ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 46, 47

«Ανακούφιση από την Πείνα»

Γεν. 47:13, 16, 19, 20, 23-25 Ο κόσμος σήμερα υποφέρει από πνευματική πείνα. (Αμ 8:11) Μέσω του Χριστού Ιησού, ο Ιεχωβά παρέχει άφθονη και θρεπτική πνευματική τροφή.

  • Γραφικές εκδόσεις
  • Συναθροίσεις
  • Συνελεύσεις
  • Ηχογραφήσεις
  • Βίντεο
  • JW.ORG
  • JW Broadcasting

Ποιες θυσίες κάνω εγώ για να τρέφομαι τακτικά από το τραπέζι του Ιεχωβά;

Γεν. 47:13​—Μια μεγάλη πείνα έπληξε την Αίγυπτο και τη Χαναάν (w87 1/5 σ. 15 ¶2)

Τα εφτά χρόνια της αφθονίας πέρασαν, και άρχισε η πείνα όπως είχε προείπει ο Ιεχωβά—πείνα όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά «επί παν το πρόσωπον της γης». Όταν οι άνθρωποι που λιμοκτονούσαν στην Αίγυπτο άρχισαν να ικετεύουν τον Φαραώ για ψωμί, ο Φαραώ τους είπε: «Υπάγετε προς τον Ιωσήφ· ό,τι σας είπη, κάμετε». Ο Ιωσήφ πούλησε σιτάρι στους Αιγύπτιους ώσπου τέλειωσαν τα χρήματά τους. Έπειτα δέχτηκε τα ζώα τους για πληρωμή. Τελικά, ήρθαν οι άνθρωποι στον Ιωσήφ, λέγοντας: «Αγόρασον ημάς και την γην ημών δια άρτον· και θέλομεν είσθαι ημείς και η γη ημών δούλοι εις τον Φαραώ». Έτσι, ο Ιωσήφ αγόρασε όλη τη γη των Αιγυπτίων για τον Φαραώ.—Γένεσις 41:53-57· 47:13-20.

Γεν. 47:16, 19, 20​—Οι Αιγύπτιοι έπρεπε να κάνουν θυσίες για να παραμείνουν ζωντανοί

Ο Ιωσήφ εργάζεται ως ο διαχειριστής των τροφίμων της Αιγύπτου. Άντρες τού φέρνουν σακιά με σιτηρά.

Γεν. 47:23-25​—Χρειάζεται προσπάθεια για να ωφελούμαστε από την άφθονη πνευματική τροφή που είναι διαθέσιμη σήμερα (kr σ. 234, 235 ¶11, 12)

Αφθονία. Ο κόσμος υποφέρει από πνευματική πείνα. Η Αγία Γραφή προειδοποίησε: «“Δείτε! Έρχονται ημέρες”, λέει ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά, “κατά τις οποίες θα στείλω πείνα σε αυτή τη γη, πείνα, όχι για ψωμί, και δίψα, όχι για νερό, αλλά για ακρόαση των λόγων του Ιεχωβά”». (Αμώς 8:11) Μήπως υποφέρουν και οι πολίτες της Βασιλείας του Θεού από πείνα; Ο Ιεχωβά προείπε την ακόλουθη αντίθεση ανάμεσα στο λαό του και στους εχθρούς του: «Οι υπηρέτες μου θα φάνε, αλλά εσείς θα πεινάσετε. Δείτε! Οι υπηρέτες μου θα πιουν, αλλά εσείς θα διψάσετε. Δείτε! Οι υπηρέτες μου θα χαρούν, αλλά εσείς θα ντροπιαστείτε». (Ησ. 65:13) Έχετε δει εσείς την εκπλήρωση αυτών των λόγων;

Αδελφός διεξάγει τη Μελέτη “Σκοπιάς”. Αδελφοί και αδελφές στο ακροατήριο σηκώνουν το χέρι τους για να απαντήσουν.

Οι πνευματικές προμήθειες ρέουν προς εμάς όπως ένας ποταμός που συνεχώς πλαταίνει και βαθαίνει. Τα Γραφικά μας έντυπα​—καθώς και οι ηχογραφήσεις και τα βίντεο, οι συναθροίσεις και οι συνελεύσεις μας, και το υλικό που δημοσιεύεται στον ιστότοπό μας—​δημιουργούν όλα μαζί έναν αδιάκοπο χείμαρρο πνευματικής διατροφής μέσα σε αυτόν τον κόσμο που λιμοκτονεί πνευματικά. (Ιεζ. 47:1-12· Ιωήλ 3:18) Δεν συγκινείστε βλέποντας την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Ιεχωβά για αφθονία στην καθημερινή σας ζωή; Φροντίζετε εσείς να τρέφεστε τακτικά από το τραπέζι του Ιεχωβά;

Οι εκκλησίες μας μάς βοηθούν να τρεφόμαστε καλά, να είμαστε ασφαλείς και να παραμένουμε υγιείς από πνευματική άποψη

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γεν. 46:4​—Τι σήμαινε για τον Ιωσήφ το να «βάλει το χέρι του» πάνω στα μάτια του Ιακώβ; (it-2 σ. 1021 ¶7)

Τοποθέτηση του χεριού πάνω στα μάτια του νεκρού. Η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Ιεχωβά απευθυνόμενος στον Ιακώβ, «ο Ιωσήφ θα βάλει το χέρι του πάνω στα μάτια σου» (Γε 46:4), σήμαινε ότι ο Ιωσήφ θα του έκλεινε τα μάτια όταν πέθαινε, πράγμα που αποτελούσε κανονικά καθήκον του πρωτότοκου γιου. Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο Ιεχωβά υπέδειξε με αυτόν τον τρόπο στον Ιακώβ ότι τα δικαιώματα του πρωτοτόκου έπρεπε να δοθούν στον Ιωσήφ.—1Χρ 5:2.

Γεν. 46:26, 27​—Πόσα άτομα από τον οίκο του Ιακώβ πήγαν στην Αίγυπτο; («συνολικά 75 άτομα» σημείωση μελέτης για Πρ 7:14, nwtsty)

συνολικά 75 άτομα: Ο Στέφανος ίσως δεν παραθέτει κάποιο συγκεκριμένο εδάφιο από τις Εβραϊκές Γραφές όταν αναφέρει ότι τα μέλη της οικογένειας του Ιακώβ που πήγαν στην Αίγυπτο ήταν συνολικά 75. Αυτός ο αριθμός δεν υπάρχει στο μασοριτικό κείμενο των Εβραϊκών Γραφών. Το εδάφιο Γε 46:26 λέει: «Όλοι όσοι κατάγονταν από τον Ιακώβ και πήγαν μαζί του στην Αίγυπτο, εκτός από τις συζύγους των γιων του Ιακώβ, ήταν 66». Και το εδάφιο 27 συνεχίζει: «Όλα τα άτομα του οίκου του Ιακώβ που ήρθαν στην Αίγυπτο ήταν 70». Εδώ τα άτομα υπολογίζονται με δύο διαφορετικούς τρόπους​—ο πρώτος αριθμός προφανώς περιλαμβάνει μόνο τους φυσικούς απογόνους του και ο δεύτερος το σύνολο των ατόμων που ήρθαν στην Αίγυπτο. Ο αριθμός των απογόνων του Ιακώβ αναφέρεται επίσης στα εδάφια Εξ 1:5 και Δευ 10:22, όπου υπάρχει ο αριθμός «70». Ο Στέφανος προφανώς αναφέρει έναν τρίτο αριθμό που περιλαμβάνει και άλλα άτομα από την ευρύτερη οικογένεια του Ιακώβ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνει γιους και εγγονούς των γιων του Ιωσήφ, του Μανασσή και του Εφραΐμ, οι οποίοι αναφέρονται στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα στο εδάφιο Γε 46:20. Άλλοι ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνει τις συζύγους των γιων του Ιακώβ, οι οποίες εξαιρούνται από τον αριθμό που αναφέρεται στο εδάφιο Γε 46:26. Επομένως, ο αριθμός «75» ίσως είναι ένα γενικό σύνολο. Αυτός ο αριθμός όμως μπορεί να βασίζεται σε αντίγραφα των Εβραϊκών Γραφών που κυκλοφορούσαν τον πρώτο αιώνα Κ.Χ. Εδώ και χρόνια, οι λόγιοι γνωρίζουν ότι ο αριθμός «75» υπάρχει στα εδάφια Γε 46:26 και Εξ 1:5 στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα. Επιπλέον, τον 20ο αιώνα, ανακαλύφτηκαν δύο αποσπάσματα κάποιου από τους Ρόλους της Νεκράς Θαλάσσης τα οποία περιέχουν το εδάφιο Εξ 1:5 στην εβραϊκή, όπου επίσης χρησιμοποιείται ο αριθμός «75». Ο αριθμός που αναφέρει ο Στέφανος ίσως βασίζεται σε ένα από αυτά τα αρχαία κείμενα. Ανεξάρτητα από το τι ισχύει τελικά, ο αριθμός που αναφέρει ο Στέφανος αποτελεί απλώς έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού των απογόνων του Ιακώβ.

Γέν. 46:34 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Ακόμα και προτού υποδουλωθούν οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι πιθανότατα τους απέφευγαν εξαιτίας φυλετικής υπερηφάνειας ή θρησκευτικής προκατάληψης.

Γέν. 47:28 Αιώνια Ζωή στη Γη—Θεόδοτη Ελπίδα Η διάρκεια της ζωής του Αβραάμ ήταν 175 χρόνια, του γιου του τού Ισαάκ 180 χρόνια και του Ιακώβ 147 χρόνια.

Γέν. 47:28 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Προτού πεθάνει σε ηλικία 147 ετών, ο Ιακώβ βρήκε αρκετή δύναμη ώστε να ευλογήσει τους 12 γιους του έναν έναν.

Γέν. 46:34 Ο Ιεχωβά Δεν Πρόκειται να σας Αφήσει Πάρτε για παράδειγμα τον 40χρονο Μωυσή, του οποίου ολόκληρη η ζωή άλλαξε όταν έχασε τη θέση που κατείχε στην αριστοκρατία και αναγκάστηκε να γίνει ποιμένας, επάγγελμα απεχθές για τους Αιγυπτίους.

Γέν. 47:12 Φροντίδα για τους Ηλικιωμένους—Μια Χριστιανική Ευθύνη Και εγώ θα σε εφοδιάζω εκεί με τροφή».

Γέν. 47:9 Ο Ιακώβ Εκτιμούσε τις Πνευματικές Αξίες Σε γεροντική ηλικία αναγκάζεται να μεταναστεύσει για να γλιτώσει από την πείνα και παραδέχεται ότι οι ημέρες του ήταν «λίγες και οδυνηρές».

Γέν. 46:1 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Στους πατριαρχικούς χρόνους, κάθε κεφαλή οικογένειας εκπροσωπούσε τη σύζυγό του και τα παιδιά του ενώπιον του Θεού, προσφέροντας μάλιστα θυσίες για χάρη τους.

Γέν. 46:1-3 Μήπως ο Ιεχωβά Ζητάει Πάρα Πολλά από Εμάς; Ο Ιεχωβά ελευθέρωσε τους Ισραηλίτες από τη δουλεία στην Αίγυπτο.

Γέν. 46:5, 29 Η Χριστιανική Οικογένεια Βοηθάει τους Ηλικιωμένους Τι υποκινητικό παράδειγμα ενδιαφέροντος για τους ηλικιωμένους!

Γέν. 47:29, 30 Ο Ιεχωβά Θυμάται τους Αρρώστους και τους Ηλικιωμένους Προσέξτε ότι τον πατριάρχη Ιακώβ δεν τον κατεύθυναν οι γιοι του όταν είχε γεράσει· οι επιθυμίες του γίνονταν σεβαστές.

Γέν. 46:1-3 Τεκνοποίηση με Συναίσθηση της Ευθύνης σ’ Αυτόν τον Καιρό του Τέλους Ο Ιεχωβά ήθελε να γίνουν οι γιοι του Ισραήλ πολυάριθμοι μέσω τεκνοποίησης.

Γέν. 46:1 Η Αγιότης του Θεού—Όπως Μεγαλύνεται στο Λευιτικό Πριν από την ύπαρξι αυτού του ιερατείου, η κεφαλή της οικογενείας υπηρετούσε ως ιερεύς στην προσφορά θυσιών.

Γέν. 46:1 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Ο Ιακώβ έχτισε κάποια θυσιαστήρια στην Υποσχεμένη Γη, αλλά ο αποδέκτης της λατρείας του ήταν πάντοτε ο Ιεχωβά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: