ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 42, 43

«Ο Ιωσήφ Εκδηλώνει Μεγάλη Εγκράτεια»

Γεν. 42:5-7, 14-17, 21, 22 Μπορείτε να φανταστείτε τα έντονα αισθήματα που ένιωσε ο Ιωσήφ όταν βρέθηκε ξαφνικά πρόσωπο με πρόσωπο με τους αδελφούς του; Θα μπορούσε να είχε πει αμέσως ποιος είναι και μετά είτε να τους καλοδεχτεί είτε να τους εκδικηθεί. Αλλά δεν ενήργησε παρορμητικά. Τι θα κάνετε εσείς αν πέσετε θύμα αδικίας από συγγενείς σας ή κάποιους άλλους; Το παράδειγμα του Ιωσήφ μάς διδάσκει πόσο σημαντικό είναι να εκδηλώνουμε εγκράτεια και να παραμένουμε ήρεμοι αντί να ακολουθούμε τη δόλια καρδιά μας και να ενεργούμε με βάση τις ατελείς παρορμήσεις μας.

Πώς μπορείτε να μιμείστε τον Ιωσήφ στις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε;

Ο Ιωσήφ κλαίει ενώ στο βάθος στέκονται οι αδελφοί του.

Γεν. 42:5-7​—Ο Ιωσήφ κράτησε την ψυχραιμία του όταν είδε τους αδελφούς του (w15 1/5 σ. 13 ¶5· σ. 14 ¶1)

Τι έγινε όμως με τον Ιωσήφ; Εκείνος αναγνώρισε τα αδέλφια του από την πρώτη στιγμή! Και όχι μόνο αυτό. Όταν τους είδε να τον προσκυνούν, η σκέψη του πήγε πίσω στα παιδικά του χρόνια. Η αφήγηση μας λέει ότι «αμέσως ο Ιωσήφ θυμήθηκε τα όνειρα» που του είχε στείλει ο Ιεχωβά όταν ήταν μικρός, όνειρα που προέλεγαν έναν καιρό κατά τον οποίο οι αδελφοί του θα τον προσκυνούσαν​—αυτό ακριβώς που έκαναν τώρα! (Γένεση 37:2, 5-9· 42:7, 9) Πώς θα αντιδρούσε ο Ιωσήφ; Θα τους αγκάλιαζε; Θα έπαιρνε εκδίκηση;

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρεθείτε ποτέ σε αυτή την ασυνήθιστη θέση. Ωστόσο, οι προστριβές και οι διαιρέσεις μέσα στην οικογένεια είναι συχνές στον σημερινό κόσμο. Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες δυσκολίες, ίσως τείνουμε απλώς να ακολουθούμε την καρδιά μας και να ενεργούμε βάσει των ατελών μας παρορμήσεων. Είναι πολύ πιο σοφό να μιμούμαστε τον Ιωσήφ και να προσπαθούμε να διακρίνουμε πώς θέλει ο Θεός να χειριζόμαστε τα ζητήματα. (Παροιμίες 14:12) Να θυμάστε ότι το να κάνουμε ειρήνη με τα μέλη της οικογένειάς μας είναι σημαντικό, αλλά η ειρήνη με τον Ιεχωβά και τον Γιο του είναι ακόμη πιο ζωτική.​—Ματθαίος 10:37.

Γεν. 42:14-17​—Ο Ιωσήφ δοκίμασε τους αδελφούς του (w15 1/5 σ. 14 ¶2)

Ο Ιωσήφ υπέβαλε τα αδέλφια του σε μια σειρά από δοκιμασίες με σκοπό να αποκαλύψει τι είχαν στην καρδιά τους. Άρχισε μιλώντας τους σκληρά, μέσω διερμηνέα, και κατηγορώντας τους ότι ήταν ξένοι κατάσκοποι. Για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, του είπαν για την οικογένειά τους​—αναφέροντας και το σημαντικό γεγονός ότι είχαν έναν μικρότερο αδελφό στο σπίτι. Ο Ιωσήφ προσπάθησε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Ήταν πράγματι ζωντανός ο μικρός του αδελφός; Τώρα, ο Ιωσήφ ήξερε πώς να συνεχίσει, και είπε: «Με αυτό θα δοκιμαστείτε» και κατόπιν πρόσθεσε ότι έπρεπε να δει εκείνον τον μικρότερο αδελφό. Τελικά, τους άφησε να επιστρέψουν στο σπίτι για να φέρουν τον μικρότερο αδελφό τους, με τον όρο ότι ένας από όλους θα δεχόταν να μείνει πίσω ως όμηρος.​—Γένεση 42:9-20.

Γεν. 42:21, 22​—Οι αδελφοί του Ιωσήφ εξέφρασαν τη μετάνοιά τους (it-1 σ. 1394 ¶3)

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, οι ετεροθαλείς αδελφοί του Ιωσήφ άρχισαν να αισθάνονται πάνω τους τη θεϊκή ανταπόδοση για το γεγονός ότι πριν από χρόνια τον είχαν πουλήσει ως δούλο. Μπροστά στον αδελφό τους, τον οποίο δεν είχαν αναγνωρίσει ακόμη, συζήτησαν για την ενοχή τους. Ακούγοντας τα λόγια τους τα οποία αντανακλούσαν μετάνοια, ο Ιωσήφ συγκινήθηκε τόσο πολύ ώστε αναγκάστηκε να φύγει από μπροστά τους για να κλάψει. Όταν επέστρεψε, έβαλε να δέσουν τον Συμεών ώσπου να ξαναγυρίσουν οι άλλοι με το μικρότερο αδελφό τους.—Γε 42:21-24.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 42:22, 37​—Ποιες καλές ιδιότητες εκδήλωσε ο Ρουβήν; (it-2 σ. 839 ¶3)

Μερικές από τις καλές ιδιότητες του Ρουβήν έγιναν έκδηλες όταν έπεισε τους εννιά αδελφούς του να ρίξουν τον Ιωσήφ σε ένα ξερό πηγάδι αντί να τον σκοτώσουν, έχοντας την πρόθεση να γυρίσει κρυφά και να τον βγάλει από το πηγάδι. (Γε 37:18-30) Είκοσι και πλέον χρόνια αργότερα, όταν οι ίδιοι αυτοί αδελφοί έλεγαν ότι αντιμετώπιζαν στην Αίγυπτο κατηγορίες για κατασκοπεία επειδή είχαν κακομεταχειριστεί τον Ιωσήφ, ο Ρουβήν θύμισε στους άλλους ότι εκείνος δεν είχε συμμετάσχει στη μηχανορραφία εναντίον της ζωής του Ιωσήφ. (Γε 42:9-14, 21, 22) Ακόμη, όταν ο Ιακώβ αρνήθηκε να αφήσει τον Βενιαμίν να συνοδεύσει τους αδελφούς του στο δεύτερο ταξίδι που θα έκαναν στην Αίγυπτο, ο Ρουβήν ήταν αυτός που προθυμοποιήθηκε να δώσει ως εγγύηση τους δύο γιους του λέγοντας: «Να [τους] θανατώσεις αν δεν σου τον φέρω [τον Βενιαμίν] πίσω».—Γε 42:37.

Γεν. 43:32​—Γιατί ήταν απεχθές στους Αιγυπτίους το να γευματίζουν με τους Εβραίους; (w04 15/1 σ. 29 ¶1)

Γιατί ήταν απεχθές στους Αιγυπτίους το να γευματίζουν με τους Εβραίους; Αυτό μπορεί να οφειλόταν κυρίως σε θρησκευτική προκατάληψη ή φυλετική υπερηφάνεια. Οι Αιγύπτιοι επίσης απεχθάνονταν τους ποιμένες. (Γένεση 46:34) Γιατί; Οι βοσκοί προβάτων μπορεί απλώς να βρίσκονταν κοντά στο κατώτατο επίπεδο του αιγυπτιακού συστήματος καστών. Ή, εφόσον η διαθέσιμη γη για καλλιέργεια ήταν περιορισμένη, οι Αιγύπτιοι ίσως καταφρονούσαν όσους αναζητούσαν βοσκοτόπια.

Γέν. 43:33, 34 Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο Παρέθεσε ένα γεύμα κατά το οποίο περιποιήθηκε ιδιαίτερα τον μικρότερο αδελφό του, τον Βενιαμίν.

Γέν. 43:12 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Η Γραφή περιέχει επίσης πολλά καλά παραδείγματα έντιμων ανθρώπων: του Ιακώβ, που είπε στους γιους του να επιστρέψουν τα χρήματα που βρήκαν· του Ιεφθάε και της κόρης του, που τήρησαν μια υπόσχεση στον Θεό· και του Ιησού, ο οποίος ήταν έντιμος ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Γέν. 43:30, 31 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Και όταν φορτίστηκε συναισθηματικά, πήγε σε άλλο δωμάτιο για να κρύψει τα δάκρυά του.

Γέν. 43:32 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Ακόμα και προτού υποδουλωθούν οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι πιθανότατα τους απέφευγαν εξαιτίας φυλετικής υπερηφάνειας ή θρησκευτικής προκατάληψης.

Γέν. 42:36 Είναι Λάθος να Πενθείτε; Αρκετά χρόνια αργότερα, ο θάνατος του Ιωσήφ εξακολουθούσε να τον στενοχωρεί πολύ.​

Γέν. 43:19-25 Είστε Έμπιστοι Οικονόμοι! Σαφώς, οι οικονόμοι απολάμβαναν θέσεις μεγάλης εμπιστοσύνης.​

Γέν. 42:21 Μια Τάση που Μπορεί να Δηλητηριάσει τη Διάνοιά Μας—Φθόνος Χρόνια αργότερα, παραδέχτηκαν την αμαρτία τους, λέγοντας μεταξύ τους: «Αναμφίβολα είμαστε ένοχοι για τον αδελφό μας, επειδή είδαμε τη στενοχώρια της ψυχής του όταν εκλιπαρούσε τη συμπόνια μας, αλλά εμείς δεν ακούσαμε».​

Γέν. 43:12 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Υπάρχει επίσης η αφήγηση για τον Ιησού, ο οποίος αποκάλυψε με θάρρος την ταυτότητά του σε έναν εξαγριωμένο όχλο για να εκπληρώσει μια προφητεία και να προστατέψει τους φίλους του.

Γέν. 42:24, 25 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Με λόγια και με έργα, ο Ιωσήφ απέδειξε ότι δεν είχε επιτρέψει στην πικρία και στη μνησικακία να δηλητηριάσουν τη ζωή του.

Γέν. 43:7 Φροντίδα για τους Ηλικιωμένους—Μια Χριστιανική Ευθύνη Μάλιστα, όταν ο Ιωσήφ αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα στα αδέλφια του, ρώτησε: «Είναι ο πατέρας μου ακόμη ζωντανός;»

Γέν. 41:53–42:8 Να Αναζητάτε το Καλό σε Όλους Ναι, παρότι είχε πέσει θύμα του μίσους τους, ο Ιωσήφ ενήργησε με γνώμονα τα καλύτερα συμφέροντά τους.

Γέν. 43:30 Πώς Μπορείτε να Ελέγχετε τα Συναισθήματά Σας; Ο Ιωσήφ αγωνίστηκε να συγκρατήσει τα δάκρυά του «επειδή τα βαθιά του αισθήματα φούντωσαν για τον αδελφό του», τον οποίο είχε να δει χρόνια.​

Γέν. 42:18 Να Φοβάστε τον Ιεχωβά και να Τηρείτε τις Εντολές Του Ο Ιωσήφ μπορούσε δικαιολογημένα να περιγράψει τον εαυτό του ως άνθρωπο που “φοβόταν τον αληθινό Θεό”​

Γέν.42:1-5 ‘Να Προμηθεύουμε για το Σπιτικό Μας’—Αντιμετώπιση του Προβλήματος στις Αναπτυσσόμενες Χώρες Στους Βιβλικούς χρόνους, οι γιοι του Ιακώβ προφανώς χρειάστηκε να αφήσουν τις οικογένειές τους για να βρουν προμήθειες στην Αίγυπτο.

Γέν. 42:37 Οι Θεοσεβείς Οικογένειες του Παρελθόντος—Πρότυπο για τις Ημέρες Μας Μάλιστα, οι πατριάρχες πολλές φορές είχαν εξουσία και στην οικογένεια των γιων τους.

Γέν. 42:1-3 Πώς να Αποφεύγετε με Επιτυχία την Παγίδα της Απληστίας Γιατί θα πρέπει να εξετάσουμε τη στάση που έχουμε απέναντι στα ψώνια; Στην καθημερινή ζωή, συχνά πρέπει να κάνουμε αγορές—τρόφιμα, ρούχα και είδη για το σπίτι.

Γέν. 43:6-11 Εκδήλωση Ευσέβειας στους Ηλικιωμένους Γονείς Κάτω από ορισμένες περιστάσεις, ίσως να μην υπάρχει άλλη εκλογή από το να μιλήσετε αρκετά σταθερά.

Γέν. 42:6, 9 Νεαροί—Ο Ρόλος σας σε μια Ευτυχισμένη, Ενωμένη Οικογένεια Όταν τελείωσε, ο Ιωσήφ ήταν σαν χρυσάφι που βγαίνει από τη φωτιά του χωνευτηρίου—πιο αγνός και ακόμα πιο πολύτιμος για τον Θεό, ο οποίος τον χρησιμοποίησε μετέπειτα με θαυμαστό τρόπο.

Γέν. 43:8 Ανατροφή Ευτυχισμένων Παιδιών σ’ ένα Ταραγμένο Κόσμο Βίβλος δείχνει ότι τα παιδιά των θεοφοβούμενων γονέων ανατρέφονταν με ασφάλεια, από οικογένειες που ενδιαφέρονταν βαθιά για τις αδυναμίες τους και για την ανάγκη τους για προστασία.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: