οινοχόος να ξέχασε τον Ιωσήφ, αλλά ο Ιεχωβά δεν τον ξέχασε ποτέ. Ένα βράδυ έστειλε στον Φαραώ δύο όνειρα που χαράχτηκαν στη διάνοιά του. Στο πρώτο, ο βασιλιάς είδε εφτά παχιές αγελάδες με ωραία εμφάνιση να ανεβαίνουν από τον Νείλο Ποταμό, τις οποίες ακολούθησαν εφτά άσχημες, αδύνατες αγελάδες. Οι αδύνατες αγελάδες καταβρόχθισαν τις παχιές. Αργότερα, ο Φαραώ είδε εφτά μεστά στάχυα που ανέβαιναν από ένα στέλεχος. Έπειτα, όμως, ανέβηκαν άλλα εφτά στάχυα, ξεραμένα από τον άνεμο και καχεκτικά, και καταβρόχθισαν τα μεστά στάχυα. Το πρωί ο Φαραώ ξύπνησε πολύ ταραγμένος από τα όνειρα που είχε δει. Κάλεσε, λοιπόν, όλους τους σοφούς και τους μάγους ιερείς για να τα ερμηνεύσουν. Κανένας δεν τα κατάφερε. (Γένεση 41:1-8) Δεν γνωρίζουμε αν αυτό σημαίνει ότι έμειναν σιωπηλοί ή ότι επινόησαν διάφορες αντικρουόμενες ερμηνείες. Ό,τι και αν συνέβη, ο Φαραώ απογοητεύτηκε​—και έψαχνε απεγνωσμένα απάντηση στο μυστήριο.

Επιτέλους, ο οινοχόος θυμήθηκε τον Ιωσήφ! Ένιωσε τύψεις και μίλησε στον Φαραώ για εκείνον τον εξαίρετο νεαρό στη φυλακή ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε ερμηνεύσει σωστά τόσο το δικό του όνειρο όσο και του αρτοποιού. Αμέσως, ο Φαραώ κάλεσε τον Ιωσήφ να έρθει από τη φυλακή.​—Γένεση 41:9-13.

Ο Ιωσήφ ερμηνεύει τα όνειρα των δύο φυλακισμένων.

Γεν. 41:16, 29-32​—Ο Ιεχωβά φανέρωσε στον Ιωσήφ τη σημασία των ονείρων του Φαραώ (w15 1/2 σ. 14 ¶7)

Ο Ιεχωβά αγαπάει τους ταπεινούς, πιστούς ανθρώπους, γι’ αυτό δεν είναι άξιο απορίας που έδωσε στον Ιωσήφ την απάντηση που είχε διαφύγει από τους σοφούς και τους ιερείς. Ο Ιωσήφ εξήγησε ότι και τα δύο όνειρα του Φαραώ είχαν την ίδια σημασία. Η επανάληψη του μηνύματος από τον Ιεχωβά σήμαινε ότι το ζήτημα ήταν «εδραιωμένο»​—απολύτως βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί. Οι παχιές αγελάδες και τα υγιή στάχυα συμβόλιζαν εφτά χρόνια αφθονίας για την Αίγυπτο, ενώ οι ισχνές αγελάδες και τα καχεκτικά στάχυα εξεικόνιζαν εφτά χρόνια πείνας η οποία θα ακολουθούσε τα χρόνια της αφθονίας. Αυτή η πείνα θα καταβρόχθιζε την αφθονία του τόπου.​—Γένεση 41:25-32.

Ο Ιωσήφ μοιράζει φαγητό σε άλλους φυλακισμένους.

Γεν. 41:38-40​—Ο Ιωσήφ έγινε ο δεύτερος άρχοντας της Αιγύπτου μετά τον Φαραώ (w15 1/2 σ. 15 ¶3)

Ο Φαραώ κράτησε το λόγο του. Σύντομα, ο Ιωσήφ φορούσε εκλεκτά λινά ενδύματα. Ο Φαραώ τού έδωσε ένα χρυσό περιδέραιο, ένα σφραγιδοφόρο δαχτυλίδι, ένα βασιλικό άρμα και πλήρη εξουσία να ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του. (Γένεση 41:42-44) Μέσα σε μία μέρα, λοιπόν, ο Ιωσήφ βρέθηκε από τη φυλακή στο παλάτι. Ξύπνησε ως ένας τιποτένιος κατάδικος, και το ίδιο βράδυ κοιμήθηκε ως ο δεύτερος άρχοντας μετά τον Φαραώ. Πόσο ξεκάθαρα φάνηκε ότι η πίστη του Ιωσήφ στον Ιεχωβά είχε δικαιωθεί! Ο Ιεχωβά έβλεπε όλες τις αδικίες που είχε υποστεί ο υπηρέτης του στην πάροδο των ετών. Τακτοποίησε αυτά τα ζητήματα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή και με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Ο Ιεχωβά είχε κατά νου, όχι μόνο να διορθώσει τα λάθη που έγιναν σε βάρος του Ιωσήφ, αλλά επίσης να προφυλάξει το μελλοντικό έθνος του Ισραήλ. Θα δούμε πώς το έκανε αυτό σε ένα προσεχές άρθρο της σειράς.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 41:14​—Γιατί ξυρίστηκε ο Ιωσήφ προτού εμφανιστεί στον Φαραώ; (w15 1/11 σ. 9 ¶1-3)

Σύμφωνα με την αφήγηση της Γένεσης, ο Φαραώ διέταξε να φέρουν γρήγορα μπροστά του τον Εβραίο κρατούμενο Ιωσήφ για να ερμηνεύσει τα όνειρα που τον είχαν αναστατώσει. Μέχρι τότε, ο Ιωσήφ ήταν ήδη φυλακισμένος αρκετά χρόνια. Παρότι το κάλεσμα του Φαραώ ήταν επείγον, ο Ιωσήφ δαπάνησε χρόνο για να ξυριστεί. (Γένεση 39:20-23· 41:1, 14) Το ότι ο συγγραφέας αναφέρει ακόμα και αυτή τη φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια δείχνει ότι γνώριζε τα αιγυπτιακά έθιμα.

Η γενειάδα ήταν κάτι το συνηθισμένο σε πολλά αρχαία έθνη, περιλαμβανομένων των Εβραίων. Αντίθετα, «οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν το μοναδικό έθνος της Ανατολής που αρνούνταν τη γενειάδα», λέει η Εγκυκλοπαίδεια Βιβλικής, Θεολογικής και Εκκλησιαστικής Φιλολογίας (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature) των Μακ Κλίντοκ και Στρονγκ.

Ξύριζαν μόνο τη γενειάδα; Το περιοδικό Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας (Biblical Archaeology Review) λέει ότι κάποια αιγυπτιακά τελετουργικά έθιμα απαιτούσαν από όποιον εμφανιζόταν μπροστά στον Φαραώ να προετοιμάζεται σαν να έμπαινε σε ναό. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ιωσήφ θα έπρεπε να ξυρίσει όλο το κεφάλι και το σώμα του.

Γεν. 41:33​—Τι καταλαβαίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο Ιωσήφ στον Φαραώ; (w09 15/11 σ. 28 ¶14)

Οι θεοσεβείς γονείς στους Βιβλικούς χρόνους φρόντιζαν ώστε τα παιδιά τους να μαθαίνουν βασικούς κανόνες ευγένειας στο σπίτι. Προσέξτε τον κόσμιο τρόπο με τον οποίο μιλούν μεταξύ τους ο Αβραάμ και ο γιος του ο Ισαάκ στο εδάφιο Γένεση 22:7. Και στην περίπτωση του Ιωσήφ επίσης είναι φανερή η καλή εκπαίδευση που έλαβε από τους γονείς του. Όταν βρισκόταν στη φυλακή, συμπεριφερόταν ευγενικά ακόμη και στους συγκρατουμένους του. (Γέν. 40:8, 14) Τα λόγια του προς τον Φαραώ δείχνουν ότι είχε μάθει πώς έπρεπε να απευθύνεται σε ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο.​—Γέν. 41:16, 33, 34.

Γεν. 41:14-16, 39, 40. Ο Ιεχωβά μπορεί να αντιστρέψει τις περιστάσεις εκείνων που τον φοβούνται. Όταν πλήττουν συμφορές, είναι σοφό να θέτουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά και να παραμένουμε πιστοί σε αυτόν.

Γέν. 41:39-49 «Να Φεύγετε από τη Σεξουαλική Ανηθικότητα!» Παρότι ο Ιωσήφ βρισκόταν μακριά από την οικογένειά του και το σπίτι του, ήταν πάντα όσιος στον Θεό, και ο Ιεχωβά τον ευλογούσε.

Γέν. 40:20-22 Ευαρεστούν Όλες οι Γιορτές τον Θεό; Η μία περίπτωση ήταν τα γενέθλια ενός Φαραώ της Αιγύπτου και η άλλη τα γενέθλια του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα.

Γέν. 40:20 Επιλέξτε να Λατρεύετε τον Θεό Οι μόνοι εορτασμοί γενεθλίων που αναφέρονται στη Γραφή έγιναν από άτομα που δεν λάτρευαν τον Ιεχωβά.

Γέν. 40:5-8 Να Διατηρείτε την Εσωτερική σας Ειρήνη Παρά τις Μεταβαλλόμενες Περιστάσεις Χάρη στην καλοσυνάτη συμπεριφορά του Ιωσήφ, και οι δύο ένιωσαν άνετα και του άνοιξαν την καρδιά τους, μιλώντας του για τα αινιγματικά όνειρα που είχαν δει την προηγούμενη νύχτα.

Γέν. 41:14 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Απελευθερώθηκε από τη φυλακή και του δόθηκε η δεύτερη θέση σε ολόκληρη την Αίγυπτο.​

Γέν. 40:5-13 «Ο Κριτής Όλης της Γης» Κάνει Πάντα Αυτό που Είναι Σωστό Μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα όχι μόνο από το τι είπε ο Ιωσήφ αλλά και από το τι δεν είπε.

Γέν. 41:1 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Χρόνια αργότερα, ο Φαραώ απελευθέρωσε τον Ιωσήφ από τη φυλακή και έκανε αυτόν τον ταπεινό δούλο δεύτερο άρχοντα της Αιγύπτου.

Γέν. 41:37-44 Διακρίνετε την Ανάγκη να Κάνετε Πνευματική Πρόοδο; Όταν αυτές οι δοκιμασίες τερματίστηκαν, ο Ιωσήφ είχε αποκτήσει τα προσόντα για έναν ειδικό διορισμό.

Γέν. 41:38-43 Αφήστε τον Ιεχωβά να Ενισχύσει και να Προστατέψει το Γάμο Σας Λόγω της σταθερότητάς του, έχασε την εργασία του και φυλακίστηκε άδικα, αλλά ο Ιεχωβά τον ευλόγησε.

Γέν. 41:38 Ποιος Μπορεί να Ερμηνεύει Προφητείες; Εκείνος ο υπηρέτης του Θεού τούς παρότρυνε να του αφηγηθούν τα όνειρά τους, λέγοντας: «Δεν ανήκουν οι ερμηνείες στον Θεό;» (Γένεση 40:8) … Καθοδηγούμενος από άγιο πνεύμα, ο Ιωσήφ, πιστός υπηρέτης του Ιεχωβά Θεού, κατάλαβε τη σημασία των παράξενων ονείρων που του αφηγήθηκαν οι συγκρατούμενοί του.

Γέν. 41:9-13 Διδάξτε τα Παιδιά σας να Δείχνουν Σεβασμό Επιπλέον, ο Λόγος του Θεού περιέχει παραδείγματα που δείχνουν πώς να αντιδράσουμε αν λάβουμε αυστηρή διόρθωση, καθώς επίσης πώς να αναγνωρίσουμε με σεβασμό κάποια αδικοπραγία ή παράλειψη του παρελθόντος.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: