ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 44, 45

Ο Ιωσήφ Συγχωρεί τους Αδελφούς Του

Γέν. 44:1, 2, 33, 34· 45:4, 5 Ίσως είναι δύσκολο να συγχωρούμε, ειδικά όταν κάποιος μας έχει κάνει κακό εσκεμμένα. Τι βοήθησε τον Ιωσήφ να συγχωρήσει τους αδελφούς του αν και του είχαν συμπεριφερθεί πολύ άσχημα;

Ο Ιωσήφ δεν προσπάθησε να τους εκδικηθεί αλλά να βρει βάση για να τους συγχωρήσει.​—Ψλ 86:5· Λου 17:3, 4

Άφησε πίσω του την πικρία και μιμήθηκε τον Ιεχωβά, ο οποίος συγχωρεί απλόχερα.​—Μιχ 7:18, 19

Πώς μπορώ εγώ να μιμούμαι τη συγχωρητικότητα του Ιεχωβά;

Γέν. 44:1, 2​—Ο Ιωσήφ δοκίμασε τα κίνητρα των αδελφών του (w15 1/5 14, 15)

Ο Ιωσήφ ενεργοποίησε το σχέδιό του. Έβαλε να κυνηγήσουν και να συλλάβουν τα αδέλφια του με την κατηγορία ότι έκλεψαν το ποτήρι. Όταν αυτό βρέθηκε στο σακί του Βενιαμίν, όλοι τους οδηγήθηκαν ενώπιον του Ιωσήφ. Τώρα ήταν η ευκαιρία να μάθει τι άνθρωποι ήταν τα αδέλφια του. Ο Ιούδας μίλησε εκ μέρους τους. Ικέτευσε για έλεος, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να προτείνει να γίνουν και οι 11 δούλοι στην Αίγυπτο. Ο Ιωσήφ απάντησε ότι μόνο ο Βενιαμίν έπρεπε να παραμείνει στην Αίγυπτο ως δούλος, και ότι οι υπόλοιποι έπρεπε να φύγουν.​—Γένεση 44:2-17.

Ο Ιωσήφ αποκαλύπτει την ταυτότητά του στους αδελφούς του καθώς τον κοιτάζουν κατάπληκτοι.

Ο Ιούδας υποκινήθηκε να απαντήσει με λόγια γεμάτα συναίσθημα: “Μόνο αυτός έχει απομείνει από τη μητέρα του, και ο πατέρας του τον αγαπάει”. Αυτά τα λόγια άγγιξαν τον Ιωσήφ επειδή ήταν ο μεγαλύτερος γιος της αγαπημένης συζύγου του Ιακώβ, της Ραχήλ, η οποία είχε πεθάνει στη γέννα του Βενιαμίν. Ο Ιωσήφ, όπως και ο πατέρας του, θυμόταν προφανώς με πολύ αγάπη τη Ραχήλ. Ίσως αυτή η σχέση τον έκανε να αγαπάει τον Βενιαμίν ακόμη περισσότερο.​—Γένεση 35:18-20· 44:20.

Κολάζ: 1. Δυο αδελφές συζητούν στην Αίθουσα Βασιλείας. 2. Δυο αδελφοί δίνουν τα χέρια.

Ο Ιούδας συνέχισε εκλιπαρώντας τον Ιωσήφ να μην πάρει τον Βενιαμίν δούλο. Προσφέρθηκε μάλιστα να γίνει εκείνος δούλος αντί για τον Βενιαμίν. Και ολοκλήρωσε με αυτή τη σπαρακτική έκκληση: «Πώς μπορώ να ανεβώ στον πατέρα μου χωρίς να έχω το αγόρι μαζί μου και να συμβεί να δω τότε τη συμφορά που θα βρει τον πατέρα μου;» (Γένεση 44:18-34) Τώρα πια είχε επιτέλους αποδείξεις ότι μπροστά του βρισκόταν ένας αλλαγμένος άνθρωπος. Ο Ιούδας, όχι μόνο εκδήλωσε πνεύμα μετάνοιας, αλλά έδειξε αξιοθαύμαστη συμπόνια, ανιδιοτέλεια και σπλαχνικότητα.

Ο Ιωσήφ κατάλαβε ότι οι αδελφοί του είχαν μετανιώσει για όσα του είχαν κάνει

Ο Ιωσήφ δεν άντεξε άλλο. Έπρεπε να δώσει διέξοδο στα συναισθήματα που κρατούσε μέσα του. Αφού έδιωξε όλους του υπηρέτες του, έκλαψε τόσο δυνατά που ακούστηκε μέχρι το παλάτι του Φαραώ. Τότε, επιτέλους, αποκάλυψε την ταυτότητά του: «Είμαι ο Ιωσήφ ο αδελφός σας». Αγκάλιασε τους έκπληκτους αδελφούς του και τους συγχώρησε με καλοσύνη για όλα όσα του είχαν κάνει. (Γένεση 45:1-15) Με αυτόν τον τρόπο αντανακλούσε τη διάθεση του Ιεχωβά, ο οποίος συγχωρεί απλόχερα. (Ψαλμός 86:5) Κάνουμε και εμείς το ίδιο;

Γέν. 44:33, 34​—Ο Ιούδας έκανε έκκληση για χάρη του Βενιαμίν

Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο. Ίσα ίσα, έδειξαν γνήσιο ενδιαφέρον για τον αδελφό τους και τον πατέρα τους, τον Ιακώβ.

Γέν. 45:4, 5​—Ο Ιωσήφ μιμήθηκε την προθυμία με την οποία συγχωρεί ο Ιεχωβά

Επειδή οι αδελφοί του Ιωσήφ είχαν απαλλαχτεί από τον φθόνο, ήταν σε θέση να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στην οικογένειά τους. Όταν αυτές οι δοκιμασίες τερματίστηκαν, ο Ιωσήφ είχε αποκτήσει τα προσόντα για έναν ειδικό διορισμό

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 44:13​—Τι σήμαινε το σκίσιμο των ρούχων; (it-2 σ. 976 ¶5, 6)

Συνηθισμένη εκδήλωση λύπης μεταξύ των Ιουδαίων, καθώς και άλλων κατοίκων της Ανατολής, ιδιαίτερα στο άκουσμα του θανάτου κάποιου κοντινού συγγενή. Σε πολλές περιπτώσεις έσκιζαν την μπροστινή πλευρά του ενδύματος μέχρι να φανεί το στήθος, επομένως δεν το έσκιζαν κατ’ ανάγκην τελείως, ώστε να μη φοριέται πια.

Η πρώτη Βιβλική μνεία αυτής της συνήθειας αφορά το περιστατικό στο οποίο ο Ρουβήν, ο μεγαλύτερος γιος του Ιακώβ, επιστρέφοντας και μη βρίσκοντας τον Ιωσήφ στο νερόλακκο, έσκισε τα ενδύματά του και είπε: «Πάει το παιδί! Και εγώ—πού να πάω εγώ;» Ως πρωτότοκος, ο Ρουβήν ήταν πρωτίστως υπεύθυνος για το νεότερο αδελφό του. Παρόμοια, ο πατέρας του, ο Ιακώβ, όταν έμαθε για τον υποτιθέμενο θάνατο του γιου του, έσκισε τους μανδύες του και φόρεσε σάκο σε ένδειξη πένθους (Γε 37:29, 30, 34), ενώ στην Αίγυπτο οι ετεροθαλείς αδελφοί του Ιωσήφ εκδήλωσαν τη λύπη τους σκίζοντας τα ενδύματά τους, όταν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο Βενιαμίν ήταν κλέφτης.—Γε 44:13.

Γέν. 45:5-8​—Τι μπορεί να μας βοηθήσει να υπομείνουμε την αδικία; (w04 15/8 σ. 15 ¶15)

Τι μπορεί να μας βοηθήσει να μην αναπτύσσουμε πικρία για αυτούς που μας μισούν χωρίς αιτία; Να θυμάστε ότι οι κύριοι ενάντιοί μας είναι ο Σατανάς και οι δαίμονες. (Εφεσίους 6:12) Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μας διώκουν συνειδητά και εσκεμμένα, πολλοί που εναντιώνονται στο λαό του Θεού το κάνουν αυτό από άγνοια ή επηρεάζονται από άλλους. (Δανιήλ 6:4-16· 1 Τιμόθεο 1:12, 13) Ο Ιεχωβά επιθυμεί να έχουν την ευκαιρία «να σωθούν κάθε είδους άνθρωποι και να έρθουν σε ακριβή γνώση της αλήθειας». (1 Τιμόθεο 2:4) Πράγματι, μερικοί πρώην εναντιούμενοι είναι τώρα Χριστιανοί αδελφοί μας επειδή παρατήρησαν την άμεμπτη διαγωγή μας. (1 Πέτρου 2:12) Επιπρόσθετα, μπορούμε να αντλήσουμε ένα δίδαγμα από το παράδειγμα του γιου του Ιακώβ, του Ιωσήφ. Παρότι ο Ιωσήφ υπέφερε πολύ εξαιτίας των ετεροθαλών αδελφών του, δεν έτρεφε εχθρότητα για αυτούς. Γιατί; Επειδή στο εν λόγω ζήτημα διέκρινε το χέρι του Ιεχωβά, το οποίο κατηύθυνε τα γεγονότα προς εκπλήρωση του σκοπού Του. (Γένεση 45:4-8) Παρόμοια, ο Ιεχωβά μπορεί να κάνει οποιαδήποτε άδικα παθήματα υποστούμε να αποβούν προς δόξα του ονόματός του.—1 Πέτρου 4:16.

Γέν. 44:5—Χρησιμοποιούσε πράγματι ο Ιωσήφ κάποιο ποτήρι για να διαβάζει οιωνούς; Το ασημένιο ποτήρι και τα όσα λέχθηκαν για αυτό αποτελούσαν προφανώς μέρος ενός τεχνάσματος ή στρατηγήματος. Ο Ιωσήφ ήταν πιστός λάτρης του Ιεχωβά. Δεν χρησιμοποιούσε στ’ αλήθεια το ποτήρι για να διαβάζει οιωνούς, όπως και ο Βενιαμίν δεν το έκλεψε στην πραγματικότητα.

Γέν. 44:30-34 Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Καταπολεμώντας τον Φθόνο Ίσα ίσα, έδειξαν γνήσιο ενδιαφέρον για τον αδελφό τους και τον πατέρα τους, τον Ιακώβ.

Γέν. 45:1 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Και όταν φορτίστηκε συναισθηματικά, πήγε σε άλλο δωμάτιο για να κρύψει τα δάκρυά του.

Γέν. 45:5-9 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Το σημείο είναι ότι ο Ιωσήφ αναγνώριζε πως ο Ιεχωβά ήταν εκείνος που τον είχε ανταμείψει και τον είχε ευλογήσει.

Γέν. 45:4-8 Διακρίνετε την Ανάγκη να Κάνετε Πνευματική Πρόοδο; Όταν αυτές οι δοκιμασίες τερματίστηκαν, ο Ιωσήφ είχε αποκτήσει τα προσόντα για έναν ειδικό διορισμό.

Γέν. 45:4, 5 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Παραδείγματα πιστών ατόμων όπως του Ιωσήφ, ο οποίος έδειξε έλεος στους αδελφούς του​—παρότι εκείνοι «άρχισαν να τον μισούν»—​μπορεί επίσης να επηρέασαν την αντίδραση του Ιεφθάε.

Γέν. 45:5-8 «Όλες οι Οδοί του Είναι Δικαιοσύνη» Στο τέλος, ο Ιωσήφ δικαιώθηκε, και χρησιμοποίησε την υψηλή του θέση για να προωθήσει το σκοπό του Θεού.

Γέν. 44:1-12 Είστε Έμπιστοι Οικονόμοι! Σαφώς, οι οικονόμοι απολάμβαναν θέσεις μεγάλης εμπιστοσύνης.​

Γέν. 45:5-8 Είχατε Υπηρετήσει στο Παρελθόν; Μπορείτε να Υπηρετήσετε Ξανά; Με αυτόν τον τρόπο έδωσε στον Ιεχωβά την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τη γραμμή που θα οδηγούσε στο υποσχεμένο Σπέρμα.

Γέν. 45:24 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Με λόγια και με έργα, ο Ιωσήφ απέδειξε ότι δεν είχε επιτρέψει στην πικρία και στη μνησικακία να δηλητηριάσουν τη ζωή του.

Γέν. 45:3,9-11 Φροντίδα για τους Ηλικιωμένους—Μια Χριστιανική Ευθύνη Μάλιστα, όταν ο Ιωσήφ αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα στα αδέλφια του, ρώτησε: «Είναι ο πατέρας μου ακόμη ζωντανός;» Και εγώ θα σε εφοδιάζω εκεί με τροφή». Γέν. 45:9-11

Γέν. 45:1-11 Να Φοβάστε τον Ιεχωβά και να Τηρείτε τις Εντολές Του Όπως συνέβη με τον Ιωσήφ, ο δικός μας θεοσεβής φόβος θα μας υποκινεί να νικάμε το κακό με το καλό, καθώς επίσης θα μας συγκρατεί ώστε να μην ενδίδουμε στον πειρασμό.​

Γέν. 45:5 Υπομονή—Γιατί Είναι Τόσο Σπάνια; Υπέμεινε καρτερικά όλες τις θλίψεις του, πιθανώς κατανοώντας ότι τέτοιου είδους δοκιμές θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του Ιεχωβά.

Γέν. 45:5 Διάσωση της Ζωής με το Αίμα—Πώς; Αυτό το γεγονός είναι μια εκδήλωση του συνεχούς του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: